Amanprana liegt om verkoop te stimuleren (en krijgt koekje van eigen deeg)

De afgelopen dagen stroomde mijn mailbox weer vol met vragen van verontruste volgers: Amanprana beweert in een pagina grote advertentie in de Happiness dat Keltisch zeezout verontreinigd is met radio-actief plutonium. Vervolgens schuiven ze hun eigen nieuwe zout naar voren.

Amanprana bedient zich al langer van deze goedkope truc: concurrenten naar beneden drukken om jezelf omhoog te brengen. In mijn ogen is dit niet nodig als je zulke goede producten in het assortiment hebt als Amanprana. Het merk is over het algemeen vele malen duurder dan vergelijkbare concurrenten en dus moet Amanprana kennelijk alles uit de kast trekken om de verkoop op gang te houden.

Ik heb gelijk contact gezocht met Amanprana met de vraag of ze bewijs kunnen overhandigen. Dit was hun reactie:

Er is een actieve kerncentrale, in Chambord, vlak bij de Loire.
… ‘wij vinden alleen dat tot 60 jaar geleden sel de gerande prima was, maar vanwege de ligging dit nu niet meer het geval is.’ – Bart Maes

Ze vinden dus iets, maar er is helemaal geen bewijs! Ik heb het even opgezocht, de afstand tussen de centrale en de zoutmoerassen is bijna 500 kilometer.

Onderaan de advertentie staat te lezen dat de plutonium verantwoordelijk zou zijn voor de grijze kleur van het zout. Het bewijs dat dit zout verontreinigd zou zijn. In dit labrapport kun je lezen dat vele mineralen zorgen voor de grijze kleur en niet plutonium. Evenmin bevat het zware metalen. Als ik wat zand aan water toe ga voegen, dan is dat geen bewijs voor verontreinigd plutonium. Keltisch zeezout komt uit kleibaden, die zorgen voor de grijze kleur. Maar ik heb de proef op de som genomen en met een geigerteller het zout gemeten op radioactiviteit. De meter stelde vast dat er geen sprake is van radioactiviteit:

Nu komt het: het zout van Amanprana is volgens hun site afkomstig van de Velddrif in Zuid-Afrika. Dit ligt op ongeveer 100 km afstand van de gigantische Nucleaire Koeberg Centrale:

koeberg-centrale-velddrif

Deze Koeberg Centrale heeft 2 drukwatergeneratoren die met zeewater gekoeld worden. Het blijkt dat de oceaanstroom van de Koebergcentrale precies naar de zoutvelden van Amanprana lopen:

oceaan-stroom

Ik denk niet dat het nodig is om dit in een pagina grote advertentie bekend te maken, want we hebben geen metingen en laboratorium analysen om welk vermoeden dan ook hard te maken.

Beste Amanprana: jullie maken goede producten. Wijs mensen op jullie kracht en haal geen concurrenten naar beneden. Dat hebben jullie toch niet nodig?

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.