30 verrassende manieren om appelazijn te gebruiken

Appelazijn is een keukenproduct met meerdere indrukwekkende gezondheidsvoordelen. Het kan voor talloze dingen worden ingezet op het gebied van beauty, huishouden en koken. Appelazijn kan worden gebruikt bij het schoonmaken, wassen, bewaren van eten en kan de huid verbeteren. Het kan worden verwerkt in allerlei recepten, waaronder saladedressings, soepen, sauzen, warme dranken en meer. Hier volgen dertig manieren om appelazijn te gebruiken.

1. Bloedsuikerspiegel verlagen
Appelazijn kan diabetici helpen bij een goede bloedsuikerspiegel. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat het nemen van azijn na een koolhydraatrijke maaltijd de insulinegevoeligheid kan verbeteren tot 34 procent en de bloedsuikerspiegel aanzienlijk kan verlagen (12,3456789). Als je medicatie neemt voor diabetes is het echter verstandig de huisarts te raadplegen voordat je appelazijn gebruikt.

2. Kan helpen verzadigen
Appelazijn wordt soms aangeraden als afvalmiddel. Dit komt omdat het je helpt te verzadigen. Een aantal kortlopende onderzoeken heeft aangetoond dat het nemen van appelazijn je minder calorieën laat eten, je helpt bij het afvallen en buikvet vermindert (1011). De effecten op de lange termijn zijn echter onbekend en waarschijnlijk gering wanneer er geen andere voedings- en leefstijlveranderingen worden gemaakt (2).

3. Om voeding te bewaren
Net als andere azijnsoorten is appelazijn een effectief conserveringsmiddel. Al duizenden jaren wordt azijn gebruikt om voeding te conserveren. Door voeding zuur te maken, worden de enzymen gedeactiveerd en bacteriën die bederf tegengaan gedood.

4. Als ontgeurende spray
Appelazijn heeft antibacteriële eigenschappen. Hierdoor wordt vaak gesteld dat het nare luchtjes kan bestrijden. Er bestaan geen onderzoeken om dit te bewijzen, maar je kunt het proberen door appelazijn te mengen met water om een ontgeurende spray te maken. Dit kan een natuurlijk alternatief zijn voor de geparfumeerde varianten. Je kan het ook mengen met water en bitterzout om een voetbad te maken. Dit kan je helpen om van je stinkvoeten af te komen door de bacteriën te doden die de stank veroorzaken.

5. Om een vinaigrette te maken
Een makkelijke manier om appelazijn te maken is door een simpele saladedressing te maken. Zelfgemaakte saladedressings kunnen veel gezonder en lekkerder zijn dan die uit de supermarkt.

6. Om het risico op kanker te verlagen
Vaak wordt beweerd dat appelazijn het risico op kanker kan helpen verlagen. Bij reageerbuisonderzoeken is gebleken dat azijn kankercellen kan doden (12131415). (12131415). Sommige observatieonderzoeken, die geen oorzaak kunnen aantonen, hebben het gebruik van appelzijn gelinkt aan een verlaagd risico op slokdarmkanker. Andere onderzoeken hebben het echter weer gelinkt aan een verhoogd risico op blaaskanker (1617). Over het algemeen is er onvoldoende bewijs om te bewijzen dat appelazijn het risico op kanker kan verlagen.

7. Om een allesreiniger te maken
Appelazijn is een populair alternatief voor de gewone allesreiniger. Dit vanwege de antibacteriële eigenschappen. Meng 240 ml water met 120 ml appelazijn en je hebt een natuurlijke allesreiniger. Hierbij moet wel worden vermeld dat appelazijn sommige bacteriën kan doden, maar niet zo effectief als sommige reguliere schoonmaakmiddelen (18).

8. Om keelpijn te verlichten
Appelazijn is een populaire remedie voor keelpijn. Er wordt gesteld dat de antibacteriële eigenschappen bacteriën kunnen doden die het probleem veroorzaken. Er is echter geen onderzoek om dit te bewijzen. Als je het thuis wilt proberen, meng het dan eerst met water voordat je gaat gorgelen. Dit omdat appelazijn erg zuur is en brandwonden in de keel kan veroorzaken als het onverdund wordt geconsumeerd (1920).

9. Als een gezichtsreiniger
Van appelazijn wordt beweerd dat het de genezing van huidaandoeningen ondersteunt en de tekenen van veroudering tegengaat. Daarom gebruiken veel mensen het als een reinigingsmiddel voor de huid. Een algemeen recept is om een deel appelazijn te mengen met twee delen water. Breng dit aan op de huid met een wattenschijfje. Als je een gevoelige huid hebt kun je wellicht beter een meer verdunde variant maken.

10. Om fruitvliegjes te vangen
Fruitvliegjes kunnen een plaag zijn. Het is gelukkig heel makkelijk om appelazijn in te zetten om ze te vangen. Giet wat appelazijn in een beker, doe een paar druppels afwasmiddel erin (zodat gevangen vliegjes zinken) en klaar.

11. Om betere eieren te koken
Het toevoegen van azijn aan het water om eieren te koken of pocheren kan je helpen om doorgaans goede eieren te bereiden. Dit komt doordat de eiwitten in het eiwit sneller opstijven als ze worden blootgesteld aan een zuurdere vloeistof (2122).  Als je eieren pocheert wil je dat het witte gedeelte zo snel mogelijk opstijft, zodat de eieren hun vorm behouden. Het gebruiken van azijn bij het koken kan de stolling van het eiwit versnellen. Dit kan handig zijn als de schil breekt tijdens het koken.

12. Als een marinade
Een andere manier om appelazijn te gebruiken tijdens het koken is door het in de marinade te verwerken. Appelazijn is zelfs een populair ingrediënt in veel steakmarinades, doordat het vlees een zoetzure smaak geeft. Als je het combineert met wijn, knoflook, sojasaus, ui en cayennepeper heb je een heerlijke marinade.

13. Om groenten en fruit te wassen
Resten van bestrijdingsmiddelen op groenten en fruit kunnen voor veel mensen vervelend zijn. Daarom wassen sommige mensen groenten en fruit in appelazijn, met de hoop dat het meer chemische resten verwijdert dan wanneer het alleen met water wordt gewassen. Hoewel het niet geheel duidelijk is of het meer pesticides verwijdert in vergelijking met water, kan het helpen gevaarlijke bacteriën op de voeding te doden. Het wassen met azijn heeft aangetoond dat het gevaarlijke bacteriën als E. coli en salmonella kan verwijderen (232425).

14. Om kunstgebitten schoon te maken
Appelazijn kan worden ingezet om kunstgebitten schoon te maken. Hoewel er geen overeenstemming bestaat over de beste manier om kunstgebitten schoon te houden, wordt verondersteld dat de resten van appelazijn minder schadelijk zijn voor de huid in je mond dan andere reinigingsmiddelen (2627).

15. In het bad
Om dezelfde redenen dat mensen appelazijn als gezichtsreiniger gebruiken, kan het ook goed zijn om het in bad te doen. Als je dit wilt proberen kun je 250-500 ml appelazijn in je badwater doen.

16. Als haarspoeling
Een haarspoeling met appelazijn kan resten van haarproducten helpen verwijderen, ontklitten en je haar laten glanzen. Meng een deel appelazijn met een deel water en giet het mengsel over je haar. Laat het een paar minuten intrekken voordat je het uitwast. Als je een gevoelige huid hebt kun je een meer verdunde versie gebruiken, aangezien azijn redelijk zuur is.

17. Tegen roos
Het inmasseren van verdunde appelazijn op je hoofdhuid kan je helpen van roos af te komen. Het is onduidelijk hoe effectief het is, maar de theorie luidt dat het zuur in azijn de groei van het schimmel Malassezia kan helpen stoppen, wat kan bijdragen aan roos.

18. In een saus
Appelazijn kan een prima ingrediënt zijn voor een pittige saus bij je gerecht. Probeer het eens toe te voegen aan tomatensauzen om een vollere smaak te krijgen.

19. In soepen
Het toevoegen van azijn aan soepen kan de smaken tot leven laten komen. Als je favoriete zelfgemaakte soep wat zacht smaakt, voeg dan eens wat azijn toe aan het eind. Voeg het geleidelijk toe totdat de soep de gewenste smaak heeft.

20. Als onkruidverdelger
Appelazijn kan ook worden ingezet als een zelfgemaakte onkruidverdelger. Spray de onverdunde azijn op onkruid in je tuin om er vanaf te komen. Je kunt het ook mengen met zeep en citroensap om te zien of het effectiever is.

21. In zelfgemaakte cakes en snoepgoed
Appelazijn is een populaire smaak- en structuurversterker in baksels, vooral in veganistische lekkernijen, waarin geen ei wordt gebruikt. Het kan extra smaak toevoegen aan zelfgemaakt snoep.

22. In een heet drankje
Meng 2 eetlepels appelazijn, 1 theelepel kaneel, 1 eetlepel honing en 2 eetlepels citroensap in 355 ml heet water voor een heet drankje.

23. Als mondspoeling
Van appelazijn wordt vaak gezegd dat het een handig alternatief is voor reguliere mondspoelingen. De antibacteriële eigenschappen kunnen tegen een slechte adem werken, alhoewel er geen onderzoeken bestaan naar de effectiviteit hiervan. Als je dit probeert, zorg dat je het goed verdunt met water (de normale hoeveelheid is 1 eetlepel in 240 ml water), aangezien de zuurgraad van de azijn je tanden kan beschadigen.

24. Om je tandenborstel te reinigen
Om echt schone tanden te hebben, is het verstandig om je te bedenken hoe schoon je tandenborstel eigenlijk is. Door de antibacteriële eigenschappen van appelazijn kun je het gebruiken om je tandenborstel te reinigen. Je kunt 120 ml water met 1 eetlepel appelazijn en 2 theelepels baking soda goed mengen. Doe het borsteltje van je tandenborstel hier 30 minuten in. Spoel de borstel wel goed af voor gebruik, aangezien de zuurgraad van de onverdunde azijn je tanden kan beschadigen.

25. Om je tanden te bleken
Appelazijn is zuur, dus sommige mensen gebruiken het om aanslag te verwijderen en tanden te bleken. Breng wat appelazijn aan met een wattenstaafje. De resultaten zijn niet direct zichtbaar, maar kan bij herhaaldelijk gebruik aanslag verwijderen. Kijk wel uit als je deze methode gebruikt om te bleken. Zorg dat je je mond daarna heel goed spoelt, aangezien het zuur je glazuur kan beschadigen (29).

26. Om acne te behandelen
Het deppen van een klein beetje verdunde appelazijn op puistjes kan een goede manier zijn om van puistjes af te komen. Onverdunde appelazijn is echter erg zuur en kan een brandplek veroorzaken als het direct op de huid wordt aangebracht (3031).

27. Tegen wratten
Net als bij acne wordt van appelazijn gesteld dat het een natuurlijk middel kan zijn tegen wratten. Dit is te danken aan de hoge zuurgraad. Het kan echter wel een heel pijnlijke methode zijn en een lokale verdoving kan raadzaam zijn.

29. Als afwasmiddel
Het spoelen van de vaat met appelazijn kan ongewenste bacteriën doden en de vaat schoonhouden. Sommige mensen doen het in de handafwas, anderen doen het zelfs in hun vaatwasser.

30. Tegen vlooien
Appelazijn kan je huisdier helpen beschermen tegen vlooien. Een spray met een deel water en een deel appelazijn op het dier kan zorgen voor een omgeving waar vlooien zich niet graag bevinden.

Tot slot
Appelazijn is extreem veelzijdig. Het kan een goedkope en makkelijke manier zijn om bepaalde huishoudelijke problemen aan te pakken (met toestemming vertaald).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.