10 tekenen van een mogelijk schildklierprobleem

Male thyroid anatomyHet aantal Nederlanders dat kampt met schildklierproblemen wordt geschat op een half miljoen ((http://www.rijnstate.nl/web/Specialismen-en-afdelingen/Schildkliercentrum.htm)), maar de meesten van hen weten dit nog niet. De schildklier, een vlindervormige klier in de hals, is de meesterklier van de stofwisseling. Als de schildklier niet functioneert, kan dat elk aspect van je gezondheid beïnvloeden, vooral je gewicht, gemoedstoestand (depressie) en energieniveau.

Niet-gediagnosticeerde schildklierproblemen kunnen leiden tot een flinke toename van het risico op zwaarlijvigheid, hartklachten, depressie, angst, haarverlies, seksueel disfunctioneren, onvruchtbaarheid en nog veel meer symptomen en gezondheidsproblemen. Daarom is het belangrijk dat de diagnose niet wordt gemist. Je hoeft niet al deze symptomen te hebben om een schildklierprobleem te hebben, maar hier volgen een aantal van de meest voorkomende tekenen dat je misschien een schildklieraandoening hebt:

10. Spier- en gewrichtspijnen, carpaal tunnelsyndroom, peesontsteking
Pijnlijke spieren en gewrichten, zwakte in de armen en aanleg om het carpaal tunnelsyndroom te ontwikkelen in armen en handen en het tarsaal tunnelsyndroom of plantars fasciitis (jogger’s hiel) in de voeten: dit kunnen allemaal symptomen zijn van een niet-gediagnosticeerde schildklierziekte.

9. Ongemak in de nek/vergroting
Een gevoel van zwelling in de nek, niet goed tegen een kol of stropdas kunnen, een schorre stem of een zichtbaar vergrote schildklier kunnen allemaal tekenen van struma zijn; een vergrote schildklier.

8. Haar/huidveranderingen
Het haar en de huid zijn bijzonder gevoelig voor schildklieraandoeningen, vooral haarverlies komt veel voor als er iets met de schildklier aan de hand is. Bij een langzame schildklier (hypothyroïdie) wordt het haar vaak breekbaar, grof en droog, terwijl het makkelijk afbreekt en uitvalt. De huid kan ook grof, dik, droog en schilferig worden. Bij een langzame schildklier is er vaak ongewoon veel haarverlies aan de buitenkant van de wenkbrauwen. Bij een te snelle schildklier (hyperthyroïdie) kan ook ernstig haarverlies voorkomen en de huid kan gevoelig en dun worden.

7. Darmproblemen
Ernstige of langdurige verstopping wordt vaak in verband gebracht met hypothyroïdie, terwijl diarree of PDS (Prikkelbare darmsyndroom) in verband staat met hyperthyroïdie.

6. Onregelmatige menstruatie en vruchtbaarheidsproblemen
Als menstruaties heviger, frequenter en pijnlijker worden, kan dat een teken zijn van hypothyroïdie, terwijl kortere, lichtere of minder vaak voorkomende menstruaties geassocieerd worden met hyperthyroïdie. Onvruchtbaarheid kan ook met een niet onderkende schildklieraandoening samenhangen.

5. Familiegeschiedenis
Als er schildklierproblemen in de familie zitten, is er meer kans dat je zelf ook een schildklieraandoening hebt. Maar je bent misschien niet altijd op de hoogte van schildklierproblemen in de familie, want bij ouderen worden deze problemen vaak aangeduid als ‘problemen met de klieren’ of ‘struma’. Dus let op elke discussie over dit soort problemen, of gewichtstoename vanwege ‘een probleem met de klieren’, omdat dit indirecte manieren kunnen zijn om naar schildklieraandoeningen te verwijzen.

4. Cholesterolproblemen
Een hoog cholesterolgehalte kan een teken zijn van niet onderkende hypothyroïdie, vooral als cholesterolverlagende medicatie of een dieet hiertegen niet helpt. Ongewoon lage cholesterolniveaus kunnen wijzen op hyperthyroïdie.

3. Depressie en angst
Depressie of angst – inclusief plotseling optredende paniekaanvallen – kunnen symptomen zijn van een schildklieraandoening. Hypothyroïdie wordt meestal geassocieerd met depressie, terwijl hyperthyroïdie vaker in verband wordt gebracht met angst of paniekaanvallen. Een depressie die niet reageert op antidepressiva kan ook een teken zijn van een niet onderkende schildklieraandoening.

2. Veranderingen in gewicht
Het kan zijn dat je een vetarm, caloriearm dieet volgt en een streng trainingsregime en toch geen gewicht verliest. Of misschien doe je mee aan een afslankprogramma – zoals de Weight Watchers – en ben je de enige die helemaal geen gewicht verliest. Als je moeilijk kunt afvallen, kan dat een teken zijn van hypothyroïdie. Als je gewicht verliest terwijl je hetzelfde eet als normaal, of zelfs gewicht verliest terwijl je toch meer eet, kan dat een teken zijn van hyperthyroïdie. Onverklaarbare gewichtsveranderingen kunnen dus zowel op hypo- als hyperthyroïdie duiden.

1. Uitputting
Als je je uitgeput voelt bij het ontwaken, met een gevoel dat 8 of 10 uur slaap per nacht niet genoeg is, of als je niet in staat bent de hele dag goed te functioneren zonder een dutje te doen, kunnen dat signalen zijn dat je het aan je schildklier hebt. (Bij hyperthyroïdie kan het zijn dat je ’s nachts niet kan slapen, waardoor je overdag uitgeput bent.)

Twee boeken die je kunnen helpen je lichaam, de schildklier en je hormonen in balans te brengen, zijn die van Ralph Moorman:
De hormoonfactor
Het hormoonbalansdieet

 

De-Trage-schildklierwerking
Dit boek “De Trage Schildklierwerking” is voor €22,50 verkrijgbaar in onze webwinkel!
Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.