Hoofdpagina » Nieuws » Alle soorten lichaamsbeweging kunnen helpen bij depressie

Alle soorten lichaamsbeweging kunnen helpen bij depressie

Uit recent onderzoek blijkt dat lichaamsbeweging een effectieve behandeling kan zijn voor mensen met een depressie. In een meta-analyse werden 218 studies onderzocht waarin verschillende vormen van lichaamsbeweging werden vergeleken. De onderzochte vormen waren onder andere dansen, wandelen, hardlopen, yoga, krachttraining, fietsen en tai chi.

De onderzoekers vergeleken het effect van de verschillende vormen van lichaamsbeweging op depressieve symptomen met het effect van antidepressiva, cognitieve gedragstherapie en geen behandeling. Alle onderzochte vormen van lichaamsbeweging, behalve algemene begeleiding bij lichamelijke activiteit, bleken effectief in het verminderen van depressieve symptomen. De meest effectieve vormen waren dansen en hardlopen. Ook yoga en krachttraining scoorden goed. Daarnaast bleken deze laatste twee het best te worden volgehouden.

De intensiteit van de lichaamsbeweging lijkt uit te maken. Hardlopen was bijvoorbeeld effectiever dan wandelen. Lichaamsbeweging met een hogere intensiteit heeft dus een groter positief effect. Toch benadrukken de onderzoekers dat alle vormen van beweging lijken te helpen bij een depressie. Ze raden dan ook aan om een vorm te kiezen die iemand zelf leuk vindt. Zo is de kans groter dat iemand het volhoudt.

Concluderend kan gesteld worden dat lichaamsbeweging een veelbelovende aanvullende behandeling is voor depressie. Het kan naast medicatie en therapie worden overwogen. Wel is meer onderzoek nodig om de precieze effectiviteit te bepalen. Voor nu lijkt het in ieder geval verstandig om in beweging te komen en te blijven bij een depressie (bron: Examine.com)!

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.