11 voedingsmiddelen die helpen om er jonger uit te zien

Ouder worden is een natuurlijk en niet te vermijden onderdeel van het leven. Wat je eet kan echter wel uitmaken; het kan ervoor zorgen dat je op een fijnere manier ouder wordt, zowel van binnen als van buiten. Hier volgen 11 voedingsmiddelen die je kunnen helpen er jonger uit te zien.

1. Extra vergine olijfolie
Extra vergine olijfolie is één van de gezondste vetten op aarde. Uit onderzoek blijkt dat het kan helpen bij het voorkomen van ziektes die in verband staan met het ouder worden. Het verlaagt de bloeddruk en het risico op hartziektes, het helpt bij het voorkomen van het metabool syndroom en kan effect hebben bij het bestrijden van kanker (1234). Olijfolie kan er ook voor zorgen dat je huid er jonger blijft uitzien. Dier- en laboratoriumonderzoek wijst uit dat het een krachtige ontstekingsremmende werking heeft op de huid en dat het de huid kan beschermen tegen schade door de zon (5). Bovendien bestaat bijna 73% van de olijfolie uit enkelvoudig onverzadigd vet, wat in verband staat met een betere elasticiteit en stevigheid van de huid (6). In twee studies werden voedsellijsten en vragenlijsten geanalyseerd die waren ingevuld door mensen van middelbare leeftijd en ouderen. De bevinding was dat degenen die de meeste enkelvoudige onverzadigde vetten aten uit olijfolie, het minst te lijden hadden van ernstige zonneschade (78).

Kortom: Olijfolie heeft sterke ontstekingsremmende eigenschappen, waardoor de elasticiteit van de huid wordt beschermd en het risico op zonneschade wordt verkleind.

2. Groene thee
Groene thee bevat veel antioxidanten, die bescherming kunnen bieden tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn onstabiele moleculen die zich vormen tijdens de stofwisseling en in reactie op stress. Antioxidanten veranderen de structuur van deze vrije radicalen, zodat ze geen schade kunnen veroorzaken. Groene thee is bijzonder rijk aan antioxidanten genaamd polyfenolen, die kunnen helpen bij het bestrijden van diabetes, insulineresistentie, ontstekingen en hartziektes (91011). Polyfenolen kunnen ook zorgen voor bescherming van collageen, het belangrijkste eiwit in je huid. Dit kan bepaalde tekenen van veroudering verminderen en soms zelfs terugdraaien (6121314). Bij één onderzoek bleek dat een bescheiden verbetering in huidelasticiteit optrad bij vrouwen met een door de zon beschadigde huid, na 8 weken behandeling met crème van groene thee en supplementen (15).

Kortom: Groene thee heeft sterke antioxidante eigenschappen, die het collageen in de huid kunnen beschermen tegen zonneschade en tekenen van veroudering kunnen tegengaan.

3. Vette vis
Vette vis is echte antiverouderingsvoeding. De lange keten omega 3-vetzuren in vette vis zijn onder andere goed tegen hartziektes en tegen ontstekingen en colitis ulcerosa (161718). Studies wijzen uit dat ze wellicht ook beschermen tegen ontstekingen en schade als gevolg van blootstelling aan de zon (1920). Zalm, één van de populairste soorten vette vis, bevat nog een bestanddeel dat ervoor kan zorgen dat je huid er jonger blijft uitzien. Er zit namelijk in het oranje pigment van de zalm een voedingsstof genaamd astaxanthine, een krachtige antioxidant. Bij een studie kregen mensen met een door de zon beschadigde huid 12 weken lang een combinatie van astaxanthine en collageen. Zij ondervonden aanzienlijke verbeteringen in de elasticiteit en het vochtgehalte van de huid (21).

Kortom: Vette vis kan bescherming bieden tegen huidschade die optreedt als gevolg van zonneschade of ontsteking. De astaxanthine in zalm kan ook de elasticiteit en het vochtgehalte van de huid verbeteren.

4. Donkere chocolade/cacao
Het antioxidantenprofiel van pure, donkere chocolade is ongeëvenaard. Het is zelfs krachtiger van dat van açaibessen, blauwe bessen en cranberry’s (22). Onderzoek wijst uit dat het de bloeddruk kan verlagen, insulinesensitiviteit kan verhogen en de functie en elasticiteit van de aderen kan verbeteren (2324). Chocolade bevat antioxidanten genaamd flavanolen, die de huid tegen zonneschade beschermen. De hoeveelheid flavanolen varieert echter aanzienlijk tussen de verschillende types chocola (25). Eén studie liet zien dat donkere chocolade met veel flavanolen de hoeveelheid tijd verdubbelde die mensen in de zon konden doorbrengen voordat ze rood werden. Dit gebeurde niet bij mensen die chocolade met minder flavanolen aten (26). Bij andere studies, waarbij het effect van flavanolen-rijke en flavanolen-arme cacao op de huidfunctie werd vergeleken, ondervonden deelnemers in de flavanolen-rijke groep een betere bloedtoevoer naar de huid en verbeteringen in stevigheid, vochtgehalte (hydratatie) en gladheid (2728). Onthoud: hoe hoger het cacaogehalte, hoe hoger het flavanolengehalte. Dus zorg ervoor dat je donkere chocolade kiest met minstens 70% cacao.

Kortom: Donkere chocolade, rijk aan flavanolen, kan bescherming bieden tegen zonneschade. Ook kan het de stevigheid, de gladheid en de hydratatie van de huid verbeteren.

5. Groenten
Groenten zijn zeer rijk aan voedingsstoffen en bevatten weinig calorieën. Ze bevatten wel antioxidanten, die het risico op hartziektes, staar en kanker helpen verlagen (293031). Veel groenten bevatten ook veel carotenoïden zoals bètacaroteen, die kunnen beschermen tegen zonnestraling en vrije radicalen, twee zaken die kunnen leiden tot huidveroudering (3233). Een paar van de beste bronnen van bètacaroteen zijn wortelen, pompoen en zoete aardappels. Veel groenten zijn ook rijk aan vitamine C, wat belangrijk is voor de productie van collageen en ook sterke antioxidante effecten heeft. De antioxidante activiteit van de huid van deelnemers aan een onderzoek die 4 weken lang dagelijks 180 gram vitamine C kregen, verbeterde met 37% (34). Groenten met de meeste vitamine C zijn onder andere groene bladgroenten, paprika’s, tomaten en broccoli. In een andere studie werden bij meer dan 700 Japanse vrouwen de elasticiteit en andere eigenschappen van de huid gemeten. De uitslag was dat degenen die de meeste groene en gele groenten aten minder rimpels hadden (6).

Kortom: Groenten zorgen voor bescherming tegen de zon en ze kunnen schade van vrije radicalen in de huid voorkomen. Dit komt vooral door de sterke antioxidante werking.

6. Lijnzaad
Lijnzaad is ontzettend goed voor de gezondheid. Er zitten lignanen in, die kunnen zorgen voor verlaging van het cholesterol- en bloedsuikergehalte en het insulineniveau, en ook voor een afname van het risico op borst- en prostaatkanker (35363738). Lijnzaad is ook een prima bron van een omega 3-vetzuur genaamd ALA, dat de huid beschermt tegen zonnestraling en dat kan zorgen voor vermindering van schade aan de huid door de zon (3940). Vrouwen die in een gecontroleerde studie 12 weken lang lijnzaad of lijnzaadolie namen, bleken een verbeterde hydratatie en een gladdere huid te krijgen (4142).

Kortom: Lijnzaad kan de huid tegen zonneschade beschermen en onder andere de gladheid van de huid verbeteren.

7. Granaatappels
Granaatappels horen tot de gezondste soorten fruit. De antioxidante activiteit ervan lijkt nog groter te zijn dan die van groene thee (43). Granaatappels zijn ontstekingsremmend, helpen schade door een hoog bloedsuikergehalte te voorkomen en zouden de vooruitzichten van patiënten met dikke darmkanker kunnen verbeteren (444546). Ook kunnen zij de huid helpen beschermen tegen zonneschade (4748). Bovendien zouden volgens onderzoekers de verschillende delen van de granaatappel samenwerken om huidschade te herstellen en de collageenproductie op te voeren (49).

Kortom: Granaatappels zijn rijk aan antioxidanten die bescherming tegen de zon bieden en die kunnen helpen bij het herstellen van huidschade.

8. Avocado’s
Avocado’s zijn rijk aan gezonde vetten, vezels en verschillende vitamines en mineralen die essentieel zijn voor de gezondheid (50). Ze zijn ook nog eens heel lekker en ontzettend veelzijdig. Bovendien bevatten ze unieke bestanddelen genaamd PFA’s (polyhydroxylated fatty alcohols), die ontstekingen kunnen bestrijden, de huid tegen de zon beschermen en helpen bij het herstel van beschadigd DNA (51). Het hoge gehalte aan enkelvoudige onverzadigde vetten en de antioxidanten luteïne en zeaxanthine zorgen ook voor bescherming van de huid en het DNA (652).

Kortom: Avocado’s voorkomen schade aan de huid door de zon en ze kunnen bijdragen aan bescherming van het DNA in de huidcellen.

9. Tomaten
Tomaten zijn ontzettend goed voor de gezondheid, wat onder andere toegeschreven kan worden aan de hoeveelheid lycopeen die erin zit. Lycopeen is een soort carotenoïde die het risico op hartziektes, beroertes en prostaatkanker kan verlagen (535455). Studies wijzen uit dat het ook de huid tegen zonnestraling zou beschermen (565758). Bij vrouwen die deelnamen aan een studie was er een meetbare afname in de diepte van rimpels te zien, nadat ze 15 weken voeding hadden gegeten met veel lycopeen en andere plantaardige antioxidanten (59). Het koken of bakken van tomaten met gezonde vetten, zoals olijfolie, zorgt voor een aanzienlijke verbetering van de opname van lycopeen in het lichaam (60).

Kortom: Tomaten bevatten veel lycopeen, wat de huid tegen zonneschade beschermt en rimpels zou verminderen.

10. Specerijen
Specerijen voegen niet alleen smaak toe aan je eten; ze bevatten ook verscheidene plantenbestanddelen die goed kunnen zijn voor je gezondheid (61). Een interessante bevinding uit onderzoek is dat sommige specerijen er zelfs voor kunnen zorgen dat je huid er jonger gaat uitzien. Kaneel blijkt de collageenproductie te bevorderen, wat kan leiden tot een verhoogde stevigheid en elasticiteit van de huid (62). Het kan ook de huidschade verminderen die optreedt door AGE’s, ofwel ‘advanced glycation en-products’, die worden gevormd als het bloedsuikergehalte hoog is (63). Bovendien blijkt uit onderzoek dat capsaïcine, dat in chilipepers gevonden wordt, de verouderingsverschijnselen die optreden in de huidcellen enigszins kan beperken (64). En verder bevat gember de stof gingerol. Deze stof heeft ontstekingsremmende eigenschappen, die kunnen helpen bij het voorkomen van de ouderdomsvlekken die ontstaan door blootstelling aan de zon (65).

Kortom: Bepaalde specerijen bevatten plantenstoffen die de collageenproductie aanjagen, de cellen beschermen tegen een hoog bloedsuikergehalte en helpen bij het voorkomen van zonneschade.

11. Bottenbouillon
Bottenbouillon is de laatste tijd heel populair onder mensen die bewust met de gezondheid omgaan. Het wordt gemaakt door botten van vlees of gevogelte (of vis) langdurig te koken. Daardoor komen er mineralen en andere gezonde stoffen vrij. Eén van die stoffen is collageen, waaraan gunstige effecten op de gezondheid van spieren en botten worden toegeschreven (666768). Hoewel er geen gepubliceerd onderzoek naar bottenbouillon op zich is, zijn er wel aanwijzingen dat het collageen erin kan helpen bij het tegengaan van verouderingsverschijnselen. Als het wordt gekookt, wordt collageen afgebroken tot gelatine, dat rijk is aan de aminozuren glycine, proline en hydroxyproline. Je lichaam kan deze aminozuren opnemen en gebruiken om nieuw collageen aan te maken in je huid (69). Uit gecontroleerde studies blijkt dat inname van collageen de elasticiteit, het vochtgehalte en de stevigheid van de huid kan bevorderen, terwijl het rimpels vermindert (707172). Volgens een studie bleek de diepte van rimpels aanzienlijk te zijn verminderd bij postmenopauzale vrouwen die 12 weken lang een collageensupplement innamen, samen met andere voedingsstoffen die de huid ondersteunen, zoals vitamine C en E (72).

Kortom: Het hoge collageengehalte in bottenbouillon kan de elasticiteit van de huid bevorderen en rimpelvorming en andere verouderingsverschijnselen verminderen.

Conclusie
Er is helaas geen enkele manier om de klok werkelijk terug te draaien. Toch kunnen de voedingsmiddelen in deze lijst wel helpen bij het verbeteren van de huidfunctie. Ze helpen bij het behoud van je gezondheid en je ziet er jonger uit dan je bent (met toestemming vertaald).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.