4 natuurlijke supplementen die net zo goed werken als medicijnen

medicijnenDe meeste supplementen werken niet echt, of in ieder geval is dat niet bewezen. Maar daarop zijn wel een paar uitzonderingen. Er zijn zelfs een paar supplementen die zo effectief zijn dat ze vergelijkbaar zijn met farmaceutische medicijnen. Hier volgen 4 natuurlijke gezondheidsbevorderende supplementen, die net zo krachtig werken als medicijnen (zo niet krachtiger).

Berberine verlaagt het bloedsuikerniveau drastisch en verbetert de stofwisseling
Berberine is een bioactieve stof die uit bepaalde planten wordt gehaald. Het is niet zo bekend, maar het is misschien wel het allerkrachtigste supplement ter wereld.  Het is om allerlei redenen goed voor de gezondheid, maar het is vooral effectief bij het verlagen van het bloedsuikerniveau (1). Het zou het bloedsuikergehalte via talrijke mechanismen verlagen, onder andere door het verlagen van de glucoseproductie in de lever en het verbeteren van de insulinegevoeligheid (23). Uit studies blijkt dat het innemen van berberine kan zorgen voor verlaging van bloedsuikerniveaus op een manier die verglijkbaar is met het populaire diabetesmedicijn metformine (4). In een onderzoek bij 116 patiënten met diabetes 2, verlaagde berberine het nuchtere bloedsuikergehalte met 20% en HbA1c (een marker voor lange termijn bloedsuikerniveaus) met 12% (5).

Berberine is ook heel effectief in het verbeteren van andere markers voor gezondheid. Het leidt tot een belangrijke afname in het totale en het LDL-cholesterol en het verlaagt de triglyceriden in het bloed en de bloeddruk, wat zou moeten leiden tot een afname in het risico op hartziektes (1678). Berberine staat er ook om bekend dat het antibacteriële effecten heeft en het zou bescherming kunnen bieden tegen hartfalen, kanker en de ziekte van Alzheimer (9101112).

Denk er wel om dat berberine een zeer krachtig supplement is, met een heel scala aan biologische effecten, dus gebruik het met de nodige zorg. Raadpleeg in ieder geval eerst je arts als je momenteel ook andere medicijnen gebruikt.

Kortom: Berberine is een krachtig supplement. Het kan tot een belangrijke afname van het bloedsuikergehalte leiden en kan verbetering brengen in de meeste belangrijke risicofactoren voor hartziekte, om er een paar te noemen.

Curcumine (uit Kurkuma) is een krachtige ontstekingsremmer
Kurkuma is een populaire specerij die bekend staat om de gele kleur die het aan kerrie geeft. Het wordt in India al duizenden jaren gebruikt als medicinaal kruid. Het bevat een krachtige biologisch actieve stof genaamd curcumine, die de afgelopen jaren uitvoerig is bestudeerd (13). Curcumine bestrijdt ontstekingen op moleculair niveau, door een signaalmolecuul voor ontstekingsactiviteit genaamd NF-kB te blokkeren (1415). Het is zo doeltreffend dat het in een aantal onderzoeken in goede zin vergeleken is met ontstekingsremmende medicijnen, zonder dat er belangrijke bijwerkingen optreden (1617). Het blijkt bijvoorbeeld zeer effectief te zijn bij het behandelen van artritis. In een studie met 45 patiënten met reumatoïde artritis, was 500 mg curcumine effectiever dan de ontstekingsremmer diclofenac (18).

Curcumine heeft nog veel meer gunstige gezondheidseffecten. Het is een sterke antioxidant, het kan de gezondheid van het hart bevorderen en het zou kunnen helpen bij het voorkómen van kanker en Alzheimer (19202122). Volgens één onderzoek kan het ook helpen bij bestrijding van een depressie. In dit onderzoek, onder 60 depressieve patiënten, werkte curcumine net zo goed als het antidepressivum Prozac (23).

Curcumine wordt slecht opgenomen, dus je kunt beter een supplement nemen dat ook piperine/bioperine bevat, waardoor het opnamevermogen met 2000% toeneemt (24).

Kortom: Curcumine is de biologisch actieve stof in kurkuma. Het is een zeer krachtige ontstekingsremmer, die kan helpen in de strijd tegen talrijke ziektes.

Rode gistrijst bevat een natuurlijke statine, die het cholesterolgehalte kan verlagen en kan helpen bij het voorkomen van hartziektes.
Statines horen tot de meest voorgeschreven medicijnen ter wereld. Ze belemmeren de productie van cholesterol in de lever, wat leidt tot een significante verlaging van het cholesterolgehalte in het bloed. Het is interessant om te zien dat een extract uit een soort gefermenteerde rijst genaamd rode gistrijst, misschien wel dezelfde werking heeft. Rode gistrijst bevat een stof genaamd monacoline K, die identiek is aan de farmaceutische statine Lovastatine (25). Volgens een overzichtsonderzoek waarbij 93 gecontroleerde onderzoeken werden bekeken, kan rode gistrijst het totale cholesterolniveau verlagen met gemiddeld 34 mg/dl, LDL met 28 mg/dl en het verhoogt LDL (‘goed’cholesterol) met 6 mg/dl (26).

In een gigantische Chinese studie met 5000 hartaanval-patiënten, verminderde rode gistrijst het risico op nieuwe hartaanvallen met 45% en het risico op overlijden gedurende de onderzoeksperiode met 33% (27). Helaas kan het gehalte aan de actieve stof wel tot 100 maal variëren, afhankelijk van welk merk rode gistrijst je neemt (28). Er is daarom geen garantie dat je een – farmaceutische gezien – actieve dosis krijgt en het zou dus kunnen dat het niet zo goed werkt als in de onderzoeken.

Onthoud dat rode gistrijst, hoewel het ‘natuurlijk’ is, kan werken als een farmaceutische statine en dus gelijksoortige bijwerkingen kan hebben. Neem het supplement absoluut NIET zonder eerst met je arts te overleggen.

Kortom: Rode gistrijst bevat een stof die identiek is aan de statine Lovastatine. Het kan het cholesterolgehalte in belangrijke mate verlagen en ook het risico op hartaanvallen en overlijden verlagen bij mensen die al een hartziekte hebben.

Knoflook kan de bloeddruk aanzienlijk verlagen
Knoflook is misschien wel één van de lekkerste ingrediënten ter wereld. Het wordt al heel lang als medicinale plant gebruikt, onder andere door de Grieken en de Romeinen (29). De belangrijkste werkingen van knoflook worden teweeggebracht door de actieve stof allicine, die zeer goed is voor de gezondheid van het hart (30). Uit onderzoek blijkt dat knoflook het totale en het LDL-cholesterolgehalte met ongeveer 10-15% kan verminderen (313233). En nog belangrijker, het kan de bloeddruk aanzienlijk verlagen, een belangrijke risicofactor voor hartaanvallen, beroertes, nierziekte en vroegtijdig overlijden (3435). Bij mensen met hoge bloeddruk kan knoflook de systolische bloeddruk met gemiddeld 8,4 mmHg verlagen en de diastolische bloeddruk met 7,3 mmHg (3435).

Bij een onderzoek onder 210 mensen met hoge bloeddruk, was een gerijpt knoflookextract nog effectiever dan het bloeddrukverlagende medicijn atenolol (37). Knoflook blijkt ook goed te werken als versterker van de immuunfunctie en te helpen bij het bestrijden van een gewone verkoudheid, de meest voorkomende infectieziekte ter wereld. Bij één onderzoek werd een afname van het aantal verkoudheden gemeten van 63%  en de duur van de symptomen nam af met 70%, ofwel van een gemiddelde van 5 dagen naar een gemiddelde van 1,5 dag (38).

Kortom: Knoflook heeft een uitgebreid scala aan biologische effecten. Het kan de bloeddruk verlagen, het cholesterolgehalte verbeteren en een gewone verkoudheid helpen bestrijden.

Conclusie
Supplementen, hoe goed ze ook werken, kunnen nooit een gezonde leefstijl met echt voedsel, beweging en goede slaap vervangen. Maar dat betekent niet dat natuurlijke supplementen niet nuttig kunnen zijn voor mensen die wat ‘biologische hulp’ kunnen gebruiken, maar het toch zo natuurlijk mogelijk willen houden. Denk erom dat deze supplementen enorm krachtig zijn, betracht dus zorg in de omgang ermee. Als je momenteel een aandoening hebt of medicatie gebruikt, raadpleeg dan eerst je arts voordat je iets van het bovenstaande uitprobeert (Met toestemming vertaald).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.