10 tips voor een beter geheugen

Brein en een goed geheugenOns functioneren hangt deels af van wat we kunnen leren en vasthouden. Met het ouder worden kan er wat stof in de bovenkamer terecht komen. Daarom geven we je 10 tips zodat je van deze dikke laag stof afkomt.

Use it or lose it
Als je naar de sportschool gaat, dan groeien je spieren en wanneer je ermee stopt of nauwelijks beweegt, dan neemt je spiervolume weer af. Zo is het ook met ons brein, onderzoek heeft aangetoond dat als je een tweede taal erbij leert dat je dan minder kans hebt op dementie of alzheimer. Dus koop puzzelboekjes, neem een smartphone en installeer er een breintrainings app op of verken een nieuwe stad. Memory of Mahjong prikkelen het brein ook. Je hersenen willen uitgedaagd worden, dat houdt ze scherp en jong – tot op hoge leeftijd.

Slaap er een nachtje over
Je denkt misschien dat je ligt te niksen in je slaap, maar niets is minder waar. Je hersenen draaien op volle toeren. Je hersenen zijn druk bezig de informatie te beoordelen en uit het korte termijn geheugen de informatie over te plaatsen naar het lange termijn geheugen. Dus nu heb je een goed excuus om uit te slapen!

Blijf in beweging
De hersenen zijn afhankelijk van bloed, dat vol met zuurstof en bouwstoffen hoort te zijn. Als hier een belemmering is, dan kunnen je hersenen minder goed functioneren en ga je eerder dingen vergeten. Zorg dat je in beweging blijft zodat je hersenen goed doorbloed raken en voldoende energie hebben voor hun taak. Ze wegen slechts 1,3 kilo maar ze verbruiken ruim 30% van de energie die in je lichaam verbruikt wordt.

Let op je voeding
Van de droge massa van je hersenen bestaat 60% uit vet. Alle cellen in je lichaam bestaan uit een dubbele laag vetten en cholesterol. Zelfs de cellen in je cellen, de organellen genoemd, bestaan ook weer uit vet. Kies dus in eerste instantie voor goede vetten zoals verzadigd dierlijk vet en meervoudig onverzadigd vet uit vis, de omega-3 vetten. Haring, makreel en zalm zijn rijk aan deze vetten. Gebruik liever niet te veel omega-6 zoals zonnebloemolie want dat krijgen we over het algemeen al genoeg binnen. Bak nooit in omega-3 of 6, want die oliën kunnen heel slecht tegen verhitting en gaan dan oxideren. Als je de verkeerde vetten eet, kunnen je hersencellen niet optimaal communiceren. Naast goede vetten zijn anti-oxidanten ook erg goed. Deze vind je in chocolade, groene thee en kleurrijke fruitsoorten en groente. Uiteraard is de basis voldoende water te drinken, liefst met een beetje Keltisch zeezout voor een optimale elektrolytenbalans zodat je hersenen alert kunnen blijven.

Kies voor deze supplementen
Ginkgo biloba verbetert sterk de doorbloeding en kan zeker ingezet worden om het brein jong te houden. Er zitten zoveel anti-oxidanten in Ginkgo biloba, dat als er ergens een kernramp is, deze boom onaangetast er nog stralend staat te bloeien. Daarnaast kun je ook kiezen voor vitamine B (met name B12), vitamine C en enkele mineralen zoals magnesium en zink. Magnesium kan volgens sommige artsen ADHD en autisme genezen, zegt ook wel iets. Foliumzuur en fosfatidylserine zijn ook het proberen waard.

Herhaling is niet saai
Als je iets wilt leren, kun je beter vaker kleine beetjes herhalen, dan dat je af en toe veel informatie tot je neemt. De hersenen hebben herhaling nodig om informatie te kunnen consolideren. Elke muzikant weet dat. Het is voor slechts weinigen weggelegd om met een fotografisch geheugen door het leven te gaan. Nog een voordeel: wanneer je iets voor de tweede keer ziet of hoort, zal je merken dat je de keren ervoor iets gemist hebt. Zo kon ik na de 5e keer nog steeds nieuwe lagen ontdekken in de film Forrest Gump.

Associeer erop los
Het is voor je hersenen ontzettend lastig om nieuwe informatie een plek te geven, maar des te makkelijker om het te koppelen aan bestaande en al aanwezige informatie. Zie het zo: een afrit is zo aangelegd, maar een nieuwe snelweg kan een behoorlijke tijd in beslag nemen. Praktisch houdt dit in dat je bij nieuwe stof beter opzoek kunt gaan naar aanknopingspunten die voor jou bekend zijn.

Houd stress op afstand
Op momenten van stress staat je lichaam in de overlevingsstand, dat betekent dat alle energie naar de spieren en lagere hersenen gaat en niet naar de hogere hersendelen waar je geheugen zit. Sommige mensen weten onder stress hun eigen naam niet eens meer. Dit heeft niets met intelligentie te maken, maar alles met stress. Zorg dat je weerbaar bent tegen stress en dat je alle bronnen van stress uit je leven verwijderd. Kijken of je bijnieren in balans zijn kan ook geen kwaad. Stress kan overigens voortkomen uit je gedachtes en interpretaties van de werkelijkheid, maar ook uit voeding in de vorm van koffie, alcohol, suiker en toxines.

Visualiseer je werkelijkheid
Ruwe informatie in de vorm van droge letters en woorden is lastig te onthouden voor je brein, maar als je er een voorstelling bijmaakt dan spreek je een groter deel van de hersenen aan, waardoor je makkelijker meer kunt onthouden. Probeer je maar eens voor te stellen dat je je boodschappenlijstje in de kast opbergt. Wedden dat je dan meer onthoud dan zonder voorstelling?

Mediteer
Aandacht is ontzettend belangrijk om dingen goed te kunnen onthouden, dat weet bijna iedereen. Het is alleen heel moeilijk om altijd aandachtig te zijn. In onze tijd zit ons hoofd zo snel vol met de drukte van de dag. Leer daarom te mediteren. Dit brengt je tot rust en dat is zelfs hormonaal meetbaar. Het hormoon pregnenolon is zeer belangrijk voor een goede geheugenfunctie van de hersenen. Naast betere hormoonwaardes leert mediteren je ook om te focussen, zodat je geheugen beter kan werken. Meerdere onderzoeken hebben al aangetoond dat de hersenen blijvend veranderen na enkele maanden dagelijkse meditatie.

Tegenwoordig komen alzheimer en dementie steeds vaker voor. Wetenschappers zijn er nog steeds niet over uit wat hieraan ten grondslag kan liggen. Vermoedelijke boosdoeners:

  • Glycatie (=ongecontroleerde eiwitplakvorming) door een te hoge suikerinname
  • Toxines zoals smaakversterker E621 en aspartaam E951 die het brein aantasten
  • Aluminium uit kookgerei of drinkwater
  • Nitraat uit kunstmest, oplossing is dus bio eten
  • Dieet met teveel slechte ranzige vetten
  • Weinig uitdaging van de hersenen
  • Virussen zoals herpes-1, je weerstand verhogen is hier het antwoord

Gezonde voeding en opzoek gaan naar wat je echt leuk vindt in het leven beschermen je tegen mentale achteruitgang en verbeteren de levenskwaliteit tot op hoge leeftijd.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.