12 tips bij liefdesverdriet

Als je geliefde er een punt achter heeft gezet kan de grond echt onder je voeten verdwenen zijn. Je bent je houvast kwijt en kunt niet geloven dat je ooit nog zonder deze persoon gelukkig kan worden. Toch zal dit na verloop van tijd weer goed komen.

Sommigen spreken van een maand verwerkingstijd per jaar dat je bent samen geweest. Dus als je 12 jaar samen bent geweest, heb je 12 maanden (oftewel één jaar) nodig om jezelf weer te hervinden en te helen. Zelf denk ik dat ook de intensiteit die de relatie had van belang is.

Als je een tijd lang met iemand samen bent geweest en je hebt je emotioneel met deze persoon verbonden dan kan het een enorme klap zijn om deze persoon te moeten missen. Je hebt je zo verbonden dat je echt de pijn kunt voelen van het losscheuren. Om deze tijd weer te boven te komen geven we hier een aantal tips:

Acceptatie
Accepteer dat de chemische balans in je brein zoek is en dat dit tijd nodig heeft om weer te herstellen. Als het pas uit is kan je brein allemaal spelletjes met je spelen en kun je van absolute rust plots in paniek schieten. Deze momenten gaan voorbij en worden steeds minder.

Stilte
Verbreek al het contact en probeer je geliefde niet telkens in gedachten op te zoeken. Probeer ook niet te fantaseren. Je geest kan geen onderscheid maken tussen de realiteit of fantasie. Wanneer je over jullie samenzijn fantaseert verstoort dit het losmakingsproces. Ik vraag je niet om de realiteit te ontkennen, maar wel om in je gedachten afstand te nemen van je ex. Als je je ex terug wilt, dan is het domste wat je kan doen contact zoeken. Laat niks meer van je horen en je ex zal vanzelf ontdekken wat hij of zij mist en nieuwsgieriger naar je worden.

Kies voor jezelf
Vermijd de komende tijd de confrontatie met spullen of plaatsen die je aan jouw ex doen denken. Na verloop van tijd als het verdriet wat is weggesleten dan kun je langzaam de confrontatie aangaan. Focus je op de toekomst, in de toekomst ligt je vrijheid en kan er van alles gebeuren wat je leven interessant kan maken. Blijven hangen in het verleden kost ontzettend veel energie. Vaak als je terug kijkt naar het verleden, zie je ook maar één kant van het verhaal. Is het echt objectief? Was het echt zo rooskleurig?

Praten
Zoek je vrienden op en praat over je gevoelens. Echte vrienden begrijpen dat je het moeilijk hebt en zijn echt wel bereid om een luisterend oor te bieden. Probeer ook af en toe over andere zaken te praten. Dit leidt af en houdt het samenzijn voor je vrienden ook leuk.

Zoek afleiding
Pak een oude hobby op, ga wandelen of ruim het huis even goed op. Het is tijd voor een frisse start. Een goede film kijken met vrienden is ook een prima afleiding om je aandacht even bij wat anders te leggen dan bij je ex.

Ga sporten
Door te sporten verhoog je de feel-good stofjes in de hersenen, reduceer je stress en heb je afleiding door beweging. Bovendien ga je er beter uitzien voor een mogelijk toekomstige nieuwe partner.

Afkicken
Besef dat je gewend bent aan een dagelijkse dosis van het knuffelhormoon oxytocine en dat je je shot mist. In die zin is een relatie zeker verslavend en het kost tijd om de verslaving af te bouwen.

Werk aan jezelf
Bouw je eigen veiligheid op. Wat waren de sterke punten van je partner die jouw zwakke punten aanvulden? Maak een lijstje en ga hieraan werken. Je wordt hier niet alleen sterker van, maar ook onafhankelijker. Als je onafhankelijk bent, dan kun je vanuit ware liefde voor iemand kiezen, zonder bijbedoelingen.

Sla een nieuwe weg in
Vraag jezelf af wat je echt wilt en ga hiermee aan de slag. De breuk kan ook een nieuwe impuls zijn voor een nieuwe fase in je leven waarin je doet waar je hart ligt.

Luister muziek
Luister naar muziek die je vrolijk stemt. Even je verdriet weghuilen bij wat mineurmuziek is goed, maar stap ook over op muziek die je vrolijker maakt.

Ontspan
Neem een sauna met een goede vriend(in). Het ontspannen kan je op andere gedachten brengen en het reinigen kan ook geestelijk doorwerken. Neem na een ronde een paar flinke teugen verse zuurstof en je zult je echt beter gaan voelen. Hou je niet van naakt? Een warm bad kan ook zeer genezend werken.

Massage
Laat je masseren. Door aangeraakt te worden, wordt de aanmaak van oxytocine bevorderd. Door een massage ontspan je en verhoog je het oxytocineniveau in de hersenen.

 

Hoe verdrietig het ook is, neem de afwijzing niet te persoonlijk. Als dit zo zou zijn was diegene nooit een relatie met je aangegaan. Je ex zag alleen de relatie tussen jullie beiden niet meer zitten en heeft het daarom uitgemaakt.

Bedenk dat single zijn ook leuke kanten heeft: je hoeft met niemand rekening te houden en je kunt echt doen wat je zelf wilt. De tijd zal als vanzelf alle wonden helen, stap daarom niet in de valkuil om een troostrelatie aan te gaan. Alleen wanneer je volledig over je vorige relatie heen bent, zal je pas klaar zijn om echt een nieuwe relatie aan te gaan.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.