In Alternatieve geneeswijzen, Kruiden, Tips en trucs

DuftkräuterDe mentale en fysieke gezondheid zijn zo nauw met elkaar verbonden, dat het op de juiste manier benaderen van klachten op het ene gebied, meestal het onderzoeken van onbenoemde klachten op het andere gebied noodzakelijk maakt. In veel gevallen is de meest effectieve manier om de gezondheid optimaal te herstellen in zowel lichaam als geest, het toedienen van kruiden die gelijktijdig de balans herstellen in beide systemen, zonder nare bijwerkingen. Hieronder staan vijf kruiden die precies dat doen wat je nodig hebt om optimale mentale en fysieke gezondheid te bereiken.

Geelwortel
Geelwortel met het werkzame bestanddeel curcumine, is een van de meest klinisch onderzochte hedendaagse kruiden, dat een krachtige werking heeft op het gebied van lichaam en geest. Curcumine is een bekend geneesmiddel in de Chinese geneeskunde en Ayurveda en bevat een unieke eigenschap om terugkerende ontstekingen te verlichten en zelfs te genezen. Deze ontstekingen worden gezien als de oorzaak van veel chronische gezondheidsklachten en auto-immuunziektes waar veel mensen vandaag de dag last van hebben.

Door het natuurlijke vermogen om veel lichaamsprocessen te normaliseren, die verergeren door stress en andere invloeden uit het dagelijks leven, is geelwortel een van de meest krachtige adaptogene kruiden (adaptogene kruiden kalmeren of stimuleren wanneer nodig), die zorgen voor het herstellen van systeembalans, een gezonde stofwisseling en een goede opname van voedingsstoffen. Door ziekmakende fysieke, chemische en biologische stressfactoren tegen te werken, kan geelwortel op een effectieve manier de gezondheid van lichaam en geest genezen herstellen en beschermen tegen ziekten.

Gember
Gember wordt vaak ondergewaardeerd doordat het zo bekend is in de keuken als voedsel en smaakmaker. Gember is echter een geneeskrachtig kruid dat over de hele wereld wordt gebruikt om ziektes te voorkomen en te genezen. Een van de grootste weldaden van gember is het tot rust brengen van een onrustige maag, die bij sommige mensen kan leiden tot aanhoudend mentaal leed en uitval van lichaamsfuncties. Rauwe gember wordt al lang gebruikt vanwege het kalmerende effect dat de algehele gezondheid bevordert en ziektes afweert.

Gember helpt met name de spijsvertering te verbeteren, door het afbreken van vetten en eiwitten te bevorderen. Dit leidt ertoe dat gasvorming, verstopping en andere problemen op afstand blijven zodat het immuunsysteem krachtig en fit blijft. Het eetpatroon aanvullen met gember zal ook de cholesterolspiegels verlagen, alsmede ochtendmisselijkheid tijdens de zwangerschap en een hoge bloeddruk voorkomen.

Aloë Vera
Net als gember heeft ook aloë vera de eigenschap misselijkheid te verminderen, de spijsvertering te verbeteren, het maagdarmkanaal te reinigen en een gezonde ontlasting en darmfunctie te onderhouden. Het orale gebruik van aloë vera werkt ontstekingsremmend en verbetert de zuurstofopname in het bloed, twee voordelen die bij de meeste mensen zullen zorgen voor aanhoudende gezondheid.

Er zitten zeer veel voordelen aan het gebruik van aloë vera, in feite zal het eenvoudigweg toevoegen van wat aloë vera sap of gel in je dagelijkse dieet een hele lijst van fysieke en mentale klachten effectief tegengaan, waaronder cardiovasculaire ziektes, artritis, nierstenen, zweren, hoge bloeddruk, voedingstekorten, verstopping, diabetes, candida en andere gistinfecties, huidproblemen en zelfs kanker.

Tea Tree olie
Vindt zijn oorsprong in de tropen, waar het vooral gebruikt wordt om allerlei huidproblemen en infecties te genezen. Tea tree olie wordt wel “wonderolie van de natuur” genoemd, een zeer veelzijdige genezende olie afkomstig van de Melaleuca boom. Het heeft een uitzonderlijk krachtige werking zowel antimicrobieel, ontstekingsremmend, antiseptisch, antiviraal, curatief, antibacterieel, schimmeldodend, insecticide, stimulerend, heilzaam en zweetopwekkend. Aloë vera is in staat veel verschillende fysieke en mentale klachten te behandelen.

Het drinken van Melaleuca thee, vooral als het gemengd is met andere krachtige kruiden zoals rozemarijn, passiebloem, hibiscus of ginseng, helpt de zenuwen te kalmeren en tot rust te brengen, terwijl tegelijkertijd energie en motivatie niet verslappen. Een paar druppels tea tree olie in een verdamper, puur of gemengd met een andere essentiële olie, helpt de longen en luchtwegen te reinigen van schadelijke aanslag, bevordert alertheid en geeft impuls aan het algemene gevoel van gezondheid en welzijn.

Basilicum
Nog een zeer krachtig adaptogeen kruid. Basilicum staat bekend om zijn opbeurende karakter van stemming en humeur terwijl het tegelijkertijd de geest kalmeert. Net als ginseng en zoethout, verhoogt basilicum de lichaam-geest-ziel verbinding door het aanspreken van de onderliggende gezondheidstoestand die elk van deze belangrijke menselijke systemen kan verwonden. Naast de algehele vermindering van stress en het verbeteren van het immuunsysteem, helpt basilicum bij het bestrijden van chronische ontstekingen, het verhogen van de energie, verbeteren van een heldere geest en het denkvermogen en het bevorderen van de spijsvertering.

Beter bekend onder de naam tulsi, wordt basilicum ook erkend om zijn eigenschap allerlei allergieën en allergische reacties tegen te gaan die vooral leiden tot dufheid en mentale onvermogens. Mensen die basilicum gebruiken, speciaal in combinatie met andere adaptogene kruiden, ondervinden dat ze beter kunnen ademen, hun voedsel beter verteren, helderder kunnen denken en zich in het algemeen beter voelen, onafhankelijk van hun persoonlijke conditie en gesteldheid.
(Vertaling door Mieke van Kooten, Klassiek homeopaat, bron Naturalnews.com)

Hoeveel weet jij over gezondheid? Test je gezondheidskennis over voeding in 30 vragen

Help anderen gezonder te worden:

Gerelateerde Artikelen:

Showing 8 comments
 • Ria

  dit is fantastische informatie. zelf doe ik veel met kruiden zoals:tinctuur en olie maken, drogen voor thee…..
  bedankt voor het delen op FB.
  een warme groet van ria

 • Ria

  ik heb nog een vraag…..
  in welke vorm kan men aloë vera gebruiken en waar is het dan verkrijgbaar?

  • Juglen Zwaan

   Ria, ik denk dat het lezen van ons artikel over aloë vera je vragen zal beantwoorden:
   https://www.ahealthylife.nl/aloe-vera-is-dat-echt-zo-gezond/

   • Riky

    Hallo Juglen, Heb dat stuk gelezen, maar heb toch nog een vraag Ik heb een plant Aloë Vera, kan ik daar gewoon een stukje afsnijden en met huid en haar opeten of moet ik alleen het vocht eten? Bedankt voor alle info.

 • Tammy Wong

  Wat is het verschil in voedingswaarde van droge gemalen gelegemberwortel/kurkuma en gember?

 • Tammy Wong

  Alleen is Tulsi geen basilicum ..misschien wel familie ervan..
  Het is een heilige plant uit India en maakt geest verhelderend

 • maria

  Reactie die ik kreeg bij het delen van dit bericht die ik jullie niet wil onthouden: leuk, maar erg uitheems. Kamille, St Jan, duizendblad, vlier en goudsbloem wellicht met Salie: ben je ook een heel eind. Gewoon hier in de berm. (nou ja als je bio berm uitzoekt dan)

 • Geert

  Gember: regelmatig met succes ingezet bij hevige hoofdpijn.

Begin met typen en druk op Enter om te zoeken