8 Verrassende gezondheidsvoordelen van rozenbottelthee

Rozenbottelthee is een kruidenthee die wordt gemaakt van de pseudovruchten van de rozenplant. Het heeft een delicate, bloemige smaak die lichtjes zoet is met een uitgesproken wrange nasmaak. De rozenbottels, die zich net onder de bloemblaadjes van de roos bevinden, zijn klein, rond en meestal rood of oranje. Er zijn honderden soorten rozenplanten, maar het onderzoek naar rozenbottels heeft zich geconcentreerd op de pseudovruchten van de Rosa canina-plant (1). Rozenbottels worden in verband gebracht met talrijke voordelen, waaronder een verbeterde immuniteit, een gezond hart, gewichtsverlies, en huidveroudering. Hier zijn 8 gezondheidsvoordelen van het drinken van rozenbottelthee.

1. Rijk aan antioxidanten
Antioxidanten zijn stoffen die de cel beschermen tegen of de schade beperken die wordt veroorzaakt door moleculen die vrije radicalen worden genoemd. Het consumeren van voedingsmiddelen en dranken die rijk zijn aan antioxidanten kan bescherming bieden tegen chronische aandoeningen zoals hartaandoeningen, kanker en diabetes type 2 (2). In een onderzoek naar de antioxidantgehalten van zes fruitextracten bleek rozenbottel de hoogste antioxidantcapaciteit te hebben (3). Meer in het bijzonder is gebleken dat het een hoog gehalte aan polyfenolen, carotenoïden en vitamine C en E bevat, die allemaal krachtige antioxiderende eigenschappen hebben (1, 4). De hoeveelheden van deze antioxidanten in rozenbottels kunnen sterk variëren, afhankelijk van de plantensoort, het tijdstip van de oogst en de hoogte waarop de plant is geteeld (4, 5). Interessant is dat planten uit hoger gelegen gebieden over het algemeen een hoger gehalte aan antioxidanten hebben (4). Bovendien blijkt uit onderzoek dat gedroogde rozenbottels mogelijk minder antioxidanten bevatten dan verse soorten (6). Omdat rozenbottelthee met beide kan worden gemaakt, krijg je wellicht meer antioxidanten binnen door verse rozenbottels te gebruiken in plaats van gedroogde of theezakjes.

Kortom: Rozenbottels zijn rijk aan antioxidanten die kunnen helpen bij de bescherming tegen celschade door vrije radicalen. Hoewel de exacte hoeveelheid per plant verschilt, is aangetoond dat verse rozenbottels meer antioxidanten bevatten dan gedroogde.

2. Kan een gezond immuunsysteem ondersteunen
Een van de meest indrukwekkende voordelen van rozenbottels is hun hoge concentratie vitamine C. Hoewel de exacte hoeveelheid per plant verschilt, is aangetoond dat rozenbottels een van de hoogste vitamine C-gehalten van alle vruchten en groenten hebben (1, 4). Vitamine C speelt vele essentiële rollen in je immuunsysteem, waaronder (7, 8, 9, 10):

  • het stimuleren van de productie van witte bloedcellen, lymfocyten genaamd, die je lichaam beschermen tegen infecties
  • het verbeteren van de functie van lymfocyten
  • de beschermende barrière van je huid tegen ziekteverwekkers van buitenaf in stand te houden

Naast vitamine C bevatten rozenbottels een hoog gehalte aan polyfenolen en vitamine A en E, die allemaal je immuunsysteem helpen versterken en beschermen (11, 12, 13, 14). Hoewel dieronderzoek suggereert dat supplementatie met geconcentreerd rozenbottelextract de immuunfunctie kan verbeteren, ontbreekt onderzoek bij mensen (10).

Kortom: Vergeleken met andere vruchten en groenten bevatten rozenbottels een van de hoogste gehaltes aan vitamine C. Deze vitamine helpt, samen met andere bestanddelen in rozenbottelthee, je immuunsysteem te versterken en te beschermen.

3. Kan beschermen tegen hartaandoeningen
Vanwege de hoge concentratie antioxidanten kan rozenbottelthee de gezondheid van het hart ten goede komen. Studies suggereren een verband tussen de inname van vitamine C en het risico op hartziekten. Een review van 13 studies toonde aan dat suppletie met minstens 500 mg vitamine C per dag werd geassocieerd met een significante daling van LDL (slecht) cholesterol en triglyceriden in het bloed, twee risicofactoren voor hartziekten (15). Bovendien hebben observationele studies een verband gelegd tussen onvoldoende inname van vitamine C en een verhoogd risico op overlijden aan hartziekten (16). Rozenbottels zijn ook rijk aan flavonoïden. Van deze antioxidanten is aangetoond dat ze de bloeddruk verlagen bij mensen met een verhoogde bloeddruk en de bloedstroom naar het hart verbeteren (17). Uit een 6 weken durend onderzoek bij 31 volwassenen met obesitas bleek dat degenen die een drankje met 40 gram rozenbottelpoeder per dag consumeerden, een significant betere bloeddruk en LDL (slecht) cholesterolgehalte hadden, vergeleken met de controlegroep (18). De onderzoekers suggereerden echter dat deze gunstige effecten gedeeltelijk te danken kunnen zijn aan het hoge vezelgehalte van het poeder, dat niet aanwezig is in rozenbottelthee.

Kortom: Rozenbottels bevatten antioxidanten waarvan is aangetoond dat ze beschermen tegen hartaandoeningen, maar er is meer onderzoek nodig naar de effectiviteit van specifieke thee van rozenbottels.

4. Kan helpen bij gewichtsverlies
Onderzoek suggereert dat rozenbottelthee kan helpen bij gewichtsverlies. Uit studies blijkt dat rozenbottels van de Rosa canina-plant veel antioxidanten bevatten, tiliroside genaamd, die vetverbrandende eigenschappen kunnen hebben. In een 8 weken durend onderzoek bij muizen die vatbaar zijn voor overgewicht, kregen muizen met een vetrijk dieet met 1% rozenbottelextract aanzienlijk minder lichaamsgewicht en buikvet dan dieren die het supplement niet kregen (19). Menselijk onderzoek laat vergelijkbare resultaten zien. In een 12 weken durend onderzoek bij 32 volwassenen met overgewicht, verminderde het dagelijks innemen van 100 mg rozenbottelextract het lichaamsgewicht en het buikvet aanzienlijk, vergeleken met de placebogroep (20). Het huidige onderzoek is echter beperkt tot de effecten van geconcentreerd rozenbottelextract – niet van thee. Meer menselijke studies zijn nodig om de relatie tussen rozenbottelthee en gewichtsverlies te evalueren.

Kortom: Sommige studies bij muizen en mensen wijzen op een verband tussen Rozenbottelextract en vermindering van lichaamsgewicht en maagvet. Toch is er meer onderzoek nodig naar specifieke rozenbottelthee.

5. Kan beschermen tegen diabetes type 2
Hoewel het exacte mechanisme onduidelijk is, suggereren sommige onderzoeken dat rozenbottels kunnen beschermen tegen diabetes type 2. In een onderzoek bij muizen die een vetrijk dieet volgden, leidde suppletie met rozenbottelpoeder gedurende 10-20 weken tot een aanzienlijke verlaging van de bloedsuikerspiegel, de nuchtere insulinespiegel en de groei van vetcellen in de lever – drie risicofactoren voor type 2 diabetes (21). In een andere studie verlaagde rozenbottelextract de nuchtere bloedsuikerspiegel aanzienlijk bij ratten met diabetes (22). Echter, in een onderzoek bij volwassenen met obesitas, had het dagelijks supplementeren met rozenbottelpoeder geen significante effecten op de nuchtere glucosespiegels of insulinegevoeligheid. Deze resultaten golden zowel voor mensen met een gezonde als met een verminderde bloedsuikerspiegel (20). Net als bij gewichtsverlies is het huidige onderzoek beperkt tot rozenbottelextract, en zijn er meer studies nodig naar het verband tussen rozenbottelthee en het risico op diabetes type 2.

Kortom: Hoewel studies bij knaagdieren erop wijzen dat Rozenbottelextract antidiabetische effecten heeft, is dit verband bij mensen nog niet bevestigd. Bovendien zijn er meer studies nodig waarbij specifiek rozenbottelthee wordt gebruikt.

6. Kan ontsteking en pijn verminderen
Rozenbottelthee is rijk aan verbindingen met ontstekingsremmende effecten, waaronder polyfenolen en galactolipiden (1, 23). Galactolipiden zijn de belangrijkste vetsoorten in celmembranen. Recentelijk zijn ze bestudeerd vanwege hun sterke ontstekingsremmende eigenschappen en het potentieel om gewrichtspijn te verminderen (1, 24). In een review van drie studies bleek dat suppletie met rozenbottel de gewrichtspijn bij mensen met osteoartritis aanzienlijk verminderde. Bovendien hadden degenen die rozenbottel kregen twee keer zoveel kans om een verbetering van de pijn te rapporteren, vergeleken met de placebogroep (24). Een andere studie van 4 maanden bij 100 mensen met osteoartritis toonde aan dat degenen die dagelijks 5 gram rozenbottelextract innamen aanzienlijk minder pijn en een grotere beweeglijkheid van het heupgewricht ervoeren, vergeleken met de controlegroep (25). In feite meldde 65% van de deelnemers in de rozenbottelgroep enige vermindering van pijn (25). Rozenbottelextract zou ook kunnen helpen bij reumatoïde artritis, hoewel het onderzoek beperkt is en studies van hoge kwaliteit bij mensen ontbreken (1). Bedenk dat onderzoek naar de ontstekingsremmende werking van rozenbottels zich heeft gericht op geconcentreerd extract en niet op thee.

Kortom: Rozenbottelthee is rijk aan ontstekingsremmende bestanddelen, waaronder galactolipiden. Onderzoek heeft een verband aangetoond tussen rozenbottelextract en verminderde artritispijn. Toch zijn er meer studies met rozenbottelthee nodig om deze resultaten te bevestigen.

7. Kan huidveroudering tegengaan
Collageen is het eiwit dat het meest voorkomt in je lichaam en dat verantwoordelijk is voor de elasticiteit van je huid. Van vitamine C is aangetoond dat het de collageensynthese bevordert en huidcellen beschermt tegen schade door de zon, wat er beide voor kan zorgen dat je huid er strakker en jeugdiger uit blijft zien. Omdat rozenbottelthee veel van deze vitamine bevat, kan het drinken ervan je huid ten goede komen (26). Bovendien bevat rozenbottelthee de carotenoïde astaxanthine, die mogelijk anti-verouderingseffecten heeft, omdat het de afbraak van collageen helpt voorkomen (27, 28). Andere carotenoïden in rozenbottelthee kunnen ook de gezondheid van de huid ten goede komen. Met name vitamine A en lycopeen staan erom bekend huidcellen te beschermen tegen schade door de zon (28). Een 8 weken durend onderzoek bij 34 mensen toonde aan dat degenen die 3 gram rozenbottelpoeder per dag consumeerden minder kraaienpootjesrimpels hadden, evenals een verbeterde huidvochtigheid en elasticiteit (27). Het is echter onduidelijk of het drinken van rozenbottelthee hetzelfde effect zou hebben op de gezondheid van de huid (27).

Kortom: Rozenbottelthee is rijk aan stoffen waarvan is aangetoond dat ze je huid beschermen tegen veroudering, waaronder vitamine C en carotenoïden. Hoewel is aangetoond dat rozenbottelpoeder rimpels vermindert, is er meer onderzoek nodig om te bevestigen of het drinken van rozenbottelthee dezelfde voordelen biedt.

8. Gemakkelijk thuis te brouwen
Rozenbottelthee heeft een zure smaak die lijkt op die van groene appel en kan worden gemaakt van de pseudovruchten van om het even welke rozenplant. Toch wordt aangeraden geen rozenbottels te gebruiken van een plant die is bespoten met een bestrijdingsmiddel dat niet als veilig voor menselijke consumptie is bestempeld. Rozenbottels lijken op rode of oranje appeltjes in miniatuurformaat en worden vlak onder de bloemblaadjes van rozen gevonden. Verse rozenbottels kunnen voor thee worden gebruikt door ze eerst goed af te spoelen om vuil en resten te verwijderen. Doe vervolgens 4-8 rozenbottels in een kop (240 ml) gekookt water. Laat de thee 10-15 minuten trekken en verwijder dan de vruchten. Gedroogde rozenbottels kunnen ook worden gebruikt. Je kunt verse rozenbottels zelf drogen of voorgedroogde losse rozenbottelthee kopen. Doe 1-2 theelepels gedroogde rozenbottels in een thee-ei en dompel ze onder in een kop (240 ml) gekookt water. Laat het 10-15 minuten trekken en verwijder dan het thee-ei. Als je de thee te wrang vindt, kun je proberen een zoetstof zoals honing toe te voegen om de smaak in evenwicht te brengen. Rozenbottelthee smaakt heerlijk, zowel vers gezet als ijskoud.

Kortom: Rozenbottelthee kan thuis worden gezet met verse of gedroogde rozenbottels. Een zoetstof zoals honing wordt vaak toegevoegd om de wrange smaak te verzachten.

Enkele kritische opmerkingen
Van rozenbottelthee is niet aangetoond dat het bij de meeste gezonde volwassenen ernstige bijwerkingen veroorzaakt. Sommige mensen moeten echter Rozenbottelthee vermijden. De veiligheid en werkzaamheid van Rozenbottelthee zijn bijvoorbeeld niet onderzocht bij vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven. Het is het beste om met je arts te overleggen voordat je deze thee probeert als je zwanger bent of borstvoeding geeft. Bovendien kan rozenbottelthee, vanwege het hoge gehalte aan vitamine C, bij sommige mensen het risico op nierstenen verhogen (29). Tot slot, als je op dit moment lithium gebruikt – een medicijn dat wordt gebruikt om psychiatrische stoornissen te behandelen – is het raadzaam om rozenbottelthee te vermijden, omdat het diuretische effect de concentratie van lithium in je lichaam kan verhogen, wat ernstige bijwerkingen kan veroorzaken (30).

Kortom: Hoewel rozenbottelthee over het algemeen veilig is voor volwassenen, is er geen bewijs voor de veiligheid tijdens zwangerschap en borstvoeding. Bovendien kan het bij sommige mensen het risico op nierstenen en lithiumvergiftiging verhogen.

Om te onthouden
Rozenbottelthee is een kruidenthee die wordt gemaakt van de pseudovruchten van rozenplanten. Hij heeft een licht bloemige smaak met een uitgesproken wrangheid. Het is niet alleen gemakkelijk thuis te maken, het heeft ook veel potentiële voordelen. Dankzij het hoge gehalte aan antioxidanten kan rozenbottelthee je immuunsysteem stimuleren, helpen bij gewichtsverlies, gewrichtspijn verminderen, een gezond uitziende huid ondersteunen en beschermen tegen hartaandoeningen en diabetes type 2. Het bewijs voor veel van deze voordelen is echter beperkt tot studies over rozenbottelextract, en het is onduidelijk hoeveel rozenbottelthee je zou moeten drinken om deze effecten te ervaren. Desalniettemin kan deze heerlijke drank een smaakvolle toevoeging zijn aan je dieet – ongeacht of je het gedroogd koopt of vers maakt (met toestemming vertaald).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.