web
statistics

7 redenen waarom roomboter goed voor je is

Roomboter is één van die voedingsmiddelen die een saaie maaltijd kunnen omtoveren in een meesterwerk. Maar de laatste decennia kreeg het de schuld van alles en nog wat, van zwaarlijvigheid tot hart- en vaatziekten. Sinds kort is boter echter terug als ‘gezondheidsvoedsel’.

Hier volgen 7 redenen waarom boter goed voor je is.

1. Roomboter is rijk aan vetoplosbare vitamines
Er zitten heel wat vetoplosbare vitamines in boter, waaronder vitamine A, E en K2. Nou zijn A en E niet zo bijzonder. Als je een gezond eetpatroon volgt, met zowel dierlijke als plantaardige producten, dan krijg je daarvan waarschijnlijk al genoeg binnen. Maar ik wil het wel even hebben over vitamine K2, wat tamelijk zeldzaam is in het moderne dieet. Veel mensen weten er ook niets over.

Vitamine K2 kan een groot effect hebben op de gezondheid. Het is nauw betrokken bij de calciumstofwisseling en als je er te weinig van binnen krijgt kan het leiden tot ernstige ziektes, waaronder hart- en vaatziektes, kanker en botontkalking (123).

Vooral zuivel van grasgevoerde koeien is rijk aan Vitamine K2 (4).

Kortom: Boter bevat veel vetoplosbare vitamines. Grasgevoerde boter is vooral rijk aan vitamine K2, wat een groot gezondheidsvoordeel kan hebben.

 

2. Boter bevat veel gezonde verzadigde vetten
De ‘oorlog’ tegen verzadigd vet was gebaseerd op ‘slechte wetenschap’. Er is nooit echt bewijs geleverd dat het schade veroorzaakte. Uit recent onderzoek blijkt nu juist dat er geen verband bestaat tussen verzadigd vet en hart- en vaatziektes (56).

Verzadigd vet verhoogt het ‘goede’ HDL cholesterol en verandert de zeer slechte kleine en compacte LDL-deeltjes naar grotere deeltjes, wat gunstig is (78).

Daarbij komt nog dat boter een behoorlijke hoeveelheid van korte- en middellange keten vetten bevat, die anders worden omgezet dan andere vetten. Zij zorgen voor een verbeterd verzadigingsgevoel en verhoogde vetverbranding (910).

Kortom: Uit nieuw onderzoek blijkt dat er geen verband is tussen verzadigd vet en hart- en vaatziektes. Boter bevat korte- en middellange keten vetten.

 

3. Boter verlaagt het risico op een hartaanval, vergeleken met margarine
Reguliere voedingsrichtlijnen werken vaak averechts; ze hebben dan het tegenovergestelde effect van wat de bedoeling was.

Een goed voorbeeld daarvan is de aanbeveling om margarine te nemen in plaats van boter. Onze geliefde deskundigen hebben dit ons heel lang voorgehouden. En ja, wat gebeurde er dus: we vervingen boter, een gezond voedingsmiddel, met iets waarin sterk bewerkte transvetten zitten, die ronduit giftig zijn en allerlei ziektes veroorzaken. In het Framingham hartonderzoek werden de effecten van boter en margarine op hart- en vaatziektes onderzocht (11). Margarine verhoogde de kans op hart- en vaatziektes aanzienlijk, terwijl boter geen effect had.

Photo Source: Stephan Guyenet.
Photo Source: Stephan Guyenet.

Uit ander onderzoek bleek dat de consumptie van volvette zuivelproducten het risico op hartziektes met maar liefst 69% verlaagt, waarschijnlijk vanwege het hoge gehalte aan vitamine K2 (12).

Kortom: Margarine verhoogt het risico op hartaanval, terwijl roomboter dat niet doet. Grasgevoerde boter zou zelfs het risico op een hartaanval kunnen verkleinen vanwege het hoge gehalte aan vitamine K2.

 

4. Boter is een goede bron van het vetzuur butyraat
Het vetzuur butyraat wordt in de dikke darm geproduceerd door bacteriën wanneer ze worden blootgesteld aan voedingsvezels. Dat zou de hoofdreden kunnen zijn waarom vezels gezond zijn voor mensen. Maar er is nog een goede bron van butyraat, namelijk boter, dat voor 3 tot 4% uit butyraat bestaat. Butyraat ontleent zelfs zijn naam aan boter.

Bij ratten voorkomt suppletie met butyraat gewichtstoename bij een ongezond dieet, omdat het energieverbruik door butyraat toeneemt en de voedselinname erdoor wordt beperkt. Het verbetert ook de functie van de mitochondriën en verlaagt (nuchtere) triglyceriden en insuline (13).

Bij mensen is butyraat ontstekingsremmend en heeft het krachtige beschermende effecten op het spijsverteringssysteem (14151617).

Kortom: Boter is een prima bron van het vetzuur butyraat, wat verscheidene gezondheidsvoordelen kan hebben.

 

5. Boter is rijk aan geconjugeerd linoleenzuur
Boter, vooral grasgevoerde, is een geweldige bron van het vetzuur geconjugeerd linoleenzuur (CLA). Dit vetzuur heeft sterke effecten op het metabolisme en wordt ook commercieel verkocht als een supplement om af te vallen. Van CLA is bekend dat het anti-kanker eigenschappen heeft en dat het het vetpercentage bij mensen verlaagt (181920). Er zijn echter ook onderzoeken die geen effect van CLA op de lichaamssamenstelling laten zien (21).

Kortom: Grasgevoerde boter bevat CLA en dat kan volgens verschillende onderzoeken de lichaamssamenstelling verbeteren.

 

6. Boter wordt in verband gebracht met minder kans op overgewicht
Gezondheidsdeskundigen raden vaak magere zuivelproducten aan. Op die manier zouden we de benodigde hoeveelheid calcium kunnen binnenkrijgen zonder al die ‘slechte’ vetten en calorieën. Maar ondanks die hogere calorie-inhoud bestaat er tussen het eten van volvette zuivelproducten en overgewicht GEEN verband. Er is zelfs een nieuw overzichtsonderzoek uit 2012, dat de effecten van volvette zuivelproducten op overgewicht, hart- en vaatziekten en andere stofwisselingsziektes onderzocht. Daaruit bleek dat vette zuivelproducten het risico op stofwisselingsziekte NIET verhogen en volvette zuivel juist in verband staat met een aanzienlijke vermindering van het risico op overgewicht (22).

 

7. Boter is heerlijk!
Spreekt voor zichzelf….. (Met toestemming vertaald)

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

48 gedachten over “7 redenen waarom roomboter goed voor je is”

 1. Geachte,heer,mevrouw,
  Geweldig nieuws want ik vind het zo heerlijk op mijn brood,
  maarja omdat het niet gezond was nam ik maar Becel .
  Ben dus blij met dit nieuws en ga dus zeker over op de echte boter.
  Hartelijk dank voor de uiteen zetting,groetjes Maartje

  • Becel is gemaakt door Unilever en die heeft de hetze tegen roomboter gefinancierd (om meer dieet-margarine te kunnen verkopen).

   • Unilever liegt dat ze barst, miljoenen hebben ze in onderzoek gestoken om het effect in de mond van roomboter te imiteren.
    Het lukte niet en zelfs dia’s van het onderzoek zijn niet zuiver op de graat.
    Ze zijn pissig en dat mag de roomboter ontgelden.

 2. Ik werk in een bedrijf waar plantaardige vetten worden verwerkt voor de productie van margarine, frituurvet en andere producten en ik weet als geen ander dat ik die rommel niet best is. Als je weet hoe dat soort vetten worden bewerkt om ze enigszins “toonbaar” en “eetbaar” te maken voor menselijke consumptie dan wil je dat nooit meer! Vaak worden vetten ingekocht als “schadepartij”, dus eigenlijk nergens meer goed voor. Ze zijn vaak zwarter dan teer en dienen dus heel wat bewerkingen te ondergaan voordat het de consumptieketen in mag. Ik eet zelf alleen maar onbewerkte oliën en vetten en beschouw roomboter als een heerlijk en eerlijk natuurproduct. Daar kan geen geraffineerde margarine tegenop! Hou het bij de natuur, veel gezonder en veel lekkerder!!

 3. Gebruik gelukkig al heel lang roomboter en vooral om in te bakken. Het geeft alle gerechten een veel lekkere smaak. Blij te lezen dat het goed voor je is. Uiteraard met mate, want te is ……

  • Roomboter verlaagt juist het cholesterolgehalte. Maar een verhoogd cholesterolgehalte is uberhaubt niet erg. Ook een verzinsel van de industrie, om maar veel dieetboter en statines te kunnen verkopen.

   • Het lichaam gebruikt cholesterol o.a. voor reparatie van vaatwanden als gevolg van verlies van elasticiteit. De elasticiteit van de vaatwanden wordt ondersteund door vitamine C. Ik neem zelf 3000 mg vitamine C verdeeld over de dag.

 4. Roomboter is heerlijk én eerlijk. Geen toevoegingen van chemische rommel en gezond. Het is niet voor niets dat de mensen vroeger, lees voor de becel en andere bewerkte halvarines, margarines en spuitboters, veel gezonder waren en minder har- en bloedvaatproblemen hadden.

  Wij laten ons teveel leiden door de grote levensmiddelenproducenten zoals Unilever en Nestlé en het (onder)Voedingscentrum met hun achterhaalde, onverantwoord advies.

   • De gemiddelde leeftijd was inderdaad jonger, maar de meeste mensen stierven al bij de geboorte of aan infectieziekten…

 5. Ben je ook bekend met Ghee? Zo ja, weet je wat het verschil is wat vitamines etc. betreft? En wat zijn de voor- en nadelen van Ghee tov de pure roomboter?

  • Halvarine is NOG slechter… Light producten zou ik echt mijden en gewoon gaan voor puur natuur!

 6. Roomboter is toch een melkproduct? Is kokosboter niet beter? Melk is toch voor kalfjes en wordt afgeraden voor mensen?

  • Kokos is toch voor apen, melk en melk is nogal een verschil, aa ab bb, gepasteuriseerd, gesteriliseerd. Belangrijker is nog een goede verhouding tussen koolhydraten en eiwitten.

  • ja klopt op zich.
   maar vet is nog het enige goede in melk.
   roomboter bevat nog een klein beetje caseïne.
   maar de hoeveelheden zijn klein en de voordelen wegen nog op tegen de nadelen( klein beetje caseïne: melkeiwit)

 7. Ik vind roomboter erg lekker, maar weet sinds jaren dat ik een koemelk-intolerantie heb. Dus gebruik ik plantaardige margarine. Maar nu lees ik in enkele reacties dat dat ook niet goed is. Ik raak de weg een beetje kwijt; welk betaalbaar en lekker smeermiddel mag ik dan wel op mijn spelt-boterham met bio-jam doen?

 8. Ghee stinkt en ik vind het erg duur. Roomboter en kokosolie gebruik ik het meeste en bij exotische gerechten vaak rode palm olie.
  Irma, kijk eens op de ingrediëntenlijst bij de plantaardige margarine die je gebruikt. Ik denk dat je gaat schrikken.
  Kokosolie is puur en onbewerkt als je de extra vierge pakt. Een beetje googlen en het hoeft echt niet zo duur te zijn.
  Ik gebruik het echt overal voor :)

  Ik gebruik roomboter omdat er veel vitamine A,D, E en vitamine K bevat en vit A en K zijn toch vaak te vinden in dierlijke producten en deze heb je nodig.
  Roomboter bevat overigens bijna geen lactose meer dus ook mensen die een koemelkallergie hebben kunnen roomboter vaak goed verdragen.

 9. EINDELIJK!!! PREACH IT!!! Ik roep al jaren over gezamelijke ontbijt- en lunchtafels dat margarine (of halvarine for that matter) geen boter is, en dat roomboter gewoon goed is. Niet dat ik daar ooit onderbouwing bij had…
  …dit is ‘n steuntje in de rug.

 10. Ik sta in de supermarkt altijd te twijfelen tussen grasboter (dus van grasgevoerde koeien)die echter niet biologisch is en biologische roomboter. Wat is dan de beste keuze? Of mag ik ervan uit gaan dat de biologische boter ook van grasgevoerde koeien is?

  • Ik zou dan toch voor bio gaan. Het beste is bio grasboter, kun je meestal bij boeren in de buurt wel krijgen tegen een gunstige prijs…

 11. In roomboter zit Caseine in en veel mensen kunnen niet tegen de exorfine van Caseine en het verhard de slijmvlies van de longen

 12. Naast al dit goede nieuws is boter ook heel geschikt om mee te bakken en braden omdat er geen toxische stoffen vrijkomen. :-)

 13. Ik ben al 38 jaar kok en heb nog in de ouderwetse keuken gewerkt met alleen roomboter en ook toen vaak basis natuurproducten die later in een snelle ontwikkeling gingen in kant en klare producten, mijn mening is dat dat ook nooit goed is geweest, ook een regeling door de unilever.

  Ik merk dat nu vele gaten weer wat bewuster worden van eerlijke ingrediënten dus dat gaat ook langzaam weer in de commerciële wereld werken, ga zo door hoe meer mensen er bij komen hoe sterker wij allen kunnen vechten tegen de multinationals.

  Heb 3 jaar in Thailand gewerkt als kok daar is het volop aan de gang dat mensen de multinationals geloven, trap er niet in.

  GO BACK TO YOUR BASICS PLEASE!

  Succes Ton.

  • Mijn visite zegt: je neemt room van de melk af en houdt magere melk over. Van de room maak je roomboter, maar ook van volle melk. Karneboter komt van zure, volle melk en dan hou je karnemelk over. Antwoord — De naam karneboter is onzin, want alle boter ontstaat door karnen! Dat woord deugt dus niet. Je hebt toch ook geen bakbrood of een rolwiel? Nu kan uw visite hoog springen of laag, maar in de zuivelfabriek karnt men boter van gezuurde room (van zoete room kan ook). Boter karnen van zure, volle melk kan natuurlijk wel; dat is duizenden jaren al gedaan. Maar het kost veel te veel arbeid omdat volle melk maar 3% tot 4% vet bevat! Zou je zure, volle melk karnen dan zou je inderdaad karnemelk krijgen. Maar omdat dit bijna niet gebeurt zuurt men tapterhelk en noemt dat karnemelk. Dat échte karnemelk lekkerder is willen wij niet ontkennen. Da”s dan de pleister op de wonde!

   Bron: http://www.digibron.nl/search/detail/012e994bec764ad40aa6ef42/zuiveltechniek

 14. Mijn opa (85) en oma (95 aten altijd roomboter en aten iedere dag 2 eieren. Aten verder eigen verbouwde groenten, gebruikten geen kant en klaar spullen. Ze wisten niets van gezondheidsproblemen die voeding met zich meebracht. Ze aten gewoonn… Maar kozen wel voor puur……

 15. Hoi Juglen,

  Sinds twee jaar heb ik familiaire hypercholesterolemie en neem ik iedere dag simvastatine, omdat de huisarts dit mede gezegd heeft. Thuis letten we erg op vetten, zout e.d., omdat ik niet de enige ben die dit heeft. Als boter gebruiken wij Becel light, omdat we denken dat dat beter voor je is. Maar nu heb ik een voedingsanalyse laten maken door een vriendin en die raadt Becel af. Gister heb ik dus grasboter gekocht, alleen mijn ouders zeggen er zit veel meer vet in dan in Becel light. Ik ben dus gaan twijfelen welke boter ik de rest van mijn leven wil en ga gebruiken. Wat zegt u?

  Tevens vind ik u blog echt super goed, dus ga vooral zo door!

  Groetjes, Ilya

 16. Ik gebruik de grasboter liefst smeerbaar uit een kuipje. Maar plastic is toch niet goed? Soms koop ik het in “blokvorm” en doe het in een BPA vrije afsluitbaar bakje. Maar dan komt er zo’n koelkastsmaak aan.

 17. Hai Juglen,

  Ik weet niet of jij dat weet maar ik denk vraag het even. Weet jij of Ghee en Colostrum exorfines bevat?

 18. Heel interessant. Bedankt.
  Dus roomboter is ook goed om in te bakken. Gebruik nu altijd olijfolie.
  Wat kan je aanraden om thuis fritten in te bakken? Plantaardige olie?

  • Ontgeurde kokosolie. Die met geur is net iets gezonder, maar een heel stuk duurder en je friet smaakt naar kokos…

   • ok, dus voor de fritten ontgeurde kokosolie. Bedankt.
    Maar wat voor gewoon iets te bakken in de pan? Roomboter of olijfolie?

 19. welke supermarkt verkoopt betrouwbare roomboter uitsluitend van gras gevoerde koeien?
  om de boer op te gaan is voor veel mensen met hun gehaast, baan ,rennen naar de kinderopvang ,haasten voor boodschappen , vaak geen optie. .
  daar is in de winkel natuurlijk mooi op ingespeeld, door alles kant en klaar voor het grijpen uitgestald, met fast food producten :( ik vind dat winkels verplicht moeten zijn om de gezondheid vd consumenten te bewaken. .alles wordt in plastic verpakt om mee te beginnen zelfs brood ..kan zo nog eindeloos door gaan ..mja vraag was ,welke supermarkt verkoopt gras gevoerde roomboter zonder toevoeging of verschraalde ingrediënten

 20. Verwend van de ‘Duitse Gründlichkeit’ kan ik hier in Nederland geen naamaanduiding vinden voor de verschillende botersoorten zo als:
  Süßrambutter / Sauerrambutter / Teebutter / leicht gesäuerte Butter …

  Dergelijke boterbenamingen kan ik hier niet vinden, en ook geen antwoord krijgen. Het zijn toch echt verschillende smaken en niet voor alle doeleinden te gebruiken. Ik ben dankbaar voor ieder suggestie.

 21. Ik weet niet of het dit artikel was maar ik koop inmiddels een jaar of 3 grasboter om er nu achter te komen dat grasboter helemaal niet bestaat! Het zou grasgevoerde boter moeten zijn en dit bestaat dus helemaal niet omdat het veel te duur is. Weer een marketingvalkuil waar ik in ben getrapt. Vanaf nu maar weer gewone roomboter kopen dus.

   • Ok, ik ben overtuigd :-). Wel grappig dat alle roomboter volgens het filmpje tijdens de zomer grasboter is. Een kennis die jaren varkensboer is geweest en hogere landbouwschool heeft gestudeerd zei dat alle boter uit dezelfde tank komt en dit klopt dus ook wel alleen vriezen ze de grasboter in en ook krijgen de koeien evenzogoed wel extra voer wat ik niet wist.

Reacties zijn gesloten.