5 Bijwerkingen van selderijsap

Selderijsap wordt steeds populairder onder gezondheidsbewuste consumenten. Het wordt vaak gebruikt om een goed vochtgehalte te bevorderen, ontstekingen te verminderen en de algehele gezondheid te ondersteunen (1). Het drinken van te veel selderijsap kan echter verschillende negatieve bijwerkingen hebben. Hieronder worden 5 mogelijke bijwerkingen van selderijsap besproken.

1. Spijsverteringsproblemen
Selderij bevat veel mannitol, een soort suikeralcohol die van nature in veel fruit en groenten voorkomt (2). Mannitol werkt als een osmotisch middel, wat betekent dat ervoor zorgt dat er water je spijsverteringskanaal ingetrokken wordt, wat de ontlasting dunner maakt (3). Daarom melden veel mensen dat ze na het drinken van selderijsap spijsverteringsbijwerkingen krijgen zoals diarree. Hoewel deze bijwerkingen meestal na verloop van tijd verdwijnen, kunnen ze meer uitgesproken zijn bij mensen met onderliggende aandoeningen, zoals het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) (4).

Kortom: Selderijsap bevat veel mannitol, dat bijwerkingen kan hebben op de spijsvertering, zoals diarree.

2. Hoge bloeddruk
Selderijsap bevat relatief veel natrium, met ongeveer 189 mg in 1 glas (240 ml) (5). Het Amerikaanse Ministerie van Landbouw (USDA) raadt volwassenen aan hun natriuminname te beperken tot 2.300 mg per dag. Als je meerdere glazen selderijsap per dag drinkt kan het dus een uitdaging worden om onder deze hoeveelheid te blijven (6). Bovendien suggereren sommige studies dat een hoge natriuminname bijdraagt tot een verhoogde bloeddruk, vooral bij mensen die gevoelig zijn voor de effecten van zout (7). Mensen met een hoge bloeddruk moeten dus hun inname van selderijsap en andere natriumrijke voedingsmiddelen matigen.

Kortom: Selderijsap bevat relatief veel natrium en kan bij inname van grote hoeveelheden zorgen voor verhoging van de bloeddruk bij mensen die gevoelig zijn voor zout.

3. Meer honger
Selderijsap wordt vaak geblend en gezeefd, een proces waarbij de meeste vezels in selderij worden verwijderd. Vezel is een heilzame stof in plantaardig voedsel die zich langzaam door het spijsverteringskanaal verplaatst, waardoor de eetlust vermindert en je een vol gevoel houdt (8). Studies suggereren dat de inname van vezels ook kan helpen om gewicht en vet te verliezen (9). Als je vezelrijke voedingsmiddelen in je dieet vervangt door selderijsap, zal je vezelinname dalen. Dit kan weer leiden tot meer honger en eetlust.

Kortom: Selderijsap bevat weinig vezels en kan leiden tot een groter hongergevoel als je het drinkt, in plaats van vezelrijk voedsel te eten.

4. Interacties met bepaalde medicijnen
Selderijsap is rijk aan vitamine K, een vetoplosbare vitamine die een sleutelrol speelt bij de bloedstolling (5, 10). Hoewel dit voor de meeste mensen geen probleem is, moeten mensen die bepaalde medicijnen gebruiken hun vitamine K-inname zorgvuldig in de gaten houden. Met name mensen die bloedverdunners zoals warfarine gebruiken, wordt geadviseerd een regelmatige inname van vitamine K-rijke voedingsmiddelen te handhaven om ervoor te zorgen dat hun medicijnen effectief werken (11). Dit betekent niet dat je voedingsmiddelen met veel vitamine K uit je dieet moet schrappen, maar wel dat het belangrijk is om steeds ongeveer dezelfde hoeveelheid vitamine K per dag aan te houden en plotselinge veranderingen in je voedingspatroon te vermijden (11).

Kortom: Mensen die bloedverdunners zoals warfarine gebruiken, dienen dagelijks ongeveer een gelijke hoeveelheid vitamine K-rijk voedsel – waaronder selderijsap – aan te houden, om interacties met hun medicijnen te voorkomen.

5. Gevoeligheid voor de zon
Selderij bevat psoralenen, een chemische verbinding die in verschillende soorten fruit en groenten voorkomt (12, 13). Deze verbinding reageert op zonlicht en kan fytofotodermatitis veroorzaken, een ontstekingsaandoening die leidt tot blaren en vlekken op de huid na blootstelling aan de zon (14). In oudere studies en beschrijvingen van gevallen wordt een verband gelegd tussen een verhoogde gevoeligheid voor de zon en een overmatige inname van selderij of selderijsap (15, 16). Deze reactie treedt echter meestal op wanneer voedingsmiddelen die psoralenen bevatten in contact komen met je huid. Het is onwaarschijnlijk dat mensen die een paar porties selderijsap per dag drinken er last van hebben.

Kortom: Selderij bevat psoralenen, een stof die bij consumptie in grote hoeveelheden kan leiden tot verhoogde gevoeligheid voor de zon.

Om te onthouden
Hoewel selderijsap een veilige en gezonde aanvulling op je dieet kan zijn, kan het verschillende nadelige bijwerkingen hebben als je er grote hoeveelheden van drinkt. Het drinken van grote hoeveelheden selderijsap kan onder meer een wisselwerking hebben met bepaalde medicijnen, je bloeddruk verhogen, je hongergevoel vergroten en spijsverteringsbijwerkingen zoals diarree veroorzaken. Daarom kun je selderijsap het best drinken als onderdeel van een gezond, goed uitgebalanceerd voedingspatroon en het bij ongeveer één of twee porties per dag te houden (met toestemming vertaald).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.