web
statistics

7 chemicaliën om uit je badkamer te weren

badkamerDe volgende ingrediënten zitten vaak in de verzorgingsproducten die we dagelijks gebruiken – shampoo, zonnebrandmiddel enzovoorts – maar wetenschappers zijn het erover eens dat je ze beter kunt vermijden.

1. Parabenen
Parabenen zijn synthetische antibacteriële conserveermiddelen die veel voorkomen in producten voor persoonlijke verzorging met een hoog watergehalte: shampoo, conditioner, lotion, huidreinigers en douchegel. Je komt ze ook tegen in producten zoals deodorant in vaste vorm. Ze staan vermeld als methyl-, ethyl-, butyl- of propylparabeen. Uit onderzoek is gebleken dat parabenen in het lichaam oestrogeen nabootsen, waardoor de normale hormoonfunctie wordt verstoord. Ze zijn ook gevonden in biopsies van borsttumoren.

Een groeiende bewustwording met betrekking tot parabenen heeft een aantal producenten ertoe aangezet om parabenen te weren en te vervangen voor veiligere conserveermiddelen. Sommigen verbannen parabenen uit de producten en accepteren een verminderde houdbaarheid als de prijs voor gezond zakendoen. Vaak staat op verzorgingsproducten vermeld ‘vrij van parabenen’ zodat je niet zo je best hoeft te doen de kleine lettertjes van het etiket te lezen in de winkel. Ondertekenaars van de ‘Compact for Safe Cosmetics’ hebben toegezegd om het gebruik ervan te vermijden. De lijst van deze bedrijven is te vinden op www.safecosmetics.org.

2. Ftalaten
Ftalaten zijn weekmakers die de geur in parfum en de kleur en cosmetica stabiliseren; ze zorgen er ook voor dat nagellak niet schilfert. Op de meeste etiketten worden ze niet vermeld, hoewel ze in bijna alle denkbare persoonlijke verzorgingsartikelen te vinden zijn, verborgen onder de naam ‘parfum’.  (De bedrijfsformules voor producten worden wettelijk beschermd als informatie die niet hoeft te worden vrijgegeven.) Meerdere onderzoeken hebben ftalaten in verband kunnen brengen met onderdrukking van de normale schildklierfunctie en met geboortedefecten, waarbij het in het laatste geval vooral gaat om de invloed op de genitale ontwikkeling van jongens en het aantal zaadcellen in volwassen mannen.

Twee soorten ftalaten die vaak in cosmetica voorkwamen zijn sinds de recent ingestelde cosmetische veiligheidsrichtlijn in de EU verboden, waardoor internationale bedrijven gedwongen zijn om hun producten voor de Europese markt te herformuleren. Een aantal nagellakfabrikanten heeft het ‘giftige trio’ – dibutyl ftalaat, tolueen (een neurotoxisch oplosmiddel) en formaldehyde – uit hun nagellakformule gehaald. Toch is het nog steeds slim om met nagellak en andere nagelproducten heel voorzichtig te zijn, vooral als je zwanger bent. Een lak op waterbasis is de meest goedaardige optie.

3. Nanodeeltjes
Nanodeeltjes bestaan uit ultrakleine deeltjes van gewone ingrediënten en worden in van alles, van sportkleding tot autobanden, verwerkt. Je vindt ze vaak in zonnebrandmiddelen, om die transparant in plaats van wit te maken, of in antiverouderingsproducten, om ze in staat te stellen dieper in de huid door te dringen. Op etiketten staan ze vermeld als ‘microdeeltjes’. Deze ‘penetratiebevorderaars’ zijn zorgwekkend in samenhang met ftalaten en parabenen. En omdat het een nieuwe en behoorlijk krachtige technologie betreft, zijn milieu- en gezondheidsexperts ook bezorgd over de invloed op het milieu zodra ze terechtkomen in meren en rivieren. Hoewel de deeltjes zelf niet in verband worden gebracht met gezondheidsproblemen, raden veel experts toch aan te wachten met het gebruik tot er meer onderzoek naar is gedaan.

4. Sodium Laureth Sulfaat (SLS)
SLS is een synthetisch reinigingsmiddel en schuimmiddel waardoor huid- en oogirritaties kunnen ontstaan. Er is ook een koppeling met het bijproduct 1-4 dioxaan, een vermoedelijk kankerverwekkende verontreinigende stof die tot stand komt bij ethoxylering, een proces dat sommige ingrediënten iets minder hard maakt (Sodium lauryl sulfaat wordt bijvoorbeeld omgezet in sodium laureth sulfaat). Ethoxylering is één van de redenen waarom zoveel ‘zachtere’ producten – met een natuurlijke inslag of speciaal voor kinderen gemaakt – zulke verbazingwekkend hoge niveaus aan gifstoffen blijken te bevatten.

Volgens onderzoekers van de Organic Consumers Association, die in 2008 tests hebben gedaan met 1-4 dioxaan op honderden producten van 16 grote merken, waren maar 23 producten vrij van 1-4 dioxaan-verontreiniging. Veel bedrijven zijn gestopt met het gebruik van ge-ethoxyleerde ingrediënten zoals sodium lauryl sulfaat, om zowel 1-4 dioxaan verontreiniging als allergische reacties te vermijden. Volgens de norm van de ‘Whole Foods Premium Body Care Seal’ is het verboden. Zoek naar ‘-eth’ aan het eind van ingrediëntennamen om dit proces op te sporen.

5. Kunstmatige geurstoffen
Kunstmatige geurstoffen kunnen wel 200 ingrediënten bevatten die fabrikanten niet openbaar hoeven te maken. Tenzij duidelijk wordt aangegeven dat er geen synthetische stoffen in zitten, is de vermelding van ‘parfum’ – een veel voorkomend allergeen – op een etiket een betrouwbare aanwijzing dat het product ftalaten bevat. Sterkere parfums zijn de meest waarschijnlijke verdachten voor hoge concentraties van ftalaten. Sophie Uliano, een deskundige op het gebied van natuurlijke schoonheid en schrijfster van ‘Gorgeously Green: 8 steps to an earth-friendly life’ (Harper Collins, 2008), wijst erop dat ‘parfumvrij’ of ‘ongeparfumeerd’ niet altijd een betrouwbaar alternatief is, omdat producenten soms maskerende parfums gebruiken in plaats van identificeerbare geuren. Zoek naar producten waar expliciet op vermeld staat ‘geen synthetische geurstoffen’ of ‘uitsluitend natuurlijke essentiële olie en parfum’, of probeer bij bedrijven te kopen die de ‘Compact for Safe Cosmetics’ hebben ondertekend.

6. Diethanolamine (DEA) en Triethanolamine (TEA)
DEA en TEA zijn emulgatoren en schuimmiddelen die doorgaans in shampoo en douchegel te vinden zijn. Ze kunnen allergische reacties veroorzaken en, ironisch genoeg, ook droog haar en een droge huid. Ze horen tot de categorie van ‘nitrosamines’ (volgens onderzoek mogelijk kankerverwekkend) waartegen Uliano waarschuwt.

7. Diazolidinyl en Imidazolidinyl
Diazolidinyl en Imidazolidinyl Urea zijn veel gebruikte kunstmatige conserveringsmiddelen die contacteczeem kunnen veroorzaken en ervan worden verdacht formaldehyde-vrijmakers te zijn. Ze komen voor in zonnebrandmiddelen, lotion, shampoo – op dezelfde plekken als parabenen.

Hoeveel weet jij over gezondheid? Test je kennis over voeding in 30 vragen

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

14 gedachten over “7 chemicaliën om uit je badkamer te weren”

 1. Juglen, welke merken toiletartikelen gebruik jij of raad jij aan om bovenstaande chemicaliën te vermijden? Welke merken kwamen in jouw onderzoek goed uit de bus? Zelf ben ik onlangs overgestapt op een aluminium en parabenenvrije deo van Sanex en wil ik stapsgewijs schadelijke stoffen uit gaan bannen…

 2. Maar nu komt de hamvraag …..
  Welke middelen kan ik WEL in mijn badkamer toelaten en mogelijk is de vervolgvraag, waar kan ik die kopen?

  • Azijn, baking-soda en citroensap.
   Marseillezeep, ook te gebruiken voor het lichaam en wasmachine.

   Effectief en goedkoop.

   • 40gr sunlight zeep 40 gr soda, 0.5 liter warm water. Goed door roeren en daarna 2.5 liter warm water toevoegen. Heerlijk ruikend voor de witte was.
    Voor de bonte was de soda weg laten. Doe het in lege flessen en je hebt je eigen waspoeder, beter en stukken goedkoper.

    Je haar goed verzorgen? neem olijf olie en honing en maak dat warm. Na je wasbeurt het haar uitspoelen en de zachte olie door je haar kammer. Laten trekken en weer uitspoelen. lichtjes nawassen. En je hebt zacht haar en is een goede voeding voor je haar.

    Wasverzachter…. 1/3 water…1/3 azijn en 1/3 restjes haarbalsum als je die niet meer gebruikt goed door roeren en je hebt heerlijke wasvezachter……

 3. Bedankt voor deze info.

  Moet zeggen dat ik het wel erg lastig vind om op alles te letten. Word er af en toe moedeloos van en steek gewoon weer kop in het zand… en denk, het heeft toch geen zin om ertegen te vechten…

  Ik zal het wel opslaan en als ik er klaar voor ben, eens kijken wat ik op voorraad heb en wat ik weg kan gooien….

 4. Over cosmatica gesproken, maak het gewoon zelf, …bijenwas, rozenwater (kan je ook zelf maken),olijf-, cocosolie apart opwarmen tot 70graden dan samen voegen en roeren tot het een crême wordt,… voilà, als je het langer wil bewaren doe je er een druppeltje of 2 kaneel olie door (etherische olie zo te koop bij een reformhousewinkeltje).

  Oh Juglen, zag laatst een herhaling van Zembla op PC, berkkk, over vlees, nou ik ga voortaan dus geen vlees meer kopen bij de superketens, maar bij de slager. hij koopt zijn vlees bij de boer direct, die beesten hebben even van hun korte leventje mogen genieten, dat dan weer wel tja mijn kids zijn vlees eters, ik niet,maar kan het wel goed klaarmaken haha. groet van mij.

 5. Juglen, ik denk dat het minder erg is dan je laat voorkomen.

  Parabenen bijvoorbeeld zijn niet schadelijk voor je.

  De Amerikaanse ‘Cosmetics Cop’ Paula Begoun bestudeerde verschillende onderzoeken en concludeert dat de risico’s van parabenen minimaal zijn.

  De Nederlandse Cosmetica Vereniging claimt dat parabenen helemaal veilig zijn.

  Parabenen zouden een oestrogene werking hebben en het natuurlijke hormoon oestrogeen is een bekende factor bij het ontstaan van sommige soorten borstkanker.

  Die oestrogene werking is voor de gevonden parabenen ongeveer een miljoen keer minder krachtig dan het effect van natuurlijk oestrogeen.
  Oestrogeen is een hormoon en daar schrikken mensen altijd van, maar deze parabenen zitten ook in stoffen die we terecht als gezond beschouwen. In thee bijvoorbeeld, en in soja en geneesmiddelen. Soms zit het er natuurlijk in, soms wordt het toegevoegd.

  Er is ongelooflijk veel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan en daaruit blijkt dat het níet schadelijk is.

  Als je parabenen vindt in een tumor, is dat geen bewijs voor het verband tussen parabenen en kanker. Dat verband moet je aantonen en dat doen de onderzoekers niet. Eigenlijk is het net zoiets als constateren dat het buiten regent en dat ik op een stoel zit, en daaruit concluderen dat het regent omdát ik op een stoel zit. Onzin.

 6. dus je mag eigenlijk niks ‘kant en klaar’meer gebruiken…

  hoe zit het met producten van vb Weleda?

 7. Een van onze bekendste ketens, met de lekkere rookworsten, heeft ook een hele fijne productlijn, en niet te duur!

 8. Is er ergens een wetenschappelijk onderzoek waarin duidelijk wordt dat parabenen inderdaad schadelijk zijn ?

  Daar ben ik heel benieuwd naar.

Reacties zijn gesloten.