10 dingen die zeer succesvolle mensen tijdens de lunch doen

lezen en muziekluisteren

Voordat je weer een lunch aan je bureau doorbrengt terwijl je je eten naar binnen schrokt met je ogen strak op je computerscherm, volgt hier wat stof tot nadenken.

Volgens veel deskundigen biedt de lunchpauze een belangrijke kans om je op te laden, creatieve inspiratie op te doen en zakenrelaties aan te gaan. Uit onderzoek blijkt dat bepaalde lunchactiviteiten je productiever kunnen maken – en veel succesvolle mensen zijn het daarmee eens.

Jammer genoeg hebben veel werknemers het gevoel dat ze geen tijd hebben voor de lunch, nu de stressniveaus op het werk alleen maar toenemen en de meeste mensen allerlei werkgerelateerde dingen doen buiten werktijd. In de VS en Canada brengt maar 19 procent van de werknemers regelmatig een lunchpauze buiten de werkplek door, terwijl dat in 2011 nog 35 procent was volgens een vorig jaar door Right Management – een HR adviesbureau – uitgevoerd onderzoek.

Maar onze slechte lunchgewoontes zouden ons wel eens meer stress kunnen opleveren en ons ook nog eens slechter laten presteren op ons werk.

Hier volgen 10 dingen die zeer succesvolle mensen doen tijden de lunch:

1. Ze verlaten hun werkplek. ‘Op je werkplek blijven is echt geen optie vind ik’ zegt Michael Kerr, voorzitter van Humor at Work in een interview met Forbes. ‘Er zijn steeds meer berichten over de gevaren van te lang zitten, dus alleen al even opstaan en naar een andere kamer lopen om te eten is al belangrijk.’

2. Ze gaan naar buiten. Na een ochtend hard werken kan een wandelingetje in het park de geest een opkikker geven. Onderzoekers van de Universiteit van Michigan merkten dat proefpersonen die kort daarvoor in de natuur waren geweest beter presteerden bij geheugen- en aandacht-tests dan diegenen die daar niet waren geweest.

3. Ze sporten. Steve Cooper, de hoofdredacteur van Hitched Magazine, zegt dat hij elke dag tijdens de lunchpauze rent. ‘Het zweet, de vermoeidheid, de kick van de endorfine, alles bij elkaar geeft dat me een flinke boost ’s middags en ’s avonds’, schrijft hij in een column op Forbes. ‘Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar na dat rennen heb ik de rest van de dag meer energie, mijn geest is weer scherp en ik kan alles weer aan.’

4. Ze lezen. ‘Neem zoveel mogelijk informatie op gedurende de dag – lees tijdschriften, kijk films’, zegt reclameman Tor Myhren. Hij voegt toe dat ‘al die informatie in je hersenen’ een ‘inspiratie- en informatie-overbelasting’ kan creëren. De lunchpauze zou wel eens precies de benodigde gelegenheid kunnen bieden om die overbelasting weg te nemen en je creatieve sappen te laten vloeien.

5. Ze eten gezond. Uit een recente studie blijkt dat mensen die zich aan gezonde eetgewoontes houden 25 procent meer kans hebben om zeer goed te presteren op het werk dan mensen die dit niet doen, volgens Business News Daily.

6. Maar ze eten niet te veel. NPR wijst erop dat overeten ertoe kan leiden dat je lichaam te veel insuline aanmaakt, waardoor het bloedsuikerniveau daalt en dat kan ervoor zorgen dat je moe en slaperig of zelfs depressief wordt. Dit verschijnsel staat bekend als een ‘voedselcoma’ (het komt vooral voor na het eten van koolhydraatrijke maaltijden) en dit maakt het moeilijker om weer aan het werk te gaan dan nodig is.

7. Ze lunchen met vrienden of collega’s. ‘De lunchpauze is een prima tijd om door te gaan met het onderhouden van relaties en om te netwerken’, zegt loopbaancoach Anita Attridge tegen Forbes. Bradford Shellhammer, de medeoprichter van Fab.com, is het ermee eens dat je nooit alleen moet lunchen. ‘Voedsel is voor mij ook iets sociaals, dus ik zou nooit het kantoor uitlopen en alleen gaan eten’, legt hij uit aan Entrepreneur Magazine.

8. Soms lunchen ze zelfs met de vijand! Richard Branson, de oprichter van Virgin Atlantic, vertelt aan de Wall Street Journal dat de lunch een kans kan zijn om de kloof tussen jou en een rivaal te overbruggen. ‘Jaren geleden deed British Airways enorm zijn best om ons eruit te werken’, zei hij. ‘Na de rechtszaak belde ik Sir Colin Marshal, de baas van British Airways op, en zei: – hebt u zin om mee te gaan lunchen? – …We hebben toen een heerlijke lunch bij mij thuis in Londen gehad en werden vrienden en begroeven de strijdbijl.’

9. Ze luisteren naar muziek. Naar muziek luisteren is een geweldige manier om stoom af te blazen tijdens de lunchpauze, omdat het je ‘mentale afleiding’ bezorgt, zoals de Mayo Clinic het noemt. Het resultaat is: minder spierspanning en een lager stressniveau.

10. Ze doen dutjes. Uit onderzoek blijkt dat korte dutjes overdag de cognitieve prestaties verbeteren, merkt The New York Times op. Dat is misschien de reden waarom Arianna Huffington bij de Huffington Post kamers heeft ingericht waar je een dutje kunt doen. ‘Uiteindelijk is op je werk je energie het allerbelangrijkst’, zegt ze in een interview met Business Insider. ‘Het gaat er niet om hoeveel uur we precies achter ons bureau zitten, maar hoe aanwezig we zijn op het moment dat we daar zitten.’ (Vertaling)

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.