web
statistics

Aarden voor een goede gezondheid

aarden_grondenHet klinkt misschien zweverig, maar aarden zou best wel eens de ontbrekende schakel kunnen zijn van een goede gezondheid. Het fenomeen aarden blijkt wetenschappelijk ook onderzocht en is misschien toch wel minder zweverig dan je denkt.

Wat is aarden precies?
Aarden wil zeggen dat je je in verbinding stelt met het elektrische veld van onze aarde. Onze aarde is negatief geladen (-) en de lucht is vol van positieve (+) ionen. Zeker door de komst van een grote hoeveelheid elektrosmog in de vorm van GSM, WiFi, babyfoon, Digitenne en meer, zijn de positief geladen deeltjes toegenomen. Ook in ons huis is er veel elektrosmog door elektrische apparatuur zoals de computer, TV en magnetron. Nu is het wel zo dat er van nature een bepaalde hoeveelheid straling van positieve deeltjes vanuit de ruimte ons aardoppervlak bereikt. Normaal gesproken ontdoen wij ons direct van deze positief geladen deeltjes door fysiek contact van ons lichaam met de aarde. Omdat we tegenwoordig allemaal op schoenen lopen met rubberen zolen is het lastig om het teveel aan positieve geladen deeltjes te ontladen via de aarde. Ons lichaam absorbeert de positief geladen deeltjes en kan deze niet kwijt via onze voeten. De oermensen liepen dagelijks op blote voeten en waren zo in verbinding met de aarde.

Welke invloed heeft aarden op ons lichaam?
Ons lichaam is een heel bijzonder en knap voertuig. Het is lastig uit te leggen hoe e.e.a. werkt, zelfs de knapste koppen hebben moeite dit chemisch en natuurkundig te verklaren. Het is wel duidelijk dat de elektrische tegenpolen + en – met elkaar samenwerken zoals yin en yang of dag en nacht. De oppervlakte van de aarde is – geladen en de atmosfeer meestal +. Ken je dat gevoel na een onweersbui dat de atmosfeer zo lekker ruikt en aanvoelt? Dan is de atmosfeer voornamelijk – geladen. Er zijn zelfs ionisatoren in de handel die de ionen van je woonkamer omzetten van + naar -. In het lichaam zijn de bloedcellen + geladen en het bloed zelf -. Door een teveel aan + ionen wordt ons bloed voornamelijk + en dat verstoort het elektrische veld van de bloedcellen.

Dit gebeurt er als je het evenwicht weer herstelt:

 • sterker immuunsysteem
 • minder ontstekingen
 • minder stress
 • lagere cortisolspiegel
 • tragere veroudering
 • betere slaap
 • gezondere hartslag
 • betere sportprestaties

Toen ik bovenstaand lijstje voor het eerst zag dacht ik dat het onzin was. Weer een zoveelste verkooppraatje van bedrijven die hun spullen om te aarden willen verkopen. Hier kwam snel verandering in toen ik zag dat er veel wetenschappelijk onderzoek ((http://earthinginstitute.net/research/)) is gedaan naar de effecten van aarden op het lichaam. Ik ga niet alles aanhalen maar enkele bevindingen zijn wel de moeite waard. Zo blijkt ((http://www.earthingnederland.nl/herstelnasporten)) dat aarden tijdens het sporten een positieve invloed heeft op de samenstelling van het bloed en daarmee ook de prestaties. Ook blijkt ((http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?term=ghaly%20earthing)) dat het aarden tijdens het slapen de hoeveelheid van het stresshormoon cortisol kan laten afnemen en daarmee pijn en stress kan verminderen, waardoor de slaap verbetert. Een ander onderzoek ((http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22757749)) toont weer aan dat het bloed minder stroperig wordt door te aarden. Hoopgevend allemaal!

Door te aarden breng je je lichaam in contact met de 0-punt energie van de aarde. Met een volt meter is dat heel duidelijk te zien in dit filmpje:

Zoals je ziet helpt aarden om de voltage van het EMF-veld (Electro Magnetic Field) flink omlaag te brengen.

Je zou verwachten dat aarden niets te maken heeft met het voorkomen van veroudering. Toch is dat niet zo! Vrije radicalen in ons lichaam zijn oxidanten die zich willen neutraliseren omdat ze een elektron missen. De negatieve energie van de aarde is eigenlijk een bron van elektronen die kunnen helpen de schadelijke vrije radicalen in ons lichaam te neutraliseren. Door weer verbinding te maken met de aarde neutraliseer je de vrije radicalen en voorkom je vroegtijdige veroudering.

Bloedbeeld links: ongeaard, rechts: geaard
Bloedbeeld links: ongeaard, rechts: geaard

De meeste mensen ervaren een douche als zeer verkwikkend. De beste ideeën ontstaan ook onder de douche. Misschien komt dit wel doordat we tijdens het douchen in contact staan met de aarde!

Door je schoenen uit te trekken en te lopen op blote voeten door het gras of zand kun je jezelf aarden. Dit wordt ook wel het oerlopen genoemd. Door te douchen aard je ook, net als door in de natuur te zwemmen. Er zijn tegenwoordig ook aardingslakens of matten te koop. Deze kun je aan de buizen van de centrale verwarming of aan een geaard stopcontact monteren, waardoor je jezelf ook in contact brengt met de helende energie van de aarde tijdens het werken of slapen. Let op: niet alle centrale verwarmingsinstallaties zijn geaard, zorg dat je dit goed test. Eventueel zijn daar ook testers voor te koop. Ook kun je je aardingslaken of mat via een grondingspen in de aarde aarden.

Een goede tip is ook om alle elektrische apparatuur in het huis te aarden zodat de hoeveelheid positieve ionen in de ruimte geminimaliseerd wordt. Zorg ook dat je je huis regelmatig flink lucht.

Zo kun je jezelf aarden:

 • Wandel op blote voeten op het gras of zand
 • Neem een douche
 • Ga zwemmen in de natuur
 • Was je handen onder de kraan
 • Koop een aardingsmat
 • Koop een aardingslaken

Ik heb speciaal voor jullie als lezers van aHealthylife een korting ingesteld! Als je in onze webshop de couponcode “Aarden” bij het afrekenen invult, dan krijg je bij besteding van €60,- of meer €5,- korting.

Als je nog meer te weten wilt komen over het aarden, kom dan op vrijdagavond 24 april 2015 naar de lezing over aarden en je gezondheid bij ons in Soest. Aanmelden kan hier.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

21 gedachten over “Aarden voor een goede gezondheid”

 1. Hey Juglen,
  Het aardingsverhaal in de video gaat uit van een klassieke “echte” aarding, d.w.z. een metalen staaf in de aarde, of aan de waterleiding. Maar sinds veel waterleiding van kunststof gemaakt wordt, is dat niet betrouwbaar meer, zodat in veel huizen wordt gebruik gemaakt van zogeheten aardlekschakelaars die volgens mij heel anders werken en waarmee het aarden volgens mij niet werkt. Zie ik dat goed?
  Met vriendelijke groet,
  André

  • Hoe een aardlekschakelaar precies werkt, is mij niet geheel duidelijk. Ik test de aarding altijd even voor de zekerheid met een tester.

 2. Laat ik nou toch altijd denken dat we zo veel mogelijk elektriciteit in huis dienden te vermijden….

 3. Beste André en Juglen,

  Een aardlekschakelaar onderbreekt nooit de aarding in een gebouw. De aardlekschakelaar zorgt er alleen voor dat de voeding, de fase, de plus, er uit vliegt zodra er een minimale hoeveelheid stroom (fase) lekt naar de aarde. Dit om te voorkomen dat jij de volle mep van 220V op de bast krijgt als bijvoorbeeld jouw wasmachine of mixer kortsluiting maakt.
  De aarde op je stopcontacten blijft ten allen tijde werken, ook als de aardlek eruit ligt.

  Hartelijke groet,
  Bart Drost

 4. Interessant artikel maar ik kan mij toch niet van de gedachte onttrekken dat ik het geen prettig idee vind om geaard te zijn op het moment dat de bliksem in de buurt inslaat…

 5. … of ga lekker tuinieren, met je handen in de aarde “wroeten” en dan ook nog je eigen verse biologische groenten/fruit ed kweken, wat wil je nog meer …:-). Het mes snijdt dan aan meerdere kanten.
  Heb je geen tuin, dan is een volkstuin een optie.

 6. Ik heb het geprobeerd maar mijn multimeter zegt 0. ik meet helemaal niks.
  Wat doe ik fout? ik ben zeker goed geaard, hahaha.

 7. Ik heb 30 minuten met mijn voeten op de aardingsmat gestaan en kon het duidelijke aardingseffect voelen. Ook had ik mijn subjectieve waarneming dat mijn energetische lichamen in een vacuum kwamen en de free flow ervan kompleet stagneerde. Zeer onprettig. Ik heb mijn vraagteken??

 8. Kom op mensen, mij maakt met zijn koolstofmatje sluiting omdat beide aangesloten zijn op de aardedraad in zijn stekkerdoos. Nog sterker aard hij zichzelf door de zwarte draad aan te raken nog voor hij contact maakt met het wondermatje.

  Je wordt belazerd waar je bij zit.

  Helaas zit dit verhaal vol fouten en is het alles behalve geloofwaardig.

  Dat iemand zich lekker voelt als hij/zij even met de blote voeten op aarde staat heeft waarschijnlijk eerder te maken met het feit dat de omgeving rustig is, niet het aarde verhaal.

  • Als mensen zijn we ingesteld op het aardmagnetisch veld dat een bepaalde freqentie heeft. Een deel van de hersenen correspondeert daarmee. Door op blote pootjes te lopen op gras of zand wordt dat contact hersteld. Sowieso zijn we als mens en dier ingesteld op leven in een natuurlijke omgeving. Merk ook op wat veel vrouwen lopen te stampen op hakken bij gebrek aan contact met de aarde, als in een poging toch te aarden.

  • @Raz – Zoals het filmpje laat zien (en ook duidelijke demonstratiefilmpjes van Clint Ober op You Tube) heeft onze omgeving invloed op het spanningsniveau van ons lichaam. Aarding reduceert deze spanning tot bijna niks. Daar valt weinig mee te belazeren. Het is gewoon meetbaar.
   Juglen noemt diverse wetenschappelijke onderzoeken die de directe effecten op de hormonen en het bloed aantonen. Er zijn er meer dan Juglen noemt, maar het zijn er nog niet zo heel veel. Maar er is ook nog geen enkel onderzoek die het tegendeel kan aantonen. Dat zegt ook wel wat.
   De open vraag is wat de effecten dan op de gezondheid zijn, op kortere en langere termijn. Daar is nog geen onderzoek naar gedaan. Het boek over Earthing van Ober, Sinatra en & Zucker vervalt dan in persoonlijke voorbeelden. Die kunnen best waar zijn, maar dat is nog geen wetenschap.

   Het is niet rationeel en weinig constructief om dit fenomeen meteen naar de prullenbak te verwijzen. Het is eveneens voorbarig om dit tot de ontdekking van de eeuw te bombarderen (zoals sommige Amerikanen doen…typisch Amerikaans overigens). Ik ben benieuwd waar deze weg toe leidt. Ik snap de logica er achter en hoop dat dit inderdaad een nieuwe invalshoek is die iets positiefs voor onze gezondheid gaat betekenen. Vooralsnog houd ik een open mind voor deze ontwikkeling.

 9. Hallo

  ik kan niet anders dan reageren.
  Ik ben moslim en ik werp mijn hoofd minimaal 40 keer ter aarde tijdens mijn gebed , moslims bidden 5 keer per dag. per gebed dien je 4 keer te buigen en te knielen en 8 keer met je hoofd op de grond . in totaal kost het nog geen 5minuten. tenzij je het gebed vrijwillig verlengd.
  dus ik aard mezelf zonder er bij stil te staan.
  Wauw wat is islaam toch de waarheid.

  Mvg .fikria

  • Hoi,

   Als je met je hoofd dat doet op een betonnen vloer dan oké maar op een geglazuurde, houten, e.d. heeft het geen effect.

   MVG
   Jo

 10. Moet wel zeggen dat het me een gruwel is al die verharde wandelpaden in de natuur. Ze hebben hier de wandelpaden eerst met een laag kunststof doek bedekt en dan een laag puin erover (ook een manier om van je afval af te komen) en dan een soort leemlaag erover. Keihard, de pest voor je knieën en je kan niet aarden.

 11. Een aardingsmat werkt alleen op een geaard stopcontact lees ik.Ik heb een stopcontact met randaarde maar met alleen een blauwe en een bruine draad.
  Geen groengele draad dus.Werkt de mat dan wel?
  Sorry voor deze lekenvraag.

  • Je kunt ook de speciale grondpin gebruiken om via de tuin te aarden. Dat is eigenlijk de beste methode. Anders kan je ook de kabel verbinden met een metalen kraan in je huis. Ik ken ook mensen die het verbinden met de CV, maar dat is wel de minst ideale optie.

  • Het antwoord gevonden op faq bij earthing nederland.

   In principe is er in elk huis een geaard stopcontact.
   Sinds eind jaren negentig moeten alle nieuw aangelegde stopcontacten geaard zijn.
   In oude huizen zijn (lang) niet alle stopcontacten geaard, maar in er hoort wel een geaard stopcontact te zijn in de keuken en als er een stopcontact is in de badkamer, dan moet die ook geaard zijn (de natte ruimtes). Een geaard stopcontact is een dik of verdiept stopcontact en heeft metalen stripjes aan de boven- en onderzijde. Overigens komt het ook voor, dat het stopcontact er wel uit ziet als een geaard stopcontact, maar dat de randaarde niet is aangesloten. Dan is het uiteindelijk dus ook geen geaard stopcontact. En als het stopcontact niet geaard is en u heeft het Aardingsproduct daarop aangesloten, dan bent u niet in contact met de aarde en doet het Aardingsproduct niets!
   Wij verkopen een tester die laat zien of een stopcontact geaard is. Deze kunt u vinden onder ‘testers’ in het menu hier links.

 12. Aarden is 1 ding, maar ontaarden gaat er deels aan vooraf. Wifi en beeldschermen (met name LED) zijn de krachtigste veroorzakers. Deze zaken maken het extra nodig om de aarden. (Heb nog wel een vraagje: hoe kan het dat LED zo’n sterk anti-gezondheidseffect heeft terwijl het zo weinig energie gebruikt?)
  Persoonlijk denk ik dat aarden via een draadje kunstmatig is en denk dat lopen op blote voeten (in zand/aarde/gras) veel effectiever is en een completere vorm van aarden.

Reacties zijn gesloten.

Send this to a friend