Algemene afkortingen en maten bij het koken

Recepten en kookboeken zitten vaak vol met culinaire afkortingen en rare maten (hoe groot is een snufje?). Als je je weg in de kookafkortingen en de juiste maateenheden kunt vinden, wordt je gerecht precies komt zoals gepland!

Sommige afkortingen kunnen voor verwarring zorgen bij het bereiden van een gerecht. Zo lijken de eetlepelafkorting en de theelepelafkorting erg op elkaar:

  • een kleine letter t staat ​​voor theelepel
  • een hoofdletter T staat ​​voor eetlepel

Stel je eens voor dat je je vergist in deze afspraak… Als je in plaats van 4 theelepels (t) per ongeluk 4 eetlepels (T) zout toevoegt, kan dat een grote ramp betekenen voor het resultaat!

Hieronder vind je de veelgebruikte kookafkortingen en hun bijbehorende maateenheid:

KookafkortingMaateenheid
° CCelsius
° FFahrenheit
avggemiddelde
C, ccup / kop
ca.cerca / bij benadering
fl ozvloeibare ounce
ggram
in.inches
kgkilogram
L, lliter
ml, mlmilliliter
No. of #aantal
ozounce
pondpond
ptpint
qtquart
T, TB, Tbl, Tbsp, eleetlepel
t, tsp, tltheelepel
Tbsp of Teetlepel
volvolume
wtgewicht

 

Dan natuurlijk de vraag, hoeveel is een pond, ounce, pint of eetlepel? Ook dit is vrij eenvoudig:

MaateenheidHoeveelheid
1 cup / kop240 ml
1 vloeibare ounce30 ml
1 gram0,3 oz
1 inches2,54 cm
1 kilogram2,2 pound
1 liter4,2 cups
1 ounce28,3 gram
1 pound453 gram
1 pint473 gram
1 quart946 gram
1 eetlepel15 gram
1 theelepel5 gram

Het gebruik van maatlepels en maatbekers kunnen het werken in de keuken een stuk makkelijker maken. Deze zijn vaak voor een prikkie op de kop te tikken bij vrijwel elke keukenwinkel. Eigenlijk behoren deze standaard tot het arsenaal van de (thuis)kok.