Gezond eten kan duur zijn. Daarom kan het moeilijk zijn om goed te eten als je weinig geld hebt. Er zijn echter wel veel manieren waarop je geld kunt besparen en toch goed kunt eten, met volwaardig, onbewerkt voedsel bestaand uit enkelvoudige ingrediënten. Hieronder 19 slimme tips die je kunnen helpen om met weinig geld toch gezond te eten.
1. Plan je maaltijden
Als je wilt besparen maar ook gezond wilt inkopen, is plannen heel belangrijk. Gebruik één dag van de week steeds om je maaltijden voor de komende week te plannen. Maak vervolgens een boodschappenlijstje. Zorg er ook voor dat je in je koelkast en keukenkastjes checkt wat je nog hebt. Vaak staat er van alles achterin de kasten verborgen wat je nog kunt gebruiken. Koop alleen dingen waarvan je weet dat je ze gaat gebruiken, zodat je niet achteraf een hoop van wat je hebt gekocht moet weggooien.
Kortom: Plan je maaltijden en je inkopen een week van tevoren. Koop alleen wat je zeker gaat gebruiken en check wat er nog in je kastjes staat voordat je inkopen doet.
2. Houd je aan je boodschappenlijst
Als je je maaltijden eenmaal hebt gepland en je lijstje hebt gemaakt, houd je daar dan ook aan. Het is zo makkelijk om in de winkel af te wijken van je plannen en toch (dure) dingen te kopen die je niet had gepland. Een algemene stelregel is dat je het best eerst met de gangpaden aan de rand van de winkel kunt beginnen. Daar heb je de meeste kans dat je je karretje vult met volwaardige, echte voeding. In het midden van de winkel staan vaak de meeste bewerkte en ongezonde producten. Als je wel op die middelste gangpaden winkelt, kijk dan liever in de bovenste of onderste schappen dan recht vooruit op ooghoogte, want daar staan meestal de duurste artikelen. Bovendien kun je nu met behulp van goede boodschappen-apps ook gerichter winkelen. Met sommige daarvan kun je zelfs favoriete artikelen opslaan of lijstjes delen met andere mensen. Het gebruik van een app is ook een heel handige manier om te zorgen dat je je lijstje ook bij je hebt en niet thuis laat liggen.
Kortom: Houd je aan je lijstje als je winkelt. Ga eerst langs de paden aan buitenrand van de supermarkt, want daar vind je meestal de onbewerkte, volwaardige voeding.
3. Kook zelf
Zelf thuis koken is veel goedkoper dan uit eten gaan. Zorg ervoor dat het een gewoonte wordt om zelf te koken in plaats van op het laatste moment uit eten te gaan. Meestal kun je een heel gezin van vier mensen voeden voor hetzelfde geld dat je kwijt bent voor 1 of 2 personen in een restaurant. Sommige mensen koken het liefst voor de hele week in het weekend, terwijl anderen liever één maaltijd per keer bereiden. Door zelf te koken weet je ook nog eens precies wat er eigenlijk in je eten zit.
Kortom: Zelf koken is veel goedkoper dan uit eten gaan. Sommigen koken liever voor de hele week in het weekend, anderen liever één keer per dag.
4. Bereid grote porties en gebruik je restjes
Grote maaltijden bereiden kan een hoop tijd en geld schelen. Restjes kunnen voor de lunch gebruikt worden, of in andere recepten, of ingevroren in porties om later lekker op te eten. Restjes kun je vaak heel goed gebruiken in stoofpotten, roerbakmaaltijden, salades of wraps. Dit soort voeding is vooral geschikt voor mensen met weinig geld.
Kortom: Bereid grote maaltijden met goedkope ingrediënten en gebruik restjes de dagen daarop.
5. Doe geen boodschappen als je honger hebt
Als je naar de supermarkt gaat met honger, heb je meer kans om af te wijken van je lijstje en impulsaankopen te doen. Als je honger hebt, heb je vaak zin in eten dat niet goed voor jou én voor je budget is. Probeer een stukje fruit te nemen, of yoghurt of een ander gezond tussendoortje voordat je naar de winkel gaat.
Kortom: Boodschappen doen met honger kan leiden tot impulsinkopen. Als je honger hebt, neem dan eerst een gezond tussendoortje voor het boodschappen doen.
6. Koop volwaardig voedsel
Sommige soorten voeding zijn veel goedkoper in de onbewerkte vorm. Een stuk kaas is bijvoorbeeld goedkoper dan geraspte kaas en ongesneden groente of fruit is goedkoper dan zakken of bakjes gesneden groente of fruit. Volkorengranen, zoals bruine rijst en haver, zijn ook goedkoper per portie dan geraffineerde en bewerkte granen. Vaak worden de minder bewerkte etenswaren ook in grote porties verkocht en kun je er per verpakking meer porties uithalen.
Kortom: Onbewerkt voedsel is vaak minder duur dan de bewerkte tegenhangers. Je kunt ze ook in grotere verpakkingen kopen.
7. Koop huismerken
De meeste winkels hebben huismerken of goedkope merken voor bijna elk artikel. Alle voedselfabrikanten moeten standaarden volgen om veilig voedsel te leveren. De huismerken hebben vaak dezelfde kwaliteit als de grote A-merken, maar dan wel goedkoper. Lees echter de ingrediëntenlijst op het etiket goed zodat je zeker weet dat je geen lagere kwaliteit krijgt dan je gewend bent.
Kortom: De meeste winkels hebben huismerken of goedkopere merken voor veel producten. Ze hebben vaak dezelfde kwaliteit als duurdere A-merken.
8. Koop geen junkfood meer
Haal het grootste deel van het slechte voedsel uit je dieet. Je zult verbaasd staan over hoeveel je uitgeeft aan frisdrank, crackers, koekjes, voorverpakte maaltijden en andere bewerkte voedingsmiddelen. Ondanks het feit dat ze heel weinig voedingsstoffen bevatten en vol zitten met ongezonde ingrediënten, zijn ze ook heel erg duur. Door de bewerkte en ongezonde voeding weg te laten, kun je meer van je budget besteden aan gezonder eten van hogere kwaliteit.
Kortom: Stop met junkfood kopen. Het is duur en zit vol met ongezonde ingrediënten. Het levert ook weinig tot geen voedingswaarde.
9. Maak een voorraad van aanbiedingen
Als je favoriete producten hebt of dingen die je veel gebruikt, zou je daar een voorraadje van aan kunnen leggen als ze in de aanbieding zijn. Als je zeker weet dat het iets is dat je echt zult gebruiken, kun je er net zo goed alvast wat meer van kopen en wat geld besparen. Zorg er wel voor dat je de producten lang genoeg kunt bewaren voordat de houdbaarheidsdatum is verstreken. Het kost natuurlijk meer geld als je het uiteindelijk moet weggooien omdat het bedorven is.
Kortom: Leg een voorraadje aan van voeding die je veel gebruikt en van favoriete dingen die in de aanbieding zijn. Zorg ervoor dat de houdbaarheidsdatum niet verstrijkt voordat je het gebruikt.
10. Vervang vlees door andere eiwitten
Minder vlees eten kan ook goed zijn voor de portemonnee. Probeer eens één of twee dagen per week andere eiwitbronnen te eten, zoals peulvruchten, hennepzaad, eieren of vis uit blik. Die zijn allemaal heel goedkoop, voedzaam en makkelijk te bereiden. De meeste kun je ook lang bewaren, ze zullen dus minder snel bederven.
Kortom: Probeer vlees eens een paar keer per week te vervangen door bonen, peulvruchten, eieren of vis. Dit zijn allemaal goedkope en voedzame eiwitbronnen.
11. Koop producten van het seizoen
Lokale producten die je in het seizoen koopt zijn meestal goedkoper. Seizoensproducten bevatten vaak ook de meeste voedingsstoffen en smaken het best. Producten buiten het seizoen zijn vaak de halve wereld over gereisd voordat ze in je winkel liggen, wat niet goed is voor het milieu en voor je budget. Koop ook artikelen per zak of verpakking als het kan. Dat is vaak veel goedkoper dan per stuk. Als je meer koopt dan je nodig hebt, kun je de rest invriezen of het gebruiken voor je maaltijdplan van de volgende week.
Kortom: Producten van het seizoen zijn vaker goedkoper en voedzamer. Als je te veel inkoopt, vries de rest dan in of gebruik het voor de volgende week.
12. Koop diepvriesfruit en –groenten
Vers fruit en verse bessen en groenten zijn vaak maar een paar maanden per jaar in het seizoen te krijgen en soms zijn ze ook erg duur. Diepvriesproducten zijn vaak net zo voedzaam. Ze zijn goedkoper, het hele jaar door verkrijgbaar en vaak in grote zakken te koop. Diepvriesartikelen kun je goed gebruiken bij het koken, het maken van smoothies, of bij havermout, muesli of yoghurt. Verder kun je zo ook precies pakken wat je nodig hebt. De rest kan veilig in de vriezer blijven zonder te bederven. Zo voorkom je verspilling van voedsel en dat is meteen een goede manier van geldbesparing.
Kortom: Diepvriesfruit en –groentes zijn meestal net zo voedzaam als hun verse tegenhangers. Ze zijn het hele jaar verkrijgbaar en worden vaak in grote verpakkingen verkocht.
13. Koop grootverpakkingen
Soms kun je voeding in een grootverpakking (bulk) kopen. Dat kan veel geld besparen. Granen, zoals zilvervliesrijst, gierst, gerst en haver, zijn allemaal in bulk verkrijgbaar. Ze blijven ook lang goed, als je ze in luchtdichte verpakking opbergt. Dit geldt ook voor bonen, linzen, sommige noten en gedroogd fruit. Dit zijn allemaal basisvoedingsmiddelen die relatief goedkoop zijn en in allerlei gezonde maaltijden gebruikt kunnen worden.
Kortom: Veel voedingsmiddelen zijn verkrijgbaar in grootverpakking voor een veel lagere prijs. Ze zijn lang houdbaar als ze luchtdicht worden opgeborgen en ze kunnen in allerlei gezonde, goedkope maaltijden worden gebruikt.
14. Kweek je eigen voeding
Als het kan, is het een prima idee om zelf wat te kweken. Zaden zijn goedkoop; met wat tijd en moeite kun je zo je eigen kruiden, kiemen, tomaten, uien en nog veel meer kweken. Het scheelt geld in de winkel als je zelf thuis een voorraad kan laten groeien. Zelf gekweekte producten smaken vaak ook veel beter dan de gekochte artikelen. Je kunt ook zeker zijn dat het bij de juiste rijpheid wordt geplukt of geoogst.
Kortom: Met wat tijd en moeite is het makkelijk om zelf wat te kweken, zoals kruiden, kiemen, tomaten en uien.
15. Neem je eigen lunch mee
Uit eten gaan is duur, vooral als je het regelmatig doet. Je lunch, tussendoortjes, drinken en andere etenswaren zelf meenemen is veel goedkoper en gezonder dan uit eten gaan. Als je gewend bent geraakt aan grote hoeveelheden koken (zie tip 4), zul je steeds een goede lunch mee kunnen nemen zonder verdere moeite of kosten. Het vergt wel wat planning, maar het kan een hoop geld schelen aan het eind van de maand.
Kortom: Je eigen lunch meenemen zorgt voor minder kosten voor buitenshuis eten. Dit kan een hoop geld schelen op den duur.
16. Gebruik kortingsbonnen op een slimme manier
Kortingsbonnen kunnen heel goed helpen bij geldbesparing. Zorg er alleen wel voor dat je het slim aanpakt. De meeste bonnen zijn voor ongezond en bewerkt eten. Haal de bonnen voor eten van goede kwaliteit eruit en leg een voorraadje aan van schoonmaakproducten, gezonde voedingsmiddelen en andere dagelijkse benodigdheden die je echt gaat gebruiken. Als je de kosten voor dingen die je in en om het huis nodig hebt kunt verlagen, houd je meer over voor gezonde voeding.
Kortom: Bonnen kunnen handig zijn om een voorraadje van schoonmaakproducten en gezonde voeding aan te leggen. Zorg er wel voor dat je dingen vermijdt die bewerkt of ongezond zijn.
17. Leer te houden van minder dure voeding
Er is best veel voeding te krijgen die zowel goedkoop als gezond is. Door een paar aanpassingen te maken en ingrediënten te gebruiken waar je misschien niet aan gewend bent, kun je heel wat lekkere en goedkope maaltijden maken. Probeer eens wat meer eieren, bonen, zaden, diepvriesfruit en –groenten, goedkoper vlees en volkorengranen te eten. Dat is allemaal heel lekker, goedkoop (vooral in grote verpakking) en heel voedzaam.
Kortom: Meer goedkope en toch gezonde voeding toevoegen aan je dagelijkse eetgewoontes kan helpen om geld te besparen en toch goed te eten.
Om even bij stil te staan
Je hoeft echt je spaarrekening niet leeg te halen om goed te eten. Je kunt zelfs met een heel klein budget best gezond eten. Gewoon door je maaltijden te plannen, zelf te koken en slimme keuzes te maken in de winkel. Denk er ook om dat junkfood twee keer zoveel kost. Een slechte gezondheid brengt kosten voor medische behandelingen en medicijnen met zich mee en zelfs een verminderde werkcapaciteit. Zelfs als gezond eten echt veel duurder zou zijn (wat dus niet zo hoeft te zijn), zou het uiteindelijk nog de moeite waard zijn. De prijs voor een goede gezondheid valt niet te berekenen.