18 manieren om te zorgen voor de juiste pH balans van maagzuur

buikMaagzuur is een zeer belangrijke eerste stap in de vertering. Bij weinig maagzuur wordt het moeilijk om vitamine B12 en zink op te nemen. Als je weinig maagzuur hebt, betekent dit ook dat eiwitten niet goed kunnen worden afgebroken, wat vervolgens weer problemen geeft in de dunne darm. Het kan zelfs gebeuren dat eiwitten dan in hun geheel in de bloedstroom worden opgenomen.

Een maagzuurtekort kan nog meer en ernstiger gevolgen hebben. Het vormt een barrière tegen schadelijke microben uit alles wat we in onze mond stoppen. Zonder die bescherming kunnen die ziekteverwekkers in de darmen terecht komen en zich daar vestigen. Als ze daar eenmaal zitten kan dat de aanleiding zijn voor symptomen op allerlei plaatsen in het lichaam.

18 manieren om de maagzuurproductie te vergroten

 1. Zorg ervoor dat je altijd in rust en vrede eet, want eten als je je druk maakt of van streek bent, kan de productie van HCL stopzetten.
 2. Probeer drie à vier uur voor het slapen gaan te eten. Als je te laat nog eet, doet het lichaam veel moeite om de vertering nog af te ronden in de tijd dat het van nature zou willen rusten.
 3. Ga niet direct na het eten liggen. Als je toch wilt liggen, zorg er dan voor dat je hoofd en bovenlichaam hoger liggen door middel van een paar kussens, om het verteringsproces te ondersteunen.
 4. Drink geen ijswater tijdens de maaltijd, want dat verhindert de productie van maagzuur.
 5. Drink gemberthee om de aanmaak van HCL te verhogen.
 6. Neem zeezout in plaats van keukenzout, want zeezout stimuleert de aanmaak van maagzuur.
 7. Verhoog de inname van zink door voeding te eten zoals rundvlees, lamsvlees, krab, kalkoen, kip, kreeft, oesters en zalm. En zuivelproducten (zoals rauwmelkse biologische geitenkaas), pinda’s, bonen, glutenvrije granen, zilvervliesrijst en aardappels. Vitamine C, E, B6 en mineralen zoals magnesium, kunnen de zinkopname in het lichaam bevorderen.
 8. Kauw goed om de verteringsenzymen in de mond te stimuleren en het voedsel tot zo klein mogelijke stukjes af te breken om de vertering te verbeteren.
 9. Eet geen witmeel, geraffineerde suikers en kunstmatige zoetstoffen
 10. Drink anderhalve deciliter verse sap van kool.
 11. Verwijder alle bewerkte voeding, fast food, genetisch gemodificeerde voeding, additieven, kleurstoffen, kunstmatige smaakstoffen. Hierin zit geen enkele voedingswaarde.
 12. Vermijd het eten van eiwitten samen met koolhydraten/zetmeel, want koolhydraten verhinderen de productie van HCL. Eet daarom eiwitten samen met zetmeelarme groenten en koolhydraten met groenten.
 13. Om het lichaam in staat te stellen dierlijke eiwitten beter te verteren kun je vlees marineren met iets zuurs, zoals citroen- of limoensap, tomatensap, appelazijn etc. Het marineren van vlees is een goede manier om te zorgen voor voorvertering.
 14. Gebruik kruiden bij het koken om de maagzuurproductie en eetlust op te wekken.
 15. Zorg ervoor dat je niet teveel eet en tussendoortjes neemt, zodat je lichaam de tijd krijgt om het voedsel op de juiste manier te verteren.
 16. Eet ongepasteuriseerde en onverhitte, zoutloze zuurkool.
 17. Eet altijd goede vetten samen met eiwitten. Eiwit stimuleert de productie van maagzuur en eiwitten en vetten stimuleren de galblaas om gal in de dunne darm te lozen. Goede vetten zijn ook nodig voor de lever om gal te produceren.
 18. Neem het sap van een halve citroen, verdund met water (of helemaal onverdund) bij het begin van iedere maaltijd.

Zie voor nog meer tips het boek:

Waarom-maagzuur-goed-voor-je-is

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.