web
statistics

5 redenen waarom je spijsverteringssysteem niet goed werkt

spijsverteringHet lijkt soms wel alsof tegenwoordig iedereen problemen met de spijsvertering heeft. De ziekte van Crohn, PDS, colitis, coeliakie en nog veel meer spijsverteringsstoornissen hebben ervoor gezorgd dat er een hele industrie is ontstaan rondom suikervrije, glutenvrije en zuivelvrije producten. Dus waarom lukt het mensen die last van hun spijsvertering hebben dan vaak niet om er vanaf te komen, zodat ze een heel streng dieet moeten volgen of de pijnlijke gevolgen maar moeten ondergaan?

Darmflora uit balans
Eén van de belangrijkste redenen waarom je je eten niet goed kan verteren is een bacteriële onbalans in je darmstelsel. Een ideale ratio voor goed functionerende darmen is 85% goede en 15% slechte bacteriën. Als dit goed geregeld is dan floreren de goede bacteriën, die hun werk van het verteren en opnemen van bepaalde soorten zetmeel, vezels en suikers goed kunnen doen.

Helaas heeft een leven vol met antibiotica, suiker, alcohol, toxines en ‘dood’ voedsel de juiste balans, die we nodig hebben voor een goede spijsvertering, vernietigd.

Als je probeert om je darmflora weer in evenwicht te brengen, neem dan eens antibacteriële  voedingsmiddelen en kruiden zoals knoflook, uien, oregano, kruidnagel en zwarte walnoot. Probeer ook voedsel rijk aan probiotica zoals groene bladgroenten en gefermenteerd voedsel zoals zuurkool, tempeh en kefir.

Enzymen tekort
Enzymen spelen een belangrijke rol in onze gezondheid doordat ze ervoor zorgen dat ons lichaam alle voeding en voedingsstoffen zo goed mogelijk kan verteren en opnemen. Als we niet genoeg enzymen binnenkrijgen met ons voedsel, vergroten we de druk op de alvleesklier om enzymen te produceren, zodat afvalproducten kunnen worden afgebroken. Dit kan de alvleesklier uiteindelijk uitputten, waadoor die de benodigde enzymen niet meer kan aanmaken om een goede vertering te waarborgen.

Om je enzymenproductie zo hoog mogelijk te krijgen vergroot je eerst de consumptie van rauw, biologisch voedsel zoals papaya, ananas, bijenpollen, kefir en gefermenteerde groenten. Kauw je voedsel heel goed om het te mengen met het enzymenrijke speeksel, wat het proces van voor-vertering op gang brengt.

Eén van de manieren om de hoeveelheid gemakkelijk opneembare enzymen in je spijsverteringssysteem te vergroten, is door middel van ‘juicing’. Een andere manier is door middel van supplementen met verteringsenzymen.

Magnesiumtekort
Eerder werd gedacht dat magnesium nodig was voor ongeveer 325 enzymatische processen, maar volgens nieuw onderzoek gaat het eerder om 800. Dit maakt magnesium zeer belangrijk in het verteringsproces.

Magnesium is ook nauw betrokken bij het goed functioneren van spieren, inclusief de spieren in de darmwand. Een tekort aan magnesium veroorzaakt een vertraging van de peristaltische beweging van je spijsverteringssysteem, wat de verwijdering van afval verhindert en het verteringsproces vertraagt.

Overweeg eens een vloeibaar magnesiumsupplement en eet heel veel salades met groene bladgroentes en andere groentes.

Stress
Stress veroorzaakt allerlei problemen voor je spijsvertering. Het onttrekt verschillende vitamines en mineralen (onder andere B vitamines en magnesium) aan je lichaam, het verhoogt je spierspanning, vertraagt je darmbewegingen en het houdt de opname van enzymen, probiotica en andere voedingsstoffen tegen.

Zorg voor stressbeperking door kamille, medische paddenstoelen en kefir te gebruiken en door middel van dankbaarheid, meditatie en beweging.

Giftige zware metalen
Er zijn veel soorten gifstoffen die stoornissen in je spijsvertering kunnen veroorzaken, maar één van de ergste giffen is de categorie van zware metalen.

Zware metalen komen het lichaam binnen op verschillende manieren. Een paar van de meest problematische ‘toegangspoorten’ zijn vaccinaties en amalgaamvullingen met kwik. Deze leggen niet alleen een enorme last op een goede lever-, galblaas- en alvleesklierfunctie (met inbegrip van de afscheiding van gal om de vertering te vergemakkelijken), maar zware metalen doden ook de goede bacteriën, wat nog meer afbreuk doet aan het verteringsproces.

Zware metalen uit je lichaam verwijderen door ontgifting is een lastig proces en dat kun je het best onder begeleiding van een professional doen, maar je kunt overwegen chlorella en koriander te gebruiken als hulpmiddel om ze te binden en uit je systeem te verwijderen. (Met toestemming vertaald)

Meer weten? Dit boek vind ik echt een aanrader:

darmklachten_saskia_van_as

Hoeveel weet jij over gezondheid? Doe de kennistest over voeding in 30 vragen!

Bronnen voor dit artikel zijn onder andere:
http://drcarolyndean.com/2012/10/when-magnesium-makes-me-worse
http://www.naturalnews.com
http://www.organiclifestylemagazine.com/enzymes-and-health

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

13 gedachten over “5 redenen waarom je spijsverteringssysteem niet goed werkt”

 1. Hoi Juglen,
  Op deze mooie ochtend neem ik bewust de tijd om je eens te bedanken voor de interessante artikelen die mij inspireren om me verder te verdiepen in gezondheid, bijdragen die vaak ook mijn zienswijze bevestigen, en die motiveren om de focus op een gezonde voedingswijze te blijven houden.
  Als jij op deze heldere en toegankelijke wijze blijft schrijven, dan blijf ik met veel interesse lezen.
  Fijne zondag!

  • Beste Juglen,

   Steeds weer lees ik je bijdragen (al dan niet vertaald ;-)) met veel belangstelling.

   Ze zetten me aan tot verantwoordelijk eetgedrag en maken me bewuster van wat ik zelf kan doen aan een goede gezondheid.

   Helaas is er continue een hoop verwarring over wat wel en niet goed voor mij/ons is, maar ik merk dat je steeds genuanceerder schrijft en ook zelf kritisch naar je bronnen kijkt en onderzoek doet.

   Keep up the good work!

   Dank.

   Vitale groet,

   Abe Hainja

 2. Hallo Juglen,
  Bedankt voor al je interessante artikelen! Ik heb hier al veel baat bij gehad. Ik wil graag experimenteren met kefir, heb al zakjes poeder in huis. Vanwege een lactose intolerantie wil ik liever geen melk gebruiken. Welke melksoort kan ik nu het beste gebruiken?

  • Om melkgebruik te vermijden kun je beter zelf waterkefir maken. Eenmalige aanschaf en altijd een heerlijke dorstlessende probiotische drank.

 3. Helderheid en toegankelijkheid, dus in het Nederlands, weet ik te waarderen, maar nu wil ik u iets vertellen en vragen:
  laatst ontmoette ik een arts die naar aanleiding van mijn i.n.r. (was 2.6) moest bepalen met welke dosis Warfarin ik verder moest. Het bleek een dikkert te zijn. Ik maakte rechtomkeer. Een dokter die niet weet hoe redelijk slank te blijven weet kenelijk niet veel van de juiste voeding en ik wil nu juist door middel van de juiste voeding van die Warfarin af. Hoe doe ik dat?
  Hoogachtend, W. van Doorn.

 4. Beste Juglen,

  Bedankt voor al je nuttige en interessante info dat ten eerste!

  Ik hoop dat je me wellicht iets kan helpen bij een vraag over mijn zoontje van 2 jaar die al lange tijd heel zachte of natte of breiige ontlasting heeft. De ontlasting is getest op bacterien, virussen en wormen. Dit was het niet. Nu heb ik een paar weken glutenvrij geprobeerd, hielp ook niet. Op dit moment test ik lactosevrij maar me gevoel zegt dat dat het ook niet is want hij kreeg al weinig daarvan binnen, meestal alleen kaas. Ik weet natuurlijk ook niet precies hoe gezonde ontlasting er perse uit moet zien. Een paar bekenden zeggen dat het waarschijnlijk zo zacht is door mijn gezonde voeding met veel groenten etc maar de huisarts zei dat de poep er idd niet helemaal goed uitzag. Ik geef hem al meestal biologisch eten, veel onverzadigde vetten in vis avocado zaden noten etc. Hij krijgt ook voldoende vezels binnen en weinig suiker en geen frisdranken ed. Heb jij toevallig nog ideeen of tips?

  Alvast hartelijk dank, Talitha uit Den Haag

  • Hoi Talitha, dank voor je vraag en het vertrouwen. Ik denk dat het verstandig is om naar een goede orthomoleculaire arts in bij jou in de buurt te gaan. De vraag is te complex om even snel tussendoor via een blogartikel te beantwoorden…

   • Hartelijk dank voor je reactie Juglen! Ja ik snap wel dat het een complexe vraag is:) Weet je toevallig iemand in Den haag dan?

    Ja wat ik er niet bij had gezegd is dat me zoontje wel energiek is en goed slaapt en op gewicht blijft dus dat maakt het wel minder zorgelijk maar ook wel apart vind ik.

    Bedankt in ieder geval! Succes met alles!

 5. Vroeger had ik altijd verstoppin g in mijn darmen, maar nu het tegenovergestelde
  Ik eet alleen biologisch
  En dan veel bladgroente, slik supplementen

  Hoe kom ik van die diarhee af?
  Is dat een reactie op het vele groenten eten?
  Ik beschouw het maar als schoonmaak
  Maar het moet niet erger worden

  Brood maak ik zelf, met boekweit, amandelmeel, biologisch gist cocossuiker, bio meld met vet, eieren en wat gebroken lijnzaad, elke ochtend een snee.
  Gezonder kan niet
  Wie het weet mag het zeggen, overigens ik voel me goed, mankeer niets, alleen af en toe slaan mijn oren dicht, heel vervelend.
  Oja heel veel boeken over gezondheid, dus supplementen en darmklachten alles heb ik hier in de kast
  En ook met interesse doorgenomen.

Reacties zijn gesloten.