web
statistics

10 goede redenen om gluten op te geven

tarwe1. Vóór 10.000 jaar geleden bestond onze voornaamste voedselbron uit vlees (wild), niet uit granen. Sinds de geboorte van de landbouw is de hoeveelheid granen die we dagelijks eten gestaag toegenomen. Tienduizend jaar is een zeer korte tijd als je het vergelijkt met de 2,6 miljoen jaar van de menselijke evolutie. De afgelopen 130 jaar zijn mensen in de westerse wereld, waar chronische ziektes wijdverbreid zijn, een steeds groter deel van hun calorieën gaan halen uit bewerkte granen (met gluten). Veel wetenschappers denken dat ons spijsverteringssysteem zich niet heeft aangepast om granen te kunnen verwerken. Onze jager-verzamelaar voorouders waren langer, vrij van gaatjes in tanden en kiezen en hadden een lage kindersterfte, wat wijst op een voedzaam dieet. Ze leden ook niet aan de degeneratieve aandoeningen waar we tegenwoordig aan lijden, zoals kanker, diabetes en hart- en vaatziektes.

2. Alle granen bevatten fytinezuur, dat de opname van calcium, magnesium, ijzer, koper en zink remt. Als je granen een nacht laat weken wordt een deel van deze stoffen verwijderd, maar de meeste mensen eten geen brood en pasta die op de juiste manier is voorbewerkt. Fytaten kunnen ook onze spijsverteringsenzymen in de maag verstoren of onwerkzaam maken, wat kan leiden tot aandoeningen zoals brandend maagzuur.

3. Volkorengranen worden tijdens het verwerkingsproces tot brood, pasta en meel ontdaan van voedingsstoffen zoals vitamine E, zink, chroom, mangaan en ijzer.

4. Granen bevatten de stof aflatoxine, een bewezen kankerverwekkende stof, die ontstaat door schimmels die groeien als graan opgeslagen ligt.

5. In veel onderzoek is aangetoond dat gluten, het eiwit dat in tarwe, spelt, gerst en rogge gevonden wordt, in verband staat met vele auto-immuunziektes zoals de Ziekte van Hashimoto, een schildklieraandoening. Gluten kan het immuunsysteem zodanig in de war brengen dat de schildklier als een vreemde indringer wordt beschouwd en het lichaam zichzelf begint aan te vallen. Elke keer dat iemand maar een beetje gluten binnenkrijgt laait het immuunsysteem weer op en wordt de vernietiging van de eigen weefsels verergerd. Dit kan stofwisselingsproblemen, gewrichtspijnen, huidaandoeningen, ademhalingsproblemen en geheugenproblemen veroorzaken.

6. Ongeveer 1 op de 100 menen heeft coeliakie, een auto-immuunziekte waarbij het lichaam de eigen dunne darm aanvalt. Heel veel mensen met coeliakie weten niet dat ze het hebben omdat ze geen maag- of darmproblemen ervaren. De schatting is dat 20 % van de Amerikanen auto-immuunziektes heeft, waarbij het weglaten van gluten kan helpen om het immuunsysteem tot rust te brengen.

7. Volgens experts heeft 81% van de mensen een vorm van glutenintolerantie. Hierbij is het immuunsysteem niet betrokken maar bestaat er wel overgevoeligheid voor gluten, waarop het lichaam reageert met symptomen die vaak lijken op die bij coeliakie. Glutenintolerantie komt zeer veel voor bij mensen van Noord-Europese afkomst.

8. Het eten van gluten gedurende langere tijd verzwakt het spijsverteringssysteem, wat een proces in gang kan zetten dat het ‘lekkende darm syndroom’ heet. Daarbij ontwikkelen zich kleine openingen in de beschermende laag van de darmwand, waardoor onverteerde voedseldeeltjes in de bloedstroom terecht kunnen komen. Deze deeltjes, die niet in het bloed thuishoren, lokken een reactie van het immuunsysteem uit, wat kan leiden tot verschillende allergische, cognitieve, fysieke of emotionele problemen.

9. Granen met gluten bevatten verbindingen genaamd exorfinen, die verslavend zijn en die ervoor zorgen dat veel mensen de negatieve invloed van deze granen op hun gezondheid en spijsvertering ontkennen.

10. Het eten van gluten veroorzaakt ontstekingen die de bloedtoevoer naar de frontale cortex afsluiten. Dit is het deel van de hersenen, dat ons helpt om ons te concentreren, te plannen, organiseren, emoties te reguleren en ons kortetermijngeheugen te gebruiken. De verminderde bloedtoevoer naar de hersenen staat duidelijk in verband met depressie, angst en ADHD.

Actiepunten: Ik raad een eliminatiedieet aan, waarbij je alle granen, dus gluten, 2 à 3 weken weglaat en kijk dan of je energie, humeur en spijsvertering verbeteren. De meeste gluten-tests zijn nog onbetrouwbaar en duur. De normale test bij je dokter zou weleens geen glutenintolerantie kunnen aangeven totdat er al enorme schade is aangericht in je darmen. Laat gluten gewoon een paar weken weg en je zult er zoveel voordeel van hebben dat je verkocht bent. (Vertaling)

Een goede gids om te beginnen aan een glutenvrije leefwijze is:

Lekker-Gluten-en-Suikervrij
E-book gluten- en zuivelvrij voor slechts €7,50.
Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

26 gedachten over “10 goede redenen om gluten op te geven”

 1. Ik heb zelf Glutenintolerantie dus ik weet hoe vervelend gluten kunnen zijn.

  Zou je wat meer bronnen kunnen vermelden ? Nu verwijs je bijvoorbeeld naar “experts” en “in veel onderzoeken”

 2. Hoi Jurgen,
  Zelf ben ik al 17 jaar bezig met natuurvoeding. Ik heb zelf ook veel over gluten gelezen en me erin verdiept en ben tot de conclusie gekomen dat het niet de gluten of het graan is wat het probleem geeft maar een combinatie van factoren. Zo is de suiker en vleesconsumptie de afgelopen 60 jaar zo enorm gestegen maar ook de inname van geraffineerde granen. Granen zijn juist heel belangrijk om te aarden en de energie in balans te houden. Elimineren is natuurlijk prima maar lijkt geen graadmeter om te zeggen dat het aan de gluten ligt. Uiteindelijk kun je dit soort dingen pas op lange termijn zeggen zoals we nu zeggen dat we echt teveel vlees, suiker en geraffineerde granen hebben geconsumeerd.
  Dit wilde ik even met je delen. Leuke website trouwens ik kijk er regelmatig op.

  Danielle

 3. Hoi Juglen,
  Ik heb een vraag: zijn er ook meelsooten die glutenvrij zijn? Bijvoorbeeld amandelmeel of kokosmeel?
  Groet Tietia

  • Sojameel, boekweitmeel, maismeel, erwtenmeel, rijstmeel,…
   Inderdaad amandelmeel en kokos zijn glutenvrij.
   Er bestaat zelfs tarwemeel waar de gliadines, gluten zijn uitgehaald, de eventuele gluten die er nog kunnen inzitten zijn beneden de europese norm <2o ppm. Hier wel oppassen omdat veel mensen ook een tarweallergie hebben.

 4. Hoe oud werden mensen heel vroeger?

  Hoe weet je dat de gluten het doen, bij de mens zonder gluten allergie.?
  Alle voedsel is tegenwoordig bespoten of bewerkt,
  We drinken melk, eten bewerkte suikers en de bodem zit ook al vol gifstoffen. Enz enz.
  Ik vind dit artikel erg kort door de bocht, we zijn nog nooit zo oud geworden en dus komen er dan zulke kwalen als kanker.
  Neemt niet weg dat we tegenwoordig veel slechte voedingsgewoontes hebben.

  • Nu is mijn vraag, wat is de kwaliteit van het leven bij deze steeds ouder wordende groep mensen?
   De ziekenhuizen liggen vol, er worden voor miljarden aan medicijnen geslikt, dementie is erg hoog en ga zo maar door.
   Ik geloof ook dat er perioden zijn geweest dat mensen veel ouder werden dan nu.

 5. Dat lijkt me echt geweldig om te proberen, zeker ook voor mijn zoontje, maar ja, wat moet ik dan eten en hem dan geven?
  Hij gaat echt geen soep eten als lunch, ikzelf wel.

  Nu geef ik hem speltbrood en speltcrackers, maar ik lees nu dat daar dus ook gluten in zitten…

 6. Betreft aliniea 1 de volgende opmerking:

  Onze voorgangers werden ook geen 100 jaar oud, eerder was je toen destijds bij een respectabele leeftijd van dertig tot veertig al aan het einde van je latijn. Ik denk eeder dat ons lichaam ver boven het gemiddelde houdbaarheids datum nog steeds door gaat en daardoor eerder problemen krijg op chronisch gebied zoals kanker en diabetes en bloed, vaat en hart ziektes. Vroeger had men al ver voor die tijd de pijp aan maarten ggeeven (dood) voordat vele bovenstaande ziektes zich konden manifesteren .
  Edoch kanker, gewrichts aandoeningen, en gebids problemen had men toen zeker ook! Vaak veroorzaakt door destijds slechte leef omstandigheden….

  Eet gevarieerd is het slogan en het liefst vers en onbehandeld, helaas is dit vrijwel onmogelijk in huidige maatschappij tenzij je zelf voorziend bent.

  Mvg

  Klaas

  • Mijn mening is ook eet gevarieerd ik werk al 37 jaar in diverse keukens als kok/dieetkok en heb sinds het overlijden van mijn vader(leverkanker)gaan afvragen waarom hij zo vroeg gegaan is 54 jaar oud.
   Na die tijd ben ik getrouwd met een Thaise vrouw en heb haar kooktechnieken beschouwd en het zeer gevarieerde eten wat er gemaakt werd, ik combineerde dit met onze Europese gerechten en zag dit voorlopig als gezond eten.
   Nu woon ik al ruim 3 jaar in Thailand en werk als Europese chef in een hotel aan zee en heb ontdekt dat er hier hetzelfde is gebeurd als in ons Nederland verslaaft aan de voedselindustrie die er gretig gebruik van maakt veel voorbewerkte producten worden aan de man gebracht via prachtige reclame spots e.d. en supermarkten e.t.c. rijzen uit de grond en verdrijven de kleine eetkraampjes en winkeltjes.
   Gebak, lux brood, koekjes e.t.c. worden gezien als rijkelui eten en gaan grif over de toonbank, ook vooral kinderen doen er tegoed aan.
   Na dit alles weer (maar bewuster) meegemaakt te hebben blijf ik bij mijn conclusie met een nieuwe
   hint eet gevarieerd met zoveel mogelijk onbewerkte ingrediënten die liefst van natuurlijke basis komen (e.v.t. eigen tuin).
   Het valt niet mee in deze wereld nog zo te leven, ik heb mijn levenswijze wat aangepast omdat hart en vaatziekten en kanker in onze familie voorkomen, ik drink geen alcoholische dranken meer want alcohol penetreert snel bepaalde stoffen in je lichaam dus ook de slechte stoffen en een kop zwarte koffie per dag, maar naar advies van Juglen denk ik dat ik overstap naar groene thee, verder neem ik wat kurkuma per dag en eet wat meer eieren en vetter vlees en roomboter.
   En dat is volgen mij mijn opinie om gezond te eten.

 7. Na 35 jaar te horen, ach zwakke maag/PDS/aanstellen ben ik eindelijk doorverwezen naar een MDL arts. Dit omdat ik zelf na 20 weken geen gluten kon zeggen dat ik al 20 weken geen klachten meer had. Mijn klachten zijn door de jaren heen steeds erger geworden. Test bij de huisarts wees geen glutenallergie/gevoeligheid uit. Nu toch, bij ander onderzoek wel vermoeden van gluten overgevoeligheid. Nu nog meer bloedtesten om weer verder te zoeken. Maar mijn bewijs?? Na op en gezellig avondje toch een paar stukjes stokbrood te hebben gegeten….. Dubbel van de pijn op de bank!!

  Ik zeg graanvrij = pijnvrij!

  • Ik laat alle reacties toe die zich beperken tot de inhoud. Ook tegengeluiden. Op het moment dat we op man spelen in plaats van de bal, zal de reactie niet geplaatst worden.

 8. Aangezien miljarden mensen granen eten op allerlei manieren is het zinvol om iets te vinden dat de gluten gevolgen nihileert. En dat dat kan ben ik overtuigd want als er iets is dan is het wel dat eigenlijk alle voeding wel iets negatiefs heeft.
  Maar ook dat de natuur voor de natuur zorgt, er moet iets zijn dat dat probleem oplost. Zoek, zit niet bij de pakken neer. Geef ons niet gewonnen.
  Eddy

 9. Ik ben eigenlijk wel heel benieuwd waar je de informatie over onze voorouders vandaan haalt. Het is namelijk ontzettend moeilijk om een betrouwbaar beeld te verkrijgen van de gezondheid van mensen die in het verleden leefden. In verreweg de meeste gevallen is er alleen skeletmateriaal bewaard gebleven, en de meeste ziektes manifesteren zich daar niet in. We weten dus (voor zover mij bekend) niets over kanker en hart- en vaatziekten in bijvoorbeeld prehistorische samenlevingen. Wél is het zo dat we hun gebitten kunnen bestuderen. En inderdaad had men in het verleden veel minder last van cariës dan nu, hetgeen vermoedelijk voornamelijk te wijten is aan de suikerconsumptie in de huidige samenleving. Het is echter bepaald niet zo dat de gebitten vroeger goed waren; glazuurhypoplasiën – een afwijking die wijst op voedseltekorten – zullen bijvoorbeeld veel zijn voorgekomen.
  Ook botmateriaal kan waardevolle informatie geven, maar geeft, zoals gezegd, bij lange na geen compleet beeld. Het kan hooguit helpen om conclusies te trekken over ziektes als anemie, een tekort aan vitamine C (scheurbuik) of D (rachitis), of een variëteit aan infectieziekten (en dan weten we vaak niet om welke ziekte het precies gaat).
  Ik denk dat het heel interessant en leerzaam kan zijn om te kijken naar het voedingspatroon en de gezondheid van onze voorouders, maar het is iets waar je erg mee op moet passen. Een voorbarige conclusie is gemakkelijk getrokken.

 10. Dag Juglen Zwaan,

  Jouw theorie – dat heel lang geleden onze voornaamste voedselbron uit vlees bestond –
  is gebaseerd op evolutie, ook een theorie.
  En beweert dat daarom ons spijsverteringssysteem zich niet heeft aangepast om granen te kunnen verwerken,
  (zoals jij zegt, ‘ dat veel wetenschappers dat zeggen’)die baseren dat ook op de evolutietheorie.
  Ik ben geen voedseldeskundige maar wil wel graag dat het op feiten gebaseerd is, en deze conclusie is niet op feiten gebaseerd.

  Een leidraad voor mij is, een advies die in de Bijbel staat dat nadat er een verandering in de atmosfeer was ontstaan,
  je vlees mocht eten “wanneer je er behoefte aan had”
  Als je dat toepast, blijkt dat je veel minder nodig hebt! zeker geen bewerkt vlees.

  We zijn volgens de Bijbel gemaakt als vegetariër.

  Vr.gr. Dinie

  • Dinie, waar staat dat in de bijbel mbt die verandering van de atmosfeer?
   Er werd in het oude Israël wel vlees en vis gegeten.

 11. Hallo Cor,

  De Vloed in Noachs dagen. heeft de verandering gebracht.

  Na dat God de mensen geschapen had zei hij tot de mens:
  ‘Hierbij geef ik jullie alle zaaddragende planten en alle vruchtbomen op de aarde; dat zal jullie voedsel zijn. Genesis 1:29.
  Na de vloed; zei de Schepper tegen Noach en zijn zonen,
  Aanhaling: “Behalve het groen van de planten mogen jullie nu ook het vlees van dieren eten. Gen 9: 3.
  Voordat de Israëlieten in het beloofde land kwamen kregen ze raad en richtlijnen o.a.
  Aanhaling:“ u zegt: Ik wil vlees eten, omdat uw ziel ernaar verlangt om vlees te eten,
  dan mag u naar het volle verlangen van uw ziel vlees eten. ” Deuteronomium 12:20-28

  al mochten ze niet het vlees van alle dieren eten.Lev.11; Deut.14.
  bij de Christenen werd dat opgeheven Handelingen 10:9-15.
  en nu mag volgens de Bijbel de mens vlees van alle dieren eten, zoals Noach.

  Zoek de Bijbelteksten op dan zie je de gedachten in de context en de verwijzingen geven meer inzicht.
  Ze zijn uit de ‘Nieuwe Bijbelvertaling’ en ‘Herziene Statenvertaling’
  zie: Biblija.net

  vr.gr.Dinie

 12. na 30 jaar, geen migraine meer door de gluten (en granen) uit mijn voeding te schrappen

 13. Tjaaaaa…. ’tiswatallemaal, maar er is nóg een verhaal!
  Jij bent ontstaan uit de zaadcel van je pappie en de eicel van je mammie en de vraag is in welke fysieke en geestelijke gezondheid verkeerden jouw ouders toen jij werd verwekt…?
  Dat is nl bepalend voor jouw genetische inprenting.
  Kijk of vraag, dus terug als je kunt naar de leefstijl van je ouders, en dan naar hoe zij jou hebben op / gevoed,daar de meeste jonge ouders de waarschuwingen van hún ouders in de wind slaan en zich lekker te buiten gaan aan alle verleidingen die deze MIJ te bieden heeft en dus vaak niet echt optimaal gezond zijn als ze een kindje verwekken, kom je dus ook niet in een optimale toestand ter wereld… tralala lala…
  Na je geboorte is de borstvoeding het állerbeste en zo lang mogelijk, tot een jaar ofzo, heel veel baby’s gaan echter al na enkele weken over op poedermelk en moeten dat bezuren met darmkrampjes en diarree en meer narigheden waarbij de jonge ouders zich wanhopig afvragen hoe dat nu toch allemaal kómt?!?
  Anyway, je lichaam met al zijn organen en weefsels enzovoort… wordt ten eerste gevormd door de conceptie, daarna door wat je moeder tot zich nam en natuurlijk of er een Blíjde verwachting was!
  Dat is nl zéér medebepalend voor jouw welzijn ten tijde van je groei in de baarmoeder en natuurlijk na de bevalling.
  Daarna komt dus het voedseltraject van baby naar peuter, kleuter,kind en puber, en wát staat er meestal op het menu…?
  Juist ja, Dátgene wat de Voedsel-FABRIKANTEN voorschrijven en waarnaar de meeste jonge ouders hun oren naar laten hangen…
  Onze organen en laten we het nu over onze darmen hebben, worden vanaf het begin meestal… verkeerd ‘geeeend

 14. Hoho, daar ging even wat mis…

  Een slip of de toets als het ware…
  Die éend ;) moet ent zijn, geënt dus,door borstvoeding (én de gang door het geboortekanaal, want er worden ook veel keizersnedes toegepast waardoor het kind de ess-ent-iele bacterie-overdracht mist) wordt de darmflora (eigenlijk fauna) opgebouwd en als het in het begin al fout gaat,(disharmonie van de darmslijmvliezen) blijft het fout gaan ( geen afdoende ópbouw)en ontstaan er dus klachten van allerléi slijmvliezen in je lichaam, waarbij nu dus de darmslijmvliezen even voorop staan maar je hebt er meer zoals bv de slijmvliezen van je sinussen, je bijholten enz.
  Dus vaak hebben we een slechte start en laat ons darmslijmvlies met zijn bevolking van darmbacteriën zich moeilijk tot bijna onmogelijk te herstellen en hebben we ons hele leven last van vage klachten die door de reguliere zorg ( de medicijnman)bijna ten alle tijden behandeld worden met juist ja, medicijnen.
  Wat niet de juiste weg is want je kunt daarmee klachten wel onderdrukken maar niet genezen, en uiteindelijk worden de klachten chronisch en heb je een gluten-intolerantie cq coeliakie en/of andere ellende.

  Mijn conclusie is dat je door ‘schade en schande’ allerlei narigheid oploopt en je dan gaat zoeken, natuurlijk nadat je eerst járen aan het lijntje van de medicijnman cs bent gehouden en je dan terechtkomt op sites als die van JUGLEN en daar uiteindelijk díe aanwijzingen vinden die je op het juiste pad brengen.

  Levende voeding met Zónnekracht, biológisch en als ‘t ff kan ook nog DYNAMISCH, een aangepaste leefstijl, veel lees en leerwerk en geduld en dan heb je kans dat je uiteindelijk SNAPT hoe je lichaam werkt en dus ook hoe je het moet behandelen.
  Und so weiter ….en zoek uit hoe je slijmvliezen werken en wat er nodig is om ze állemaal…gezond te houden, dat scheelt jaren van narigheid!
  Namaste,
  Johannes.

 15. Het is echt van de zotte om gluten de schuld te geven, ik begrijp als mensen last hebben van gluten dat je daar in gaat geloven en zelfs in wilt geloven. Het probleem is dat wel slecht industrieel voedsel eten, al decennia ongeveer 2 a 3 generaties.

  We hebben ons lichaam en ons gevoelige darmstelsel gevoed met troep en dan krijgen we last van heel veel stoffen die de darmen niet meer goed kunnen verwerken/opnemen, waaronder gluten.

  Ga voedende voeding eten en geen brood dat door de industrie volgestopt wordt met troep.

 16. Hoe oud vroeger de mensen konden worden is mooi te lezen via google met de vraag (de primitieve mens en zijn voedsel) bv Indianen werden soms zelfs 160 jaar !!!!!!! Ook een goede bron is de informatie van WESTON A PRICE die als tandarts veel onderzoek heeft gedaan, succes erbij.

Reacties zijn gesloten.