web
statistics

10 veelvoorkomende gewoontes die je nieren ernstig beschadigen

nierenOnze nieren zijn superbelangrijk voor onze gezondheid. Ze filteren ons bloed, produceren hormonen, nemen mineralen op, produceren urine, verwijderen gifstoffen, en neutraliseren zuren. Dus je nieren verdienen als zeer belangrijk orgaan in je lichaam wel wat liefde.
De beschadiging of de gestage achteruitgang van je nieren kunnen vaak ongemerkt jaren doorgaan, omdat ze hun werk nog kunnen doen met maar 20% van hun capaciteit. Daarom worden nierziekten vaak ‘de stille ziekten’ genoemd. En daarom is het zo belangrijk om er goed voor te zorgen voordat het te laat is. Hier volgt een lijst van 10 gewoontes die je nieren behoorlijk onder druk zetten en na verloop van tijd ernstige schade kunnen veroorzaken.

1. Niet genoeg water drinken
De belangrijkste functie van je nieren is het filteren van je bloed en het verwijderen van gifstoffen en afvalstoffen. Als je niet genoeg gewoon water drinkt gedurende de dag, beginnen gifstoffen en afval zich op te hopen, wat ernstige schade aan je lichaam kan toebrengen.

2. Te veel zout in je eten
Je lichaam heeft natrium ofwel zout nodig om goed te functioneren. De meeste mensen krijgen echter te veel zout binnen, waardoor de bloeddruk kan oplopen, wat veel stress voor de nieren betekent. Een goede stelregel is om niet meer dan 5 gram zout per dag te eten.

3. Vaak aandrang negeren
Veel van ons negeren de aandrang om naar de wc te gaan omdat we het te druk hebben of openbare toiletten willen vermijden. Het regelmatig ophouden van urine verhoogt de druk op de blaas en kan leiden tot nierfalen, nierstenen en incontinentie. Luister dus naar je lichaam als je aandrang voelt.

4. Gooi de suiker eruit
Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat mensen die 2 of meer glazen suikerhoudende drank per dag drinken, meer kans hebben op eiwit in hun urine. Eiwit in je urine is een vroeg teken dat je nieren niet goed werken.

5. Vitamine- en mineralentekort
Het is belangrijk voor je algemene gezondheid en een goede nierfunctie om echt, goed voedsel te eten met volop verse groentes en fruit. Als je veel tekorten hebt kan dat het risico op nierstenen of nierfalen vergroten. Vitamine B6 en magnesium zijn bijvoorbeeld superbelangrijk om het risico op nierstenen te verkleinen.
Naar schatting krijgt 70 tot 80 procent van de mensen niet genoeg magnesium binnen, dus er is een grote kans dat dit voor jou ook geldt.

6. Te veel dierlijke eiwitten
Overconsumptie van eiwit, vooral rood vlees, verhoogt de last op je nieren, die dit moeten verwerken. Dus meer eiwit in je dieet betekent dat je nieren harder moeten werken en dit kan na verloop van tijd tot nierschade of achteruitgang van de nierfunctie leiden.

7. Slaaptekort
We weten allemaal wel hoe belangrijk het is om genoeg slaap te krijgen. Chronisch slaaptekort staat in verband met vele ziektes en nierziektes horen daar ook bij. Je lichaam repareert ’s nachts beschadigd nierweefsel, dus geef je lichaam de tijd om te helen en zich te herstellen.

8. Koffie drinken
Net als zout, kan ook cafeïne de bloeddruk omhoog stuwen en de stress op de nieren vergroten. Na verloop van tijd kan overdadige consumptie van koffie leiden tot nierschade.

9. Misbruik van pijnstillers
Veel te veel mensen nemen pijnstillers voor hun kleine pijntjes en ongemakken, terwijl er ook geheel natuurlijke, veilige remedies voorhanden zijn. Overmatig gebruik of misbruik van pijnstillers kan tot ernstige schade aan lever en nieren leiden.

10. Alcohol consumptie
Hoewel er niets mis mee is om nu en dan te genieten van een wijntje of een biertje, stoppen we meestal niet na één drankje. Alcohol is eigenlijk een legaal gif, dat onze nieren en lever flink onder druk zet.

Om gezond te blijven en nierproblemen te voorkomen is het belangrijk om veel vers, onbewerkt, echt voedsel te eten. Als je de hierboven genoemde informatie in gedachten houdt en deze veel voorkomende gewoontes zoveel mogelijk vermijdt, zullen je nieren niet constant onder druk staan en je lichaam zal je daar dankbaar voor zijn (Met toestemming vertaald)

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

18 gedachten over “10 veelvoorkomende gewoontes die je nieren ernstig beschadigen”

 1. Gek, bij 10 aangekomen begin je positief. Natuurlijk is een drankje niet slecht. Een paar zinnen later is het toch legaal gif. Ik zie dit zo vaak. Suiker dat is slecht roept men in koor, zout idem en zo kan ik nog even doorgaan bij drank aangekomen zie je reserve ontstaan. We erkennen dat het gif is maar een glaasje praten we goed. Ik ervaar dit gedrag als jammerlijk ontkenningsgedrag. Maar ja iedere dag een glaasje is natuurlijk ook gewoon een verslaving!

   • Ik heb regelmatig last van jicht ,daarom begon ik te googelen en ben ik op deze website terecht gekomen wat mij opvalt : zoveel te meer ik lees zoveel te minder je kunt eten , pindakaas heb ik vaak dun op mijn boterham is niet zo gezond voor mij weet ik nu ik moet meer magnesium nemen en geen omega6 en zeker geen lecithine dit verteld de dokter mij niet die zet mij gelijk aan de diclofenac op deze site kom ik veel te weten over voeding , ben er heel blij mee toppie…

 2. Heel informatief. Hoe zit het met het gebruik van Keltisch zeezout?
  Ik drink elke ochtend een glas sole en gebruik daarnaast ruim fleur de sel en sel gris op/ in het eten. Kan dat de nieren ook belasten, of is dat juist goed ivm de mineralen?

  • Keltisch zeezout is niet te vergelijken met keukenzout, vele malen beter. Toch kun je er maar beter mee oppassen als je nierproblemen hebt, want er zit wel degelijk ook flink wat natriumchloride in.

 3. antwoord over kzz verrast me een beetje. kzz staat voor keltisch zeezout. Wordt vaak gebruikt op het wapf forum.
  verder zou punt 4 moeten zijn: (te) veel suiker eten.
  omdat de opsomming allemaal slechte dingen zijn.

  • Op de website van http://www.keltischzeezout.com kun je alle informatie vinden over het Keltisch zeezout, dat volgens een meer dan 2000 jaar oude Keltische methode in de Guérande streek in Bretagne (Frankrijk) handmatig wordt gewonnen. Het bevat 84 mineralen en spoorelementen die in perfecte verhouding, samenstelling en balans ten opzichte van elkaar staan. Er wordt ook beschreven hoe een sole gemaakt wordt.

 4. Welke zijn die natuurlijke pijnstillers? Ik slik vanwege chronische pijn voorgeschreven pijnstillers maar ik zou daar erg graag vanaf willen.

 5. Ik betwijfel of (dierlijke) eiwitten schadelijk zijn voor de nieren. Het feit dat je nieren aan het werk gezet worden om eiwitten te verwerken klopt, maar als ik mijn beenspieren aan het werk zet tijdens een sprint is dat alleen maar goed voor ze, waarom is het dan slecht voor mijn nieren wanneer ze een keer harder moeten werken? Misschien zijn (dierlijke) eiwitten beter te vermijden voor mensen die nierproblemen hebben, maar die van mij zijn kerngezond, dus kunnen ze een normale hoeveelheid eiwitten volgens mij prima aan. Overigens eet ik niet buitensporig veel vlees, maar het lijkt mij niet goed om mensen af te schrikken van het eten van (goed grasgevoerd) vlees, als dat niet nodig is.

 6. Pat zegt,

  Bij punt 9 staat natuurlijke pijnstillers, ik zou het zeer fijn vinden als dit wat verder uitgediept wordt.
  Ik heb regelmatig hoofdpijn met een vervelende druk op mijn ogen dus slik ik ook regelmatig paracetamol.
  Af en toe heb ik ook als 55 plusser spier- en gewrichtspijntjes, er wordt gezegd als je al iets neemt beter Naproxen (Diclofenac schijnt de slechtste keuze te zijn i.v.m. veel bijwerkingen heb ik gelezen!).
  Dus een natuurlijke pijnstiller ….. graag zelfs!!

  • hoi
   daar weet ik een hele goede voor gebruik het zelf ook en het werkt goed
   cayennepeper maak je vinger nat en doop in de cayennepeper en stop in je mond
   wat er dan gebeurt is ja het is heet maar je hoofdpijn is wel weg
   maar tussen je ogen wil ook vaak zeggen dat je niet genoeg drinkt
   probeer het maar eens en voor je gewrichten zou ik zeggen geen rood vlees meer eten
   alleen wit vlees zoals kip en vis
   ik hoop dat u hier wat aan heeft

 7. Mijn hele leven ben ik anti medicijnen geweest,helaas sinds februari moet ik nu 11 soorten gebruiken van de cardioloog.Vind dit heel erg ,ook omdat mijn nieren niet optimaal zijn.Ben zelf homeophate wat raad u mij aan

 8. Hello
  Ik wou graag weten wat U van SPIRULA vind en zo j
  A welke want er zijn verschillende varianten.

  Bedankt akvast
  Groetjes
  Suzy

 9. Hallo:-)
  Ik ben al een paar weken bezig met het “Paleodieet” op aanraden van een orthomoleculaire therapeut. Ik heb begrepen dat ik meer eieren per week moet eten. Nu lees ik dat te veel eiwitten niet goed zijn voor je nieren! Oeps, brengt mij weer aan het twijfelen of ik wel goed bezig ben. Wanneer eet je nu te veel eiteren? Is twee/drie eieren per dag te veel?

  Niels

 10. ik heb maar een nier,als ik een slokje alcohol of een bonbon neem waar alcohol in zit krijg ik gelijk pijn op de blaas en moet ik gelijk naar de w. c.

  de artsen weten niet hoe dat komt,en denken dat het tussen de oren zit .

  wie weet hier iets op.!!!!!

Reacties zijn gesloten.