10 manieren om je kopje koffie super gezond te maken

koffie met bonenVele studies bevestigen dat het drinken van koffie je gezondheid kan verbeteren. Aan de andere kant zijn er ook studies die weer zeggen dat je koffie beter kunt vermijden. Of het voor jou goed is, is een kwestie van aanvoelen. In ieder geval kun je maar beter niet ongelimiteerd je gang gaan en de dagelijkse consumptie op maximaal 2 – 3 kopjes houden. Om het drinken van koffie nog gezonder te maken, geven we je in dit artikel 10 tips.

Drink alleen biologische koffie
Veel mensen staan er niet bij stil dat koffiebonen vol kunnen zitten met bestrijdingsmiddelen (1). De boeren in arme landen willen hun oogst veilig stellen en doen dat door hun gewassen te beschermen. Bestrijdingsmiddelen staan bekend om hun kanker-stimulerende eigenschappen. Bestrijdingsmiddelen kunnen bijdragen aan een breed spectrum van gezondheidsklachten. Sommige bestrijdingsmiddelen worden door het branden van de bonen inactief, maar andere blijven gewoon nog in staat hun schadelijke werking op het lichaam uit te oefenen (2).

Zet je koffie met een papieren filter
In koffie zitten diterpenen zoals kahweol en cafestol. Deze stoffen zorgen ervoor dat cholesterol-uitscheidende leverenzymen minder goed hun werk kunnen doen met een cholesterol-verhogende werking als gevolg (3, 4). Nu blijkt dat papieren koffiefilters deze cholesterol-verhogende stoffen tegenhouden (5). Zorg wel dat je altijd bruine filters gebruikt, want de witte zijn gebleekt en kunnen vervuild zijn met dioxines. Overigens zijn de cups van Nespresso van aluminium gemaakt (6). Aangezien aluminium steeds vaker met Alzheimer wordt geassocieerd (7), raad ik aan om de originele cupjes te laten liggen en te kiezen voor cups zonder aluminium (8).

Doe wat kaneel bij je koffie
Tijdens het zetten van filterkoffie kun je wat kaneel aan de koffie toevoegen. Je kunt ook later wat toevoegen aan je kopje. Koffie kan bij sommigen de bloedsuikerspiegel laten schommelen (9). Kaneel kan gebruikt worden om het schommelen te stabiliseren. Volgens onderzoek kan kaneel namelijk een piek in de bloedsuikerspiegel helpen verlagen (10).

Voeg wat kardemom toe aan je koffie
Tijdens het zetten, of achteraf, kun je kardemom toevoegen aan je koffie. In Arabische landen wordt dit al eeuwen gedaan. Kardemom is een kruid dat de verkwikkende werking van koffie ondersteunt. Sommige mensen zijn overgevoelig voor koffie en dan kan deze drank de bloeddruk tijdelijk iets verhogen (11). Kardemom kan deze bloeddruk-verhogende werking tegengaan, waardoor deze overgevoeligheidsreactie van cafeïne wordt beperkt (12).

Laat suiker weg uit je koffie
In het verleden gebruikte ikzelf meerdere theelepels suiker in mijn koffie. Toen ik erachter kwam dat witte kristalsuiker schadelijk is voor het lichaam, heb ik besloten de suiker weg te laten. Het duurde weken voordat ik aan deze smaak gewend was. Smaak kun je programmeren. Voor mensen die echt niet zonder suiker kunnen (of willen) is het beter om groene stevia of Billingstons melasse te gebruiken. Pure melasse bevat nog alle mineralen en is daarmee minder slecht dan witte kristalsuiker.

Drink ruim 8 uur voor je gaat slapen geen koffie meer
Koffie zorgt ervoor dat de productie van het stresshormoon cortisol behoorlijk gestimuleerd wordt. Dit staat het circadiaans ritme van het lichaam ernstig in de weg. Het circadiaans ritme bepaalt de tijdstippen waarop het wakkerword hormoon cortisol en het slaaphormoon melatonine aangemaakt worden. Omdat koffie de cortisolspiegel nog 8 uur na het drinken kan beïnvloeden, is het beter om geen koffie na 3 uur ’s middags te drinken. Het beste is om rond 13.00 uur je laatste kop koffie te nemen. Bij het opstaan vertoont de cortisolspiegel al een piek en kan het drinken van koffie je resistent maken voor cafeïne. De hoeveelheid cortisol is dan chronisch verlaagd en het drinken van koffie zorgt dan eigenlijk dat je normale cortisol waardes haalt.

Blijf weg bij zoetstoffen
Mensen kiezen vaak voor zoetstoffen om overgewicht tegen te gaan. Deze mensen komen er op termijn bedrogen uit (13). Het blijkt dat light-drinkers alsnog te kampen hebben met een dikker-wordende buik. Het mechanisme is simpel: mensen drinken suiker om een gevoel van beloning te krijgen. Frisdrank met suiker geeft deze beloning. Als je light drinkt, komt de beloning niet en wordt deze in andere voedingsmiddelen gezocht. Ook denkt het lichaam suiker binnen te krijgen aan de hand van de informatie die de smaakpapillen doorgeven. Het lichaam neemt dan hormonale maatregelen, die tevergeefs blijken door het ontbreken van suiker. Het lichaam wordt dan opgezadeld met teveel insuline, waardoor de bloedsuikerspiegel sterk daalt, met een hongergevoel als gevolg. Dit hongergevoel werkt het snoepen weer in de hand. Zoetstoffen blijken volgens vele wetenschappelijke studies ook meerdere gezondheidsproblemen te kunnen veroorzaken (14).

Vermijd koffiecreamers
Het is al jaren bekend dat koffiecreamer bomvol slechte vetten zitten. De slechtste is wel transvet. Deze kun je dus beter vermijden, want transvetten worden in verband gebracht met ziektes zoals kanker, diabetes en beroertes (15). Als je toch melk in je koffie wilt, kies dan voor de vloeibare variant. Verse rauwe melk of melk uit glas zijn het beste. Melk uit plastic cupjes raad ik af, aangezien dit plastic hormoon verstorende stoffen kan bevatten (16).

Voeg wat cacaopoeder toe aan je koffie
Cacao is rijk aan magnesium en verschillende antioxidanten. Ook geeft cacao een heerlijke smaak af. In cacao zit een aan cafeïne aanverwante stof genaamd theobromine. Deze stof kan bepaalde gladde spieren, zoals in de longen worden aangetroffen, ontspannen en daarmee klachten zoals astma verlichten (17).

Voeg een lepel kokosolie toe aan je koffie
Het toevoegen van kokosolie of roomboter aan je koffie staat ook wel bekend onder de naam bullitproof coffee. Sommigen doen de koffie en het vet in een blender, ik doe zelf meestal gewoon een theelepeltje kokosolie in mijn koffie. Het idee is dat de MCT’s (mediumchain fatty acids, oftewel middellangeketen vetzuren) zeer snel opgenomen kunnen worden en daarmee brandstof kan zijn voor het brein. Als het ware supercharge je de koffie hiermee en vormt zo een ware brainboost. Ik raad het af om dit bij elke kop koffie te doen, maar één kopje koffie per dag voorzien van MCT’s kan het hongergevoel stillen terwijl het wel energie geeft. Volgens sommige is dit de ideale methode om af te vallen, ik denk dat daar meer voor nodig is.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.