10 kamerplanten die de lucht zuiveren

kamerplantHieronder worden 10 planten behandeld die de lucht zuiveren in je huis. De selectie is gebaseerd op hoe makkelijk ze groeien en te onderhouden zijn, hoe goed ze tegen pesticiden kunnen en hun efficiëntie in het opruimen van chemische dampen en transpiratiegraad.

Areca Palm
Staat ook bekend onder de naam goud palm of vlinderpalm. De areca palm is een van de meest populaire en dankbare palmen. Deze palm kan heel goed in huis overleven, brengt heel veel vocht in de lucht, verwijdert chemische giffen en is nog mooi ook. De areca wordt nog steeds beoordeeld als de beste kamerplant om alle binnenhuis giffen te verwijderen. De plant gedijt het best bij direct, helder zonlicht.

Raphis Palm
Deze schaduwplant heeft waaiers van 15 tot 30 cm breed met vier tot tien dikke glanzende bladeren. De palm is resistent tegen de meeste planteninsecten en verbetert de luchtkwaliteit in huis aanzienlijk. De palm groeit langzaam en is gemakkelijk in onderhoud. De plant gedijt het best in de schaduw maar heeft wel licht nodig.

Bamboe Palm
Makkelijk om te verzorgen en een populaire soort. De bamboe palm pompt het nodige vocht in de lucht van uw huis, vooral tijdens de wintermaanden als de centrale verwarming de lucht in huis droog maakt. Deze palm is ook een van de beste planten om giffen als benzeen*1, trichloorethyleen*2 en formaldehyde*3 te verwijderen. De plant gedijt het best bij direct, helder zonlicht.

Rubber Plant
Gekweekt voor taaiheid, kan deze plant tegen weinig licht en koele temperaturen, waardoor het een uitstekende kamerplant is. Deze plant is gemakkelijk te kweken en is goed in het verwijderen van giffen in de huiselijke omgeving, met name formaldehyde. Gedijt het best in direct, helder zonlicht tot half schaduw.

Dracaena “Janet Craig”
De donkergroene bladeren van de dracaena of drakenbloedboom, maken de plant aantrekkelijk. Het is een van de beste planten om trichloorethyleen te verwijderen. Deze plant kan tegen verwaarlozing en schaduwrijke omgevingen. De plant gedijt het best in indirect licht en half schaduw. De dracaena verdraagt een slecht verlichte omgeving, maar zal dan langzaam groeien.

English Ivy
De klimop wordt vaak gebruikt als bodembedekker in publieke lobby’s of atriums, maar het is ook leuk om de klimop in een hangmandje te laten groeien of in een topiary vorm (een kunstzinnige vorm).  De plant is extreem makkelijk te kweken en past zich snel aan in een huiselijke omgeving. Te hoge temperaturen verdraagt de klimop niet goed. De plant gedijt het beste in schaduw tot halfschaduw en indirect zonlicht.

Pothos plant
Een van de belangrijkste redenen dat de pothos plant zo populair is, is omdat deze plant beter tegen weinig water, weinig zonlicht en lage temperaturen kan, dan andere planten. Pothos is eveneens een van de beste planten om gifstoffen uit de huiselijke atmosfeer te verwijderen. Pothos is ook bekend onder andere namen zoals pothos klimop en duivels klimop en heeft ook verschillende ondersoorten. De bekendste soort, goudenklimop, wordt het meest gebruikt in zakelijke inrichtingen. Twee andere soorten zijn Marmer Koningin met wit op groen en de groene Jade soort. Pothos houdt niet van natte voeten en de potgrond mag niet te nat blijven. Zo nu en dan moet de pothos flink maar wel selectief gesnoeid worden, dit zal nieuwe groei bevorderen. De plant gedijt het best in indirect zonlicht en halfschaduw, maar kan ook heel weinig licht overleven.

Ficus Alii
Dit is een nieuwe ficus variëteit die snel in populariteit toeneemt. De dunne donkergroene bladeren maken dit een aantrekkelijke kamerplant. De eigenschappen om de lucht in de kamer te zuiveren, het eenvoudige kweken en ongevoeligheid voor insecten, maken van deze plant een uitstekende keuze voor thuis of op kantoor. De ficus alii is veel minder pietluttig dan de beroemde ficus benjamin. Als alle ficus soorten kunt u bladverlies verwachten als u de plant verplaatst. De plant gedijt het best in direct helder zonlicht tot halfschaduw met indirect zonlicht.

Boston Varen
De varens zijn waarschijnlijk de oudste plantenfamilie. Er zijn veel varens gevonden als fossiel daterend uit de prehistorie. De stijve bladeren van de boston varen verspreiden zich en buigen naar beneden als ze ouder worden. De varen groeit uitsluitend met bladeren, de plant geeft geen bloemen. De varen komt het meest tot zijn recht op een pilaar of in een hangmandje. Als kamerplant heeft de varen wel wat aandacht nodig. De plant heeft regelmatig water nodig en een sproeibeurt, anders zullen de bladeren snel bruin worden en uitvallen. De varen is zeer geschikt tegen luchtvervuiling, met name formaldehyde en voor het bevochten van de lucht. De plant gedijt het beste in indirect zonlicht en halfschaduw.

Peace Lily (Spathiphyllum)
De lepeltjesplant of lepelplant heeft een prachtige bladertooi en produceert prachtige witte lepelachtige bloemen. Deze plant zou altijd meegenomen moeten worden als u op zoek bent naar een gevarieerde kamerplant inrichting. De plant geeft veel vocht af en heeft graag veel water, hydrocultuur is zeer geschikt voor deze plant. De plant bezit alle kwaliteiten die het een uitstekende kamerplant maakt. De lepelplant blinkt uit in het verwijderen van alcohol, aceton, trichloorethyleen, formaldehyde en benzeen vervuiling. De uitstekende prestatie in alle categorieën maken het een waardevolle kamerplant. De plant gedijt in het best in indirect licht en niet in de felle zon. (Vertaling – Mieke van Kooten)

*1 Blootstelling aan benzeen gebeurt meestal door inademen. De belangrijkste bronnen zijn tabaksrook, benzinestations, uitlaatgassen van auto’s en industriële emissies. Andere bronnen zijn gassen die vrijkomen uit lijm, verf, boenwas en detergenten. Sigarettenrook is ook een belangrijke bron: de gemiddelde roker neemt tot 10 keer zoveel benzeen op per dag dan een niet-roker.

*2 Trichloorethyleen of tri is een onbrandbare en gemakkelijk verdampende vloeistof met een scherpe geur. Er zijn geen natuurlijke bronnen van tri. Tri gebruikt men onder andere als middel om metalen te ontvetten, als ontvlekker, in lijm, tapijtreiniger, verfverwijderaar en als oplosmiddel in inkten en correctievloeistof. Door recente Europese richtlijnen is verkoop aan consumenten sinds enkele jaren verboden. Het kan wel nog in oudere producten aanwezig zijn en mag nog steeds industrieel gebruikt worden.

*3 Formaldehyde of spaanplaatgas is een kleurloos gas met een prikkelende geur. Het wordt in vele materialen toegepast zoals lijm, spaanplaat, glas- en steenwol en als bacteriedodend middel. Andere bronnen zijn gasfornuizen en geisers, een brandende open haard, brandende kaarsen, lichaamsverzorgingsartikelen als shampoo, haarversteviger, nagellak, parfum, tandpasta en tabaksrook.

kamerplanten

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.