web
statistics

Advantame gaat aspartaam vervangen

AdvantameSteeds meer mensen zijn op de hoogte van de vermeende bijwerkingen van Aspartaam. De grote bedrijven voelen dat in hun portemonnee en zijn telkens op zoek naar nieuwe zoetstoffen. Wij presenteren u het antwoord op obesitas: Advantame.

Gisteravond ging bij mij de telefoon. Ron Fonteine van Leefbewust.com had ontdekt dat er deze week een nieuwe zoetstof in de EU is goedgekeurd: Advantame. In Nederland zal men op de etiketten vermoedelijk over Advantaam gaan spreken. Net nu de bouwvak is begonnen en heel Nederland in het buitenland vakantie viert, proberen de machthebbers ongemerkt deze nieuwe super-aspartaam erdoorheen te drukken. Ooit was aspartaam het antwoord op obesitas, maar we zijn dikker dan ooit.

Ajinomoto
De ontwikkelaar van Advantame is Ajinomoto. Ajinomoto is een Japans bedrijf en heeft 40% van de aspartaammarkt in handen. Ajinomoto produceert voor ons ook de smaakversterker E621, oftewel monosodiumglutamaat (MSG). Het bedrijf produceert zoveel MSG voor de wereldwijde markt dat Ajinomoto een synoniem is geworden voor smaakversterkers. Naast smaakversterkers produceert dit bedrijf ook medicijnen. We hebben hier dus gewoon te maken met Big Pharma. Mochten mensen linksom ziek worden van Aspartaam, dan hebben ze daar rechtsom wel weer een medicijn voor. Ajinomoto bestaat al langer dan 100 jaar*1 en heeft er 10 jaar over gedaan om Advantame te ontwikkelen. Het bedrijf is actief in ruim 100 landen en heeft meer dan 24.000 mensen in dienst.

Ajinomoto schroomt niet om zich te bedienen van onzuivere praktijken

 • Begin jaren ’90 was het lid van een kartel rondom de prijs van Lysine*2
 • In 2001 bleek dat hun vegetarische MSG gemaakt was door varkenenzymen*3
 • Medio 2000 kochten ze de rechten op aspartaam van Monsanto*4

Het bedrijf heeft een stevige voet aan de grond in Amerika en daarom ook nauwe banden met Monsanto. Ajinomoto geeft aspartaam regelmatig een andere naam om de consument op het verkeerde been te zetten, zo heette aspartaam eerst NutraSweet en toen opeens neotaam. De argeloze consument heeft geen idee meer wat ie in z’n mond stopt.

Advantame
advantaamInmiddels zijn alle veiligheidstesten rondom deze nieuwe zoetstof met succes doorlopen en krijgt deze zoetstof groenlicht van de EFSA (European Food Safety Authority), in navolging van de Australische en Nieuw-Zeelandse FSANZ (Food Standards Agency of Australia and New Zealand). In Amerika loopt de procedure sinds april 2009 bij de FDA (the US Food and Drug Administration) en goedkeuring zal vermoedelijk spoedig volgen. Elk moment kunnen we nu producten verwachten die gezoet zijn met deze super-aspartaam. Wat mij stoort is dat de uitvinder zelf betrokken is geweest bij de onderzoeken naar de veiligheid van deze zoetstof*5. Dit heeft wat mij betreft een hoog ‘Wij van WC-eend, adviseren WC-eend’-gehalte. Zelfs als de onderzoeken door een onafhankelijke partij extern zouden zijn uitgevoerd, dan zijn enkele maanden nog te kort om de schadelijke effecten op de lange termijn vast te stellen. Bij labratten is officieel de schadelijkheid van aspartaam nooit vastgesteld, maar tegenstanders beweren dat een testperiode van 2 maanden te kort is om de tumoren vast te kunnen stellen. Er schijnen meer dan 50 onderzoeken gedaan te zijn naar dit middel, maar om één of andere reden zijn er maar weinig gepubliceerd. Zorgwekkend.

Feiten over Advantame

 • Is verwant aan aspartaam*6
 • Bevat vanilline i.c.m. aspartaam*6
 • 20.000 keer zoeter dan suiker*7
 • 100 keer zoeter dan aspartaam*7
 • Bevat residuen van de katalysatoren platinum en palladium*8
 • Veilig volgens de ESFA*8

Boze broertje van Aspartaam
Chemisch is Advantame onder meer gebaseerd op een aminozuur uit vanille. Technisch gezien is dit zoetmiddel een derivaat van Aspartaam, dat wil zeggen dat het een afgeleide stof is. Aspartaam is zeer discutabel en wordt door velen een neurotoxine genoemd dat kanker kan aanjagen omdat deze onnatuurlijke stoffen in dit zoetmiddel niet door het lichaam afgebroken zouden kunnen worden. Ajinomoto heeft in 2000 het recht op Aspartaam van Monsanto gekocht voor slechts $67.000.000. Dat zijn geen kinderachtige bedragen die schuilgaan achter de zoetstoffen. Waar geld is, is macht. De jaarlijkse omzet van Ajinomoto is bijna 10 miljard.

Wees gewaarschuwd en blijf verre van de zoetstof Advantame!

Bronnen

 1. Ajinomoto: about us
 2. De Commissie legt geldboetes op aan ADM, Ajinomoto en andere ondernemingen die een kartel in de lysinesector hadden gevormd
 3. INDONESIA: International outrage over Ajinomoto’s use of pork enzyme in halal food escalates
 4. Sweetner sale
 5. Advantame–an overview of the toxicity data.
 6. Facts About Advantame
 7. Advantame – The Calorie Control Council
 8. Scientific Opinion on the safety of advantame for the proposed uses as a food additive

Meer informatie
AJINOMOTO, ASPARTAME & BRAIN TUMORS: RECIPE FOR DEATH!
New Mexico Senate President Sides with Artificial Sweetener Maker “Ajinomoto”
UK Supermarket Chain Bans Aspartame From Own-Label Products; Japanese Manufacturer Ajinomoto Sues!

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

20 gedachten over “Advantame gaat aspartaam vervangen”

  • Verwar Juglen niet met Jurjen. Dat is die boer uit boer zoekt vrouw.
   Althans een kandidaat die reageerde op die boer uit de achterhoek. Uiteindelijk werden ze gekoppeld na een mislukking met de eerste kandidaat. Jurjen is die gast die sprekend lijkt op oud politicus pim fortuin. Vooral die stem. Kijk maar na….

 1. Heel goed artikel Jurjen! Ik heb het gedeeld op mijn Facebook.

  Zelf ben ik helemaal gek van Raw Food en daarom adviseer ik mensen altijd Rauw & Alkalisch voedsel te eten, het maakt je zo gezond en sterk!

 2. Ik zie het zo:
  Je kunt je insmeren tegen de zon met factor 10, 20, 30 en zelfs 50. Hoe hoger de factor, hoe minder kans op lichamelijke gezondheidsproblemen.

  Geen suiker eten is factor 50, echter scoort slecht inzake psychologische schade (bij mij dan)
  Suiker eten is factor 0

  Zoetstoffen zitten ertussen.

 3. En hoe zit het met Acesulfaam-K? Is dat ook niet gewoon net zoiets en net zo schadelijk als Aspartaam? Hoor daar weinig over. Kan er ook weinig over vinden.

 4. Leuk stukje, maar ik begrijp eruit dat jij vindt dat deze stof slecht en potentieel ziekteverwekkend voor mensen zou zijn als zoetstof? Het zou leuk zijn als je dan bronnen gebruikt die dat ook beweren want de bronnen die je nu gebruikt beweren allemaal dat het gebruik van deze zoetstof veilig is. Naar mijn mening tot nu toe is de stof dat ook.

  Waar ik het wel met je eens ben is dat Monsanto en Ajinomoto(misschien in mindere mate)nietsontziende geldwolven zijn.

 5. Het zou wereldwijd zo moeten zijn dat alle toevoegingen in voedsel door onafhankelijke organisaties worden getest op gezondheid dan wel schade voor de mens.
  Als ik dat artikel lees, dan denk ik alleen maar: “We worden weer in de maling genomen!”

 6. Ik heb veel onzinverhalen kunnen lezen op het internet maar dit verhaal over Aspertaam en het Advertame slaat alles. Beide producten zijn chemische heel anders en lijken dus helemaal niet op elkaar.
  Aspertaam is door de Amerikaanse FDA en de Europese EFSA goedgekeurd op basis van serieuze klinische onderzoekingen. Dit zijn serieuze instanties die niet met zich laten sollen. Bovendien hebben afgelopen 25 jaar honderden miljoenen elke dag Aspertaam genuttigd zonder dat er ergens een wetenschappelijk bewijs is gevonden dat mensen grootschalig ziek zijn geworden. Er vindt veel napraterij plaats door mensen die de klok hebben horen luiden….. En bij gebrek aan wetenschappelijk bewijs wordt het complot denken van stal gehaald. Kortom waardeloos!

 7. Gelukkig zijn er mensen die zich “gezond” voelen ondanks aspartaam e.d
  Laten we wel wezen, wat wil een mens nog meer dan gezond zijn?!
  Helaas zijn er talloze ziektes bij gekomen/drastisch verergerd sinds men voedsel is gaan bewerken. En ja, dan heb ik het over AL het bewerkte voedsel!! Niemand is er beter van geworden en als meer mensen terug zouden gaan naar een “dieet” zoals in de oertijd, waren er veel meer mensen gezond… Maar dan écht gezond!!
  Denk na voor je wat onder je neus propt. Het is allemaal loze vulling geworden in plaats van voeding. Het helpt je lichaam op geen enkele wijze!

  Top artikel, helder geschreven!! Dank daarvor.

 8. Goed stukje,

  Naar aanleiding hiervan schop ik Canderel op straat en heb deze door Stevia vervangen voor 1800 ambtenaren.
  Ik ben verantwoordelijke voor de inkoop catering bij een grote overheidsinstelling in Den Haag.
  Met jou goedvinden zal ik een deel van jou nieuwsbrief in die van ons willen gebruiken.
  Groet, jos

 9. @jos

  Waarom doe je dat als ik vragen mag ?
  De overheid keurt die rommel goed en dan ga je die lui die shit niet geven. Rare mannen daar in den Haag

 10. Dit artikel klinkt wel erg onrustwekkend, maar als ik goed lees, en ook de gelinkte artikelen lees, krijg ik het idee dat het zuiver op onderbuikgevoel gebaseerd is: Nergens een aanwijzing dat Advantame slecht is, alleen maar dat het bedrijf wat louche is. Zeker het gebruik van deze foto, van een lollie waarvan ik betwijfel of er Advantame in zit, is twijfelachtig: Het geeft een gevoel dat Advantame slecht is, omdat zelfs de mieren het niet hoeven, maar gezien de lollie helemaal geen Advantame bevat, heeft het niks te maken met het artikel zelf. Het gebruik van dit soort foto’s om een sentiment op te wekken is klassieke propaganda en komt de geloofwaardigheid van het artikel niet ten goede.

  Nu wil ik echt niet zeggen dat ik de gedane onderzoeken zomaar geloof, want 2 maanden is inderdaad veel te kort om langetermijn gevolgen te onderzoeken, maar op dit moment zegt het enige wetenschappelijke bewijs dat er is, dat de stof veilig is.

  Als er een solide wetenschappelijke bron is waaruit blijkt dat Advantame of een van haar bestanddelen schadelijk is, dan wil ik die graag lezen, maar dit artikel op zich is voor mij geen reden om me zorgen te maken.

  • Advantame is erg nieuw en daarom zijn er weinig wetenschappelijke studies over beschikbaar. Veel studies naar kunstmatige zoetstoffen hebben een looptijd van enkele maanden, terwijl het ontstaan van kanker jaren kan vergen.

   Advantame is gebaseerd op aspartaam. Over aspartaam is er wel genoeg zorgwekkends bekend:
   http://www.greenmedinfo.com/search/gmi/aspartame

Reacties zijn gesloten.