3 redenen waarom kokosmelk ongezond kan zijn

kokosmelkVolgens het voedingscentrum kan kokosvet dodelijk zijn en volgens vele alternatieve sites is kokosvet een wondermiddel. Deze ‘alternatieve’ site is ook voor het gebruik van kokosvet en kokosmelk, maar dan wel de goede varianten. Kokosvet in kokosmelk kan de cholesterol verlagen, schimmels doden en de lichaamscellen direct voeden met energie. Kokosmelk kent echter ook een andere kant.

Bisfenol-A
Bisfenol-A, meestal afgekort tot BPA is een weekmaker en komt veel voor in plastic, DVD’s, mobiele telefoons en in auto’s. Het komt ook voor in de coating van blik en in de lijmlaag van ingeblikt voedsel. De stof kan werken als een xeno-oestrogeen. Een xeno-oestrogeen imiteert het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen en doet dit vele malen sterker dan de natuurlijke oestrogenen en kan daarmee de hormoonbalans ernstig verstoren. Een teveel aan oestrogenen kan zorgen voor extra vetaanzet. De binnenkant van de aluminium kokosmelkblikjes bevat meestal BPA. BPA lekt gemakkelijk in zoute, zure of vette stoffen. Kokosvet is de rijkste bron aan verzadigde vetten die in de natuur te vinden is en neemt dus gemakkelijk de BPA op en maakt kokosvet daarmee ongezonder. Ook wordt veel kokosvet in plastic verpakt. Ook al is het plastic BPA vrij, er kunnen altijd andere weekmakers (zoals BPS) gebruikt zijn waarvan de werkzaamheid mogelijk nog schadelijker is. Koop dus alleen kokosmelk of –vet van BPA vrije bron, liefst in glas.

kokosmelk_BPA vrij
In het buitenland is er al BPA-vrije kokosmelk te koop

Guargom
Een ander probleem in kokosmelk is de stabilisator Guargom. Guargom heeft het e-nummer E412. Guargom komt van de guarplant en dat is een peulvrucht. Peulvruchten zoals pinda’s, soja en andere bonen kunnen de nodige antinutrienten bevatten zoals lectines en sopanines. Het grote probleem van guargom is dat het rijk is aan de polysacharide galactomannaan. Ongeveer 1/3de van de mensen kan galactomannaan lastig verteren. Je zult het bij jezelf moeten uittesten of je het wel of niet kan hebben. Ik kan het zelf wel verteren gelukkig. Naast E412 kunnen er nog vele andere conserveermiddelen aan kokosmelk zijn toegevoegd, pas daarvoor op.

FODMAPs
Je zult wel denken, wat zijn FODMAPs? FODMAPs zijn een recente ontdekking door de wetenschap. FODMAP staat voor “Fermentable, Oligo-, Di-, Mono-saccharides And Polyols”. Het zijn bepaalde suikers zoals fructose in kokosmelk die bij mensen met een spastische darm, het prikkelbare darm syndroom (PDS) of darmontstekingen problemen kunnen geven. Ik ga over FODMAPs in de toekomst nog uitgebreid schrijven op deze blog.

Zelf je eigen kokosmelk maken

Ingrediënten:

  • 4 kopjes water
  • 1,5 – 2 kopjes ongezoete kokosnotenvlokken

Instructies:

  • Verwarm het water (maar laat het niet koken).
  • Doe de geraspte kokos en het water in de blender.
  • Blend het enkele minuten op hoge snelheid tot het dik en romig is.
  • Giet het mengsel door een vergiet om de kokos pulp te filteren, knijp dan door een kaasdoek (of notenzak), om de grove stukken eruit te filteren.
  • Drink het meteen op of bewaar het in de koelkast. Maak het wel binnen 3 tot 4 dagen op.

Kies het liefst voor biologische kokosmelk. Abert Heijn heeft in de grotere winkels een biologische te koop, die redelijk safe is. Op internet zijn er op Amazon.com ook BPA vrije versies te koop. Als je nog tips hebt waar je goede kokosmelk kunt kopen, laat het dan hieronder weten. Zo helpen we elkaar!

Hoeveel weet jij over gezondheid? Test je kennis over voeding in 30 vragen

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.