web
statistics

7 dingen waarover veganisten en paleodieet-volgers het eens zijn

woman-holding-a-bundle-of-carrotsEr is geen ‘juist’ dieet voor iedereen. Wat voor de één werkt kan voor de ander niet goed zijn. Daarom is de discussie over welk dieet het beste is eigenlijk nogal zinloos. Het enige goede antwoord is dat het afhangt van het individu.

Er zijn allerlei dingen waar je rekening mee dient te houden.

Daaronder vallen leeftijd, niveau van activiteit, voedselcultuur, stofwisselingsgezondheid ……en, zeker niet onbelangrijk, persoonlijke voorkeur.

Toch bestaan er gezonde eetpatronen die, hoewel schijnbaar compleet aan elkaar tegengesteld, meer dingen met elkaar gemeen hebben dan je misschien denkt.

Bijvoorbeeld… het paleodieet lijkt zo ongeveer het tegenovergestelde van een veganistisch – ofwel biologisch, plantaardig – eetpatroon te zijn.

Beide diëten kunnen bogen op glansrijke succesverhalen en er is zelfs bewijs uit klinische studies dat er indrukwekkende gezondheidsvoordelen mee behaald worden (12).

Als we kijken naar wat deze eetpatronen gemeen hebben, in plaats van wat ze scheidt, dan kunnen we beginnen conclusies te trekken over waaruit een gezond dieet nu echt bestaat.

Hier volgen 7 dingen waarover de veganisten en paleo-aanhangers het gewoon eens zijn.

1. Het standaard Amerikaanse eetpatroon (Standard American Diet, SAD) is een ramp
Het typische moderne dieet wordt vaak het SAD-dieet (een toepasselijk acroniem!) genoemd.

Dit is het dieet dat het gemiddelde persoon dagelijks tot zich neemt, en het is een absolute ramp.

Het bestaat uit allerlei bewerkte voedingsmiddelen, verpakte voeding die totaal niet lijkt op datgene wat de mens gedurende de hele evolutie tot zich heeft genomen. Deze voeding bevat ontzettend weinig essentiële voedingsstoffen en kan ervoor zorgen dat je na verloop van tijd tekorten opbouwt aan belangrijke voedingsstoffen. Dit eetpatroon bevat niet alleen weinig gezond voedsel, het bevat ook zeer veel ingrediënten die gewoonweg schadelijk zijn.

Dat betekent dus dubbelop problemen. Heel weinig goed spul, maar volop ziektebevorderende troep. Overal waar het moderne dieet opduikt, volgen de ziektes…dit afschuwelijke dieet zou wel eens de grootste voorkombare risicofactor voor een aantal van de ernstigste ziektes ter wereld kunnen zijn.

Veganisten en paleo-aanhangers zijn het misschien oneens over waarom dit een slecht dieet is, maar ze zijn het er bijna allemaal over eens dat het een ramp is.

Kortom: Paleo-aanhangers en veganisten zijn het misschien oneens over waarom het westerse dieet slecht is, maar beide groepen zijn het er wel over eens dat dit een zeer schadelijke manier van eten is.

2. Dieet is beter dan medicijnen
De meeste chronische, westerse ziektes kunnen worden voorkomen. In veel gevallen kan het ziekteverloop zelfs omgekeerd worden door verandering van dieet (en leefstijl). Dat geldt bijvoorbeeld voor obesitas, het metabool syndroom en diabetes type 2. Maar goed, dat het mogelijk is wil nog niet zeggen dat het ook makkelijk is. Een zeer grote verandering van leefstijl kan moeilijk zijn en de meeste mensen houden het op den duur niet vol als ze het proberen (3).

Maar op zijn minst zou men de kans moeten krijgen om dit te doen, met hulp van gezondheidsprofessionals.

De meeste veganisten en paleo-aanhangers zijn het erover eens dat een verandering van dieet een veel betere optie is dan te proberen deze chronische ziektes met medicijnen te genezen. Zoals we weten, kunnen deze medicijnen niet echt ‘genezen’… ze pakken de wortel van het probleem niet aan, alleen de symptomen. Zelfs met medicijnen worden deze ziektes meestal erger in de loop der tijd.

Kortom: Veel chronische, westerse ziektes zoals obesitas en diabetes type 2 zijn omkeerbaar als je je dieet en leefstijl aanpast.

3. Geraffineerde koolhydraten en suiker zijn slecht
De meeste veganisten en paleo-aanhangers zijn het erover eens dat geraffineerde koolhydraten en suiker ongezond zijn.

Eigenlijk is zo ongeveer iedereen het erover eens dat dit waar is… hoewel sommigen de grootste nadruk leggen op andere aspecten van het dieet.

Geraffineerde koolhydraten bevatten weinig tot geen vezels, zijn van veel van hun goede voedingsstoffen ontdaan en kunnen leiden tot snelle bloedsuikerschommelingen, die bijdragen aan honger, zwaarlijvigheid en ziektes (456).

Suiker kan nog meer problemen geven… het bestaat voor 100% uit ‘lege’ calorieën en kan bijdragen aan ernstige stofwisselingsproblemen als het in grote hoeveelheden wordt gegeten (78).

Als je koolhydraten eet, neem dan volkoren, onbewerkte koolhydraten die nog lijken op hoe ze er in de natuur uitzien.

Kortom: Bijna iedereen is het met elkaar eens dat geraffineerde koolhydraten en toegevoegde suikers schadelijk zijn, ook de meeste veganisten en paleo-aanhangers.

4. Bewerkte olie is slecht
Een paar van de populairste versies van het veganistische dieet bevatten heel erg weinig vet. Ze vermijden eigenlijk alle bronnen van toegevoegd vet.

Het paleodieet gaat ervan uit dat sommige vetten goed zijn, maar het vermijdt transvetten en geraffineerde plantaardige vetten.

Dus hoewel veganisten en paleo-aanhangers het niet eens zijn over bepaalde vetten, is er wel overeenstemming over dat transvetten en geraffineerde plantaardige oliën ongezond zijn.

Dat transvetten schadelijk zijn is wel bekend. Ze worden in verband gebracht met een drastisch verhoogd risico op hartziektes en vele andere ziektes (910).

Geraffineerde plantaardige oliën bevatten weinig essentiële voedingsstoffen, kunnen makkelijk oxideren en bevatten veel te veel omega 6 vetzuren, die kunnen bijdragen aan een verstoring van de balans bij belangrijke biochemische processen (111213).

Kortom: Zowel het paleo- als het veganistische dieet vermijden geraffineerde zaad- en plantaardige oliën en kunstmatige transvetten.

5. Plantaardig voedsel is supergezond
Het is een groot misverstand dat het paleodieet vooral op vlees gebaseerd is. Dit voedingspatroon moedigt het eten van groente, fruit, noten, zaden en zelfs knollen aan….allemaal plantaardig voedsel.

Ik eet zelf een koolhydraatarm dieet dat voornamelijk paleo is en ik heb plek voor kilo’s groentes. Ik heb eerder echt in de verste verte nog nooit zo veel groente gegeten. Als je kijkt naar de calorieën, is mijn dieet vooral op dierlijke voeding gebaseerd. Maar als je kijkt naar het volume of het gewicht, dan bestaat mijn dieet voor twee derde uit planten.

Zelfs koolhydraatarme diëten laten ruimte over voor heel veel groentes en mensen die een dergelijk dieet volgen eten vaak uiteindelijk veel meer groentes dan daarvoor.

Alleen extreme versies van het koolhydraatarme/paleodieet zijn gebaseerd op nul koolhydraten (bijna geen groente), bijna alle boeken en belangrijke opinieleiders op het gebied van die diëten moedigen het eten van plantaardige voeding aan.

Kortom: Het belang van volop plantaardige voeding is iets dat bijna iedereen voorstaat, ook aanhangers van paleo en koolhydraatarme voeding.

6. Optimale gezondheid gaat veel verder dan alleen voeding
Optimale gezondheid gaat niet alleen over gezond eten. Er zijn verschillende andere leefstijlfactoren die net zo belangrijk zijn. Een van de redenen voor het succes van ‘diëten’ is dat mensen meestal meteen ook andere leefstijlverbeteringen aanbrengen.

Beweging is hierbij een zeer belangrijke factor….het is een essentieel onderdeel van gezond zijn.

Het leidt tot allerlei voordelen voor zowel de fysieke als mentale gezondheid, kan het risico op chronische ziektes enorm verminderen en kan helpen om je leven te verlengen (1415).

Slaap is ook een enorm belangrijke factor….slecht slapen is een van de grootste risicofactoren voor obesitas en vele chronische ziektes (16).

Hoewel het vaak onderbelicht blijft, is het misschien wel het allerbelangrijkstvoor je gezondheid dat je goed slaapt en genoeg slaap krijgt.

Het eetpatroon is maar een deel van de puzzel, zonder de rest is die niet compleet.

7. Echt voedsel is de sleutel tot een goede gezondheid
De mens kan zich goed voelen bij een verscheidenheid aan diëten. Sommige mensen kunnen het best een koolhydraatarm dieet nemen, met veel dierlijk voedsel, anderen een vetarm dieet dat rijk is aan plantaardig voedsel.

Veganistisch, paleo, mediterraans, etc…..deze diëten kunnen allemaal werken, voor verschillende mensen. Zolang je je houdt aan echt, onbewerkt voedsel, wordt het minder belangrijk welke voedingsmiddelen je precies kiest.

Echte voeding is de sleutel tot een goede gezondheid, bewerkt voedsel is dat niet. Punt uit. (Met toestemming vertaald)

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

4 gedachten over “7 dingen waarover veganisten en paleodieet-volgers het eens zijn”

 1. Hi Juglen,

  Ik waardeer het dat je zoekt naar overeenkomsten ipv verschillen, alleen is het belangrijkste bij veganisme dierenwelzijn & dierenrechten en komt gezondheid en dergelijke pas echt daarna. Voor een veganist gaat ‘lekker’ en ‘gezondheid’ niet boven leed!

  • Ik vraag me dan wel af “leed voor wie?”
   Een mens is een omnivoor en zou eigenlijk gewoon af en toe vlees of eieren moeten eten(melk van een ander dier is onnatuurlijk)
   Als je een scharrelkoe op eet heeft die koe geen leed gehad, als je dat leed wel ziet dan vraag ik me af hoe een veganist tegen roofdieren aankijkt, of voer voor hun kat bv.
   Ook de factor portemonnee is vaak genoeg ook een kwestie van prioriteit, als je liever op vakantie wilt, prima, maar je kan ook voor biologisch eten(vlees) kiezen.

   Ik neem liever de natuur als voorbeeld dan een dieet.

 2. Helemaal mee eens Armande. Het gaat erg veel over ‘ons’.
  Dierenwelzijn en millieu niet vergeten.
  Dan factor portemonnee. Hoe kom je aan betaalbaar gezond en verantwoord voedsel als je b.v.zelf geen goentetuin hebt. Niet vergeten dat er altijd nog een behoorlijk prijskaartje hangt aan bio produkten in de supermarkt en speciaalzaak.
  Je moet erg vindingrijk zijn. En heeft de werkende moeder/vader daar nog tijd voor. Vooral in de stad, denk ik. Het lijkt wel vechten tegen de bierkaai. Zelf ben ik begonnen met bewust en biologisch eten in de zeventiger jaren. En ik heb het idee dat het toen makkelijker was dan tegenwoordig. Toen had je de biologisch winkel waar je alles kon kopen. Van groenten,fruit tot meel en alles wat daar tussen zit. Is dat er nog? Nu moet je in de supermarkt zoeken naar dat kleine schapje waar enkele biologische produkten staan. Terwijl er statistisch gezien wel vooruitgang is ervaar ik dat niet zo.

 3. Leuk Artikel Juglen.
  Ik denk inderdaad dat Veganisten en Paleo’ers het juist vaak met elkaar eens zijn, maar zoals Armande zegt speelt bij Veganisten dierenleed/misbruik/gebruik voor eigen genot een nog grotere rol.

  Het advies van Michael Pollan vind ik altijd wel een goede: Eat food, mostly plants, not too much.
  Ik denk namelijk dat als veel mensen wat meer groenten gaan eten ze al een stuk gezonder zouden worden (veel mensen halen de 200 gram nog niet eens). Er hoeft dan niet gelijk een label aan gehangen te worden.

  Herma, Het is waar dat grote supermarkten nu heel erg de dienst uit maken, maar er zijn tegenwoordig ook gewoon biologische supermarkten. Bij mij in de buurt zelfs 2. Ook de markt heeft een bio-kraam en je kunt tegenwoordig gemakkelijk via bepaalde sites vinden waar de boer eten verkoopt aan huis.
  Mocht je bij jou in de buurt geen biologische supermarkt hebben dan zou je ook eens kunnen kijken bij natuurwinkels daar hebben ze ook veel biologische producten (alleen geen groenten en fruit helaas).
  En volgens mij hebben de Jumbo en de Plus een uitgebreid bio-schap (weet niet of ik dit hier neer mag zetten).

Reacties zijn gesloten.

Send this to a friend