web
statistics

Aloë vera, is dat echt zo gezond?

aloeTegenwoordig wordt Aloë vera overal aan toegevoegd en schijnt het zelfs kanker te kunnen genezen. Willen de producenten nu alleen maar aan ons verdienen, of zijn de claims echt waar?

Aloë vera groeit vooral op de warmere plekken van de aarde zoals het Middellandse Zeegebied. De bladeren bevatten een soort gel en zijn soms beschikbaar in natuurvoedingswinkels. De gel kan prima gegeten worden en smaakt lekker zoet. Naast de zoete smaak is deze gel ook heel erg gezond.

Aloë vera gel bevat:

 • Water
 • 20 mineralen
 • 12 vitamines
 • 18 aminozuren
 • 200 actieve plantenstoffen (fytonutriënten), waaronder:
 • Enzymen
 • Triterpenen (een fytonutriënt die de bloedsuiker verlaagt)
 • Glyconutriënten & glycoproteïnen (essentiële suikers)
 • Polysachariden, inclusief:
 • Acemannan, mannose-6-fosfaat polymannannen
 • Fenolglycosiden zoals dihydrocoumarinen

We hebben onderzocht wat de wetenschap heeft ontdekt en dan blijkt dat Aloë vera inderdaad heel veel goeds voor ons kan doen, met name op het gebied van darm- en huidklachten. Aloë vera werkt krachtig bij spijsverteringsproblemen zoals obstipatie en werkt laxerend. Ook helpt Aloë vera bij huidklachten zoals roos en psoriasis. Als je een wondje hebt doordat je bent uitgeschoten met een mes of door een insectenbeet, dan kan het helpen om de gel van de Aloë vera erop te doen. Aloë vera werkt antiseptisch, dat betekent dat het tegen bacteriën en andere ziekteverwekkers beschermt.

Aloë vera kan volgens de wetenschap:

 • Ontstekingen een halt toeroepen*1
 • De kwaliteit van de huid verbeteren*2
 • Bloedsuikerspiegel stabiliseren*3
 • Diabetes type 2 verminderen*4
 • Het goede cholesterol stimuleren*5
 • Spier- en gewrichtspijn verminderen
 • Remt de groei van tumoren (kanker)*6
 • Prikkelbaar Darm Syndroom (PDS) verminderen
 • Je weerstand verbeteren*7

De acemannan in Aloë vera is een natuurlijke booster van je immuunsysteem en kan daadwerkelijk helpen bij de bestrijding van kanker. Dat aloë vera spierpijn, gewrichtspijnen en het prikkelbare darms syndroom kan verminderen, houdt direct verband met de ontstekingsremmende eigenschappen van deze plant.

Het moge duidelijk zijn dat Aloë vera inderdaad super gezond kan zijn, maar pas op: dit geldt alleen voor verse en onbewerkte Aloë vera. Het is niet bewezen dat extracten ook werken. Vaak staat er op de verpakking dat het product Aloë vera bevat, maar dit is meestal zo weinig dat dit nauwelijks iets voor je gezondheid kan betekenen. Aloë vera wordt ook verkocht als (fris)drank, maar dan bevat dit zoveel suiker dat er ook niet meer gesproken kan worden van een gezond product.

Blijf zo dicht mogelijk bij de natuur en eet zoveel mogelijk puur, vers en onbewerkt.

Bronnen
*1 Anti-inflammatory and wound healing activity of a growth substance in Aloe vera
*2 Evaluation of aloe vera gel gloves in the treatment of dry skin associated with occupational exposure
*3 Effect of Aloe vera leaves on blood glucose level in type I and type II diabetic rat models
*4 Antidiabetic activity of Aloe vera L. juice. I. Clinical trial in new cases of diabetes mellitus
*5 Aloe vera: a systematic review of its clinical effectiveness.
*6 Aloe-emodin Is a New Type of *6 *6 Anticancer Agent with Selective Activity against Neuroectodermal Tumors
*7 The effect of Acemannan Immunostimulant in combination with surgery and radiation therapy on spontaneous canine and feline fibrosarcomas

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

23 gedachten over “Aloë vera, is dat echt zo gezond?”

 1. Van een Ecuadoriaanse vriendin geleerd: koop ‘n plantje bij ‘t tuincentrum. Snijd af en toe een stukje van een loot & smeer de verse gel op je gezicht. Doen de vrouwen daar om een mooie huid te behouden.

 2. Tegen spierpijn, gewrichtspijnen en PDS helpt Aloë vera, maar in welke vorm en dosering kun je dat het makkelijkste (en beste natuurlijk) tot je nemen zonder dat je dagelijks een echt Aloë-plant moet gaan plunderen? Want die planten groeien ook niet als kool hier in koud-kikkerland ;-)

 3. Iemand bekend met de Aloe vera van forever living. De mensen die het verkopen zijn er laries over. Verzorgingsproducten zijn ook erg goed heb ik gehoord, maar van de dranken en capsules hoop ik meer te weten te komen.

  Aloe vera werkt laxerend en werkt goed bij pds????? Hoe kan dit want degene die ik ken met pds die heeft juist last van diarree door de pds.
  Zelf ook gevoelige darmen en zit niet op iets laxerends te wachten.

  • De aloe vera gel van Forever werkt juist niet laxerend. Het stofje aloine wat direct onder het blad zit zorgt voor een laxerend effect. Bij de gel van Forever wordt dit er zeer zorgvuldig uitgehaald. Wat er wel in zit is saponine. Saponine is een soort zeepstofje die de maag en darmwand reinigt, waardoor voedingsstoffen beter kunnen worden opgenomen. Ik drink het dagelijks en ik merk dat mijn eten veel sneller verteerd wordt en dat ik zoveel meer energie en een betere concentratievermogen heb. Mij ondersteunt het geweldig bij mijn Fibromyalgie klachten. Ik kan zelfs weer sporten. Ik vind het echt een wonderplant

  • Ja ik ben ook blij met bronnen. Maar altijd de kleine lettertjes lezen. Bij bron 2 staat al vermeld: “Conflict of interest: At the time of this study, Dennis P. West, PhD, was a consultant to Medline Industries Inc, the distributor of Aloetouch gloves, and Ya Fen Zhu was an employee of a company partially owned by the manufacturer of the Aloetouch gloves.” Waarom wordt het niet ècht wetenschappelijk getest??? Iemand een onafhankelijke bron?

 4. 6 jaar geleden hersteld van kanker, bleef zeer moe als gevolg van chemo en bestralingen. Op advies aloë Vera gel gaan drinken. Na een aantal weken een enorme energie boost gekregen die aanhield. Tevens een betere huid en een heldere geest, voor mij bewijs genoeg dat het innemen van aloë Vera gel werkt!

  • Wat goed voor je Japke!
   Kan je ook vertellen wat de dagelijkse hoeveelheid is die je hier van drinkt.
   Alvast bedankt zonnige groetjes van Jolanda

   • Hoi Jolanda,
    Ik drink dagelijks 30ml, staat gelijk aan een borrelglas. Ik drink de variant met cranberry. Dit komt de vochthuishouding ook ten goede. Heb nooit meer blaasontsteking en zeer weinig last van oedeem (lymfeklieren zijn grotendeels uit mijn buik verwijderd). Dus eigenlijk nog meer voordelen!
    Ook nu zonnige groet!
    Japke

 5. Ik drink nu een paar dagen aloe vera. Maar ben nu al twee dagen aan de diarree. Is dat normaal? Of moet ik ermee stoppen?

  • Hallo,

   Welk percentage aloë Vera zit in je product? En is het de pure aloe Vera gel die erin verwerkt is, of ook de bladeren?

   Stoppen zou ik nog niet zo direct doen, want aloe vera zuivert het lichaam, dus als je het inneemt, dan zuivert het van binnen uit. Het is ook een feit dat daardoor ook bepaalde symptomen die je had iets erger kunnen worden in het begin, maar daarna verdwijnen en je gezondheid echt vooruit helpen.

  • Hoi Janis,

   Weet niet hoeveel gel je nu dagelijks drinkt maar je zou of even kunnen stoppen of de hoeveelheid verminderen en geleidelijk weer opvoeren. De diarree is niet abnormaal, in het begin kan het een laxerende werking hebben. Het moet echter wel weer stoppen. Als dat niet het geval is moet je je afvragen of het geschikt voor je is.
   Groet Japke

  • Dit kan idd voorkomen. Je darmen worden schoongemaakt. Volhouden komt goed!
   Bij vragen mag je mij mailen

   Vr gr Sandra

  • Hoi. Ja dat kan ook nog wel even duren. Je darmen worden gereinigd! Komt echt goed! Mocht je vragen hebben mag je me rustig mailen!

   Vr gr Sandra

 6. Goedendag,
  Ik heb een aantal dagen geleden een berichtje achtergelaten op deze site, maar deze wordt niet geplaatst. Is hier een bepaalde reden voor??
  Met vriendelijke groet,
  Esther

  • Alle opbouwende berichten (ook kritische worden gewoon geplaatst. Kwetsende of commerciële reacties plaatsen wij echter niet.

 7. ok, mag deze dan wel?? zag namelijk dat iemand anders zelfs haar telefoonnummer had achter gelaten, hoop dat ik mensen kan helpen dat is de enige opzet!!

 8. Goedenavond,
  wat een goeie tips!

  Wat voor producten gebruiken jullie van aloe vera? Het plantje zelf? Of is het vloeibaar te verkrijgen?
  Lieve groet , Laura

 9. Voor wat betreft aloë vera moeten we onderscheid maken tussen de gel en de rest van de plant. De gel is een polysaccharide (een suikerachtige stof) of in de woestijn voldoende vocht vast te kunnen houden. In de rest van het blad zit latex. Voor de eerste bestaan wat wisselende onderzoeksresultaten, maar we mogen er vanuit gaan dat het voor cosmetische zaken wel effectief zal zijn. De latex werkt laxerend en in de USA hebben de autoriteiten het gebruik verboden wegens gezondheidsschade.

  Zie bijvoorbeeld hier: http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/druginfo/natural/607.html

 10. Super Juglen dat er weer eens de Aloe Vera positief belicht wordt.
  Het is een beetje een onder geschoven kindje soms lijkt het wel. Juist de kwaliteit van deze ‘wonderplant’ wordt te veel onderschat. Er zijn vele merken in de handel maar kies wel de beste want alleen dan heb je er baad bij. Ps de originele smaak van aloe is bitter en zeker niet zoet.
  Ik ben al jaren gebruiker vd pure drank die mij geholpen heeft bij mijn chronische ziekte sarcoïdose die ik destijds had. Nu gebruik ik nog dagelijks deze kwaliteits producten.
  Mochten er vragen zijn dan deel ik graag om mijn positieve ervaring.
  Groetjes en we blijven je nieuwsbrieven lezen…toppie

  • hoi corry,

   Ik heb van de week gehoord dat ik waarschijnlijk sarcoidose heb.
   waarbij heeft het u allemaal geholpen?

   groetjes Sanne

 11. Hai Jurgen , Lees altijd met veel interesse je artikelen, zeer waardevolle info. heb je wel eens iets uit geplozen over Colostrum ? Ik ben benieuwd….. warme groet mieke

Reacties zijn gesloten.

Send this to a friend