10 tips voor een succesvolle date

Date tipsOnderzoek heeft aangetoond dat mensen met een partner gezonder zijn en ouder worden dan hun single medemens. Het is dus in het belang van je gezondheid om iemand te vinden die bij je past…

De precieze oorzaken van dit fenomeen dat stellen ouder worden is nog niet helemaal duidelijk, maar wetenschappers speculeren over een aantal mogelijkheden. Allereerst delen partners vaak hun frustraties en worstelingen met het leven. Deze klankbordwerking zorgt er kennelijk voor dat gedeelde smart, halve smart is. Partners merken ook eerder bepaalde ziekten op zoals slaapapneu, iets waar je lang mee kunt leven zonder dat je het weet. Vrouwen stimuleren vaak mannen om eerder naar de dokter te gaan, want mannen kijken hun klacht vaak liever ‘nog even’ aan. Partners bewegen ook meer, niet alleen in bed, maar ook een boswandeling is samen nu eenmaal gezelliger dan alleen. Een relatie kan ook stress veroorzaken, door onder meer meningsverschillen. Maar cijfers liegen niet: er is veel onderzoek gedaan naar de rol van het partnerschap en de leeftijdsverwachting, met telkens weer een eenduidige uitslag: levensverlenging!

In deze tijd zijn er ontzettend veel singles en hun aantal is toenemend. Zijn we dan verleerd hoe we moeten versieren? Veel mensen willen graag een partner, maar het is lastig om iemand te vinden die echt bij je past. Gebruik vooral je gevoel, als je het gevoel hebt dat iemand op dezelfde golflengte zit, trek dan de stoute schoenen aan en vraag deze persoon uit voor een date. Met onze tips komt het dan helemaal goed!

10 tips voor een eerste afspraakje

Spreek af in een openbare ruimte
Een eerste date is hartstikke spannend en de veiligheid van de mensenmassa biedt dan een veilige ruimte om elkaar af te tasten. Kom nooit te laat op je eerste date want dat is meteen een afknapper. Mocht er overmacht zijn, bel of SMS dan even dat je wat later bent. Zorg dat de ander zich serieus genomen voelt.

Drink samen iets
Iets samen drinken is vrijblijvend en je hebt de mond vrij voor een leuke conversatie. Als de persoon toch niet diegene blijkt te zijn die je dacht, kun je op elk moment er makkelijk tussenuit: iets wat bij een 7-gangen diner lastiger is. Als jij degene bent die de ander mee uit heeft gevraagd, zorg dan dat je naar een plek gaat die je goed kent. Op een voor jou bekende plek voel je je eerder op je gemak en weet je al wat je kunt verwachten over de omgeving. Beter is het om ergens heen te gaan waar er zachte muziek op de achtergrond aanwezig is, zodat je elkaar goed kunt verstaan. Alcohol kun je beter voor een vervolgafspraakje bewaren, of anders beperken tot één drankje. De rekening kun je delen of als je erg conservatief bent betaalt de man. Laat de man dan hierin beslissen.

Doe je niet anders voor dan dat je bent
Een van de valkuilen is dat je indruk wilt maken op de ander. Mocht het tot een relatie komen, dan zou het zonde zijn als je niet kunt waarmaken wat je hebt beloofd. Ben je bang niet goed genoeg te zijn voor de ander? Dan is het ook niet de juiste persoon die je mee uit hebt gevraagd, want iedereen heeft sterke punten. Zorg dat je weet waar die liggen en geloof in jezelf. Je bent goed genoeg zoals je bent.

Heb oprechte aandacht & houd het kort
Probeer goed te luisteren en het gesprek in balans te houden. Ieder heeft een aandeel van 50%. Heb het niet alleen over jezelf en ook niet alleen over de ander. Laat zien wie je bent, maar probeer er ook achter te komen wie de ander is.
Hoe gezellig het ook is, probeer na anderhalf uur er echt een eind aan te breien. Als dit de persoon is die voor jou is weggelegd, dan komt er wel een vervolgafspraakje. Stoppen op het hoogtepunt zorgt ervoor dat de ander juist nieuwsgierig naar je wordt en meer van je wil weten.

Zorg dat je er goed uitziet
Zorg dat je hygiëne goed is. Vrouwen vinden het belangrijk dat mannen hun nagels hebben geknipt en dat ze mooie schoenen dragen. Mannen vinden het belangrijk dat een vrouw er sexy uitziet en echt interesse heeft in wat hij vertelt. Voor iedereen ligt het anders. Ook hier geldt weer, kleed je goed maar zorg dat het niet teveel afwijkt van hoe je normaal door het leven gaat. Het beste is om iets aan te trekken dat je goed doet voelen. Je ogen en je lach zijn belangrijker dan wat je aan hebt.

Vraag naar ervaringen
Probeer te vragen naar belevenissen en avonturen. ‘Waarom-vragen’ activeren het analytische brein en daar komt nu eenmaal minder emotie bij kijken. Als je vertelt over gebeurtenissen dan ben je er zelf weer even bij en dat werkt goed op de sfeer. Dus vraag naar wat iemand gelukkig maakt en hoe de leukste vakantie er tot nu uitzag.

Wees duidelijk
Wees eerlijk en duidelijk. Voel je geen klik? Zeg dit dan. Hoe eerder je het zegt hoe beter het is. De ander in valse hoop achterlaten zal meer pijn doen. Het beste werkt het om de eerste date af te sluiten en het nog even een dag op je in te laten werken. Spreek af dat je elkaar nog even belt. Per mail of SMS laten weten dat je van verder contact afziet is wat laf, bellen is beter. Benoem de goede eigenschappen van de ander, maar geef aan dat je het niet voelt. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Pas op, ga alleen met iemand in zee als het echt goed voelt, niet om maar iemand te hebben. Daar is het leven te kort voor.

Herken de signalen
Als er veel gelachen wordt, je elkaar even kort aanraakt, een van jullie per ongeluk telkens speelt met de haren dan zijn dat goede indicaties dat er iets aan de hand is. Als de ander wat afstandelijk is dan hoeft dat niet te betekenen dat deze persoon je niet ziet zitten: het kan ook angst zijn.

Wees ontspannen
Leg er voor jezelf niet teveel druk op. Als je je gestresst voelt dan kan er moeilijk humor zijn. Beter is om er zo in te staan dat je gewoon een ander mens gaat ontmoeten. Haal rustig adem vanuit je buik en zet je voeten plat op de vloer. Leg je handen op de tafel en laat zien dat je niks te verbergen hebt. Kijk de ander aan en probeer te interpreteren hoe de ander erin staat. Grote kans dat deze ook gespannen is. Stel elkaar gerust, het is geen kruisverhoor! Ga lekker met iemand kletsen en lol maken. Je kan altijd nog wel zien of er meer van komt.

Doe het rustig aan
Het is heel bijzonder wanneer het goed klikt tussen twee mensen in de amoureuze sfeer, maar zorg dat je niet te hard van stapel loopt. Geef het allemaal de tijd om te groeien en te bloeien. Als jullie echt voor elkaar gemaakt zijn dan tellen die paar dagen of weken niet. Zoen elkaar niet tijdens de eerste date, wie wat bewaart die heeft wat. Zorg ook dat je niet alles meteen tijdens de eerste date vertelt. Geef de ander de kans je te ontdekken. Praat ook niet teveel, daden en stiltes hebben vaak meer kracht dan woorden. Praat liever niet over geld of een ex-partner tijdens een eerste afspraakje, maar hou het vooral positief.

Als je je geluk wilt beproeven met daten dan kun je je bij www.netsamen.nl inschrijven om bewuste mensen te ontmoeten die geven om gezondheid en een bewust leven.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.