web
statistics

25 tips voor een gelukkig leven

De omstandigheden kun je vaak niet veranderen, maar hoe je met de omstandigheden omgaat wel. Daar ligt een grote mate van vrijheid. De kaarten zijn gegeven, maar hoe je ze speelt kan bepalen of je wint of verliest, onafhankelijk van de kwaliteit van de kaarten. In dit artikel geven we je 25 tools in handen om je levensgeluk te vergroten. Extra tips zijn altijd welkom!

Laat beperkende denkbeelden los
Met het verstand categoriseren en labelen we daar waar mogelijk is. Hierdoor ontstaat er een scheiding in plaats van een eenheid. Door te labelen ontstaat er ook al gauw een mentaal plafond waardoor verder komen steeds lastiger wordt, terwijl deze beperking zich alleen mentaal voordoet. Zo was ik een aantal jaren geleden een fanatieke mountainbiker en had ik mijn record voor een baan op 38 minuten staan, want ik had in mijn hoofd dat dit een hele moeilijke baan was en dat dit een hele goede tijd was. Dit veranderde snel toen ik een beginnende mountainbiker de baan in slechts 34 minuten zag doen. Ik wist toen dat ik mezelf had klem gezet via een mentaal denkbeeld en de keren daarop heb ik de baan telkens in 30 minuten gefietst.

Maak contact met anderen
Als je je in verbinding stelt met anderen heb je de mogelijkheid om uit te wisselen wat voor jou belangrijk is. Hierdoor kun je op andere gedachten komen en kunnen jij en de ander zich daaraan ontwikkelen. Gedeelde smart is halve smart, twee weten meer dan één. We zijn op onze aarde allen tezamen en als we onze krachten bundelen komen we verder. Als je deelt met anderen geeft dit een goed gevoel. Wij mensen zijn sociale wezens van nature en in onze moderne maatschappij wordt contact met naasten ons niet geleerd maar afgeleerd door de komst van onder meer de computer en TV.

Gebruik je talenten
Kijk naar wat je de wereld te bieden hebt. Iedereen heeft zeker één of meerdere terreinen waar hij of zij goed in is. Gebruik je talent(en) om de mensen en de wereld verder te helpen. Als je dat moeilijk vindt, dan kan het helpen om je talenten verder te ontwikkelen, zodat je wat zekerder wordt en het delen met de wereld makkelijker wordt.

Geniet van kleine dingen
Mentaal denken we vaak dat geluk zit in een groot huis, een snelle auto of het hebben van heel veel vrienden. Is kwaliteit niet belangrijker dan kwantiteit? Wanneer je de kleine dingen waardeert, geeft dit heel veel voldoening. Een vlinder op je hand, een cappuccino in de zon, lachen met je vrienden een goed gelukte maaltijd. Probeer oog te krijgen voor het goede in je leven.

Kijk naar wat je allemaal hebt
Het is heel menselijk om snel te wennen aan een nieuwe situatie. Wanneer ik iets nieuws heb, bijvoorbeeld een nieuwe auto, dan ben ik hier enkele weken blij mee en daarna vind ik het maar normaal. Train jezelf in dankbaarheid en relativeer zoveel mogelijk. Stel jezelf de juiste vragen. Wanneer je je geest inzet om iets te vinden, zal je dit zeker vinden. Let de komende week maar eens op één kleur of merk auto, je zult merken dat deze opeens op elke straathoek opduikt. Vaak zijn we bezig met wat we niet hebben of onze tekorten. Dit is niet helemaal eerlijk, omdat we ook heel veel wel hebben en dus ook kunnen denken in rijkdom. Kun je mooi zingen? Kun je elke dag kiezen wat je eet? Ben je iemand die heel goed kan analyseren? Er zijn vast genoeg rijkdommen in je leven, probeer hier dagelijks bij stil te staan en je zult er steeds meer gaan zien.

Ga erop uit
Wanneer je de wijde wereld in trekt zorg het voor beweging in de geest. Ontmoetingen met anderen zetten je vaak op een ander been. De wijde wereld in trekken kan op heel veel manieren: aanmelden op een cursus, sporten, een evenement bezoeken, op visite bij een jarige. Sluit je aan bij mensen met dezelfde interesse en je zult merken dat je samen verder komt dan in je eentje. Als je erop uitgaat, zal je merken dat er een frisse wind door je geest waait die ervoor zorgt dat het leven uitdagend blijft.

Beweeg
Een gezonde geest in een gezond lichaam kun je ook omdraaien: een gezond lichaam heeft een gezonde geest. Wanneer je lichamelijk in beweging bent, stroomt het bloed en worden er tal van stofjes in de hersenen aangemaakt die een goed gevoel geven. Wij mensen zijn gemaakt om actief te zijn voor de gemeenschap en niet om solitair de hele dag achter de TV of computer te zitten. De serotonine en dopamine reserves zullen bij stilstand snel uitgeput raken waardoor alles minder kleurrijk lijkt.

Denk om wat je eet
Je bent wat je eet. Als je een zaadje plant op een gifbelt, zal deze plant minder groeien dan een plant op zeer voedingsrijke grond. Wie ziekte eet, krijgt ziekte en wie gezondheid eet, krijgt gezondheid. Kies voor onbewerkt voedsel, liefst biologisch. Pas ook op met stimulerende voedingsstoffen, deze werken net als een credit card: je krijgt even veel energie, maar naderhand moet je dit terugbetalen met een beetje meer in de vorm van vermoeidheid.

Leef in het nu
Accepteer de situatie. Het is zoals het is en wanneer je dit niet accepteert, kost dit veel onnodige energie. De enige zekerheid die we hebben is dat niets zeker is. Dit maakt het leven juist ook spannend en uitdagend. Het heeft geen zin te peinzen over het verleden of de toekomst. Het verleden is nu eenmaal gebeurd en in de toekomst kan van alles gaan gebeuren. Op voorhand al problemen tackelen die misschien kunnen gebeuren is zonde van de energie omdat het probleem misschien wel uit een heel andere hoek kan komen. Accepteer het moment en los problemen op als ze zich voordoen. Problemen zorgen vaak ook voor nieuwe inzichten en vraagt een creatieve geest en kan dus ook heel vruchtbaar werken. Als je even in een lastige situatie zit, accepteer dit dan en weet dat het ook voorbij zal gaan. De weg van de oplossing is de weg er doorheen.

Denk in oplossingen
Mensen doen meer om pijn te vermijden dan geluk na te streven. Waar je aandacht aan geeft dat groeit, dat betekent dus wanneer je pijn vermijdt, de pijn juist groeit. Daarom is het raadzaam geluk na te streven, omdat je dan in de kern bezig bent met geluk en de energie zal ook gaan naar geluk, zodat dit groeit. Neem een probleem waar en ga dan door naar het bedenken van een oplossing. Alleen maar stilstaan bij het probleem en de obstakels brengt geen verandering tot stand.

Word de interne criticus de baas
In de jeugd ontwikkelt zich bij elk mens een klein stemmetje die jou vertelt of je iets goed hebt gedaan of niet. Dit stemmetje is zeer nuttig, omdat het je helpt in de opvoeding en de dingen zo goed mogelijk te doen. De problemen beginnen pas wanneer dit stemmetje, ook wel de interne criticus genoemd, de overhand krijgt en met een loep gaat kijken wat je allemaal fout doet. De interne criticus wil je beschermen voor pijn, maar zorgt juist onbedoeld voor meer pijn, omdat de focus meestal ligt op dingen die niet goed zijn. Dit uit angst waardoor deze alleen maar toeneemt. Zo kan het zijn dat je tijdens een presentatie overvallen wordt door het stemmetje dat je attendeert op iemand in het publiek die de ogen dicht heeft en je voordracht saai vindt, om over die gapende man maar te zwijgen. Je verhaal kan dan worden dat je een saai verhaal vertelt en als je je hierdoor laat beïnvloeden kun je in onzekere gevoelens komen waardoor de kwaliteit van de presentatie omlaag gaat. Dit terwijl misschien deze gapende mensen de vorige dag een feestje hadden en daardoor erg moe zijn en dat de meeste mensen op het puntje van hun stoel zitten. De interne criticus houdt je klein. Wordt vrienden met de interne criticus en probeer te begrijpen waar hij je wilt helpen en beschermen.

Kies voor zuiverheid
Een film met humor en mooie beelden zal je geest meer voeden dan een film waar iedereen elkaar afslacht. Je geest kan geen onderscheid maken tussen wat echt gebeurt, je fantasie of een film. Lichamelijk komen er dezelfde stoffen vrij. Pas daarom op waar je jezelf in conditioneert. Klassieke muziek “trilt” hoger dan deathmetal en een biologische maaltijd voedt meer dan een snack. Waar wil je je mee in verbinding stellen en wat geeft je op de lange termijn meer voldoening?

Word vrienden met jezelf
Veelal zijn we erg steng voor onszelf en eisen we perfectie. Maar wat zeg je tegen een kind of een goede vriend die een fout heeft begaan? Meestal zijn we dan veel milder en geven we opbouwende kritiek. Dit kun je ook naar jezelf doen. Behandel jezelf zoals je een goede vriend zou behandelen.

Verwacht het goede
Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die een bocht uitvliegen waar slechts één boom staat, meestal toch tegen die ene boom aanrijden. Dat komt omdat je niet tegen die boom wilt rijden en daardoor juist kijkt naar de boom met de gedachte dat je er niet tegenaan wilt rijden. Onze handen aan het stuur volgen automatisch waar je naartoe kijkt. Zo is het ook met de menselijke geest. Waar geestelijk je aandacht naar uitgaat, zal het leven automatisch volgen.

Leef voor jezelf
Vaak komt het voor dat iemand uit onzekerheid leeft om de wensen van een ander in vervulling te laten gaan. Wensen vervullen is een mooi gegeven, maar je doet jezelf tekort als je denkt te weten wat een ander wil. Stel je voor dat de ander dit ook naar jou doet, dan ben je beiden altijd bezig elkaar te plezieren, terwijl je allebei niet doet wat je echt wilt. Vertrouw op jezelf en doe wat jij denkt dat goed is. Anderen zullen dit waarderen en respect voor je krijgen.

Denk aan anderen
Er waren eens 6 kabouters te eten bij een wijze man om advies in te winnen voor een betere samenwerking. De wijze oude, had 6 borden op tafel staan en deze gevuld met zeer smakelijke soep met verse ingrediënten uit eigen tuin. Naast de borden had de oude man lange lepels gelegd en de kabouters kwamen erachter dat hier niet mee te eten viel. Wat ze ook probeerden de soep kwam niet in hun mond. Dat veranderde toen ze tot de ontdekking kwamen dat ze elkaar konden voeden met de lange lepels.

Samen kom je verder en weet je meer dan één. Rudolf Steiner zei al dat 2 mensen samen de kracht hebben van 4 en 4 mensen hebben de kracht van 16. Dit komt omdat het bundelen en aanvullen van elkaars kwaliteiten een meerwaarde heeft. Wat maakt echt gelukkig, krijgen of geven?

Kom in de flow
Wanneer je gefocust bent op je doel en liefde hiervoor koestert, werkt het universum mee zonder dat daar de mind aan te pas komt. Alles lijkt vanzelf te gaan, tijd bestaat niet meer en je voelt je verbonden met de wereld om je heen en je doel. Dat gevoel wordt “flow” genoemd. Probeer open te staan voor deze flow door je gevoel toe te laten en het verstand te laten waar het voor bedoeld is: het bedenken van praktische oplossingen. Het verstand hoort in dienst te staan van de mensen, in plaats van dat de mensen in dienst staan van het verstand.

Stel doelen
Wanneer je een doel stelt, komt er een focus waardoor de wereld je zal ondersteunen. De krachten werken altijd op basis van ondersteuning. Als je een wens doet komt deze vaak uit. Is dat “straks gaat mijn bedrijf failliet”, dan zegt het universum: “komt voor de bakker!”. Is dat “straks is mijn eigen praktijk een begrip en help ik heel veel mensen”, dan zegt het universum “komt voor elkaar!”.

Nu wat minder zweverig, wanneer je een doel stelt dan heb je iets om voor te leven, om je bed uit te komen en om de wereld in te trekken. Wat zou jij de wereld meegegeven willen hebben als je op je sterfbed ligt, hoe wil je herinnerd worden?

Zet negatieve gedachten om
Vaak zijn we geconditioneerd om problemen, nadelen en minpunten te zien. Is dat wel zo eerlijk? Want het kan een gedeelte van de waarheid zijn, maar kent de waarheid niet ook een andere kant? Enkel oog voor het negatieve houdt ons klein en zet je leven vast. Kies er daarom voor om zoveel mogelijk te positief te denken, zodat er doorstroming plaatsvindt. Stel jezelf de vraag wat voor voordelen er aan de situatie zitten.

Geniet van de natuur
In de natuur is er plek voor rust en stilte, wat een prachtige tegenhanger is voor de snelle maatschappij waarin we leven. In de natuur is een hoog zuurstofgehalte aanwezig wat ook verhelderend en genezend werkt. Wat geeft meer energie, een uurtje TV of een wandeling in het bos van een uur?

Laat het nieuws voor wat het is
Het nieuws is vaak een synoniem voor ellende. Alle nare gebeurtenissen weten de nieuwsreporters wel te vinden, maar hoe vaak worden de mooie dingen op onze planeet door het nieuws belicht? Zelden. Ik heb zelf daarom lang geleden besloten het nieuws op TV niet meer te kijken, omdat je verplicht de nare beelden moet bezichtigen. Bij een krant of een internet nieuwssite als nu.nl is het makkelijk zelf te kiezen voor wat je leest en zo je geest niet te belasten met het smart van de wereld. De wereld kent ook een andere kant.

Oefen geduld
Wanneer je alles snel en haastig doet, ga je juist fouten maken. Deze fouten moeten hersteld worden en vergen daarom een extra investering van tijd waardoor je per saldo juist meer tijd kwijt bent door de haast. De omweg is altijd de kortste weg. Als je de tijd neemt voor hetgeen je doet, dan kan dit meteen goed gebeuren en geeft dit energie. In rust zoals onder de douche of tijdens een wandeling ontstaan vaak de beste ideeën.

Kijk naar wat er goed is gegaan
Heb je iets achter de rug en vind je dat het beter had gekund? Kijk dan ook naar wat er allemaal wel goed is gegaan en wat voor rijke schatten het opgeleverd heeft. Neem eventueel wat verbeterpunten mee voor de volgende keer, maar laat wat er niet goed is gegaan je niet geheel in beslag nemen. Daar wordt het namelijk niet beter van.

Breid je comfortzone uit
Kleine kinderen verbergen zich vaak achter moeders rok omdat de wereld en situaties nieuw zijn en ze niet weten wat ze kunnen verwachten. Deze onbekendheid zorgt voor een verlies van controle en de kleine kinderen zoeken terecht de veiligheid op van hun moeder. Gelukkig wint in de meeste gevallen de nieuwsgierigheid en exploreren de kinderen stapje-voor-stapje de wereld en vergroten hiermee hun wereld.

De meeste mensen vinden vliegen een spannende gebeurtenis, maar wanneer dit wekelijks wordt gedaan treedt er een gewenning op en is het na enkele jaren hetzelfde in beleving als een bezoekje aan het toilet. Let wel op, de comfortzone werkt als een elastiek. Wanneer deze persoon nu jaren niet meer zal vliegen is het toch weer even spannend. Het elastiek heeft zich vernauwd. Daarom is de comfortzone iets waar continue aan gewerkt moet worden.

Stel jezelf kleine doelen om je wereld te vergroten en de angst te verminderen. Doe dit stap-voor-stap. Heb je een telefoonangst? Spreken voor een groep? De deur uit gaan? Als je iets doet waar je niet zo goed in bent word je er wel vanzelf beter in omdat de hersenen circuits aanmaken, zodat het de volgende keer makkelijker zal gaan.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Send this to a friend