Arjen Lubach veegt de vloer aan met de meisjes van The Green Happiness. Feiten of fictie?

Afgelopen zondag heeft de komiek Arjen Lubach in zijn TV programma Zondag met Lubach aandacht besteed aan de dames van The Green Happiness. Het 15 minuten durende item schiet alle kanten op en zaait veel verwarring. Mijn mailbox stroomde deze ochtend over, dus daarom hierbij mijn reactie in deze blog.

De vrouwen van The Green Happiness, Merel von Carlsburg en Tessa Moorman, zijn vorige week in het NRC geïnterviewd. Ook Humberto Tan heeft beide dames uitgenodigd. Daarbij werd duidelijk dat vlees, melk, gluten en eieren ten strengste verboden zijn. Wist je dat een ei eigenlijk gewoon het menstruaat is van een kip?

Arjen maakt met dit laatste korte metten: een kip is een vogel en geen zoogdier, het heeft geen baarmoeder en menstrueert dus ook niet. Er is geen baarmoederwand die maandelijks aan vervanging toe is.

Ook Rens Kroes wordt afgeserveerd. Ze zou in haar boek een gezonde taart aanprijzen met maar liefst meer dan 9000 Kcal. Hoe durft ze dat gezond te noemen? Arjen gaat voorbij aan het feit dat deze taart meer dan 2 kilo weegt en dat het 30 machtige porties zijn. Een taartje van iets minder dan 300 Kcal valt op zich wel mee. Dat is net zoveel als een Magnum of een kroketje (1, 2).

Dyslectische blogsters
Het stoort Arjen Lubach dat de meiden van The Green Happiness boeken verkopen van rond de 60 euro, terwijl ze meer iets weg hebben van een uitgeprint instagram account in de vorm van een tijdschrift. Hilarisch is dat Arjen bijzonder veel spelfouten aantreft in de teksten van The Green Happiness. De meisjes geven zelf ook al aan geen spelwonder te zijn. Schokkend is dat op hun site staat aangegeven dat ze lid zijn van het BIG register, terwijl dit doorgaans alleen aan artsen en verpleegkundigen is besteed.

Vele collega’s worden belachelijk gemaakt. Michel van Duren, Jesse van der Velde en zelfs Kris Verburgh worden gemangeld. Alle diëten zouden slecht zijn. Het 5-2 vasten dieet zou zelfs dodelijk kunnen zijn.

Suikers zouden ook allemaal even slecht zijn, natuurlijk of niet. Volgens Arjen is er geen verschil tussen witte kristalsuiker, dadels, ahornsiroop of honing. De bron van deze aantijging is het voedingscentrum. Natuurlijke suikers bestaan niet. Lubach zegt dat ‘natuurlijk’ geen synoniem is voor gezond. Want asbest is ook natuurlijk. Gluten vermijden is ook absoluut onzin, want minder dan 1% van Nederland heeft hier een allergie voor. De rest kan wat hem betreft gewoon zoveel gluten eten als hij of zij zelf wil. Lubach draagt de mening uit van het Voedingscentrum. Weg met alle voedingsgoeroes en gewoon weer eten volgens de schijf van vijf.

Satire
Lubach noemt alle dieetgoeroes ongeschoold en die moeten we daarom niet serieus nemen. Het punt is dat Arjen zelf ook niet geschoold is, dus waarom zouden we hem wel serieus moeten nemen? Hij stapt wel erg makkelijk over de meest recente studies heen die aantonen dat een glutenintolerantie wel degelijk bestaat (3, 4, 5, 6). Problemen met gluten hebben dus niet alleen de mensen met coeliakie.

Begrijp me niet verkeerd, ik ben echt fan van Arjen Lubach. Hij is lekker eigenzinnig, creatief, muzikaal en grappig. Ik mag hem wel. Maar ik weet ook dat zijn sketches door een redactie gemaakt worden. Door journalisten die helemaal niet zo heel veel verstand van voeding hebben. Ze researchen en googlen veel informatie bij elkaar en dopen deze info dan om tot een stukje TV cabaret. Cabaret vindt z’n wortel in de realiteit, maar er wordt maar al te vaak een loopje genomen met de werkelijkheid. Sommige zaken worden uitvergroot en andere gebagatelliseerd, zodat het volslagen ridicuul lijkt. Lubach scheert alle dieetgoeroes over een kam en is daarmee wel erg kort door de bocht. Dat mag in cabaret en satire. Of het de loepzuivere waarheid is?

Hoewel ik de uitingen van de meisjes van The Green Happiness twijfelachtig vind, betekent dat niet dat alle ‘dieetgoeroes’ onzin verkondigen. Niet alles wat ze zeggen is per se onwaar of waar. En hetzelfde geldt voor Arjen Lubach: niet alles wat hij zegt is altijd waar, al kan hij ook zeer rake dingen zeggen. We kunnen het beste zelf blijven nadenken en informatie op waarde leren schatten. Pak eruit wat voor jou van waarde is, maar neem niet alles klakkeloos aan. Ook als de bron Arjen Lubach, het Voedingscentrum of zelfs deze site is.

Het betreffende item is hier terug te zien:

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.