web
statistics

5 waarschuwingssignalen van een magnesiumtekort

magnesiumVeel mensen begrijpen niet hoe groot het belang van magnesium is, zoals ze ook niet doorhebben dat hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld calcium of ijzer. Toch is een toereikend magnesiumgehalte van cruciaal belang voor de hersenen, hart- en spierfunctie en, naast silicium en vitamine D en K, voor gezonde botten. Magnesiumtekort komt vaker voor dan veel mensen denken. Hieronder worden 5 waarschuwingssignalen genoemd op die een tekort aan dit belangrijke mineraal kunnen wijzen.

1. Oorsuizingen of gehoorverlies
Tinnitus, een constante, hoge pieptoon in de oren is een veel voorkomend symptoom van magnesiumtekort, net als gehoorverlies. Er zijn een aantal onderzoeken gedaan naar de relatie tussen gezondheid van het gehoor en het gehalte aan magnesium. In één Chinese studie werd gevonden dat magnesium, als het in voldoende mate aanwezig is, de vorming van vrije radicalen, die tot gehoorverlies kunnen leiden, kan voorkomen. Uit een onderzoek aan de Mayokliniek bleek dat als patiënten met gehoorverlies met magnesium werden behandeld, het gehoor binnen drie maanden vaak kon worden hersteld.

2. Spierkrampen of tremoren
Magnesium is cruciaal voor een optimale spierfunctie. Zonder magnesium zou het lichaam constant stuiptrekkingen hebben, omdat dit het mineraal is dat de spieren in staat stelt zich te ontspannen. Daarom wordt een infuus met magnesiumoxide ter verlichting gebruikt bij barende vrouwen en het is ook daarom dat het in veel slaapbevorderende supplementen zit. Een gebrek aan voldoende magnesium kan daarom ook leiden tot tics in het gezicht, spierkrampen, spiertrekkingen of voetkrampen, terwijl je probeert te slapen.

3. Depressie
Meer dan een eeuw geleden was het verband tussen een laag magnesiumgehalte en depressie al bekend, toen dokters magnesium gebruikten om deze psychische stoornis te behandelen. Deze bevinding wordt ondersteund door de moderne wetenschap, met een studie bij een psychiatrisch ziekenhuis in Kroatië, waar gevonden werd dat veel patiënten die een zelfmoordpoging hadden gedaan een ernstig tekort aan dit belangrijke mineraal hadden. Een voordeel van magnesium ten opzichte van traditionele antidepressiva is het gebrek aan bijwerkingen die soms met deze medicijnen in verband worden gebracht.

4. Abnormale hartfunctie
Zoals hierboven al besproken, kan een laag magnesiumgehalte een effect hebben op de spieren door het hele lichaam, waaronder ook de hartspieren. Een tekort aan magnesium kan een aandoening teweeg brengen die bekend staat als hartritmestoornissen, waarbij het hart niet regelmatig slaat. Dit kan weer leiden tot een groter risico op complicaties zoals hartaanvallen en beroertes. Daarom behandelen bijvoorbeeld de doktoren van het Henry Low Hartcentrum in Connecticut hun patiënten met hartritmestoornissen met medicijnen die magnesium bevatten.

5. Nierstenen
Veel mensen denken dat nierstenen worden veroorzaakt door een teveel aan calcium, maar eigenlijk is het gebrek aan magnesium de boosdoener. Magnesium voorkomt de vorming van deze stenen door de binding van calcium aan oxalaat – de twee componenten waaruit nierstenen bestaan – te remmen. Nierstenen kunnen ontzettend pijnlijk zijn, dus is het goed om te weten dat zoiets eenvoudigs als magnesium supplementen ze kunnen voorkomen!

Als je één van deze symptomen hebt, is het een goed idee om naar een deskundige in de gezondheidszorg te gaan. Het is ook slim om een dieet te volgen met onder andere okra, zonnebloem- of pompoenzaden, amandelen, soja of zwarte bonen, cashewnoten en spinazie, want die bevatten allemaal natuurlijke bronnen van magnesium. (Natural News)

Als je meer wilt weten over magnesium, kan ik zeker dit boek aanraden:

 

magnesium de oplossing

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

40 gedachten over “5 waarschuwingssignalen van een magnesiumtekort”

 1. Onlangs heb ik magnesiumolie gekocht omdat dit mineraal oraal maar voor 20% werd opgenomen?

  Ik ben zoekende hoe ik dit optimaal toepas zonder calcium afbraak.

  • Beste Anne,
   ik gebruik het nu al een poosje en ikzelf smeer het onder mijn voeten en op mijn buik, is fijn voor dat je gaat slapen dan slaap je lekker.Door de huid wordt dit mineraal beter opgenomen.Je kunt het ook onder je oksels spuiten. Het kan zijn dat het een beetje vreemd of vervelend aanvoelt,je kan het na 20 minuten eraf wassen dan is het n.l. opgenomen.
   Je hebt ook magnesium vlokken (een soort zout).Ik maak soms wel eens een voetenbadje.Dit is echt heerlijk.Ik koop dit overigens bij Zechsal (je kunt even op hun site kijken, daar kun je heel veel interessants over magnesium lezen).Zechsal is overigens een van de zuiverste magnesium bronnen van de wereld leuk om te weten is dat deze in het noorden van ons landje ligt.
   Succes groetjes Shirley

 2. Hallo Juglen,
  Al een tijdje volg ik jou. Heel positief, wat ik mis, is de bron …. Ik eet , biologisch, lactose, gluten, suiker, e nummers en vlees vrij. Steeds paste ik mijn eet en leefwijze aan, even was het goed, klachten kwamen weer terug. Ook magnesium en b12 nam ik…. Totdat ik , samen met mijn vriend erachter kwam dat de bron, de maag, het maagzuur, als dat niet goed is dat word niets meer opgenomen. .. de maag is ook je zonnevlecht. Als dat chacra niet stroomt, … Zenden ontvangen … We kwamen er ook achter hoe minder maagzuur je hebt, je zend dan lage energie, hoe vager, zwaarder de energie naar je toe komt. Rare en boze dingen bijvoorbeeld…… Voor ons geld, pak de bron aan ….

  Groetjes Renske

 3. Goed om dit nogmaals onder de aandacht te brengen.
  ik ben zelf ook weer wakker geschud zo.
  Heb zelf ook wel wat symptomen van een mg gebrek.
  quinoa ook goede bron van magnesium. en wellicht ook met mate pure ( > 80 % ) chocolade??

 4. Wat is dan erger een tekort of een teveel aan magnesium? Mijn man heeft een teveel aan magnesium enig idee wat nu erger is?

  Angenie

  • Zowel een teveel als een tekort is niet goed. Normaalgesproken regelt het lichaam dit zelf. Alle mineralen werken samen. Magnesium staat in een verhouding met calcium en fosfor. Overdrijf daarom niet je dagelijkse hoeveelheid magnesium. Calcium krijgen we meestal wel genoeg binnen, magnesium daarentegen niet. Een teveel kan op korte termijn je botten zwakker maken. Een zware overdosis voor langere tijd uit zich eerder in een lage bloeddruk, tage hartslag, diarree, verwardheid.

 5. Een vraag voordat ik supplementen zou gebruiken:
  Kun je ook teveel magnesium krijgen en wat is daarvan dan het gevolg?

  • Poeh heftig verhaal. Erg bijzonder dat het met magnesiumsuppletie zo goed verholpen is. The miracle mineral is zeker een goede naam voor magnesium. Ik denk dat ik me ook maar weer wat vaker in ga smeren. Nooit het idee gehad dat je zo teveel binnen kreeg?

  • Ik adviseer altijd magnesiumcitraat. Niet omdat dit de beste is, maar wel omdat deze het beste werkt als we de prijs bekijken. Magnesiumoxide kun je beter altijd laten staan. De dosering verschilt per leeftijd, geslacht en situatie. Ik zou magnesium als onderhoudsdosis niet te hoog inzetten en je aan de opgegeven dosering houden. Ik zeg dit laatste omdat de dosering van magnesium per soort verschilt. De hoeveelheid elementaire magnesium is per vorm verschillend namelijk.

 6. Persoonlijk en voor mijn patienten heb ik goed resultaten met de Schüssler Celzouten, Magnesium Phosphoricum, Nr.7. 3 x 1 of 2 Tabl. ook als “heiße 7”, 10 Tabl. oplossen in heet water, zo heet mogelijk drinken, niet met een metalen lepel roeren!
  In Nederland zijn deze Celzouten o.a. te koop bij de Tuinen, verder weet ik het niet, Reform vast ook.

  • De Etos verkoopt ze ook! Hennepzaad claimt ook een goede magnesiumleverancier te zijn. Maar is dat de juiste waarde? En wat is dan de beste vorm van toediening, met calcium?

   • Ik zou niet denken in tabletten, maar in milligrammen. Magnesium kun je het beste voor het slapen innemen ivm de ontspannende werking. Bij acute gevallen zoals stress kun je even hoog doseren, maar bij onderhoudsdosissen mag je niet te hoog gaan. Dit ivm dat magnesium je calcium en fosfor uit kan putten.

 7. Beste Juglen,

  ik gebruik elke dag een tl sol (gemaakt van keltisch zeezout) daarbij chlorella tabl en tarwegraspoeder eet alles biologisch en voel me verder gezond ! maar heb eerst 2x daags sol genomen maar was toen bang teveelvan het goeie binnen te krijgen nu naar 1x maar ik heb sinds kort een bibber oog en af en toe spierkrampen in bovenbeen ook krijg ik pijnlijke bultjes in handpalm (gaan wel weer weg maar ik begrijp niet waar het door komt ?

  • Petra, een bibberoog kan ook komen van -dagen- te lang achter elkaar naar een pc- of tabletscherm staren.

  • Ben ik het mee eens, maar een tekort wegwerken is iets anders dan een dagelijkse onderhoudsdosis…

 8. hallo, wegens jarenlange fibromyalgie, en allergie aan paracetamol en acetylsalicylzuur, kan ik niks van pijnstillers innemen. Ik probeer het met vit D3, B12 en B-Magnum. Vlgs apotheker moet ik de magnesium s avonds innemen, maar ik heb het gevoel dat ik daardoor moeilijker in slaap geraak, ik lig soms 2 à 3 uren wakker…Moest u nog tips hebben om fibro te lijf te gaan, , dan zijn deze welkom ! Grtjs, Rosanne

  • Hoi Rosanne,

   Water en 2 tot 3 gram ongeraffineerd zeezout (natuurwinkel) verspreid over de dag is dé oplossing voor onwillige spieren en kramp. Zout en water ontzuren je lichaam, brengt energie in de cellen en zorgen voor de juiste prikkeloverdracht.

   Water > 0,03 cc per kilo lichaamsgewicht. Bijv. 70 kg: 2,1 liter per dag (naast melk, koffie, zwarte thee enz.)
   Zout > ongeveer 3 gram per dag. Let op: gewoon keukenzout is niet goed.

   Voor het slapen gaan een paar korrels zout met water innemen en je slaapt als een roos!
   Ik neem altijd water op kamertemperatuur omdat het makkelijker drinkt.

   Dit alles staat ook in het boek “Water, het goedkoopste medicijn. Je bent niet ziek je hebt dorst” van Dr. Batmanghelidj.
   Water en zout werkt super. Heel veel kwalen verdwijnen als sneeuw voor de zon.

   Marieke

    • hoi Rosanne,

     Ben benieuwd wat je er van vindt.
     Veel info en ook een totaal andere kijk op de werking van het lichaam, ik heb het wel 3 keer gelezen.
     Maar ik snap het nu en het werkt ook nog eens een keer!
     Succes!

  • Probeer ook eens Alfa liponzuur. Bij onze oosterburen standaard bij pijn…. Verder kan je misschien baat hebben bij het smeren van Magnesiumolie.

 9. hallo, mijn vrouw heeft ontzettend last van exceem, vooral op haar handen en dat al een jaar of vier, ze heeft alles al geprobeerd om er vanaf te komen maar niets helpt, volgens de een komt het door parasieten en een ander zegt het zit in het voedsel, we zijn gestopt met gewoon brood en eten nu spelt brood, s,morgens als ontbijt een vruchten smoetie, groenten van eigen tuin, maar niets helpt, ze heeft gigantische jeuk aan haar handen en heel veel pijn, en alsmaar vellen het is geen gezicht, in het flebolochies centrum gaven ze een zak vol pretnison of het smartie,s waren we zijn nu al verschillende jaren niet op vakantie geweest, helpt zeezout misschien of magnesium?, m,n vrouw is 72 jaar en wil nog een tijdje mee, zoals het nu gaat hoeft het niet meer van haar, aub help!, grtes jan walta

  • Hoi Jan,
   Is je vrouw ook al op coeliakie getest? Dit was bij mijn zus de oorzaak van haar exceem en jeuk. Nu eet ze glutenvrij en gebruikt ze ook een uvb lamp en het gaat veel beter met haar.
   Verder kan visolie (omega 3) ook nog helpen, maar misschien gebruikt ze dat al?

  • Beste Jan,

   Ik hoop dat je dit bericht (na een jaar) nog leest. Ik herken mij zeer in jouw verhaal.

   Juglen, ik hoop dat dit bericht geplaatst kan/mag worden in de hoop dat meerdere mensen iets aan mijn ervaring hebben.

   Mijn partner had enkele jaren geleden ook hele erg last van eczeem. Het was zo erg dat er een moment kwam dat ze niet meer wilde leven. Zo erg was het. Het ziekenhuis gaf geen soelaas dan behalve de woorden: u moet ermee leren leven en gebruikt u maar de hormoonzalf. Hier namen we geen genoegen mee.

   Na veel zelf onderzoek te hebben gedaan (raadplegen buitenlandse rapporten/documenten) kwamen we erachter wat oorzaken waren.

   De eerste oorzaak was een tekort aan magnesium dus hebben we de beste opneembare vorm gebruikt.

   De tweede oorzaak lag aan de de spijsvertering en wel een tekort aan spijsverteringsenzymen. Bij bloedonderzoek bleek dat er veel afvalstoffen (vanuit de darmen) in het bloed aanwezig waren. Dit was te wijten aan een zeer slechte spijsvertering. Wij hebben zeer goede ervaringen met het merk MRM digest all.

   De derde oorzaak lag aan het feit dat het bloed verzuurd was dus zijn we begonnen met het drinken van biologische appelazijn (verdund). Ik vind het niet lekker maar wij hebben een methode gevonden waardoor de verdunde appelazijn als limonade smaakt. Een kleine scheut appelazijn in een karaf (1 liter) doen, een theelepel biologische kokosbloesemsuiker erbij doen, een liter bubbeltjeswater van de Aldi (lekker en heel voordelig). Je hebt dan een heerlijke dorstlesser die ervoor zorgt dat het bloed gezuiverd maar ook basisch wordt.

   Tegen de jeuk gebruiken we een chinees kruid wat heel betaalbaar is, Scutellaria baicalensis. Als mijn partner dit gebruikt is de jeuk binnen 5 minuten verdwenen. Wij kochten dit van het merk Vitotaal.

   De eczeem is nu 90 procent minder geworden en het gaat steeds beter. Ik hoop dat je iets aan deze informatie hebt omdat ik weet hoe erg eczeem kan zijn.

   Heel veel succes en sterkte.

   Liefs van Tony.

 10. Ik gebruik al jaren magnesiumhydroxide voor mijn darmen, ik was in de veronderstelling dat ik magnesium zat binnen kreeg, maar nu twijfel ik toch of dit hetzelfde is als wat jij bedoeld.

 11. Hoi jeuk aan handen is de hormoon huishouding ga naar de huisarts en laat samen gestelde zalf met het juiste hormoon erin verwerken,ik ben er vanaf en was je handen niet met zeep,gewoon water! Succes

 12. Ik heb al heel lang een suis en hoge piep in me oren denk rechts het meest. Zou dat magnesium te kort zijn? Wat kan ik hier aan doen ? Sinds paar dagen drink ik sole water is dat goed. Of moet ik echt magnesium pillen kopen zo ja, welke en hoeveel ? Gr Gerry

 13. Ik heb begrepen dat magnesium stearate, wat in veel supplementen zit, niet zo gezond zou zijn. Klopt dat? En kan deze stof problemen veroorzaken bij soja allergie?

Reacties zijn gesloten.