Hoofdpagina » Nieuws » Afwisselen tussen koffie en thee blijkt het gezondst

Afwisselen tussen koffie en thee blijkt het gezondst

Sommige mensen zweren bij koffie, andere zijn echte theeleuten. Maar welke van de twee beschermt nu het beste tegen beroertes en dementie? Een team van wetenschappers heeft dit gedurende 4 jaar onderzocht bij 365,682 deelnemers in de leeftijd van 50 tot 74. Hun conclusie is dat beide kunnen beschermen. Tenminste, als de inname niet wordt overdreven. Zo’n 2 – 3 kopjes blijkt de ‘sweet spot’ te zijn. Bij meer dan 6 kopjes stijgt het risico op problemen juist. Maar de onderzoekers deden een opmerkelijke ontdekking: de combinatie van koffie en thee beschermt vele malen krachtiger dan wanneer voor slechts één van beide wordt gekozen. Wanneer je dagelijks gecombineerd tussen de 4 – 6 kopjes koffie en thee drinkt, blijkt je risico op beroertes en dementie met ongeveer 30% af te nemen! De studie meldt dat zowel koffie als thee de conditie van de aderen kunnen verbeteren, zij het elk op hun eigen manier. De rijke verscheidenheid aan antioxidanten is waarschijnlijk een van de factoren die hieraan bijdragen.

Samenvatting van de originele studie:

Achtergrond: Eerdere studies hebben de betrokkenheid van koffie en thee bij de ontwikkeling van beroerte en dementie aangetoond. Er is echter weinig bekend over de associatie tussen de combinatie van koffie en thee en het risico van beroerte, dementie en dementie na een beroerte. Daarom hebben wij getracht de associaties van koffie en thee afzonderlijk en in combinatie met het risico op het ontwikkelen van beroerte en dementie te onderzoeken.

Methoden en bevindingen: Deze prospectieve cohortstudie omvatte 365.682 deelnemers (50 tot 74 jaar oud) uit de UK Biobank. Deelnemers namen deel aan de studie van 2006 tot 2010 en werden gevolgd tot 2020. Wij gebruikten Cox proportionele hazards modellen om de associaties tussen koffie/thee consumptie en incident beroerte en dementie te schatten, gecorrigeerd voor geslacht, leeftijd, etniciteit, kwalificatie, inkomen, body mass index (BMI), lichamelijke activiteit, alcoholstatus, rookstatus, voedingspatroon, consumptie van met suiker gezoete dranken, hoge-densiteit lipoproteïne (HDL), lage-densiteit lipoproteïne (LDL), voorgeschiedenis van kanker, voorgeschiedenis van diabetes, voorgeschiedenis van cardiovasculaire arteriële ziekte (CAD), en hypertensie. De koffie- en theeconsumptie werd beoordeeld bij aanvang. Gedurende een mediane follow-up van 11,4 jaar voor nieuwe ziekte, ontwikkelden 5.079 deelnemers dementie, en 10.053 deelnemers kregen een beroerte. De associaties van koffie en thee met beroerte en dementie waren niet-lineair (P voor niet-lineair <0,01), en koffie inname van 2 tot 3 kopjes per dag of thee inname van 3 tot 5 kopjes per dag of hun combinatie inname van 4 tot 6 kopjes per dag waren gekoppeld aan de laagste hazard ratio (HR) van incident beroerte en dementie. Vergeleken met degenen die geen koffie en thee dronken, was het drinken van 2 tot 3 koppen koffie en 2 tot 3 koppen thee per dag geassocieerd met een 32% (HR 0,68, 95% CI, 0,59 tot 0,79; P < 0,001) lager risico op beroerte en een 28% (HR, 0,72, 95% CI, 0,59 tot 0,89; P = 0,002) lager risico op dementie. Bovendien was de combinatie van koffie- en theeconsumptie geassocieerd met een lager risico op ischemische beroerte en vasculaire dementie. Bovendien was de combinatie van koffie en thee geassocieerd met een lager risico van dementie na een beroerte, met het laagste risico van incidente dementie na een beroerte bij een dagelijkse consumptie van 3 tot 6 koppen koffie en thee (HR, 0,52, 95% CI, 0,32 tot 0,83; P = 0,007). De belangrijkste beperkingen waren dat de koffie- en theeconsumptie bij aanvang van de studie zelf werd gerapporteerd en mogelijk niet de consumptiepatronen op lange termijn weerspiegelt, dat niet-gemeten verwarrende factoren in observationele studies kunnen leiden tot vertekende effectschattingen, en dat deelnemers aan de UK Biobank niet representatief zijn voor de gehele bevolking van het Verenigd Koninkrijk.

Conclusies: We vonden dat het drinken van koffie en thee afzonderlijk of in combinatie geassocieerd was met een lager risico op beroerte en dementie. Inname van koffie alleen of in combinatie met thee werd geassocieerd met een lager risico op dementie na een beroerte.

De bron van de studie vind je hier: Zhang Y, Yang H, Li S, Li W-D, Wang Y. Consumption of coffee and tea and risk of developing stroke, dementia, and poststroke dementia: A cohort study in the UK Biobank. PLoS Med. november 2021;18(11):e1003830.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.