Het is algemeen bekend dat kinderen geen liefhebbers zijn van groente en fruit. Volgens het CBS eet minder dan de helft van de kinderen voldoende groente en fruit. Maar hoe laat je kinderen dan wel meer groente eten? We bespreken het in dit artikel.
Tips om kinderen meer groente en fruit te laten eten
Volgens onderzoekers hebben kinderen die veel groente en fruit eten gemiddeld een betere mentale gezondheid (2). Helaas eten de meeste kinderen nu nog slechten dan 10 jaar geleden, waardoor lang niet altijd de benodigde nutriënten worden verkregen (3). Hieronder geven we je flink wat tips, zodat de kans groter wordt dat jouw kind meer groente en fruit eet:
- Begin vroeg met het aanbieden van groenten en fruit. Blijf zoveel mogelijk weg van toegevoegde (natuurlijke) suikers. Volgens onderzoek hebben kinderen een zogenaamd smaakvenster waarin ze open staan voor nieuwe smaken (4, 5). Experts vermoeden dat dit venster zich rond de leeftijd van 4 maanden opent en weer sluit rond de 18 maanden (6, 7, 8). Tussen de 5 en 7 maanden lijken kinderen het meeste open te staan voor nieuwe smaken.
- Geef zelf het goede voorbeeld. Als de hele familie groenten eet, dan kopieert het kind dit en is dan eerder geneigd om zonder mokken het voorbeeld te volgen (9).
- Volgens een studie blijken kinderen een natuurlijke voorkeur voor zoet en een afkeer voor bitter te hebben, wat kan worden afgeleerd (10). Borstvoeding krijgen van een moeder die groenten eet kan hierbij helpen, omdat de smaken via moedermelk (en ook al eerder tijdens de zwangerschap via vruchtwater) kunnen worden doorgegeven (11, 12).
- Blijf volhouden, veel kinderen hebben tijd nodig om te wennen aan de smaak van een bepaalde soort groente (13). Volgens onderzoekers accepteren kinderen meestal pas na acht tot tien keer aanbieden de nieuwe groente. Sommige ouders geven echter al op na drie tot vijf keer aanbieden, wat niet genoeg is om kinderen aan de groenten te krijgen (14).
- Betrek kinderen bij de aanschaf en het bereiden van voedsel. Door ze onderdeel te maken van het proces, vinden ze het leuker om het zelf op te eten. In de supermarkt kunnen ze dan zelf het mooiste stuk groente of fruit uitkiezen. Of zelf kiezen welke groente en fruit we vanavond eten. Je kunt je kind ook vragen of hij of zij met een vork of lepel wil eten. Kinderen eten soms beter als ze een keuze krijgen, waarmee ze zich onafhankelijk voelen.
- Experimenteer met bereidingsmethoden. Sommige kinderen vinden gekookte groenten lekker, maar anderen geven de voorkeur aan geroosterde groenten uit de oven. Groenten kun je daarnaast op nog vele andere manieren aanbieden, zoals bijvoorbeeld warm, koud, bevroren, gestoomd of gesauteerd.
- Wees creatief: er zijn ouders die het eten op een bord zo aanbieden dat het op een figuur lijkt. Sommige kinderen vinden het dan opeens leuk om hun bord leeg te eten. Of investeer in vormpjes, zodat je de groenten in vormen of figuren kunt snijden of persen. Er zijn kinderen die groenten liever eten als ze de vorm van een muntje hebben.
- Probeer verschillende groottes. Sommigen willen liever grote stukken en weer anderen prefereren hele kleine stukjes.
- Een onderzoek bracht aan het licht dat je meerdere strategieën kunt combineren voor op optimaal effect (15). Vervang als eerste de minder gezonde koolhydraten en vlees voor gezonde groenten en fruit, maar biedt daarnaast ook gezonde bijgerechten aan op basis van groente en fruit. Met name dit laatste lijkt erg effectief te zijn.
- Biedt ook groente aan als tussendoortje. Vooral met een dipsaus vinden kinderen dit vaak een heerlijke versnapering.
- Maak nooit een strijd van eten, want je kind dwingen om iets te eten kan volgens sommige onderzoekers juist averechts werken (16). Het is daarom ook goed om je kind met eten te laten spelen, zodat het een positieve relatie met het eten opbouwt.
- Koop je kind nooit met voedsel om. Zeg dus niet ‘als je je broccoli eet, krijg je na het eten een toetje of snoepje’. Het probleem hiervan is namelijk dat hiermee de fixatie op snoep wordt aangemoedigd. Complimenteren en aanmoedigen is het beste. Als je toch iets wilt aanbieden, dan kun je beter iets tastbaars zoals een sticker of bellenblaas geven (17).
- Het lezen of bekijken van boeken over groenten en fruit, en daarbij erover vertellen, kan volgens onderzoek kinderen ook sterk motiveren om het vaker en meer te eten (18). Je kan vertellen waar het vandaan komt, hoe het groeit en wat het voor de gezondheid doet.
- Zorg voor voldoende variatie, want verandering van spijs doet eten (19). De meeste volwassenen genieten de derde dag ook minder van een bord vol met spinazie of wortelen.
Met de bovenstaande tips is de kans groot dat het eten van meer groenten en fruit beter gaat, vooral als ze worden gecombineerd. Raak in ieder geval niet in paniek en bedenk dat de statistieken laten zien dat de inname van groente en fruit over het algemeen flink stijgt wanneer de volwassenheid is bereikt (20).