10 Gezondheidsvoordelen van het drinken van groene thee met citroen

Groene thee met citroensap is een verzachtende drank waar je op elk moment van de dag kunt van genieten. Het is vol van smaak, lekker en gemakkelijk te bereiden. Het is ook zeer voedzaam en onderzoek heeft uitgewezen dat het in verband wordt gebracht met een lange lijst van potentiële gezondheidsvoordelen. Hier zijn 10 van de top gezondheidsvoordelen van groene thee met citroen.

1. Rijk aan antioxidanten
Groene thee en citroenen zijn beide rijk aan antioxidanten, verbindingen die helpen beschermen tegen ontstekingen en celbeschadiging door oxidatie. Met name groene thee is rijk aan antioxidanten zoals epigallocatechine gallaat (EGCG), quercetine, chlorogeenzuur en theogalline (1). Citroenen zijn een goede bron van de antioxidanten ascorbinezuur, hesperidine, naringine en ferulinezuur (2). Onderzoek wijst uit dat antioxidanten een sleutelrol spelen bij gezondheid en ziekte en kunnen beschermen tegen chronische aandoeningen, waaronder hartaandoeningen, diabetes, kanker en obesitas (3).

Kortom: groene thee en citroenen zijn rijk aan antioxidanten, die kunnen helpen beschermen tegen ontstekingen en chronische aandoeningen.

2. Bevordert gewichtsverlies
Groene thee met citroen kan een geweldige aanvulling zijn op een gezond dieet om af te vallen. Verschillende studies hebben aangetoond dat groene thee kan bijdragen tot gewichtsverlies en de vetverbranding kan stimuleren. Volgens een overzicht van 15 studies werd het drinken van groene thee met een hoger EGCG-gehalte gedurende ten minste 12 weken in verband gebracht met een afname van het lichaamsgewicht en het lichaamsvet (4). Uit een onderzoek bij 115 vrouwen bleek ook dat het innemen van groene thee-extract gedurende 12 weken leidde tot een aanzienlijke vermindering van het lichaamsgewicht, de body mass index (BMI), en het buikvet (5). Hoewel wetenschappers meer onderzoek bij mensen moeten doen, suggereren sommige studies dat citroenen ook gewichtsverlies kunnen bevorderen. Uit een dierstudie bleek dat wanneer muizen werden behandeld met citrus flavonoïden, de omvang van hun vetcellen afnam. De citrus flavonoïden verhoogden ook de stofwisseling bij muizen die een vetrijk dieet kregen (6). Uit een andere dierstudie uit 2008 bleek dat het voeren van citroenpolyfenolen aan muizen op een vetrijk dieet hielp voorkomen dat ze aankwamen en vet ophoopten (7).

Kortom: studies suggereren dat het drinken van groene thee kan helpen het lichaamsgewicht en lichaamsvet te verminderen. Sommige dierstudies hebben aangetoond dat bepaalde bestanddelen in citroenen ook gewichtstoename kunnen helpen voorkomen.

3. Beschermt tegen diabetes
Interessant is dat sommige onderzoeken suggereren dat groene thee zou kunnen helpen de bloedsuikerspiegel beter onder controle te houden en te beschermen tegen diabetes type 2. Volgens één onderzoek is er een verband tussen het drinken van thee en een lager risico op diabetes type 2 en diabetesgerelateerde complicaties (8). Regelmatig thee drinken kan ook de ontsteking verminderen en het vermogen van het lichaam om insuline efficiënt te gebruiken, vergroten. Insuline is het hormoon dat suiker vanuit de bloedbaan in de cellen brengt (8). Uit een onderzoek bij 92 mensen met diabetes type 2 bleek ook dat inname van groene thee-extract gedurende 16 weken de insulineresistentie verminderde. Dit kan helpen om de bloedsuikerspiegel beter onder controle te houden (9). Andere studies hebben echter gemengde resultaten gevonden, en wetenschappers moeten meer onderzoek doen naar groene thee en diabetes (10, 11, 12).

Kortom: sommige studies hebben het drinken van groene thee in verband gebracht met een lager risico op diabetes type 2 en insulineresistentie.

4. Kan de gezondheid van het hart verbeteren
Uit onderzoek is gebleken dat zowel groene thee als citroenen in verband worden gebracht met verschillende voordelen voor de gezondheid van het hart. In een onderzoek werd zelfs gemeld dat citrus flavonoïden, waaronder die in citroenen, ontstekingen kunnen verminderen, de functie van de bloedvaten kunnen verbeteren en een gezond cholesterolgehalte kunnen bewerkstelligen (13). Uit een andere studie bleek dat mensen die dagelijks citroenen consumeerden een lagere bloeddruk hadden, vooral wanneer ze ook regelmatig wandelden (14). Evenzo bleek uit een analyse van negen studies dat mensen die regelmatig groene thee dronken een lager risico hadden op hartziekten, een hartaanval en een beroerte dan degenen die geen groene thee dronken (15). Bovendien bleek uit een recent onderzoek van 24 studies dat het drinken van groene thee kan helpen bij het verlagen van een hoge systolische en diastolische bloeddruk, die beide risicofactoren zijn voor hartaandoeningen (16).

Kortom: studies hebben aangetoond dat de consumptie van zowel groene thee als citroenen in verband wordt gebracht met een betere gezondheid van het hart en een vermindering van verschillende risicofactoren voor hartaandoeningen.

5. Ondersteunt de gezondheid van de hersenen
Hoewel verder onderzoek bij mensen nodig is, suggereren sommige studies dat groene thee en citroen verschillende potentiële voordelen bieden voor de gezondheid van de hersenen. Zo bleek uit een review van acht studies dat het drinken van groene thee in sommige studies geassocieerd werd met een verminderd risico op dementie en cognitieve stoornissen (17). In een andere studie werd vastgesteld dat de frequente consumptie van groene thee het metabolisme van bepaalde eiwitten die betrokken zijn bij de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer kan verbeteren (18). Uit sommige reageerbuis- en dierstudies is ook gebleken dat bepaalde verbindingen in citrusvruchten ontstekingen kunnen verminderen, de hersenfunctie kunnen beschermen en de opbouw van plaque in de hersenen kunnen voorkomen, wat zou kunnen bijdragen aan de ziekte van Alzheimer (19).

Kortom: het drinken van groene thee wordt in verband gebracht met een lager risico op dementie, verminderde hersenfunctie en de ziekte van Alzheimer. Reageerbuis- en dierstudies wijzen er ook op dat verbindingen in citroenen de hersenfunctie kunnen verbeteren en beschermen tegen de ziekte van Alzheimer.

6. Kan de immuniteit versterken
Citroenen zijn een uitstekende bron van vitamine C, een wateroplosbaar micronutriënt met krachtige antioxidant eigenschappen (20). Vitamine C speelt een centrale rol in het immuunsysteem door ontstekingen te verminderen en de functie van immuuncellen te verbeteren (21). Het verhogen van je inname van vitamine C kan ook helpen bij de behandeling en preventie van veel soorten luchtweginfecties en systemische infecties (21). Bovendien hebben sommige dierstudies aangetoond dat bepaalde verbindingen in groene thee, zoals EGCG, de immuunfunctie kunnen verbeteren en bescherming kunnen bieden tegen auto-immuunziekten, waaronder multiple sclerose (22). Zowel groene thee als citroenen zijn ook rijk aan antioxidanten, die een gezond immuunsysteem helpen ondersteunen (23).

Kortom: citroenen bevatten veel vitamine C, dat ontstekingen kan verminderen en infecties kan helpen behandelen en voorkomen. Bepaalde bestanddelen van groene thee, zoals EGCG, kunnen ook de immuunfunctie verbeteren.

7. Verhoogt het energieniveau
Groene thee is een natuurlijke bron van cafeïne, een stimulerend middel voor het centrale zenuwstelsel dat mensen vaak gebruiken om hun energieniveau te verhogen (24). Studies suggereren dat cafeïne niet alleen vermoeidheid bestrijdt, maar ook de alertheid kan vergroten en het cognitieve en fysieke functioneren kan verbeteren (25, 26). Sommige studies hebben ook aangetoond dat cafeïne de atletische prestaties kan verbeteren en het uithoudingsvermogen kan vergroten (27, 28). Omdat groene thee met citroen minder cafeïne bevat dan koffie of energiedranken, kan het een goede optie zijn voor mensen die gevoelig zijn voor de effecten van hoge doses cafeïne (29).

Kortom: groene thee bevat cafeïne, dat vermoeidheid kan verminderen, de alertheid kan verhogen en het cognitieve en fysieke functioneren kan verbeteren.

8. Kan nierstenen helpen voorkomen
Nierstenen zijn harde minerale afzettingen die zich in de nieren kunnen vormen en symptomen veroorzaken zoals pijn, misselijkheid en veelvuldig urineren (30). Het drinken van groene thee met citroen is een goede manier om de vorming van nierstenen te helpen voorkomen. Uit een groot onderzoek bleek zelfs dat het drinken van groene thee verband hield met een lager risico op het ontwikkelen van nierstenen, vooral bij mannen (31). Het citroenzuur in citroenen kan ook helpen nierstenen te voorkomen door het urinevolume te vergroten en zich te binden aan calciumoxalaat. Dit voorkomt de ophoping van kristallen die leidt tot niersteenvorming (32). Volgens een onderzoek zou het consumeren van slechts 118 ml citroensap per dag gunstig kunnen zijn voor de behandeling van nierstenen (32).

Kortom: het drinken van groene thee kan in verband worden gebracht met een lager risico op nierstenen. Citroensap bevat ook citroenzuur, dat ook nierstenen zou kunnen helpen voorkomen.

9. Kan helpen beschermen tegen kanker
Groene thee en citroenen kunnen beide krachtige kankerbestrijdende eigenschappen bezitten. Verschillende reageerbuisstudies suggereren dat bepaalde uit citroenen geëxtraheerde verbindingen de groei en de verspreiding van kankercellen zouden kunnen helpen voorkomen (33, 34, 35). Sommige studies hebben ook aangetoond dat het eten van meer citrusvruchten in verband kan worden gebracht met een lager risico op verschillende soorten kanker, waaronder long-, maag-, slokdarm- en borstkanker (36, 37, 38, 39). Onderzoek heeft ook een verband gelegd tussen groene thee en een verminderd risico op kanker. In het bijzonder suggereren studies dat groene thee kan helpen beschermen tegen blaas-, borst-, colorectale-, en prostaatkankercellen (40, 41, 42, 43).

Kortom: sommige studies suggereren dat citroenen en groene thee de groei en verspreiding van verschillende soorten kankercellen zouden kunnen verminderen.

10. Houdt je gehydrateerd
Het drinken van groene thee met citroen kan een geweldige manier zijn om gehydrateerd te blijven. Hydratatie is essentieel voor bijna elk aspect van de gezondheid. In het bijzonder is het essentieel voor de gezondheid van de huid, gewichtsbeheersing, hersenfunctie, spijsvertering en nierfunctie (44). Elke dag voldoende vocht drinken kan zelfs een aantal aandoeningen helpen voorkomen, waaronder nierstenen, hoofdpijn en constipatie (44).

Kortom: het drinken van groene thee met citroen kan je helpen gehydrateerd te blijven, wat vele aspecten van de gezondheid kan helpen ondersteunen.

Hoe maak je het?
Thuis groene thee met citroen maken is heel eenvoudig. Breng om te beginnen ongeveer 240 ml water aan de kook, neem het van het vuur en laat het 2 – 3 minuten afkoelen alvorens het in een kopje te gieten. Voeg vervolgens een zakje groene thee toe en laat het 1 – 3 minuten trekken. Als je losse thee gebruikt, voeg dan ongeveer 1 eetlepel (=2 gram) toe met behulp van een thee-ei of theezeef. Voeg tot slot wat vers citroensap toe door tot de helft van een citroen direct in de thee uit te knijpen. Je kunt de smaak nog versterken met ingrediënten als honing, kaneel, gember of verse munt. Geniet van 3 – 5 kopjes per dag om gehydrateerd te blijven en de potentiële gezondheidsvoordelen van groene thee met citroen te maximaliseren.

Kortom: groene thee met citroen is gemakkelijk thuis te maken door groene thee te zetten en er vers geperst citroensap aan toe te voegen.

Om te onthouden
Groene thee met citroen kan verschillende gezondheidsvoordelen hebben. In het bijzonder kan het gewichtsverlies bevorderen, helpen gehydrateerd te blijven, het energieniveau verhogen en de gezondheid van je hersenen, hart en immuunsysteem ondersteunen. En het beste van alles is dat het ook nog eens heerlijk is en gemakkelijk thuis te bereiden met slechts een paar eenvoudige ingrediënten (met toestemming vertaald).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.