Hoofdpagina » Nieuws » Aanpassen voedingspatroon effectiever bij PDS dan medicijnen

Aanpassen voedingspatroon effectiever bij PDS dan medicijnen

Uit nieuw onderzoek van de Universiteit van Göteborg blijkt dat dieetbehandeling meer effect heeft bij patiënten met het prikkelbare darmsyndroom (PDS) dan behandeling met medicijnen. De onderzoekers vergeleken twee verschillende diëten met de standaard medicamenteuze behandeling.

PDS is een veelvoorkomende darmaandoening die gepaard gaat met buikpijn, een opgeblazen gevoel, diarree en verstopping. Normaal gesproken krijgen patiënten met PDS dieetadviezen en medicijnen voorgeschreven.

In dit onderzoek werden de deelnemers verdeeld over drie groepen. De eerste groep kreeg dieetadvies gericht op eetgedrag en minder FODMAPs (bepaalde koolhydraten). De tweede groep kreeg een dieet met weinig koolhydraten en meer eiwitten en vetten. De derde groep kreeg medicijnen op basis van hun specifieke PDS-klachten.

Opvallend genoeg hadden na de behandeling zowel in de FODMAP-dieetgroep (76%) als de koolhydraatarme dieetgroep (71%) aanzienlijk meer patiënten veel minder klachten dan in de medicijnengroep (58%). Ook na 6 maanden hadden veel patiënten in de dieetgroepen nog steeds baat bij hun aangepaste voedingspatroon.

De onderzoekers concluderen daarom dat dieetbehandeling een belangrijke rol kan spelen bij de aanpak van PDS. Voor de toekomst is het volgens hen van belang om de behandeling nog beter af te stemmen op de individuele patiënt (bron: MedicalXpress).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.