31 slimme manieren om kokosolie te gebruiken

kokosvet_kokosolieKokosolie is ontzettend populair, en dat is niet onterecht. Het biedt vele gezondheidsvoordelen, heeft een fijne smaak en is tegenwoordig overal te koop. Daarbij is het een extreem veelzijdige olie die je op verschillende manieren kunt gebruiken en in sommige gevallen verrassend kunnen zijn. Dit artikel geeft 31 slimme tips om kokosolie te gebruiken.

1. Bescherming tegen de zon
Kokosolie kan je huid beschermen tegen de Uv-straling van de zon, die rimpels en bruine vlekken kan veroorzaken en het risico op huidkanker kan verhogen. Een onderzoek ondervond zelfs dat het ongeveer 20% van de Uv-straling kan tegenhouden (1). Onthoud echter wel dat het niet dezelfde bescherming biedt als gewone zonnebrandcrème, die ongeveer 90% van de Uv-straling blokkeert. Een ander onderzoek waardeerde de beschermingsfactor tegen de zon op (SPF) 7, wat lager is dan de aanbevolen hoeveelheid in sommige landen (2).

2. Versnelt je metabolisme
Kokosolie bevat middellange keten triglyceriden. Dit zijn vetzuren die snel worden opgenomen en het aantal verbrande calorieën verhogen (3). Gecontroleerde studies hebben uitgewezen dat middellange keten triglyceriden de snelheid van je metabolisme aanzienlijk verhogen, ten minste tijdelijk (45). Een onderzoek ondervond dat 15-30 gram middellange keten triglyceriden het calorieverbruik met ongeveer 120 calorieën verhoogde gedurende 24 uur (6).

3. Veilig om te verhitten
Kokosolie heeft een hoog gehalte aan verzadigde vetten. 87% van het vetgehalte is zelfs verzadigd (7). Deze eigenschap zorgt ervoor dat het een van de beste vetsoorten is om op hoge temperaturen te koken en frituren. Verzadigde vetten behouden bij verhitting hun structuur, in tegenstelling tot meervoudig onverzadigde vetzuren in plantaardige oliën. Oliën van maïs en saffloer worden omgezet in giftige stoffen tijdens het verhitten. Dit kan schadelijke effecten hebben op de gezondheid (8). Er is geen reden om bang te zijn voor de verzadigde vetten in kokosolie. Nieuwe onderzoeken hebben uitgewezen dat verzadigd vet geen hartziekte veroorzaakt.

4. Gezond voor het gebit
Kokosolie kan een krachtig wapen zijn tegen bacteriën, waaronder Streptococcus mutans. Dit zijn bacteriën in de mond die tandplaque, tandbederf en tandvleesaandoeningen kunnen veroorzaken. Bij een onderzoek bleek dat het dagelijks spoelen met kokosolie gedurende 10 minuten (wat bekendstaat als oil pulling) net zo effectief is als een desinfecterende mondspoeling (9). Bij een ander onderzoek verminderde oil pulling ontstekingen en plaque bij tieners met ontstoken tandvlees(10).

5. Verlichting bij huidirritatie en eczeem
Onderzoek heeft uitgewezen dat kokosolie net zo goed helpt bij dermatitis en andere huidaandoeningen als minerale olie en andere conventionele crèmes (111213). Bij een onderzoek onder kinderen met eczeem, waren bij 47% grote verbeteringen door de behandeling met kokosolie (13).

6. Betere hersenfunctie
De middellange keten triglyceriden in kokosolie worden afgebroken door de lever en omgezet in ketonen, die werken als een alternatieve energiebron voor de hersenen (14). Meerdere onderzoeken hebben indrukwekkende voordelen gevonden van middellange keten triglyceriden bij hersenafwijkingen, waaronder epilepsie en Alzheimer (151617). Sommige onderzoeken raden kokosolie aan vanwege de middellange keten triglyceriden om de productie van ketonen te verhogen (14).

7. Gezonde mayonaise maken
De meeste mayonaises bevatten geraffineerde oliën, toegevoegde suiker en andere ongezonde ingrediënten. Het is echter makkelijk om zelf mayonaise te maken met gezondere ingrediënten, zoals kokosolie of olijfolie:

  • Eigeel 4x
  • Mosterd ½ eetlepel
  • Citroensap of appelazijn 1 eetlepel
  • Zout en peper
  • Olijfolie 2/3 cup
  • Kokosolie 2/3 cup

Doe het ei in een blender of schaal en mix het tot een gladde massa. Voeg de citroensap of appelazijn, mosterd, zout en peper toe en mix het. Voeg daarna op een langzaam tempo de olie toe, beginnend met de olijfolie. Begin met een druppel tot het emulgeert en voeg daarna langzaam de rest toe totdat alle olie erin zit. Je kan het een week in de koelkast bewaren.

8. Hydraterend voor de huid
Kokosolie is een geweldige hydratatie voor je benen, armen en ellebogen. Je kan het ook op je gezicht smeren, maar dat kan wat vettig aanvoelen. Verder kan het gescheurde hielen herstellen. Smeer een dun laagje op je hielen iedere avond voor het slapen totdat de hielen weer zacht zijn.

9. Ontstekingsremmend
Koudgeperste kokosolie heeft een sterke antibacteriële werking die ontstekingen kan genezen. Een onderzoek ondervond dat het de groei van de darmbacterie Clostridium difficile (C. diff) stopt, die ernstige diarree kan veroorzaken (18). Het kan ook een aantal andere bacteriën en schimmels weren. Dit effect is voor een groot deel te danken aan laurinezuur, het belangrijkste vetzuur in kokosolie (19).

10. Verhoogt je HDL-cholesterol
Kokosolie kan bij sommige mensen de cholesterolwaarden laten stijgen. Het laat echter voornamelijk het HDL-cholesterol stijgen, dat bekend staat als het goede cholesterol (202122). Bij een onderzoek onder vrouwen met abdominale obesitas is gebleken dat het HDL-cholesterol verhoogde door het gebruik van kokosolie (22). Vrouwen die sojaolie gebruikten hadden daarentegen een daling van het HDL-cholesterol (22).

11. Verlichtend bij insectenbeten
De ontstekingsremmende werking van kokosolie kan de pijn of jeuk verlichten bij insectenbeten. Het kan ook zwellingen en het risico op infectie verminderen. Smeer het voorzichtig in met kokosolie en bedek het met een pleister of verband.

12. Maak suikervrije pure chocola
Zelfgemaakte chocola is een heerlijke manier om van de voordelen van kokosolie te genieten. Bewaar het wel in de koelkast of vriezer, aangezien kokosolie bij 24 graden smelt. Vind hier een heerlijk recept voor suikervrije pure chocoladerepen met kokosolie.

13. Verminder buikvet
Kokosolie kan buikvet, ofwel visceraal vet, verminderen. Buikvet kan het risico op hartziekte en type 2 diabetes verhogen (212223). Bij een onderzoek verloren obese mannen 2,54 cm van hun middel door het nemen van twee eetlepels kokosolie (21). Een ander onderzoek keek naar vrouwen op een caloriearm dieet. Degenen die dagelijks twee eetlepels kokosolie namen kregen een smallere taille, terwijl degenen die sojaolie namen aankwamen rond hun taille (22).

14. Beschermend voor de haren
Kokosolie kan je haren helpen gezond te houden. Een onderzoek vergeleek de resultaten van kokosolie, mineralenolie en zonnebloemolie in het haar. Alleen kokosolie verminderde het eiwitverlies van het haar wanneer het voor of na het wassen werd aangebracht. De onderzoekers concludeerden dat de unieke structuur van laurinezuur, het belangrijkste vetzuur in kokosolie, de haarschubben binnendringt op een manier waarop andere vetten dat niet kunnen (24).

15. Massageolie voor baby’s
Het masseren van baby’s met olie blijkt een normaal gewicht en normale groei te bevorderen. Een onderzoek wijst uit dat kokosolie hiervoor de beste variant kan zijn. Vroeggeboren baby’s die gemasseerd werden met kokosolie gedurende 30 dagen kwamen duidelijk meer aan dan de baby’s die met minerale olie gemasseerd werden gedurende dezelfde periode (25).

16. Minder honger en voedselinname
De middellange keten triglyceriden in kokosolie helpen de eetlust te verminderen, waardoor de calorie inname wordt verminderd (32627). Bij een klein onderzoek verloren de mannen die veel middellange keten triglyceriden namen meer gewicht dan mannen die minder namen (27).

17. Betere wondgenezing
Een onderzoek ondervond dat de ratten wiens wonden behandeld werden met kokosolie minder vatbaar waren voor ontstekingen en dat het de aanmaak van collageen, een belangrijk onderdeel van de huid, verhoogde. Hierdoor genazen de wonden veel sneller (28). Om het genezen van kleine sneetjes of schaafwonden te versnellen kan je wat kokosolie aanbrengen op de wond en het bedekken met een pleister.

18. Verbeter de botgezondheid
Dieronderzoeken hebben uitgewezen dat de antioxidanten in koudgeperste kokosolie de botten kunnen beschermen door het neutraliseren van vrije radicalen, die die botcellen kunnen beschadigen (2930). Bij een onderzoek bij ratten had de groep die 8% van de calorieën binnenkreeg door kokosolie aanzienlijk meer botvolume en een betere botstructuur (30).

19. Natuurlijke insectenweerder
Sommige essentiële oliën kunnen op natuurlijke wijze insecten weren om insectenbeten te voorkomen. Deze kun je beter mengen met een basisolie, in plaats van ze direct op je huid aan te brengen. Bij een onderzoek bood de combinatie van Thaise essentiële oliën met kokosolie voor 98% bescherming tegen bepaalde muggenbeten (31).

20. Bestrijdt candida
Candida albicans is een schimmel die verantwoordelijk is voor schimmelinfecties, voornamelijk in warme en vochtige delen van het lichaam zoals de mond of de vagina. In vitro onderzoeken hebben uitgewezen dat kokosolie candida infecties helpt bestrijden (3233). Onderzoekers ondervonden dat kokosolie net zo effectief is als fluconazol, het antischimmelmedicijn dat vaak wordt voorgeschreven bij candida infecties (33).

21. Verwijdert vlekken
Kokosolie kan worden gebruikt als middel om vlekken te verwijderen op bijvoorbeeld tapijten of meubels. Combineer een deel kokosolie met eenzelfde hoeveelheid baking soda en meng het door elkaar. Breng dit aan op de vlek, wacht vijf minuten en veeg het daarna weg.

22. Vermindert ontstekingen
Verschillende dieronderzoeken hebben laten zien dat het eten van kokosolie een sterkte ontstekingsremmende werking heeft (343536). Onderzoeken bij mensen hebben uitgewezen dat het eten van kokosolie oxidatieve stress en ontsteking kan verminderen, met name in combinatie met onverzadigde oliën (3738).

23. Natuurlijke deodorant
Zweet is van zichzelf geurloos. De bacteriën op je huid kunnen echter onwenselijke geurtjes veroorzaken. Kokosolie heeft een sterke antibacteriële werking, waardoor het een geweldige natuurlijke deodorant is zonder chemicaliën. Bij deze een recept voor een effectieve, natuurlijke deodorant met kokosolie en andere natuurlijke ingrediënten.

24. Snelle energiebron
Kokosolie bevat middellange keten triglyceriden en worden op een andere manier verteerd dan lange keten triglyceriden, die het meest voorkomen in voeding. Deze vetzuren gaan direct van de darm naar de lever, waar ze als een snelle energiebron worden gebruikt zonder de bloedsuikerspiegel te verhogen (3).

25. Geneest gescheurde nagelriemen
Kokosolie kan worden gebruikt om gescheurde nagelriemen te verbeteren. Dit geldt ook voor nijnagels. Breng gewoon een beetje kokosolie aan op je nagelriemen en masseer het even in. Doe dit meerdere malen per week voor het beste resultaat.

26. Verlichting bij artritissymptomen
Artritis wordt gekenmerkt door pijn en immobiliteit van de gewrichten door ontstekingen. Dieronderzoeken hebben uitgewezen dat antioxidanten (polyfenolen) in kokosolie de symptomen van artritis kunnen verminderen. Een onderzoek onder ratten met artritis wees uit dat behandeling met polyfenolen van kokosolie de zwellingen en ontstekingen verminderde (39).

27. Laat je houten meubels glanzen
Kokosolie kan je houten meubels onderhouden en laten glanzen. Het versterkt de schoonheid van het hout en werkt afstotend voor stof. Daarbij heeft het een fijne aroma, in tegenstelling tot commerciële houtglansmiddelen die een sterke geur hebben.

28. Make-up remover
Kokosolie is een zachte en effectieve make-up remover. Breng het aan op een watje en veeg het over je gezicht totdat alle make-up eraf is gehaald.

29. Ondersteunt je lever
Dieronderzoeken hebben uitgewezen dat de verzadigde vetten in kokosolie de lever kunnen beschermen tegen beschadiging door alcohol of blootstelling aan gifstoffen (4041). Bij een onderzoek hadden muizen die met kokosolie werden behandeld na blootstelling aan gifstoffen minder ontstekingscellen en een betere activiteit van de gunstige leverenzymen (41).

30. Verlichting bij gescheurde lippen
Kokosolie werkt uitstekend als een natuurlijke lippenbalsem. Het smeert gemakkelijk, kan je lippen urenlang hydrateren en biedt zelfs een beetje bescherming tegen de zon. Bij deze een makkelijk recept om je eigen lippenbalsem te maken met kokosolie.

31. Maak je eigen saladedressing
De meeste kant en klare saladedressings zitten vol met suikers en conserveringsmiddelen. Bij deze een recept voor een heerlijke saladedressing met kokosolie en voedzame ingrediënten.

Tot slot
Kokosolie heeft verschillende gezondheidsvoordelen, maar ook handige en praktische werkingen waar je eerder misschien niet aan hebt gedacht. Zorg ervoor dat je altijd genoeg kokosolie bij de hand hebt, je weet maar nooit wanneer je het nodig hebt (met toestemming vertaald).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.