Hoofdpagina » Nieuws » Aardbeien kunnen de kans op Alzheimer verminderen

Aardbeien kunnen de kans op Alzheimer verminderen

Onderzoekers hebben ontdekt dat aardbeien gunstig kunnen zijn voor het brein. Deze rode vruchtjes weten klonteringen van het tau-eiwit in de hersenen te verminderen. Naar alle waarschijnlijkheid is het stofje pelargodine hiervoor verantwoordelijk. Deze stof is in staat om ontstekingen van de hersencellen (neuroinflammatie) te remmen. Het remmen van neuroinflammatie voorkomt dat er cytokines worden aangemaakt. Cytokines zijn boodschapperstoffen die onder meer de mate van ontsteking regelen. Een verhoogde hoeveelheid van deze cytokines in het brein wordt in verband gebracht met plaques en ophopingen van eiwit, die het verloop van de ziekte van Alzheimer kunnen bespoedigen. Verstandig is om te kiezen voor biologische aardbeien, omdat Nederlandse aardbeien volgens eerder onderzoekgemiddeld zeven verschillende bestrijdingsmiddelen bevatten. Het PAN ontdekte onlangs dat deze gehaltes het afgelopen jaar ondanks beloftes nog steeds niet zijn gedaald. Mocht je wel voor de reguliere variant gaan, was ze dan vooraf zeer grondig.

Het Rush Memory and Aging Project (MAP), een langlopende studie die in 1997 door het Rush Alzheimer’s Disease Center (RADC) werd gestart, werd gebruikt voor de gegevensanalyse door onderzoekers van het Rush Universitair Medisch Centrum in Chicago. Tijdens de follow-up en de hersenautopsie waren er in totaal 575 overleden proefpersonen met volledige gedocumenteerde dieethistorie. Hun gemiddelde leeftijd bij overlijden was 91,3 jaar. Het grootste genetische risicofactor-gen voor de ziekte van Alzheimer, APOE 4, werd bij 120 personen gevonden en was niet aanwezig bij de overige 452 deelnemers van de studie. De deelnemers werden beoordeeld op hun dieet met behulp van een voedselfrequentie-vragenlijst gedurende tot bijna 20 jaar opvolging vóór de dood en gestandaardiseerde neuropathologische evaluatie na de dood.

Elke deelnemer legde gedurende het onderzoek jaarlijks gestandaardiseerde tests af voor cognitieve vaardigheid op vijf domeinen: episodisch geheugen, werkgeheugen, semantisch geheugen, visuospatiële begaafdheid, en perceptuele snelheid.

In de MAP zitten personen van 65 jaar en ouder die in meer dan 40 seniorencomplexen voor volkshuisvesting en bejaardentehuizen woonden, verspreid over het noorden van de Amerikaanse staat Illinois. Degenen die zich voor de studie aanmeldden waren vrij van dementie en stemden allemaal in met jaarlijkse klinische onderzoeken en met een autopsie van hun hersenen na hun dood. Nadat de onderzoekers rekening hielden met bijkomende variabelen, waaronder scholing, APOE 4 status, vitamine E en vitamine C die het geheugen en de cognitieve vermogens kunnen beïnvloeden, bleven de resultaten hetzelfde. De verbanden waren sterker bij mensen die bij aanvang geen lichte cognitieve stoornis of dementie hadden.

Aardbeien zijn een van de rijkste bronnen van de ontstekingsremmende stof pelangonidine. Van de bessen zijn aardbeien de meest overvloedige bron hiervan. Andere rijke bronnen zijn frambozen, kidneybonen, pruimen en radijsjes.

Naast voeding kunnen tal van andere risicofactoren bijdragen aan het ontstaan van de ziekte van Alzheimer. Hieronder vallen slaaptekort, infecties en acute stress. Vermoedelijk doordat zij kunnen bijdragen aan ontstekingen in de hersenen. 

Deze studie geeft ons optimisme over hoe bepaalde voedingsbestanddelen zoals bessen de hersenfunctie kunnen verbeteren, zei de auteur Puja Agarwal, Ph.D, eraan toevoegend dat meer onderzoek nodig is om de rol van voeding bij de ziekte van Alzheimer volledig te begrijpen.

Vroege waarschuwingssignalen voor Alzheimer zijn onder andere moeite hebben met het herinneren van recente gesprekken of activiteiten, en ook met waar een bepaald voorwerp ligt. Maar naarmate de ziekte vordert kunnen patiënten zichzelf of hun vragen herhaaldelijk herhalen, verdwalen in vertrouwde omgevingen, en moeite hebben om voorwerpen met de juiste woorden aan te duiden.

De studie was een observationele studie, en kan dus geen duidelijk oorzakelijk verband leggen. Hoewel meer onderzoek nodig is om de rol van voeding bij de ziekte van Alzheimer volledig te begrijpen, geeft deze studie ons hoop dat bepaalde voedingselementen, zoals bessen, de gezondheid van de hersenen kunnen bevorderen (bronnen: Dailymail, MedicalXpress).

Originele studie: Agarwal P, Holland TM, James BD, et al. Pelargonidin and berry intake association with alzheimer’s disease neuropathology: a community-based study. Journal of Alzheimer’s Disease. 2022;88(2):653-661.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.