Advantame gaat aspartaam vervangen

AdvantameSteeds meer mensen zijn op de hoogte van de vermeende bijwerkingen van Aspartaam. De grote bedrijven voelen dat in hun portemonnee en zijn telkens op zoek naar nieuwe zoetstoffen. Wij presenteren u het antwoord op obesitas: Advantame.

Gisteravond ging bij mij de telefoon. Ron Fonteine van Leefbewust.com had ontdekt dat er deze week een nieuwe zoetstof in de EU is goedgekeurd: Advantame. In Nederland zal men op de etiketten vermoedelijk over Advantaam gaan spreken. Net nu de bouwvak is begonnen en heel Nederland in het buitenland vakantie viert, proberen de machthebbers ongemerkt deze nieuwe super-aspartaam erdoorheen te drukken. Ooit was aspartaam het antwoord op obesitas, maar we zijn dikker dan ooit.

Ajinomoto
De ontwikkelaar van Advantame is Ajinomoto. Ajinomoto is een Japans bedrijf en heeft 40% van de aspartaammarkt in handen. Ajinomoto produceert voor ons ook de smaakversterker E621, oftewel monosodiumglutamaat (MSG). Het bedrijf produceert zoveel MSG voor de wereldwijde markt dat Ajinomoto een synoniem is geworden voor smaakversterkers. Naast smaakversterkers produceert dit bedrijf ook medicijnen. We hebben hier dus gewoon te maken met Big Pharma. Mochten mensen linksom ziek worden van Aspartaam, dan hebben ze daar rechtsom wel weer een medicijn voor. Ajinomoto bestaat al langer dan 100 jaar*1 en heeft er 10 jaar over gedaan om Advantame te ontwikkelen. Het bedrijf is actief in ruim 100 landen en heeft meer dan 24.000 mensen in dienst.

Ajinomoto schroomt niet om zich te bedienen van onzuivere praktijken

 • Begin jaren ’90 was het lid van een kartel rondom de prijs van Lysine*2
 • In 2001 bleek dat hun vegetarische MSG gemaakt was door varkenenzymen*3
 • Medio 2000 kochten ze de rechten op aspartaam van Monsanto*4

Het bedrijf heeft een stevige voet aan de grond in Amerika en daarom ook nauwe banden met Monsanto. Ajinomoto geeft aspartaam regelmatig een andere naam om de consument op het verkeerde been te zetten, zo heette aspartaam eerst NutraSweet en toen opeens neotaam. De argeloze consument heeft geen idee meer wat ie in z’n mond stopt.

Advantame
advantaamInmiddels zijn alle veiligheidstesten rondom deze nieuwe zoetstof met succes doorlopen en krijgt deze zoetstof groenlicht van de EFSA (European Food Safety Authority), in navolging van de Australische en Nieuw-Zeelandse FSANZ (Food Standards Agency of Australia and New Zealand). In Amerika loopt de procedure sinds april 2009 bij de FDA (the US Food and Drug Administration) en goedkeuring zal vermoedelijk spoedig volgen. Elk moment kunnen we nu producten verwachten die gezoet zijn met deze super-aspartaam. Wat mij stoort is dat de uitvinder zelf betrokken is geweest bij de onderzoeken naar de veiligheid van deze zoetstof*5. Dit heeft wat mij betreft een hoog ‘Wij van WC-eend, adviseren WC-eend’-gehalte. Zelfs als de onderzoeken door een onafhankelijke partij extern zouden zijn uitgevoerd, dan zijn enkele maanden nog te kort om de schadelijke effecten op de lange termijn vast te stellen. Bij labratten is officieel de schadelijkheid van aspartaam nooit vastgesteld, maar tegenstanders beweren dat een testperiode van 2 maanden te kort is om de tumoren vast te kunnen stellen. Er schijnen meer dan 50 onderzoeken gedaan te zijn naar dit middel, maar om één of andere reden zijn er maar weinig gepubliceerd. Zorgwekkend.

Feiten over Advantame

 • Is verwant aan aspartaam*6
 • Bevat vanilline i.c.m. aspartaam*6
 • 20.000 keer zoeter dan suiker*7
 • 100 keer zoeter dan aspartaam*7
 • Bevat residuen van de katalysatoren platinum en palladium*8
 • Veilig volgens de ESFA*8

Boze broertje van Aspartaam
Chemisch is Advantame onder meer gebaseerd op een aminozuur uit vanille. Technisch gezien is dit zoetmiddel een derivaat van Aspartaam, dat wil zeggen dat het een afgeleide stof is. Aspartaam is zeer discutabel en wordt door velen een neurotoxine genoemd dat kanker kan aanjagen omdat deze onnatuurlijke stoffen in dit zoetmiddel niet door het lichaam afgebroken zouden kunnen worden. Ajinomoto heeft in 2000 het recht op Aspartaam van Monsanto gekocht voor slechts $67.000.000. Dat zijn geen kinderachtige bedragen die schuilgaan achter de zoetstoffen. Waar geld is, is macht. De jaarlijkse omzet van Ajinomoto is bijna 10 miljard.

Wees gewaarschuwd en blijf verre van de zoetstof Advantame!

Bronnen

 1. Ajinomoto: about us
 2. De Commissie legt geldboetes op aan ADM, Ajinomoto en andere ondernemingen die een kartel in de lysinesector hadden gevormd
 3. INDONESIA: International outrage over Ajinomoto’s use of pork enzyme in halal food escalates
 4. Sweetner sale
 5. Advantame–an overview of the toxicity data.
 6. Facts About Advantame
 7. Advantame – The Calorie Control Council
 8. Scientific Opinion on the safety of advantame for the proposed uses as a food additive

Meer informatie
AJINOMOTO, ASPARTAME & BRAIN TUMORS: RECIPE FOR DEATH!
New Mexico Senate President Sides with Artificial Sweetener Maker “Ajinomoto”
UK Supermarket Chain Bans Aspartame From Own-Label Products; Japanese Manufacturer Ajinomoto Sues!

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.