web
statistics

Arjen Lubach veegt de vloer aan met de meisjes van The Green Happiness. Feiten of fictie?

Afgelopen zondag heeft de komiek Arjen Lubach in zijn TV programma Zondag met Lubach aandacht besteed aan de dames van The Green Happiness. Het 15 minuten durende item schiet alle kanten op en zaait veel verwarring. Mijn mailbox stroomde deze ochtend over, dus daarom hierbij mijn reactie in deze blog.

De vrouwen van The Green Happiness, Merel von Carlsburg en Tessa Moorman, zijn vorige week in het NRC geïnterviewd. Ook Humberto Tan heeft beide dames uitgenodigd. Daarbij werd duidelijk dat vlees, melk, gluten en eieren ten strengste verboden zijn. Wist je dat een ei eigenlijk gewoon het menstruaat is van een kip?

Arjen maakt met dit laatste korte metten: een kip is een vogel en geen zoogdier, het heeft geen baarmoeder en menstrueert dus ook niet. Er is geen baarmoederwand die maandelijks aan vervanging toe is.

Ook Rens Kroes wordt afgeserveerd. Ze zou in haar boek een gezonde taart aanprijzen met maar liefst meer dan 9000 Kcal. Hoe durft ze dat gezond te noemen? Arjen gaat voorbij aan het feit dat deze taart meer dan 2 kilo weegt en dat het 30 machtige porties zijn. Een taartje van iets minder dan 300 Kcal valt op zich wel mee. Dat is net zoveel als een Magnum of een kroketje (1, 2).

Dyslectische blogsters
Het stoort Arjen Lubach dat de meiden van The Green Happiness boeken verkopen van rond de 60 euro, terwijl ze meer iets weg hebben van een uitgeprint instagram account in de vorm van een tijdschrift. Hilarisch is dat Arjen bijzonder veel spelfouten aantreft in de teksten van The Green Happiness. De meisjes geven zelf ook al aan geen spelwonder te zijn. Schokkend is dat op hun site staat aangegeven dat ze lid zijn van het BIG register, terwijl dit doorgaans alleen aan artsen en verpleegkundigen is besteed.

Vele collega’s worden belachelijk gemaakt. Michel van Duren, Jesse van der Velde en zelfs Kris Verburgh worden gemangeld. Alle diëten zouden slecht zijn. Het 5-2 vasten dieet zou zelfs dodelijk kunnen zijn.

Suikers zouden ook allemaal even slecht zijn, natuurlijk of niet. Volgens Arjen is er geen verschil tussen witte kristalsuiker, dadels, ahornsiroop of honing. De bron van deze aantijging is het voedingscentrum. Natuurlijke suikers bestaan niet. Lubach zegt dat ‘natuurlijk’ geen synoniem is voor gezond. Want asbest is ook natuurlijk. Gluten vermijden is ook absoluut onzin, want minder dan 1% van Nederland heeft hier een allergie voor. De rest kan wat hem betreft gewoon zoveel gluten eten als hij of zij zelf wil. Lubach draagt de mening uit van het Voedingscentrum. Weg met alle voedingsgoeroes en gewoon weer eten volgens de schijf van vijf.

Satire
Lubach noemt alle dieetgoeroes ongeschoold en die moeten we daarom niet serieus nemen. Het punt is dat Arjen zelf ook niet geschoold is, dus waarom zouden we hem wel serieus moeten nemen? Hij stapt wel erg makkelijk over de meest recente studies heen die aantonen dat een glutenintolerantie wel degelijk bestaat (3, 4, 5, 6). Problemen met gluten hebben dus niet alleen de mensen met coeliakie.

Begrijp me niet verkeerd, ik ben echt fan van Arjen Lubach. Hij is lekker eigenzinnig, creatief, muzikaal en grappig. Ik mag hem wel. Maar ik weet ook dat zijn sketches door een redactie gemaakt worden. Door journalisten die helemaal niet zo heel veel verstand van voeding hebben. Ze researchen en googlen veel informatie bij elkaar en dopen deze info dan om tot een stukje TV cabaret. Cabaret vindt z’n wortel in de realiteit, maar er wordt maar al te vaak een loopje genomen met de werkelijkheid. Sommige zaken worden uitvergroot en andere gebagatelliseerd, zodat het volslagen ridicuul lijkt. Lubach scheert alle dieetgoeroes over een kam en is daarmee wel erg kort door de bocht. Dat mag in cabaret en satire. Of het de loepzuivere waarheid is?

Hoewel ik de uitingen van de meisjes van The Green Happiness twijfelachtig vind, betekent dat niet dat alle ‘dieetgoeroes’ onzin verkondigen. Niet alles wat ze zeggen is per se onwaar of waar. En hetzelfde geldt voor Arjen Lubach: niet alles wat hij zegt is altijd waar, al kan hij ook zeer rake dingen zeggen. We kunnen het beste zelf blijven nadenken en informatie op waarde leren schatten. Pak eruit wat voor jou van waarde is, maar neem niet alles klakkeloos aan. Ook als de bron Arjen Lubach, het Voedingscentrum of zelfs deze site is.

Het betreffende item is hier terug te zien:

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

10 gedachten over “Arjen Lubach veegt de vloer aan met de meisjes van The Green Happiness. Feiten of fictie?”

 1. Het BIG register is voor Beroepen In de Gezondheidszorg. De dames zijn dietist en kunnen daar dus prima in staan. Helaas verkondigen ze de grootst mogelijke onzin. Het beroep van dietist onwaardig.

  • De dames schrijven op hun site dat ze lid zijn van het kwaliteitsregister en dit is een onderdeel van de wet BIG, dit is voor een dietist een must om vergoedingen te krijgen van zorgverzekeraars, maar dit zegt in dit geval niets over de kwaliteit van hun boek en adviezen.

 2. Misschien dat Lubach alle dieetgoeroes over een kam scheert, maar al die dieetgoeroes zijn het voorlopig nog niet met elkaar eens wat gezond is.
  Sommige zeggen suikers ontwijken, andere zeggen vetten ontwijken.
  Verzadigd vet verkeerd en onverzadigd vet oké? of andersom?

  Daarnaast, wie zegt dat de taart in 30 stukken wordt verdeeld? wellicht dat het een machtige taart is, maar 30 stukken zijn er wel erg veel! Een normaal puntje is tussen de 20 en 30 graden, bij 30 stukken heb je puntjes van 12 graden. 12 graden is dit:
  http://etc.usf.edu/clipart/32400/32490/angle_012_32490_md.gif
  Erg lastig om dan 30 stukken te snijden, vooral het midden zal in elkaar storten..
  En dat terwijl Rens Kroes zelf heeft geschreven “Je kunt gerust een extra groot stuk nemen, want deze taart is übergezond”.
  Dat lijkt mij een stuk ijstaart van 30 graden of zelfs meer in plaats van 12 graden.
  30 graden ijstaart zijn ongeveer 700 tot 800 kcal.

  Tibor
  P.S.
  54 euro per boek, waarvan er al meer dan 30.000 exemplaren verkocht van zijn geeft een omzet van 1,6 miljoen euro. En vervolgens blijkt een groot deel niet te kloppen…
  Niet echt een verrassing dat hij zijn ongenoegen hierover ook laat merken, en dat vind ik geheel terecht.

 3. HAHAHAHAHAAHA IK HOU VAN JULLIE ALLEBEI, BEN FAN VAN JULLIE BEIDE….ARJEN EN JUGLEN!
  IK HEB HET IDD GEZIEN….VOND HET NIET HEEL ERG LEUK MAAR ACH….HET IS WEL DOLKOMISCH MATERIAAL…
  DIEET, VOEDING EN AL HET GEDOE RONDOM

 4. Ik ben ook fan van Arjan Lubach, maar in deze uitzending ging hij echt te ver. Zonder kennis van zaken de heleboel afbranden is voor mij niet grappig meer. Het staat ook dom. Hartelijke groet, Nelleke

 5. Als Arjen het voedingscentrum napraat heeft hij geen punt. Het voedingscentrum wordt gesponsord door Unilever en andere big bussiness, ergo.. niet te vertrouwen. Meestal is het tegendeel waar. Check your facts.

 6. Arjen is in staat alles grappig te maken, maakt ook niet uit welk onderwerp, het is hoe hij het brengt. Maar dan hoef je het niet eens te zijn. In dit geval dus, denk zelf, beslis voor jezelf wat goed voor jou voelt en loop niemand achter na. Eerder leer van elkaar. En verder, blijf lachen, dat is gezond en zelfs wetenschappelijk onderzocht!

 7. Wie zegt dat Arjen zelf niet gesponsord wordt door het voedings centrum?
  Hij brengt het leuk hoor, ik kan er ook erg om lachen, maar neem het niet al te serieus.
  En wat de diëtisten betreft….die mogen weleens iets moderner gaan denken. Bij ons in het ziekenhuis weten ze niet eens hoe ze een voedzame soep moeten maken. Ik bedoel maar…….en dat durven ze ook nog in het openbaar te zeggen. Vinden ze het prima dat er cup ‘a soup en bouillon uit een zakje aan zieke mensen gegeven wordt, maar een voedzame soep maken??? Dat snappen ze niet. Er is nog veel werk te doen.

Reacties zijn gesloten.