17 voedingsmiddelen met een probiotische werking

buikVolgens de reclame neemt je weerstand toe door het nemen van probiotica. Dat klopt volgens dit onderzoek, maar of dat ook geldt voor de suikerdrankjes die ze daarbij naar voren schuiven valt te betwijfelen. Ze hebben ook drankjes zonder suiker hoor, maar dan zit het weer vol met aspartaam. Meer en meer blijf ik weg bij gefabriceerde rommel en kies ik voor puur natuur. Ook enkele alledaagse voedingsmiddelen hebben een probiotische werking op de darmen, ik zet ze even voor je op een rij.

Yoghurt – liefst zelf maken van rauwe melk. Kies voor de volle variant zonder suiker.
Kombucha thee – deze gefermenteerde thee is in Azië erg populair. Hier te bestellen.
Miso – deze Japanse bouillon is rijk aan eiwitten en lekker als tussendoortje.
Kefir – kan van rauwe melk of water gemaakt worden. Hier vind je meer info.
Zuurkool – overal mee te combineren of een salade van maken. Wel koud gebruiken.
Rauwe melk – bevat tientallen darmculturen, alleen wanneer niet gepasteuriseerd.
Donkere chocolade – 70% puur of meer bevat ook probiotica vanwege fermentatie.
Algen – spirulina en chlorella zijn geweldige voedingsbronnen voor de darmbacteriën.
Augurken – dan wel de traditionele en ouderwets gefermenteerde.
Tempeh – uitzondering van de soja vanwege de fermentatie. Voor af en toe prima.
Kimchi – gefermenteerde kool en groente. Populair in Korea.
Olijven – maar dan wel de echte zongerijpte zwarte.
Boeren kaas – gemaakt van rauwe melk, prima om als kuur in te zetten.
Roggezuurdesem – alleen bij ongevoeligheid voor gluten, met mate in te zetten.
Natto – gefermenteerde sojaboon, voor vrouwen met mate interessant.
Haver met banaan – de vezels voeden de darmbacteriën (geldt voor alle groenten).
Rode wijn – volgens deze studie kan rode wijn de darmflora positief beïnvloeden.

Tot slot ook nog even enkele dingen die je darmflora kunnen verstoren:

  • Stress
  • Suiker
  • Alcohol
  • Brood
  • Stilzitten.

Hoeveel weet jij over gezondheid? Doe de kennistest over voeding in 30 vragen!

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

22 gedachten over “17 voedingsmiddelen met een probiotische werking”

  1. Ik heb supplement K2 uit natto waarom voor vrouwen minder interessant.

    Mooi plaatje met dat hart !

  2. Ik maak sinds4 dagen mn eigen water kefit, als zoetmiddel gebruik ik gedroogde vijgen en citroen en een stukje gember, alles bio natuurlijk, erg lekker het smaakt naar rivella, dit dronk ik vroeger wel eens, vond het lekker, want ik hou niet van cola en dergelijke. Op you tube goede instructies filmgjes gezien , het is erg simpel en je doet er je hele leven mee, als je de kefirgranen hebt, ik heb ze gekocht op het raw-food festival. Ik ben erg geïnteresseerd in voeding, vooral voor ouderen, ik ben 71, en vind dat de meeste van mn leeftijd genoten erg slecht eten zonder dat ze het weten.

    • dag Tilly

      misschien is de faceboekgroep waterkefirNL/BE wat voor je daar weten ze alles over waterkefir en zo ook dat gember niet zo goed is voor je kefirkorrels

    • De groene olijven zijn onrijp en met loog eetbaar gemaakt. Goedkope zwarte olijven worden ook geloogd en bewerkt om ze rijp te laten lijken. Zwarte olijven worden dus als het ware geverfd. Echte olijven eet je zwart, door fermentatie ontstaan. Dit zijn wel de duurdere en die laten veel mensen links liggen ivm de prijs….

  3. Ik denk dat er veel onwetendheid is onder leeftijdsgenoten (ben zelf 76). Te veel wordt het advies van het VC gevolgd en de enkele TV uitzending over voeding stelt meestal ook niet veel voor. Andere inzichten worden vaak nogal lacherig afgedaan.
    Gebruik zelfgemaakte water- en ook melkkefir (van rauwe melk, nu schapenmelk, heb een beetje mijn bedenkingen over A1 koeienmelk).

  4. Bedankt voor de tips. Alleen hoe kan rode wijn nou goed zijn terwijl hier alcohol in zit, wat weer slecht is voor de darmflora…? Drink graag m’n rode wijntje af en toe hoor! ;-)

  5. De linken van Kombuchathee en Kefir had ik graag willen openen….
    Zijn die alsnog te vermelden?

  6. Hallo Jurgen,

    Over de komboecha en de kefir.
    ik verbaas me over de link naar de site voor de kombucha en kefir.
    Ik maak zelf komboecha en melk kefir en ik ben verbaasd dat je deze aanprijst.
    De werkwijze die er worden beschreven voor het maken van de thee zijn niet juist.De thee die er gebruikt moet worden is zwarte thee, geparfumeerde het liefst biologische, en deze is niet in de supermarkt te koop. er is nodig 15 gram per 3 liter water, 150gr. witte suiker (witte vanwege de juiste stoffen die er inzitten)80gr. glucose en 100 gr honing De thee zetten en na het filteren de suiker en de glucose oplossen, let op dat de thee is afgekoeld naar 40 graden voor dat de honing er bij gaat anders verliest de honing haar waardevolle bestanddelen.
    daarna aflaten koelen tot 30 graden daarna de komboecha er in leggen.
    als je geen drank heb van eerdere bereiding doe er dan 10 soeplepels azijn bij.

    De kefirkorrels zijn van een gevriesdroogd proces afkomstig en gaan niet lang mee.Als je kefir drank wil van korrels dan kan je ook starten met een potje kefir uit de biologische winkel ,schep de bovenste laag er af en start hiermee de cultuur op en eet de rest van de kefir op.
    dit is veel goedkoper.
    Probeer als het kan om de kefir plantjes te krijgen om de kefir drank van te maken.als je ze eenmaal hebt dan kan je heel snel heel de buurt er mee voorzien zo snel vermeerderd de kefir zich.

    Als je meer wilt lezen over de komboescha den raad ik je de schrijvers
    F. Balis en R. van hoof aan.
    deze hebben ook over kefir en het fermenteren van allerlei groenten beschreven.

    • Door het spellingsprogramma is ongeparfumeerde veranderd in geparfumeerde
      het moet niet geparfumeerde zijn

  7. Hoi Juglen, ik wil je eigenlijk alleen gewoon eens bedanken voor je helder geschreven stukken en je reële open informatie. Ik ben er erg blij mee. Het geeft mij houvast en richting in mijn denk- en eetpatroon.

  8. Beste Juglen, ik heb een leverprobleem :-( :-( Er is een echo gemaakt van mijn buik en ik heb een vette lever en een cyste. Maar ik wil niet naar de reguliere geneeskunde, want die kunnen dat toch niet genezen en ik wil niet allerlei medicijnen slikken.
    Ik ben vorige jaar veel bijgekomen en zit alleen maar thuis na een vreselijk faillissement. Heb vanaf febr, kinkhoest opgelopen en een gebroken rib.
    heb voor mijn doen heel veel pijnstillers geslikt. wekenlang 8 paracetamol per dag en diclofenac.
    Mijn buik is helemaal opgezet en ik eet ook niet meer goed en gezond.
    Ik ben echt bang dat ik straks levervuur krijg als ik niet iets doe. Hoe denk jij over de ‘wetten’van Ayurveda en ontgiften van de lever en of een detox thee kuur?
    Ik drink niet of nauwelijks, maar rook wel(veel te veel)
    Ik kan geen mailadres van jou vinden, ik wilde je graag mailen, omdat jou verhaal mij aanspreekt en ik mij volledig kan vinden in jou zoektocht naar gezondheid.

    alvast dank, groet, M

    • Geachte ,

      Ik lees hier net je reactie en ben dezelfde mening toegedaan om geen of zo weinig mogelijk medicijnen tot mij te nemen. Ikzelf neem al 3 jaar lang ‘s morgens nuchter 60 ml pure Aloé Vera drank (96,3%). Dit houdt mijn darmen proper , bevordert m’n spijsvertering , krikt m’n weerstand en immuunsysteem op en voedt alle cellen en andere organen in je lichaam. Te weten dat alle ziekten voortkomen uit vervuilde darmen!!!
      Het bedrijf welke deze produkten in de markt zet bestaat nu 36 jaar en is marktleider wat betreft de pure Aloé Vera. Ik kan uit je reactie niet opmaken waar jij nu woont. Ikzelf ben woonachtig te Gent. Zegt het jou iets om meer te weten te komen kan je me gerust mailen of me een belletje geven op het nummer 0485/508421.
      Gezonde groet ,
      Renate.

  9. Hallo Juglen,

    Ik vind het een beetje vreemd dat je natto MET MATE goed vind voor vrouwen.
    Gefermenteerde sojaproducten zijn toch juist heel goed voor vrouwen [zeker voor mij omdat ik osteoporose heb]
    Dat ongefermenteerde sojaproducten ongezond zijn, dat wist ik wel [zoals tofu]
    Eindelijk kan ik het zelf maken en dan zeg je dat het niet goed is er dagelijks een beetje van te eten [?]

    Graag een reactie hierop
    Hartelijke groeten
    José

  10. Hi Juglen,
    Prima artikel, dank je.
    Waarom vermeld je bij zuurkool “koud gebruiken”?
    Vooral nu de winter nadert is ook de energetische balans belangrijk – salade en koude groenten zijn in de zomer prima maar in de winter minder goed.
    Mvg, Herman

    • Wanneer je zuurkool verhit, verdwijnt de probiotische werking. Het beste is om zuurkool zelf te maken, want de meeste zuurkool in de winkel is gepasteuriseerd…

Reacties zijn gesloten.