5 redenen waarom je spijsverteringssysteem niet goed werkt

spijsverteringHet lijkt soms wel alsof tegenwoordig iedereen problemen met de spijsvertering heeft. De ziekte van Crohn, PDS, colitis, coeliakie en nog veel meer spijsverteringsstoornissen hebben ervoor gezorgd dat er een hele industrie is ontstaan rondom suikervrije, glutenvrije en zuivelvrije producten. Dus waarom lukt het mensen die last van hun spijsvertering hebben dan vaak niet om er vanaf te komen, zodat ze een heel streng dieet moeten volgen of de pijnlijke gevolgen maar moeten ondergaan?

Darmflora uit balans
Eén van de belangrijkste redenen waarom je je eten niet goed kan verteren is een bacteriële onbalans in je darmstelsel. Een ideale ratio voor goed functionerende darmen is 85% goede en 15% slechte bacteriën. Als dit goed geregeld is dan floreren de goede bacteriën, die hun werk van het verteren en opnemen van bepaalde soorten zetmeel, vezels en suikers goed kunnen doen.

Helaas heeft een leven vol met antibiotica, suiker, alcohol, toxines en ‘dood’ voedsel de juiste balans, die we nodig hebben voor een goede spijsvertering, vernietigd.

Als je probeert om je darmflora weer in evenwicht te brengen, neem dan eens antibacteriële  voedingsmiddelen en kruiden zoals knoflook, uien, oregano, kruidnagel en zwarte walnoot. Probeer ook voedsel rijk aan probiotica zoals groene bladgroenten en gefermenteerd voedsel zoals zuurkool, tempeh en kefir.

Enzymen tekort
Enzymen spelen een belangrijke rol in onze gezondheid doordat ze ervoor zorgen dat ons lichaam alle voeding en voedingsstoffen zo goed mogelijk kan verteren en opnemen. Als we niet genoeg enzymen binnenkrijgen met ons voedsel, vergroten we de druk op de alvleesklier om enzymen te produceren, zodat afvalproducten kunnen worden afgebroken. Dit kan de alvleesklier uiteindelijk uitputten, waadoor die de benodigde enzymen niet meer kan aanmaken om een goede vertering te waarborgen.

Om je enzymenproductie zo hoog mogelijk te krijgen vergroot je eerst de consumptie van rauw, biologisch voedsel zoals papaya, ananas, bijenpollen, kefir en gefermenteerde groenten. Kauw je voedsel heel goed om het te mengen met het enzymenrijke speeksel, wat het proces van voor-vertering op gang brengt.

Eén van de manieren om de hoeveelheid gemakkelijk opneembare enzymen in je spijsverteringssysteem te vergroten, is door middel van ‘juicing’. Een andere manier is door middel van supplementen met verteringsenzymen.

Magnesiumtekort
Eerder werd gedacht dat magnesium nodig was voor ongeveer 325 enzymatische processen, maar volgens nieuw onderzoek gaat het eerder om 800. Dit maakt magnesium zeer belangrijk in het verteringsproces.

Magnesium is ook nauw betrokken bij het goed functioneren van spieren, inclusief de spieren in de darmwand. Een tekort aan magnesium veroorzaakt een vertraging van de peristaltische beweging van je spijsverteringssysteem, wat de verwijdering van afval verhindert en het verteringsproces vertraagt.

Overweeg eens een vloeibaar magnesiumsupplement en eet heel veel salades met groene bladgroentes en andere groentes.

Stress
Stress veroorzaakt allerlei problemen voor je spijsvertering. Het onttrekt verschillende vitamines en mineralen (onder andere B vitamines en magnesium) aan je lichaam, het verhoogt je spierspanning, vertraagt je darmbewegingen en het houdt de opname van enzymen, probiotica en andere voedingsstoffen tegen.

Zorg voor stressbeperking door kamille, medische paddenstoelen en kefir te gebruiken en door middel van dankbaarheid, meditatie en beweging.

Giftige zware metalen
Er zijn veel soorten gifstoffen die stoornissen in je spijsvertering kunnen veroorzaken, maar één van de ergste giffen is de categorie van zware metalen.

Zware metalen komen het lichaam binnen op verschillende manieren. Een paar van de meest problematische ‘toegangspoorten’ zijn vaccinaties en amalgaamvullingen met kwik. Deze leggen niet alleen een enorme last op een goede lever-, galblaas- en alvleesklierfunctie (met inbegrip van de afscheiding van gal om de vertering te vergemakkelijken), maar zware metalen doden ook de goede bacteriën, wat nog meer afbreuk doet aan het verteringsproces.

Zware metalen uit je lichaam verwijderen door ontgifting is een lastig proces en dat kun je het best onder begeleiding van een professional doen, maar je kunt overwegen chlorella en koriander te gebruiken als hulpmiddel om ze te binden en uit je systeem te verwijderen. (Met toestemming vertaald)

Meer weten? Dit boek vind ik echt een aanrader:

darmklachten_saskia_van_as

Hoeveel weet jij over gezondheid? Doe de kennistest over voeding in 30 vragen!

Bronnen voor dit artikel zijn onder andere:
http://drcarolyndean.com/2012/10/when-magnesium-makes-me-worse
http://www.naturalnews.com

Enzymes and Health

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.