10 tips voor minder gebruik van smartphone & beeldscherm

Er spelen steeds minder kinderen op straat. Sommigen vinden dat misschien lekker rustig, maar het is beslist geen goed teken. De Nederlandse kinderen zijn volgens onderzoekers dan ook kampioen in het stilzitten. Hoe komt het dat ze zo weinig bewegen? Wat kunnen we eraan doen? In deze nieuwsbrief duiken we erin!

Veel kinderen vertoeven in de digitale wereld. Sommige moeders geven zelfs toe dat de iPad als oppas wordt gebruikt (1). De jeugd zit vooral op YouTube, Instagram en Snapchat (2). Dat eerste kan ik beamen, de reacties op mijn YouTube-video’s zijn voornamelijk van kinderen. Ik word daar vaak aangesproken als ‘meneer’. In het begin dacht ik even dat dit zonde was van mijn tijd, maar later bedacht ik me dat dit een geweldige kans is: zo kunnen we kinderen bewuster maken van voeding en gezondheid. Ik ga hier dus voorlopig nog wel even mee door.

Sommige ouders zetten hun kinderen liever achter de computer of TV omdat ze de straat niet meer veilig achten. Veel kinderen zien de straat nog amper, want ze worden met de auto naar school gebracht. De spieren van kinderen zijn tegenwoordig daardoor minder ontwikkeld dan in het verleden. De onderzoekers zien dan ook dat kinderen minder hard kunnen rennen en minder hoog kunnen springen.

Het getuur naar een beeldscherm is niet alleen voorbehouden aan kinderen, het blijkt dat volwassenen ook graag hun tijd achter een scherm slijten (3). Kinderen volgen voor een groot gedeelte hun voorbeelden. Jonge kinderen zitten gemiddeld 1 uur per dag achter een monitor, terwijl iets oudere kinderen al gauw de 6 uur aantikken (45). Volwassenen halen met gemak de 8 uur (6). Dat is schokkend, omdat de arbo adviseert om zeker niet langer dan 4 uur per dag achter de computer te zitten (7). Kinderen zouden eigenlijk niet meer dan 2 uur per dag moeten computeren, om hun gezondheid niet te schaden (8).

Waarom meer bewegen?
Veel mensen denken dat kinderen slimmer worden door weinig tijd aan gym te besteden en vooral veel bezig te zijn met taal en rekenen. Het omgekeerde is waar. Sporten en bewegen zorgen ervoor dat onze hersenen zich ontwikkelen. De gymleraar maakt de leerlingen dus pas echt intelligent (9). Ik heb eens iemand ontmoet zonder vingers. Deze persoon zei dat het heel lang duurde voordat de spraak ontwikkeld was. Door gebrek aan motorische prikkeling, lukte het niet de taal op te pakken. Voldoende beweging is dus extreem belangrijk voor het brein van een kind (10). Door de motorische prikkels ontwikkelt het brein van een kind zich (11). Ook voor volwassenen is beweging goed voor het brein en in het bijzonder het geheugen (12).

Door buiten te spelen worden kinderen socialer, creatiever en gezonder. Hun botten en spieren worden krachtiger, waar ze de rest van hun leven plezier van hebben (1314). Buiten spelen maakt ook vrolijk.

10 tips voor minder schermgebruik:

  1. Geef zelf het goede voorbeeld. Als jij minder op je smartphone, tablet of computer kijkt, doen vrienden, familie en kinderen dat automatisch ook minder. Als jij erop kijkt, is dat een vrijbrief voor hen om jouw voorbeeld te volgen.
  2. Spreek met jezelf (of je kinderen) af hoe lang het scherm dagelijks wordt benut. Vooral een schermvrije dag of anders een vrij dagdeel (bijv. zondagmiddag geen scherm) kunnen voor wonderen zorgen. Je gaat dan andere bezigheden zoeken om je tijd te vullen en dat kan verrassend zijn.
  3. Hou een week lang op een formulier bij hoeveel tijd er besteed wordt aan een scherm en hoeveel aan lichamelijke activiteit. Grote kans dat je schrikt en dat het je bewust maakt om de zaken anders aan te pakken!
  4. Breng in kaart hoeveel tijd je aan bepaalde apps spendeert, dit is op de iPhone standaard mogelijk (15). Verwijder software die niks toevoegt aan je leven maar wel veel van je tijd opslurpt.
  5. Zet je telefoon op stil. Zo word je niet telkens gestoord door berichtjes via WhatsApp of mail.
  6. Zorg dat je slaapkamer vrij is van schermen. Lees voor het slapengaan een boek.
  7. Zoek hobby’s waar geen schermen bij komen kijken. Als je minder achter een scherm zit, heb je automatisch meer tijd voor een (groente)tuin, fietsen of wandelen. Wat je maar leuk vindt. Zorg ook voor tijdschriften, boeken en spelletjes in huis.
  8. Als het jou of je kinderen niet lukt het schermgebruik aan banden te leggen, dan zijn er tal van apps die daarbij kunnen helpen. Bij Apple computers zit een tijdsbegrenzer automatisch ingebouwd.
  9. Maak er een gewoonte van als gezin om op bepaalde momenten geen telefoons toe te staan. Bijvoorbeeld tijdens het eten. Praat met elkaar! Ik zie vaak in restaurants hele gezinnen bezig met hun mobiel. Lijkt me niet echt gezellig uit eten gaan.
  10. Neem tv-programma’s op of kijk uitzendingen later terug, in plaats van doelloos te zappen. Zet de tv alleen aan wanneer je kijkt en niet als opvulling op de achtergrond.

Als je naast minder schermgebruik meer zou willen bewegen voor je gezondheid, kijk dan naar mijn nieuwste YouTube-video, waarin ik 10 tips geef om minder stil te zitten en meer te bewegen:

Dat kinderen te weinig bewegen is zeker niet alleen de ouders aan te rekenen. Kinderen worden opgezadeld met enorme pakken huiswerk (16). Vaak willen kinderen wel naar buiten, maar worden ze gedwongen aan hun huiswerk te zitten (17). Veel ouders werken beiden om rond te komen, waardoor er geen tijd meer is om naar de kinderboerderij of het bos te gaan (18). De politiek ziet kinderen als een financiële investering voor de toekomst. Zaken als taal en rekenen krijgen voorrang en essentiële vaardigheden worden niet geleerd. Wat is gezonde voeding? Hoe wapen je jezelf tegen het marketinggeweld van multinationals? Hoe zorg je goed voor jezelf, zodat je later ook nog gezond en fit bent? De overheid subsidieert ruim 7500 uur onderwijs per leerling (19). Het lijkt me dat er dan zeker ruimte gemaakt moet kunnen worden om gezondheidsvaardigheden bij te brengen!

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.