web
statistics

10 tekenen van een mogelijk schildklierprobleem

Male thyroid anatomyHet aantal Nederlanders dat kampt met schildklierproblemen wordt geschat op een half miljoen ((http://www.rijnstate.nl/web/Specialismen-en-afdelingen/Schildkliercentrum.htm)), maar de meesten van hen weten dit nog niet. De schildklier, een vlindervormige klier in de hals, is de meesterklier van de stofwisseling. Als de schildklier niet functioneert, kan dat elk aspect van je gezondheid beïnvloeden, vooral je gewicht, gemoedstoestand (depressie) en energieniveau.

Niet-gediagnosticeerde schildklierproblemen kunnen leiden tot een flinke toename van het risico op zwaarlijvigheid, hartklachten, depressie, angst, haarverlies, seksueel disfunctioneren, onvruchtbaarheid en nog veel meer symptomen en gezondheidsproblemen. Daarom is het belangrijk dat de diagnose niet wordt gemist. Je hoeft niet al deze symptomen te hebben om een schildklierprobleem te hebben, maar hier volgen een aantal van de meest voorkomende tekenen dat je misschien een schildklieraandoening hebt:

10. Spier- en gewrichtspijnen, carpaal tunnelsyndroom, peesontsteking
Pijnlijke spieren en gewrichten, zwakte in de armen en aanleg om het carpaal tunnelsyndroom te ontwikkelen in armen en handen en het tarsaal tunnelsyndroom of plantars fasciitis (jogger’s hiel) in de voeten: dit kunnen allemaal symptomen zijn van een niet-gediagnosticeerde schildklierziekte.

9. Ongemak in de nek/vergroting
Een gevoel van zwelling in de nek, niet goed tegen een kol of stropdas kunnen, een schorre stem of een zichtbaar vergrote schildklier kunnen allemaal tekenen van struma zijn; een vergrote schildklier.

8. Haar/huidveranderingen
Het haar en de huid zijn bijzonder gevoelig voor schildklieraandoeningen, vooral haarverlies komt veel voor als er iets met de schildklier aan de hand is. Bij een langzame schildklier (hypothyroïdie) wordt het haar vaak breekbaar, grof en droog, terwijl het makkelijk afbreekt en uitvalt. De huid kan ook grof, dik, droog en schilferig worden. Bij een langzame schildklier is er vaak ongewoon veel haarverlies aan de buitenkant van de wenkbrauwen. Bij een te snelle schildklier (hyperthyroïdie) kan ook ernstig haarverlies voorkomen en de huid kan gevoelig en dun worden.

7. Darmproblemen
Ernstige of langdurige verstopping wordt vaak in verband gebracht met hypothyroïdie, terwijl diarree of PDS (Prikkelbare darmsyndroom) in verband staat met hyperthyroïdie.

6. Onregelmatige menstruatie en vruchtbaarheidsproblemen
Als menstruaties heviger, frequenter en pijnlijker worden, kan dat een teken zijn van hypothyroïdie, terwijl kortere, lichtere of minder vaak voorkomende menstruaties geassocieerd worden met hyperthyroïdie. Onvruchtbaarheid kan ook met een niet onderkende schildklieraandoening samenhangen.

5. Familiegeschiedenis
Als er schildklierproblemen in de familie zitten, is er meer kans dat je zelf ook een schildklieraandoening hebt. Maar je bent misschien niet altijd op de hoogte van schildklierproblemen in de familie, want bij ouderen worden deze problemen vaak aangeduid als ‘problemen met de klieren’ of ‘struma’. Dus let op elke discussie over dit soort problemen, of gewichtstoename vanwege ‘een probleem met de klieren’, omdat dit indirecte manieren kunnen zijn om naar schildklieraandoeningen te verwijzen.

4. Cholesterolproblemen
Een hoog cholesterolgehalte kan een teken zijn van niet onderkende hypothyroïdie, vooral als cholesterolverlagende medicatie of een dieet hiertegen niet helpt. Ongewoon lage cholesterolniveaus kunnen wijzen op hyperthyroïdie.

3. Depressie en angst
Depressie of angst – inclusief plotseling optredende paniekaanvallen – kunnen symptomen zijn van een schildklieraandoening. Hypothyroïdie wordt meestal geassocieerd met depressie, terwijl hyperthyroïdie vaker in verband wordt gebracht met angst of paniekaanvallen. Een depressie die niet reageert op antidepressiva kan ook een teken zijn van een niet onderkende schildklieraandoening.

2. Veranderingen in gewicht
Het kan zijn dat je een vetarm, caloriearm dieet volgt en een streng trainingsregime en toch geen gewicht verliest. Of misschien doe je mee aan een afslankprogramma – zoals de Weight Watchers – en ben je de enige die helemaal geen gewicht verliest. Als je moeilijk kunt afvallen, kan dat een teken zijn van hypothyroïdie. Als je gewicht verliest terwijl je hetzelfde eet als normaal, of zelfs gewicht verliest terwijl je toch meer eet, kan dat een teken zijn van hyperthyroïdie. Onverklaarbare gewichtsveranderingen kunnen dus zowel op hypo- als hyperthyroïdie duiden.

1. Uitputting
Als je je uitgeput voelt bij het ontwaken, met een gevoel dat 8 of 10 uur slaap per nacht niet genoeg is, of als je niet in staat bent de hele dag goed te functioneren zonder een dutje te doen, kunnen dat signalen zijn dat je het aan je schildklier hebt. (Bij hyperthyroïdie kan het zijn dat je ’s nachts niet kan slapen, waardoor je overdag uitgeput bent.)

Twee boeken die je kunnen helpen je lichaam, de schildklier en je hormonen in balans te brengen, zijn die van Ralph Moorman:
De hormoonfactor
Het hormoonbalansdieet

 

De-Trage-schildklierwerking
Dit boek “De Trage Schildklierwerking” is voor €22,50 verkrijgbaar in onze webwinkel!
Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

10 gedachten over “10 tekenen van een mogelijk schildklierprobleem”

 1. Hoi Juglen.

  Regelmatig staan hier interessante artikelen , zo ook deze
  over mogelijke schildklier aandoening….
  Zou dit artikel graag aan mijn zoon doorsturen ,
  maar dat kan dus niet !

  Zou fijn zijn als je het ook naar iemand kon mailen!
  Er zijn nl ook mensen die géén Facebook,Twitter enz hebben !!
  Met vriendelijke groet,
  Inge

 2. Heb een traag werkende schildklier. Dus heb overgewicht nu wil het ook dat ik reuma heb fybromalagy en astma en copd op het moment weer heelerg maar instsnties vinden dus dat je wel wat zelf kan doen wil ik ook wel maar mijn lichaam niet. (Eerst had ik 3.9 uur en nu 2 en half uur. Dit moest ik even kwijt
  met vriendelijke groet mevr van Steenis

 3. er staat niks over oorzaken of oplossingen.
  alleen verwijzing naar boek hormoonfactor.
  er staat ook niks over bijv SOJA wat de schildklierwerking dwarsboomt.
  of bijv pinda’s.

 4. wat zijn de oorzaken van de trage schildklierwerking?
  zijn er schildklieronderdrukkende voedingsmiddelen zoals soja/pinda’s??

 5. Ik ben ook schildklier patient al 15 jaar..
  Na veel onderzoeken en frustraties zijn we er achter gekomen dat hij eerst te snel werkte, ik heb toen strumazol voorgeschreven gekregen en na jaren gebruik ging het een stuk beter.. daarna ben ik voor 1 jaar gestopt met de medicatie.
  Daarna werkte hij te langzaam en zit nu al 10 jaar aan de tyrax.
  Ik heb ook veel last van reuma met de naam Forrestier.
  daar door heb ik ook veel last van mijn spieren.
  Dus wat kan verdere lectuur aan toevoegen..
  met vriendelijke groet C. B.

 6. We leven in een wereld vol met electrosmog ( microwave / elektrostress ) Het lichaam wil vechten / vluchten en gaat veel cortisol produceren, de tegenhanger testosteron gaat omlaag (impotentie bij mannen oa)Electrosmog is een sluipmoordenaar en veroorzaakt zeer veel diverse klachten ook hele erge zenuw- neurologische pijnen. Je ziet, ruikt het niet maar het is er wel, als het rook zou zijn zou je naar adem snakken. Het maakt ons mensen (en dieren) kapot We zijn energetische wezens.
  Lees onderstaand rapport. Zie ook op wanttoknow / wijwordenwakker / stopumts.
  Disturbance of the immune system by electromagnetic fields—A
  potentially underlying cause for cellular damage and tissue repair
  reduction which could lead to disease and impairment
  Olle Johansson ∗
  The Experimental Dermatology Unit, Department of Neuroscience, Karolinska Institute, Stockholm, Sweden
  Received 23 August 2008; accepted 30 January 2009
  Abstract

 7. Hoi, schildklierproblemen gaan vaak samen met bijnieruitputting (een nog relatief onbekende ‘ziekte’ die wel veel mensen treft). Het is dan aan te raden om eerst de bijnieren weer op orde te krijgen door rust, voeding en supplementen.

 8. cortisol wordt geproduceerd door de bijnier. Inderdaad heeft dat bijnieruitputting tot gevolg.
  cortisol is het stresshormoon (ook wel vecht of vluchthormoon). Het lichaam kan dat niet lang vol houden en raakt uitgeput. Je hele systeem raakt op hol ( ook je schildklier). Burnout, psychische klachten, apathie, je immuunsysteem verzwakt, schimmels, oorsuizen, huidaandoeningen, harktloppingen, bloed word dikker,je valt ineens veel af, het vergroot de behoefte aan zoet (hersenen), melatonine wordt verlaagd met slaapproblemen als gevolg (totale uitputting). De gevolgen zijn divers. Je lever heeft ook veel te verduren. Je hersenbloedbarriëre gaat stuk en hierdoor komen de afvalstoffen die daar zijn opgeslagen vrij. Dit geeft enorm veel pijn. En er wordt veel stikstof in de hersenen geproduceerd. Antioxidanten, stikstofsponzen zijn oa een belangrijke remedie.
  Ik durf te stellen dat elektrosmog ( en chemtrails )ziekte veroorzaker nr. 1 is.
  Het is uitermate belangrijk om hiervan bewust te zijn en het imuunstsyteem te sterken en het lichaam te ontgiften en te aarden. Kooy van Faraday. Schoon water.
  Dit alles om in goede conditie te blijven.

 9. Hoi Juglen, bedankt voor het stuk over de schildklier. Bij mij kwam uit het bloedprikken dat mijn schildklier iets vertraagd werkt. Ik eet weinig tot geen brood, dus ik zou een jodiumtekort kunnen hebben. Over 6 weken word ik weer gecontroleerd. Ik heb zojuist kelp besteld en chorella. Heb je nog meer tips?? Ik heb ook een enorme stressperiode achter de rug…
  Alvast bedankt, hartelijke groet Marion

Reacties zijn gesloten.

Send this to a friend