10 veelvoorkomende gewoontes die je nieren ernstig beschadigen

nierenOnze nieren zijn superbelangrijk voor onze gezondheid. Ze filteren ons bloed, produceren hormonen, nemen mineralen op, produceren urine, verwijderen gifstoffen, en neutraliseren zuren. Dus je nieren verdienen als zeer belangrijk orgaan in je lichaam wel wat liefde.
De beschadiging of de gestage achteruitgang van je nieren kunnen vaak ongemerkt jaren doorgaan, omdat ze hun werk nog kunnen doen met maar 20% van hun capaciteit. Daarom worden nierziekten vaak ‘de stille ziekten’ genoemd. En daarom is het zo belangrijk om er goed voor te zorgen voordat het te laat is. Hier volgt een lijst van 10 gewoontes die je nieren behoorlijk onder druk zetten en na verloop van tijd ernstige schade kunnen veroorzaken.

1. Niet genoeg water drinken
De belangrijkste functie van je nieren is het filteren van je bloed en het verwijderen van gifstoffen en afvalstoffen. Als je niet genoeg gewoon water drinkt gedurende de dag, beginnen gifstoffen en afval zich op te hopen, wat ernstige schade aan je lichaam kan toebrengen.

2. Te veel zout in je eten
Je lichaam heeft natrium ofwel zout nodig om goed te functioneren. De meeste mensen krijgen echter te veel zout binnen, waardoor de bloeddruk kan oplopen, wat veel stress voor de nieren betekent. Een goede stelregel is om niet meer dan 5 gram zout per dag te eten.

3. Vaak aandrang negeren
Veel van ons negeren de aandrang om naar de wc te gaan omdat we het te druk hebben of openbare toiletten willen vermijden. Het regelmatig ophouden van urine verhoogt de druk op de blaas en kan leiden tot nierfalen, nierstenen en incontinentie. Luister dus naar je lichaam als je aandrang voelt.

4. Gooi de suiker eruit
Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat mensen die 2 of meer glazen suikerhoudende drank per dag drinken, meer kans hebben op eiwit in hun urine. Eiwit in je urine is een vroeg teken dat je nieren niet goed werken.

5. Vitamine- en mineralentekort
Het is belangrijk voor je algemene gezondheid en een goede nierfunctie om echt, goed voedsel te eten met volop verse groentes en fruit. Als je veel tekorten hebt kan dat het risico op nierstenen of nierfalen vergroten. Vitamine B6 en magnesium zijn bijvoorbeeld superbelangrijk om het risico op nierstenen te verkleinen.
Naar schatting krijgt 70 tot 80 procent van de mensen niet genoeg magnesium binnen, dus er is een grote kans dat dit voor jou ook geldt.

6. Te veel dierlijke eiwitten
Overconsumptie van eiwit, vooral rood vlees, verhoogt de last op je nieren, die dit moeten verwerken. Dus meer eiwit in je dieet betekent dat je nieren harder moeten werken en dit kan na verloop van tijd tot nierschade of achteruitgang van de nierfunctie leiden.

7. Slaaptekort
We weten allemaal wel hoe belangrijk het is om genoeg slaap te krijgen. Chronisch slaaptekort staat in verband met vele ziektes en nierziektes horen daar ook bij. Je lichaam repareert ’s nachts beschadigd nierweefsel, dus geef je lichaam de tijd om te helen en zich te herstellen.

8. Koffie drinken
Net als zout, kan ook cafeïne de bloeddruk omhoog stuwen en de stress op de nieren vergroten. Na verloop van tijd kan overdadige consumptie van koffie leiden tot nierschade.

9. Misbruik van pijnstillers
Veel te veel mensen nemen pijnstillers voor hun kleine pijntjes en ongemakken, terwijl er ook geheel natuurlijke, veilige remedies voorhanden zijn. Overmatig gebruik of misbruik van pijnstillers kan tot ernstige schade aan lever en nieren leiden.

10. Alcohol consumptie
Hoewel er niets mis mee is om nu en dan te genieten van een wijntje of een biertje, stoppen we meestal niet na één drankje. Alcohol is eigenlijk een legaal gif, dat onze nieren en lever flink onder druk zet.

Om gezond te blijven en nierproblemen te voorkomen is het belangrijk om veel vers, onbewerkt, echt voedsel te eten. Als je de hierboven genoemde informatie in gedachten houdt en deze veel voorkomende gewoontes zoveel mogelijk vermijdt, zullen je nieren niet constant onder druk staan en je lichaam zal je daar dankbaar voor zijn (Met toestemming vertaald)

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.