30 tips voor meer zelfvertrouwen

Elk mens heeft van tijd tot tijd te maken met onzekerheden. Wanneer deze onzekerheden de overhand krijgen en je leven sterk gaan beïnvloeden, is het tijd hier verandering in aan te brengen. Om je een handje op weg te helpen, geven we jou 30 tips om je sterker en zekerder te gaan voelen.

 

Kijk naar wat je goed kunt
Elk mens heeft van de schepper unieke kwaliteiten meegekregen, waar je de wereld beter mee kunt maken. Ook jij hebt kwaliteiten die je kunt inzetten of al inzet. Besef dit. Vind je het moeilijk om jouw toegevoegde waarde te zien? Bedenk dan elke avond voordat je gaat slapen 10 punten waarvan jij vindt dat je dat goed kan.

Visualiseer jezelf als een zeker mens
De menselijke geest kan geen onderscheid maken tussen iets dat je je levendig inbeeldt en iets dat werkelijk gebeurt. Ga daarom lekker op bed liggen en stel jezelf voor als een zeker mens. Visualiseer je spannende en enge gebeurtenissen en stel je voor dat ze goed gaan. Je geest raakt zo gewend aan deze situaties en al snel zal je het minder spannend vinden.

Doe dagelijks iets waarvan je denkt dat je het niet kunt
De grootste beperkingen liggen in onze gedachtes. Als we groter kunnen denken, hebben we ook automatisch meer mogelijkheden. Door dagelijks iets te doen dat je moeilijk vindt, breid je je comfortzone uit en zullen alle kleine stapjes na verloop van tijd een gigantische vooruitgang geven in je durf en lef.

Accepteer complimenten
Onze mind ziet wat het wil zien. Zelfs wanneer iemand je zegt dat je er goed uitziet of dat je het goed gedaan hebt, gaat de geest ermee aan de haal en maakt er iets anders van. ‘Diegene wil vast iets van mij’ of ‘Hij zal het wel niet menen, maar zegt het om mij een goed gevoel te geven’ zijn verhalen die de geest maakt om het compliment niet te accepteren. De ander zegt het niet zomaar, en al zou het zijn om jou een goed gevoel te geven, dan nog is het goed bedoeld.

Kijk naar de positieve kanten van het leven
De menselijke denkgeest kenmerkt zich door gewoontes. Deze gewoontes kunnen we opvoeden en sturen. Hoe vaak gaan we niet als een CIA agent opzoek naar de negatieve kant van een verhaal? Negativiteit verzwakt je kracht. Beter is het om er een gewoonte van te maken om te kijken naar wat iets oplevert.

Oefen je lichaamstaal
Via je lichaamstaal en helemaal je ogen, vertel je hoe je emotioneel in de situatie staat. Je kunt hiermee je onzekerheid moeilijk verbergen. Het goede nieuws is dat als je oefent in een rechte houding, met de schouders naar achter, het hoofd omhoog en trage bewegingen, dat je dit proces positief kunt beïnvloeden en je door de nieuwe houding als vanzelf zekerder gaat voelen.

Stop met vergelijken
Vaak vergelijken we onszelf met anderen en delven we zelf het onderspit. Anderen lijken vaak perfect, terwijl als je werkelijk zou weten wat er schuil gaat in de ander dan blijkt dat er toch ook onzekerheden en twijfels bestaan. Bovendien kan het talent van de ander elders liggen, terwijl jij je eigen kwaliteiten hebt. Voor wie leef je? Voor de ander, of speel je je eigen race en wil je jezelf verbeteren omdat jij dat belangrijk vindt?

Bewonder wat je al bereikt hebt
Vaak kijken we naar wat we niet hebben en dat willen we dan juist wel hebben. Dit is eigenlijk niet terecht, want we bezitten wel degelijk grote schatten, zonder dat we ons daarvan bewust zijn. Ga eens bij jezelf op zoek naar wat je bereikt hebt. Heb je veel vrienden of heb je geleerd om goed alleen te kunnen zijn? Durf je nu wel een voicemail in te spreken? Heb je je rijbewijs in bezit? Kun je goed koken? Heb je geleerd makkelijk contact te maken met de mensen om je heen of ben je juist meer van ‘echt’ contact met diepgaande gesprekken?

Neem de ruimte
Onzekere mensen doen alles snel en gehaast. Ze willen de anderen niet ophouden en gunnen zichzelf weinig ruimte. Elk mens die op aarde is gekomen, heeft recht op een gelijke hoeveelheid ruimte. Beweeg rustig en neem de tijd voor de dingen die je doet. Je bent het waard. Vind je dat lastig om te beseffen, doe dan de oefening waarbij je dagelijks 10 kwaliteiten van jezelf benoemt.

Stap voor stap
Besef dat de weg naar meer zekerheid geen lineaire lijn is, maar meer een weg die lijkt op het leven zelf: eentje van pieken en dalen. Bedenk dat het leren van iets nieuws vaak drie stappen vooruit zijn en weer eentje achteruit. Over een langere periode gezien zal je steeds verder komen en meer durven.

Zoek naar je passie
Ben je op aarde gekomen om je de hele dag met je onzekerheid bezig te houden, of ben je op aarde gekomen om het leven te leren kennen en te delen en te groeien met andere mensen? Zoek naar wat er bij jezelf naar buiten wil komen. Waar raak je enthousiast van? Wat vind je echt de moeite waard? Als je voor je passie gaat, verdwijnt je onzekerheid vanzelf omdat je deze minder voedt en de bron van onzekerheid in zekere zin opdroogt.

Wees mild voor jezelf
We leggen de lat vaak erg hoog en stellen belachelijk hoge eisen aan onszelf. Dan is het heel gemakkelijk om jezelf af te branden wanneer deze hoge eisen niet gehaald worden. Wees mild voor jezelf. Zou je een kind dat bezig is met leren lopen, helemaal afbranden als de eerste stapjes niet lukken? Natuurlijk niet, je zult het juist aanmoedigen om door te gaan. Hoe vaker een kind valt in het begin, hoe dichter het bij het lopen komt.

Durf nee te zeggen
Als je onzeker bent, wil je meestal aardig gevonden worden, waardoor je alles voor anderen gaat doen. Ook als het even niet uitkomt. Ga goed na voor jezelf of je het echt wilt, of dat je het doet om anderen ‘te pleasen’. Mensen voelen wanneer je aan het pleasen bent en dan daalt hun respect. Als jij even ‘nee’ te horen krijgt, beëindig je dan de vriendschap? Waarschijnlijk niet. Als de ander dat wel doet, dan was het dus ook geen echte vriendschap. Hou de eer aan jezelf en bedenk dat alleen als je iets echt wil, je dan het beste kan geven van jezelf.

Train je zelfdialoog
Het stemmetje in je hoofd, waaronder de interne criticus, kan behoorlijk toeslaan en jezelf ontmoedigen. Welk verhaal vertel je jezelf dagelijks? Geeft het je kracht, of haalt het jezelf naar beneden, waardoor je klein blijft? Installeer een alarmlicht als je bij jezelf merkt dat het stemmetje zegt dat je iets niet kunt of dat je een loser bent. Probeer na te gaan of je ertegenin kunt gaan met tegen argumenten. Is er echt bewijs voor? Is dit bewijs waterdicht? Alleen ertegenin gaan is meestal niet voldoende. Probeer ook om daarnaast iets positiefs over jezelf te formuleren of neer te zetten in de wereld.

Ga om met positieve en succesvolle mensen
Waar je mee omgaat, daar raak je door besmet. De menselijke hersenen bezitten een behoorlijke dosis spiegelcellen, die automatisch overnemen wat andere mensen in de omgeving doen. Als je omgaat met positieve en opbouwende mensen, dan zal je deze mindset overnemen en zelf ook positiever en opbouwender worden.

Maak vooral veel fouten
Van fouten maken kun je leren en hoe meer fouten je maakt, hoe meer je leert. Fouten maken doet iedereen. Michael Jordan zegt hierover het volgende:
I’ve missed more than 9000 shots in my career. I’ve lost almost 300 games. 26 times, I’ve been trusted to take the game winning shot and missed. I’ve failed over and over and over again in my life. And that is why I succeed.

Kijk naar wat je wel kunt doen
Wanneer je denkt in onmogelijkheden, is het gemakkelijk om vast te lopen. Vaak is het denken in onmogelijkheden een manier om in je schulp te kunnen blijven, zodat je jezelf niet hoeft te laten zien en dus niet kan falen of afgaan. Dat je iets probeert is goed genoeg, want je hebt het gedurfd. Speel je eigen spel. Als je denkt in mogelijkheden gaat de energie naar wat er wel kan en komt je leven in een positieve stroom.

Doe aan persoonlijke ontwikkeling
We hebben allemaal blinde vlekken en hiaten. Door actief via cursussen, boeken en audioprogramma’s aan jezelf te werken, doe je nieuwe inzichten op en kun je enorme sprongen maken. Zeker wanneer deze programma’s je inzicht verschaffen over hoe je kunt omgaan met angst en onzekerheid, kun je hier snel van afkomen. Probeer de boeken en audioprogramma’s regelmatig te beluisteren, want de herhaling zorgt ervoor dat je het echt van jezelf maakt.

Maak contact met mensen
Delen is helen. Delen is vermenigvuldigen. Door contact te maken met andere mensen kun je samen groeien en kom je van je eiland af. Sociaal zijn is leuk. Je komt op nieuwe ideeën en leert nieuwe aspecten van het leven kennen. Hoe vaker je in het openbaar contact maakt met mensen, hoe gemakkelijker het na verloop van tijd zal gaan.

Geef complimenten
We vinden het heerlijk om een compliment te krijgen, maar ‘You get what you give’. Dus geef zelf ook veel complimenten. Laat de ander weten wat je aan diegene waardeert, maar wel alleen als je het meent. Op de één of andere manier beperkt ons ego onszelf in het geven van complimenten, terwijl dat nergens voor nodig is.

Doe aan sport
Sporten, of beter bewegen, zorgt ervoor dat we fysiek krachtiger worden en dat kan geestelijk doorwerken. Hierdoor kun je je stukken zekerder gaan voelen. Ook zorgt sporten ervoor dat je er beter uit gaat zien en dat er meer feel-good stofjes in de hersenen worden aangemaakt. Via sport kun je ook nog eens je grenzen van je kunnen oprekken, wat meer zelfvertrouwen geeft en je kunt tijdens het sporten beter worden in het maken van contact met anderen.

Eet gezond
Een gezonde geest in een gezond lichaam. Je bent wat je eet. Als je slechte voeding eet, dan voel je je minder goed, waardoor je minder opbouwende gedachten krijgt. Kies voor onbewerkte voedingsmiddelen, liefst biologisch. Gebruik vloeibare oliën koud, en harde vetten zoals kokosolie of roomboter om in te bakken. Probeer ook om voldoende water te drinken, want water is het goedkoopste medicijn. Via water kan je lichaam zich ontdoen van tal van gifstoffen.

Ga op tijd naar bed
Wanneer een kind vermoeid is, wordt het vaak huilerig en drammerig. Bij volwassenen is dat eigenlijk niet anders en worden we ook emotioneel minder stabiel. De zenuwen kunnen de informatie dan minder goed verwerken. Probeer om vroeg naar bed te gaan, zodat je energiehuishouding goed functioneert. Wanneer je goed in je energie staat, kun je beter omgaan met de gebeurtenissen overdag en ben je ook weerbaarder. Weerbaarder tegen kritiek van anderen, maar ook weerbaarder tegen kritiek van jezelf.

Geloof in jezelf
De eerste stap naar meer zelfvertrouwen is dat je in jezelf gelooft. Als je niet in jezelf gelooft, dan doet niemand het. Ga opzoek naar je eigen kwaliteiten en zorg dat je weet wat je de wereld te bieden hebt.

Ga op je doel af
Als je weet waar je naartoe wilt gaan met je leven, dan is het tijdverspilling om te lang te blijven hangen in angsten en onzekerheden. Ook zal je steeds meer zelfvertrouwen krijgen als je ziet dat je weer een stapje dichter bij je doel bent gekomen.

Zoek het bij jezelf
Wiens oordeel vind je belangrijker, die van een ander of die van jezelf? Als je teveel leunt op de mening van anderen, dan leg je jouw gevoel in handen van andere mensen. Je weet zelf toch wel hoe je het hebt gedaan? Wanneer je iets neerzet, zullen er altijd mensen zijn die het omarmen, maar er zullen ook mensen zijn die er niet zoveel mee hebben. Vertrouw op jezelf en sluit vriendschap met jezelf.

Verwacht succes
Het is bewezen dat wat je in je hoofd hebt, zich gaat manifesteren als een ‘self fulfilling prophecy’. In een bocht, met slecht één boom, blijken de mensen meestal op de boom te botsen. Dat komt omdat mensen automatisch sturen naar daar waar ze naar kijken. Zorg dat je kijkt naar dingen die je ziet zitten en die je wel wilt hebben. Ze zullen als vanzelf op je afkomen.

Omhels het onbekende
Onbekendheid boezemt angst in, want je weet niet wat je krijgt en hebt geen houvast. De enige zekerheid in het leven is dat niets zeker is. En zelfs dat is niet zeker. Als je nu alles van tevoren zou weten, dan zou het leven erg saai worden. Probeer daarom het onbekende te omhelzen en te genieten van de gebeurtenissen die zich spontaan aandienen.

Draag kleding die bij je past
Via je kleding kan je niet alleen communiceren met de mensen om je heen, maar ook met je onbewuste. Draag daarom kleding waarbij je je prettig voelt. Ik weet het, het is wel een uiterlijke vertoning, maar als het je helpt om je zekerder te voelen, waarom niet?

Neem alles niet te serieus
Met humor wordt het leven lichter en leuker. Waarom altijd alles heel serieus bekijken? Met een knipoog naar jezelf kijken als je loopt te stuntelen, kan echt geen kwaad. Van anderen zien we vaak alleen de perfecte kanten, maar voor veel TV programma’s of films zijn er soms tientallen ‘takes’ nodig om de perfecte shot vast te kunnen leggen.

 

Voor mensen die opzoek zijn naar meer informatie om zelfzekerder te worden kan ik het volgende aanraden:
Zelfvertrouwen audiocursus
Boek “Denk je sterk” van Sjoerd Swaen en Fred Sterk.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.