14 natuurlijke huismiddeltjes tegen gele tanden, zonder giftige fluoride

witte-tandenSchaam je je echt voor je verkleurde, gele tanden? Of ontbloot je je tanden niet graag als je glimlacht?

Iedereen droomt van een stralend wit gebit. Witte tanden maken niet alleen je glimlach mooier, maar dragen ook bij aan een aantrekkelijke uitstraling. Misschien denk je dus wel dat het eens tijd is om een tandarts te bezoeken en ervoor te zorgen dat je van die gele verkleuring afkomt. Maar wacht even! Je kunt voor een prachtige glimlach zorgen zonder honderden euro’s aan bleekmiddelen of andere zogenaamde oplossingen voor wittere tanden uit te geven. Hieronder staan een paar makkelijke middeltjes beschreven, die zo uit je keukenkastje komen en je een brede, witte glimlach bezorgen.

14 Natuurlijke huismiddeltjes tegen gele tanden, zonder giftig fluoride

Aloe Vera
Aloë vera wordt beschouwd als effectief middel voor wittere tanden. Het bestrijdt ontstekingsbacteriën en werkt reinigend. Het is goed tegen gaatjes en wortelkanaalproblemen. Gebruik een mengsel van aloë vera met plantaardige glycerine en maak daar een pasta van. Voeg wat zuiveringszout (natriumbicarbonaat ofwel baking soda) toe. Gebruik dit als tandpasta.

Natriumbicarbonaat/Zuiveringszout
Meng een heel klein beetje bicarbonaat met water en giet het over je tandenborstel voordat je begint met poetsen. Of breng het aan met je vingertop en laat het ongeveer een minuut zitten. Bicarbonaat kan wonderen verrichten met je tanden, maar gebruik het niet te vaak want het kan het glazuur aantasten.

Kurkuma
Kurkuma wordt ook gebruikt om tanden wit te maken. Rooster wat kurkuma. Verpulver het tot poeder en voeg wat zout en limoensap toe. Dit mengsel kan dan gebruikt worden om de tanden te bleken en is ook goed voor het tandvlees.

Zout
Zout is één van de oorspronkelijke gebitsreinigingsmiddelen en het wordt al eeuwen gebruikt. Het helpt het mineralengehalte in de tanden terug op peil te brengen en bij het opfrissen van de witte kleur. Je kunt elke morgen gewoon keukenzout gebruiken als tandpoeder, in plaats van tandpasta. Een andere optie is keukenzout mengen met houtskool en daarmee regelmatig je tanden poetsen. Je kunt keukenzout ook met bicarbonaat mengen en het zachtjes op de tanden wrijven. Wees wel extra voorzichtig met zout want het kan schade aan je tandvlees veroorzaken en aan het glazuur, als je het te ruw gebruikt.

Pure chocolade
Dit is een interessant idee voor chocoladeliefhebbers. Donkere, pure chocolade werkt goed als gebitsbleekmiddel. Er zit veel theobromine in, een stof die zorgt voor een harder en witter tandoppervlak.

Waterstofperoxide
Het mild-blekende effect van waterstofperoxide kan helpen bij het wit maken van vergeelde tanden. Spoel en gorgel met een mondwater waarin waterstofperoxide zit. Zorg er wel voor dat je het niet doorslikt.

Je kunt ook een pasta van bicarbonaat met waterstofperoxide maken en daarmee zachtjes je tanden poetsen. Poets daarna nog een keer met gewone tandpasta. Wees voorzichtig met waterstofperoxide want het kan irritatie aan het tandvlees opwekken en je tanden gevoelig maken.

Poetsen en flossen
Regelmatig poetsen en flossen is belangrijk voor een goede mondhygiëne. Flossen helpt bij het in stand houden van gezond tandvlees. Tandartsen raden flossen aan als belangrijke manier om je gebit te beschermen tegen verkleuring. Je moet twee keer per dag flossen om verkleuring te voorkomen.

Sinaasappelschil
Als je je tanden regelmatig met een verse sinaasappelschil reinigt zal de gele aanslag die zich op je tanden heeft gevormd verminderen. Wrijf elke avond voor het slapen gaan met sinaasappelschil over je tanden. De vitamine C en calcium in de schil zullen de micro-organismen de hele nacht bestrijden.. Doe dit een paar weken lang en je zult effectieve resultaten zien. Als je geen verse schil bij de hand hebt kun je ook gedroogd poeder van sinaasappelschil gebruiken.

Babyanwortel
Wortels van de banyanboom worden ook gebruikt om het gebit witter te maken. De luchtwortels van de banyanboom fungeren als wegwerptandenborstel. Je moet kauwen op de wortels. Zij bevatten adstringerende eigenschappen, die kunnen helpen bij het bleken van de tanden.

Suikervrije kauwgom
Suikervrije kauwgom, met xylitol, kan ook gebruikt worden voor een witter gebit. Volgens onderzoek is xylitol een natuurlijk zoetmiddel, dat tegen plaque werkt en de bacteriën in de mond kan helpen verminderen. Het verhoogt ook de productie van speeksel en neutraliseert de pH-waarde in de mond.

Appelciderazijn
Geef je tanden een lekkere poetsbeurt met appelciderazijn, spoel goed en herhaal dit een paar dagen om die stralende witte glimlach te laten verschijnen.

Heilige basilicum
De bladeren van de heilige basilicum hebben blekende eigenschappen en kunnen je tanden beschermen tegen problemen zoals paradontitis. Leg een paar bladeren heilige basilicum een paar uur lang in de zon. Als ze droog zijn, verpulver ze dan tot poeder. Meng het poeder met je gewone tandpasta en poets je tanden. Een andere mogelijkheid is dat je een pasta maakt van de bladeren en mosterdolie en die gebruikt om je tanden te reinigen.

Houtskool
Houtskool is één van de bekendste huismiddeltjes tegen gele tanden. Het bevat een krachtige, op kristallen gebaseerde chemische stof die de tanden bleekt.

Meng wat houtskoolpoeder met je gewone tandpasta en poets zachtjes je tanden. Doe dit twee keer per dag om je tanden stralend wit te maken. Als je geen houtskool hebt kun je de as van verbrand brood en verbrande rozemarijn gebruiken om je tanden witter te maken.

Oil pulling
Oil pulling is een middel dat meestal wordt gebruikt om de mondgezondheid te verbeteren en het hele lichaam te zuiveren. De methode is echt heel simpel, veilig en goedkoop. Neem gewoon een eetlepel van een natuurlijke olie en laat die ongeveer 10 tot 15 minuten rondgaan in je mondholte. Duw en trek de olie in de mondholte rond door zuigende en spoelende bewegingen te maken zodat de olie tussen de tanden en kiezen door getrokken wordt. (Met toestemming vertaald)

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.