8 verrassende gezondheidsvoordelen van koriander

Koriander is een kruid dat veel gebruikt wordt als smaakmaker in internationale gerechten. Het is afkomstig van de Coriandrum sativum-plant en is familie van peterselie, wortelen en selderie. Veel mensen gebruiken koriander in soepen en sauzen en in gerechten uit het Midden-Oosten, Azië en India, zoals curry’s en masala’s. Korianderblaadjes worden vaak in hun geheel gebruikt maar de zaden worden gedroogd of gemalen gebruikt. Hieronder worden 8 gezondheidsvoordelen van koriander besproken.

1. Kan bloedsuikerspiegel verlagen
Een hoog bloedsuikergehalte is een risicofactor voor diabetes 2 (1).  Korianderzaadjes, -extract en -olie kunnen bijdragen aan bloedsuikerverlaging doordat ze de werking van enzymen stimuleren die ervoor zorgen dat suiker uit het bloed wordt gehaald (2). Een studie met ratten met obesitas en hoge bloedsuikerspiegels wees uit dat een enkele dosis van 20 mg per kilo korianderzaadextract zorgde voor een verlaging van de bloedsuikerspiegel met 4 mmol/l in slechts 6 uur; vergelijkbaar met de effecten van het bloedsuikermedicijn glibenclamide (3). Een vergelijkbaar onderzoek met dezelfde dosis korianderzaadextract toegediend aan diabetische ratten constateerde een verlaging van de bloedsuikerspiegel en verhoging van de insulineafgifte, vergeleken met een controlegroep (4).

Kortom: Koriander kan de bloedsuikerwaarde verlagen door activering van bepaalde enzymen. Het is zelfs zo krachtig dat mensen met erg lage bloedsuikerwaarden er voorzichtig mee dienen te zijn.

2. Rijk aan immuniteit-versterkende antioxidanten
Koriander bevat verscheidene antioxidanten, die celschade door vrije radicalen voorkomen. De antioxidanten erin blijken ontstekingsremmend te werken in ons lichaam (567). Het gaat om onder andere terpineen, quercetine en tocoferolen, die kankerbestrijdende, immuniteit-versterkende en neurobeschermende effecten hebben, volgens reageerbuis- en dierstudies (891011). Een reageerbuisstudie stelde vast dat de antioxidanten in korianderzaadextract ontstekingsremmend werkten en de groei van long-, prostaat-, borst- en dikkedarmkankercellen vertraagden (12).

Kortom: Koriander zit vol met antioxidanten die immuniteit-bevorderende, kanker- en ontstekingsremmende en neurobeschermende effecten hebben.

3. Kan de hartgezondheid bevorderen
Sommige dier- en reageerbuisstudies suggereren dat koriander de risicofactoren voor hartziekte kan verlagen, zoals hoge bloeddruk en het niveau van ‘slecht’ LDL-cholesterol (1314). Korianderextract blijkt een diuretische werking te hebben, wat inhoudt dat het bijdraagt aan de afvoer van een teveel aan natrium en water uit je lichaam. Dit kan zorgen voor bloeddrukdaling (13). Er zijn ook aanwijzingen dat koriander cholesterolverlagend kan werken. Een studie wees uit dat ratten die korianderzaden kregen een significante daling vertoonden van LDL-cholesterol en een verhoging van het ‘goede’ HDL-cholesterol (15). Bovendien merken veel mensen dat ze minder natrium (zout) gebruiken als ze scherpe kruiden en specerijen eten, wat kan bijdragen aan de hartgezondheid. Bij bevolkingsgroepen die naast andere specerijen veel koriander gebruiken zijn de cijfers voor hartziekten vaak lager – vooral vergeleken met mensen met een Westerse voedingspatroon, waarin meer zout en suiker gebruikt worden (16).

Kortom: Koriander kan je hart beschermen door de bloeddruk en ‘slecht’ LDL-cholesterol te verlagen, terwijl het ‘goede’ HDL toeneemt. Voeding rijk aan specerijen lijkt verband te houden met een lager hartziekterisico.

4. Kan de hersengezondheid beschermen
Veel hersenaandoeningen, waaronder parkinson, alzheimer en multiple sclerose, zijn ontstekingsgerelateerd (171819). De ontstekingsremmende eigenschappen van koriander kunnen zorgen voor bescherming tegen deze ziekten. Een rattenstudie wees uit dat korianderextract bescherming bood tegen zenuwcelschade na een toeval veroorzaakt door drugsgebruik, waarschijnlijk vanwege de antioxidantwerking (20). Een muizenstudie constateerde dat korianderblad het geheugen verbeterde, wat doet vermoeden dat de plant misschien ingezet kan worden bij alzheimer (21). Koriander kan ook helpen bij angststoornissen. Dierstudies tonen aan dat korianderextract bijna net zo effectief is tegen de symptomen van deze aandoening als diazepam, een gangbaar kalmeringsmiddel. Er is nog wel meer onderzoek onder mensen nodig.

Kortom: De antioxidanten in koriander kunnen hersenontsteking verminderen, het geheugen verbeteren en angstklachten verminderen. Er is echter nog wel meer onderzoek nodig.

5. Kan de spijsvertering en darmgezondheid bevorderen
Olie uit korianderzaad kan een gezonde stofwisseling bevorderen (23). Een 8 weken durende studie onder 32 mensen met PDS (prikkelbare-darm-syndroom) wees uit dat 3 maal daags 30 druppels van een kruidenmedicijn met koriander maagpijn, opgeblazenheid en ongemak verminderde, vergeleken met een placebo (24). Korianderextract wordt in de traditionele Iraanse geneeskunde gebruikt als eetlustopwekker. Een rattenstudie wees uit dat het zorgde voor meer eetlust, vergeleken met een controlegroep van ratten die alleen water kregen, of niets (25).

Kortom: Koriander kan vervelende spijsverteringsklachten verminderen, zoals opgeblazenheid en ongemak, die vaak voorkomen bij mensen met PDS. Het kan ook de eetlust stimuleren bij sommige mensen.

6. Kan infecties bestrijden
Koriander bevat antimicrobiële verbindingen die kunnen helpen tegen bepaalde infecties en tegen voedselvergiftiging. Dodecenal, een stof in koriander, kan bacteriën bestrijden zoals Salmonella, die levensbedreigende voedselvergiftiging kan veroorzaken; iets waar 1,2 miljoen Amerikanen per jaar last van hebben (2627). Bovendien bleek uit een reageerbuisstudie dat korianderzaad een van de verscheidene Indiase specerijen is die bacteriën kan bestrijden die urineweginfecties veroorzaken (28).

Kortom: Koriander heeft antimicrobiële effecten die tegen voedselvergiftiging en ziekteverwekkers zoals Salmonella kunnen werken.

7. Kan de huid beschermen
Koriander heeft gunstige effecten op de huid, zoals bij milde uitslag of huidontsteking. Uit een onderzoek bleek dat korianderextract op zichzelf niet in staat was om luieruitslag bij baby’s te behandelen, maar samen met een andere verzachtende stof werkte het wel als alternatieve behandeling (3132). Andere studies wijzen uit dat de antioxidanten in korianderextract celschade, die kan leiden tot versnelde huidveroudering, kunnen helpen voorkomen en ook huidschade veroorzaakt door UVB-straling (3334). Bovendien gebruiken veel mensen sap van korianderblad voor huidaandoeningen zoals acne, pigmentvorming, vette of droge huid. Er is echter geen onderzoek gedaan naar deze toepassingen.

Kortom: Koriander bevat antioxidanten die de huid kunnen beschermen tegen veroudering en zonschade. Het kan ook werken tegen milde huiduitslag.

8. Makkelijk in gebruik
Alle delen van de korianderplant zijn eetbaar, maar de zaden en blaadjes hebben een zeer verschillende smaak. Korianderzaad heeft een aardse smaak, terwijl de blaadjes scherp en citrusachtig smaken – hoewel sommige mensen vinden dat ze naar zeep smaken. Hele zaden kunnen worden gebruikt in baksels, gefermenteerde groenten, geroosterde groenten en linzengerechten. Als ze verwarmd worden komt het aroma vrij en daarna kunnen ze worden vermalen voor gebruik in pasta’s en deeg. De korianderblaadjes kunnen het best tot hun recht in de soep of in koude pastasalades, bij linzen, verse tomatensaus of Thaise noedelgerechten. Je kunt ze ook samen met knoflook, pinda’s, kokosmelk en citroensap pureren tot een currypasta voor in sauzen en marinades.

Kortom: Korianderzaadjes en -blaadjes zijn allebei goed toe te passen in de keuken, maar het grote verschil in smaak tussen de twee bepaalt waarin ze het best tot hun recht komen.

Conclusie
Koriander is een geurig, antioxidantrijk kruid met vele toepassingen in de keuken en met meerdere heilzame gezondheidseffecten. Het kan helpen bij het verlagen van je bloedsuiker, bestrijden van infecties en het kan de hart-, hersen-, huid- en spijsverteringsgezondheid bevorderen. De blaadjes en zaden zijn makkelijk toe te passen in allerlei gerechten. Onthoud dat veel van de hierboven genoemde studies geconcentreerde extracten gebruiken, wat het moeilijk maakt om te weten hoeveel koriander je nodig hebt om dezelfde gunstige effecten te verkrijgen (met toestemming vertaald).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.