9 tips voor een stralende huid

portrait of seductive girlDe huid is ons grootste orgaan. In totaal heeft onze huid een oppervlakte van ruim 2 vierkante meter. Ik heb zelf een gevoelige huid en ik kan aan mijn huid zien wat ik de vorige dag heb gegeten. Veel mensen weten niet dat er een link is tussen wat je eet en de kwaliteit van je huid. Toch is een mooie huid je eerste visitekaartje. Ik geef je daarom hierbij een heleboel tips, zodat alle mannen (of vrouwen) aan je voeten komen te liggen!

Gebruik milde middelen
Grote multinationals komen met tal van smeerseltjes om je huid zogenaamd op te peppen. Deze bedrijven willen geld verdienen en spelen via slimme marketing in op de behoefte van de consument. Neem nu de doorsneemiddelen tegen acne: deze doen eerder kwaad dan goed. Een slecht product met een goede marketing doet het beter dan een goed product met een slechte marketing. Dingen die je niet in je mond zou stoppen, kun je beter ook niet op je huid smeren. Ik ben ervan overtuigd dat je beter gezond kan gaan eten, omdat ware schoonheid van binnenuit komt, niet van een duur smeerseltje.

Eet drie dagen lang groene smoothies
Als je huid er niet goed aan toe is, dan is de kans groot dat je van binnen ook niet echt gezond bent. Je huid is een spiegel van hoe je lichaam er van binnen aan toe is. Maak drie dagen lang groene smoothies om je van binnen te reinigen. Op deze manier krijg je het ontgiftende bladgroen binnen gecombineerd met water en gezonde vezels. De vezels maken je darm weer gezond. Gezond darmen hebben een sterke link met een stralende huid.

Eet reinigende voeding
Onze lever is de hele dag bezig om gifstoffen uit het lichaam te filteren en deze onschadelijk te maken. Als de hoeveelheid gifstoffen teveel oploopt dan kan het lichaam proberen deze via de huid te lozen, met eczeem, puistjes, pukkels of acne als gevolg. Door simpelweg voeding te eten die de lever ondersteunt kun je enorme resultaten boeken. Welke voedingsmiddelen zijn dat dan? Denk hierbij aan bieten, uien, asperges, broccoli (eigenlijk alle kolen) en bittere groenten, zoals waterkers of paardenbloemen. Ook specierijen zoals kurkuma of gember werken versterkend op de huid. Kruiden zoals basilicum, rozemarijn of majoraan zijn een geweldig lekkere manier om je huid te laten stralen.

Voed je huid van binnenuit
Onze huid is dol op vitamine A en deze kan het lichaam zelf maken uit betacaroteen (provitamine A). Dit stofje zit onder meer in worteltjes, pompoen, boerenkool, mango, spinazie, perziken en abrikozen. Gezonde vetten zijn ook heeeeeel belangrijk voor een goede huid. Dus eet lekker avocado’s voor de omega 9 en eet wat rauwe, ongebakken noten. Ook chiazaden of hennepzaadolie kan je huid helen.

Laat deze voedingsmiddelen staan
Suiker is wel een van de bekendste triggers voor huidproblemen. Waarom neem je geen groene stevia? Of nog beter: ontwen de zoete smaak! Ook cafeïne is een bekende veroorzaker van oneffenheden aan je huid. Wat veel mensen niet weten is dat met name melk(producten) een grote veroorzaker is van pukkeltjes en acne. Goede vetten kunnen je huid helen, maar zieke vetten kunnen je huid totaal vernachelen. Denk aan de chocoladereep die voor een acne-uitbraak zorgt. De cacao in chocolade krijgt dan meestal de schuld, terwijl die eigenlijk ligt bij de geoxideerde ziekmakende vetten. Melkchocolade is een cocktail van huidprobleemveroorzakende stoffen: slechte vetten + suiker + melkpoeder. Kies liever voor pure chocolade. Neem in ieder geval geen ranzige en geoxideerde (trans)vetten zoals margarine, zonnebloemolie, snackbarvoer etc. Alcohol is trouwens ook een soort suiker: ook weer een bekende trigger van huidproblemen. Sommige mensen reageren sterk op gekruid eten, dus pas daar ook mee op als je er gevoelig voor bent.

Kies voor deze supplementen
Een supplement dat echt het schoonheidsmineraal wordt genoemd is MSM. Neem elke dag een halve theelepel in je smoothie of slowjuicesap en je huid zal met sprongen vooruit gaan. De huid is ook dol op antioxidanten zoals vitamine A, C en E. Sommige mineralen hebben een sterke antioxidantwerking, dan kun je bijvoorbeeld denken aan zink en selenium. In mijn boek de Supplementenwijzer bespreek ik tal van supplementen voor de huid.

Ontspan
Stress is meestal direct waar te nemen aan je huid. Je huid wordt dunner en daarmee verliest het zijn barrièrefunctie zodat schimmeltjes en eczeem kunnen toeslaan. Ga daarom ontspannende activiteiten doen zoals een boek lezen, lekker wandelen, de sauna in of een leuke film kijken. Het maakt niet uit wat, zolang je je maar ontspant.

Ga een uurtje eerder naar bed
Tijdens onze slaap regenereert ons lichaam en in het bijzonder de huid. Wanneer we slapen komen ontgiftingsprocessen op gang. Ons lichaam bouwt zich weer op en herstelt oneffenheden. Een bijkomend voordeel is dat slapen een goede medicijn is tegen stress.

Ga sporten
Als je sport neemt de doorbloeding van je huid toe. Zo kunnen voedingsstoffen op hun bestemming komen, maar kunnen gifstoffen ook afgevoerd worden. Ook werkt sporten tegen stress, dus het is gewoon een must voor een mooie huid. Lekker wandelen of fietsen is ook prima, je hoeft niet per se naar de sportschool als je daar niet van houdt.

Hoeveel weet jij over gezondheid? Doe de kennistest over voeding in 30 vragen!

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.