Steeds meer mensen hebben te maken met diabetes. In veel gevallen gaat dit om diabetes type 2, maar Nederland kent ook steeds meer mensen met diabetes type 1. Diabetes lijkt zo op het eerste oog wellicht onschuldig, maar is gevaarlijker dan je denkt. Zo zijn er op dit moment ruim één miljoen mensen met diabetes type 2 (waarvan overigens 25% nog niet weet dat ze de ziekte hebben) en komen er iedere dag 249 diabetespatiënten bij. Gelukkig kun je zelf veel doen aan het voorkomen van de ziekte.
NB: voor diabetes type 1 geldt dat deze ziekte nog niet te voorkomen is, wel kun je met onderstaande tips de behoefte aan medicatie soms tot 70% verminderen.
1. ´Manage´ je bloedsuikerspiegel
‘Bloedsuikerspiegelmanagement’ betekent dat je door middel van je voeding en leefstijl ervoor zorgt dat je bloedsuikerspiegel zoveel mogelijk in balans blijft. Dit doe je door te kiezen voor gezonde voeding en door goede combinaties te maken van langzame koolhydraten met eiwitten + gezonde vetten en zo min mogelijk snelle koolhydraten en suikers te nuttigen.
2. Kies voor voedingsmiddelen met een Glycemische Lading onder de 50
Dus eet wel koolhydraten, maar kies degenen met zo min mogelijk effect op je bloedsuikerspiegel. De snelheid waarmee een koolhydraat in je lichaam wordt omgezet in suiker (en dus je bloedsuikerspiegel beïnvloedt) is terug te vinden in de Glycemische Index (GI) en Glycemische Lading (GL). Dit zijn twee meeteenheden die aangeven in hoeverre een bepaald voedingsmiddel je bloedsuikerspiegel beïnvloedt. Klik hier voor een uitgebreide lijst van de Glycemische Index.
De Glycemische Index (dit is de meest bekende) is hierin een indicator van de kwaliteit van de koolhydraten die een product bevat en geeft aan hoe snel een product in je bloed wordt omgezet in suikers. De Glycemische Lading is een indicator die niet alleen kijkt naar de kwaliteit, maar ook naar de hoeveelheid koolhydraten die een product bevat en geeft om die reden een veel beter beeld van het effect dat een voedingsmiddel heeft op de bloedsuikerspiegel.
3. Vergeet de huidige eetregels en schijf van vijf
Onze huidige eetregels komen uit de vorige eeuw en zijn inmiddels flink achterhaald. Stop dus met het tellen van calorieen en het letten op vet. Laat lightproducten en kiloknallers fijn in de schappen staan en kies voor volwaardige en eerlijke voeding die het lichaam verzadigt en geeft wat het nodig heeft. Juist al dat ´EHBO-voer´ is gevaarlijk voor je lichaam en draagt bij aan het ontstaan van allerlei welvaartsziekten, waaronder diabetes. Bovendien dien je ook het milieu er niet mee.
4. Vermijd gluten en zuivel van koemelk
Hoewel er nog geen onomstotelijke bewijzen zijn van de effecten op mensen als het gaat om de ontwikkeling van (met name) diabetes type 1, tonen onderzoeken op muizen en koeien al aan dat zowel zuivel van koemelk als gluten weleens een belangrijke factor zouden kunnen zijn bij het uitlokken van de auto-immuunreacties die er bij kinderen voor kunnen zorgen dat diabetes type 1 ontstaat. Ook als diabetes type 1 in jouw familie voorkomt, is het verstandig om voorzichtig te zijn met gluten en zuivel.
5. Wees terughoudend met alcohol
Alcohol gedraagt zich in je lichaam hetzelfde als suiker (en vaak nog erger). Bovendien bevat alcohol ook veel suikers en belast het je lever enorm (het lichaam ziet het als gif). Zeker met zoete witte wijn of een biertje tik je per glas al snel tussen de 3 en 6 suikerklontjes weg (ter informatie: je hebt per dag ongeveer 5 suikerklontjes nodig uit natuurlijke voeding). Beperk alcohol dan ook echt tot speciale gelegenheden en drink het bij de maaltijd. Kies voor maximaal 3-4 glazen per week en drink er direct een glas water bij.
6. Stop met het gebruik van zoetstoffen
Zowel het eten van suikers als het eten van zoetstoffen geeft in je lichaam dezelfde reactie: de zoete smaak in de mond zorgt ervoor dat het lichaam insuline gaat aanmaken. Hieruit blijkt ook nog eens dat het tellen van calorieën niet werkt. Immers: zoetstoffen leveren veelal geen calorieën, maar zouden wel eens voor een verhoogde aanmaak van insuline in het lichaam kunnen zorgen. Daarbij zijn sommige zoetstoffen toxisch, waardoor de lever de gifstoffen in vet kan dumpen.
7. Eet zo min mogelijk tussendoortjes
Steeds meer artsen en wetenschappers geven aan dat tussendoortjes bijdragen aan het toenemende aantal mensen met diabetes en obesitas. Tussendoortjes zijn aangeleerd gedrag en zijn eigenlijk alleen nodig als je jouw maaltijden niet goed opbouwt en teveel suikers en snelle koolhydraten eet om zo de te grote schommelingen in je bloedsuikerspiegel te corrigeren. Een gezond eetpatroon bestaat uit drie volwaardige maaltijden per dag en zeker als je kiest voor kwaliteit op je bord verzadigt dit perfect.
8. Beweeg voordat je gaat eten!
Bewegen voor de maaltijd helpt het lichaam om suikers te verbranden en verhoogt de insulinegevoeligheid van je cellen waardoor er minder snel diabetes zal ontstaan. Je hoeft overigens echt de sportschool niet plat te lopen. Iedere dag een stevige wandeling van een half uurtje is voldoende, zeker als je dit plant voor je maaltijd!