web
statistics

10 dingen die je zou moeten opgeven om plaats te maken voor geluk

man in yellow fieldGeluk is een keuze wordt wel gezegd. Helaas maken we onze levens zo ingewikkeld dat we niet meer in staat zijn geluk te herkennen als het voor onze neus staat.

Dus hoe beginnen we met een schone lei? Hieronder tien dingen die je zult moeten opgeven om plaats te maken voor geluk.

1. Maak je niet langer druk over wat anderen van je vinden. Ik weet dat het tegen de intuïtie ingaat want wij mensen zijn oorspronkelijk kuddedieren die niet uit het dorp gejaagd willen worden. Maar het is een verspilling van energie om je druk te maken over wat anderen van je vinden. Je kunt het nooit iedereen naar de zin maken en het is jouw zaak niet wat anderen van je vinden.

2. Probeer het niet langer iedereen naar de zin te maken. Mensen die bij je passen zullen je niet kunnen vinden tenzij je je leven op je eigen manier vormgeeft. Wees zoveel mogelijk de beste versie van JEZELF en je zult vanzelf de juiste mensen aantrekken om jou te omringen.

3. Stop met meedoen aan roddelverhalen. In 100% van de gevallen zullen diegenen die met jou over anderen roddelen ook over jou met anderen roddelen. Geloven in roddel is als het wedden op een onbekend paard. Het is naïef.

4. Hou op met gepieker en getob. Gedachtes vreten energie. Als je je zorgen maakt investeer je tijd en energie in iets waarvan je niet wilt dat het gebeurt. Leer om los te laten en te vertrouwen.

5. Laat je onzekerheid gaan. Als we onszelf te serieus nemen denken we dat iedereen dat doet. Er is maar één versie van jou op aarde. Wees die persoon, erken jezelf en stop met je er druk over te maken. Het kan niemand iets schelen en niemand houdt jou zo scherp in de gaten.

6. Stop met alles persoonlijk op te vatten. Echt waar, de meeste mensen hebben het veel te druk met hun eigen leven om echt stil te staan bij wat jij aan het doen bent. Zoals mijn eerste baas het zo mooi verwoordde: ‘De wereld draait niet alleen om jou. De reacties van de meeste mensen hebben niks met jou te maken, dus laat het los.’

7. Laat het verleden los. We zijn allemaal gekwetst, we hebben allemaal ouders gehad die fouten maakten en we hebben allemaal vreselijke dingen meegemaakt. Je luisterde niet naar je ouders toen je jong was, dus waarom luister je nu wel naar hun stemmen in je hoofd? Van elke ervaring in het leven heb je wel iets geleerd, of het heeft je sterker gemaakt.

8. Stop met geld uitgeven aan dingen die je niet nodig hebt om te proberen daarmee geluk te kopen. Eenvoud geeft je de ruimte om je leven vanzelf te laten stromen. We maken ons leven ingewikkeld door te veel geld uit te geven en ons huis vol te zetten met spullen. ‘Less’ is echt ‘more’ in dit geval.

9. Laat boosheid gaan. Boosheid brandt een gat in de hand van de person die zich eraan vastklampt. Laat je kwaadheid voor eens voor altijd gaan.

10. Geef de controle op. Controle is een illusie, aangezien we in een wereld leven die totaal stuurloos en ‘out of control’ is. Leer dit los te laten.

Leer het nieuwe te omarmen en verwelkom verandering, anders zal je eigen starheid je oud maken.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

12 gedachten over “10 dingen die je zou moeten opgeven om plaats te maken voor geluk”

 1. Ik herken mezelf in ieder punt, wat een waarheid ! Het loslaten vind ik nog het moeilijkste, soms lijkt dat mij alsof springen in de diepte. Bedankt voor deze tien gouden regels.
  Cathy

 2. Punt 10 “Geef de controle op” kan als titel verwarrend overkomen. Hoe meer je de dingen in je leven in de hand hebt, des te meer voel je je als persoon ook veel beter dan wanneer je het gevoel hebt dat de dingen in je leven volledig uit de hand (dreigen te) lopen. Het is wel zo dat je moet kunnen beseffen dat er dingen zijn in het leven waarover je geen controle kan hebben. In zo’n geval is het dan ook veel beter om niet te proberen er controle over te moeten hebben. Je kunt alleen verantwoordelijkheid nemen voor die aspecten in het leven die je kan beheersen.

 3. Het is eigenlijk allemaal bekend, maar onze gedachten worden door zoveel andere zaken bezig gehouden (voeding, E-nummers, de kosmische verandering die veel mensen voelen), dus het is fijn om met een simpel lijstje je gedachten weer even te focussen op deze punten. Thanx!

 4. Wat mooi!! Had het zelf niet beter kunnen verwoorden.
  Ieder punt laten drukken op een wandtegel en in in wc hangen om het niet te kunnen vergeten!

 5. Mooi Juglen. Ik zeg wel eens tegen mensen “het maakt me niets uit of iemand me wel of niet mag. Dat is hun zaak”. Als ze me niet mogen, prima. Als ze me wel mogen ook prima.
  Ook zeg ik wel eens “tevredenheid is mijn grootste rijkdom”. Je hebt mensen die alles hebben wat hun hartje begeerd en toch zijn ze nog niet tevreden. Eigenlijk zijn ze dan arm.
  Groetjes, Arien

 6. Ik heb al gereageerd, maar vergat iets te vermelden. Wat ook goed is, lach zo nu en dan om jezelf en lach naar jezelf. Dit heb ik niet van mezelf. In September ging ik naar een meeting. Swami Jyotirmaya was te gast. Uit India kwam hij overgevlogen naar Den Haag. Wat een bijzondere man/Swami is dit. Wat een stralend gezicht heeft hij. Je hoeft maar naar hem te kijken en er komt vanzelf een lach op je gezicht. Hij zei ook dat we alles veel te serieus nemen. O ja. Hij is verbonden aan The Art Of Living.

 7. 100% akkoord met alle 10 punten.
  Ik heb geleerd te leven in het heden en ervan te genieten. Dat betekent dat je inderdaad je verleden volledig achter je laat en dat je geen vrees hebt voor de toekomst. Dan gaat daarin (verleden en toekomst) géén energie verloeren en kan je alle energie gebruiken om het hier&nu zo compleet mogelijk te beleven. Bovendien geeft dit alles je geen vrijgeleide om je verantwoordelijkheden en je plichten te ontlopen.

 8. nummer 7 ben ik het niet mee eens als je problemen krijgt in je volwassen leven doordat je ouders dingen niet hebben gedaan is het van belang dit eens aan je ouders voor te leggen ,niet met verwijten e.d maar met de vraag waarom ze dingen hebben gedaan of niet gedaan,dan hoor je ook hun kant van het verhaal,dat werkt vaak heel verhelderend.

  Over nummer 1 had ik ook nog een opmerking natuurlijk hoef je je niet druk te maken over wat anderen over je denken of over je zeggen ,maar als het in je voordeel is om dingen etc over jezelf van anderen te horen kun je daar wel iets meedoen.

 9. Ik herken me in alle punten en ben deze sinds ongeveer een half jaar ook allemaal na aan het leven. Het heeft me zo veel lekkerder in m’n vel laten zitten en een veel kleurrijkere kijk op het leven gegeven. Ik kan ze iedereen aanraden! Oh, en Juglen, Ik volg je al een tijdje en alle lof voor je! Groetjes een mede gezondheidsbevorderaar.

 10. Goed stuk!
  Ik ben net een boek aan het lezen wat er ook over gaat.
  Verdieping en zingeving hebben ( of zoeken) in je leven, in je dagelijks bestaan is naar mijn idee ook een belangrijk ingrediënt…..

  De titel is : Wat echt belangrijk is.- zingeving voor alle dag.
  De auteur is Karen Wassink.
  ISBN10 9020966413

Reacties zijn gesloten.