Hoofdpagina » Nieuws » Artsen waarschuwen: overdoseren van vitamine D is mogelijk en schadelijk

Artsen waarschuwen: overdoseren van vitamine D is mogelijk en schadelijk

Een overdosis aan vitamine D komt steeds vaker voor en wordt in verband gebracht met een breed scala aan ernstige gezondheidsproblemen. Een nieuwe studie waarschuwt dat mensen die te veel vitamine D innemen in het ziekenhuis kunnen belanden.

Artsen zeggen dat te veel van deze vitamine, die ook in zonlicht en sommige voedingsmiddelen voorkomt, schadelijk kan zijn. Ze zeggen ook dat hypervitaminose D, die veroorzaakt wordt door te veel vitamine D, steeds vaker voorkomt en tot veel ernstige gezondheidsproblemen kan leiden.

De meeste kans om deze aandoening te krijgen hebben vrouwen, kinderen, en mensen met een zwak immuunsysteem. Nu luiden onderzoekers de noodklok omdat een man van middelbare leeftijd met deze aandoening naar het ziekenhuis moest nadat hij bij zijn huisarts was geweest.

Een man die veel meer vitamine D supplementen nam dan de dagelijkse behoefte, leed maandenlang aan ernstige gevolgen voor zijn gezondheid. De patiënt vertelde dat hij had overgegeven, zich ziek voelde, pijn op de borst had, krampen in zijn benen, oorsuizingen hoorde, een droge mond had, dorstig was, diarree had, en vermagerde. Zijn symptomen waren al drie maanden aan de gang en begonnen een maand nadat hij een voedingstherapeut had bezocht, die hem vitaminesupplementen in hoge doseringen voorschreef.

Hij slikte dagelijks meer dan 20 supplementen. Voor wat betreft vitamine D kreeg hij bij elkaar opgeteld dagelijks 150.000 Internationale Eenheden aan vitamine D binnen, terwijl de ADH in Nederland 400 IE is en in Amerika 600 IE. De man kreeg dus 250 keer de hoeveelheid die aanbevolen wordt binnen. Verder kreeg hij ook binnen:

  • 100 mg vitamine K2 binnen (terwijl de ADH 100-300 μg is)
  • vitamine B11 (foliumzuur) 1000 mg (ADH = 400 μg)
  • 2000 mg omega-3 tweemaal daags (ADH 200-500 mg)
  • vitamine C, vitamine B2 (riboflavine), vitamine B6 en vele andere vitamine, mineralen, voedingsstoffen, en probiotische supplementen.

Toen zich eenmaal symptomen ontwikkelden, stopte hij met het innemen van zijn dagelijkse supplementencocktail, maar zijn symptomen verdwenen niet.

De gezondheidsproblemen van de man bestonden uit tuberculose, een binnenoor tumor die hem doof maakte in één oor, een vochtophoping in de hersenen, bacteriële meningitis, en chronische sinusitis. Hij nam elke dag meer dan 20 vrij verkrijgbare supplementen, en samen hadden die meer dan 80 maal de hoeveelheid vitamine D die aanbevolen wordt.

Hoewel zijn nieren niet goed werkten, bleek uit scans dat hij geen kanker had. De man bleef acht dagen in het ziekenhuis en kreeg vocht toegediend om de mix van medicijnen uit zijn systeem te krijgen. Hij kreeg ook medicijnen toegediend die gewoonlijk gebruikt worden om botten sterker te maken en de hoeveelheid calcium in het bloed te verlagen.

Twee maanden nadat hij naar huis was gestuurd, was zijn calciumgehalte weer normaal, maar hij had nog steeds te veel vitamine D in zijn lichaam. Het kan weken duren voor je je beter voelt na inname van te veel vitamine D. Gezien de lange halfwaardetijd van ongeveer 2 maanden, waarin zich vitamine D toxiciteit ontwikkelt, kunnen de symptomen verscheidene weken aanhouden waarschuwen de onderzoekers.

De mensen die de studie schreven zeggen dat de verschijnselen van hypervitaminose D een paar weken kunnen aanhouden. Deze symptomen kunnen ook verschillend zijn, maar meestal gebeuren ze omdat het bloed te veel calcium bevat. Op de lange lijst van symptomen staan slaperigheid, verwardheid, apathie, psychose, depressie, verbijstering, coma, anorexia, pijn op de borst, overgeven, constipatie, maagzweren, pancreatitis, hoge bloeddruk, abnormaal hartritme, en nierproblemen. Er kan ook een ontstekingsziekte van de ogen optreden, stijve gewrichten, gehoorverlies, of zelfs doofheid.

Hoewel een overdosering van vitamine D zeldzaam is, zegt het onderzoeksteam dat het belangrijk is dat mensen weten dat het wel degelijk mogelijk is om een teveel aan deze vitamine binnen te krijgen. Hypervitaminose D is een klinische toestand die gekenmerkt wordt door hoge serum vitamine D3 waarden. Dit komt over de hele wereld steeds vaker voor.

De onderzoekers willen met dit verslag van deze casus laten zien dat supplementen die gewoonlijk veilig geacht worden, gevaarlijk kunnen zijn als ze in onveilige hoeveelheden worden ingenomen (bronnen: BMJ Newsroom, eurekalert.org, studyfinds.org).

De originele studie kun je hier terugvinden: Alkundi A, Momoh R, Musa A, Nwafor N. Vitamin D intoxication and severe hypercalcaemia complicating nutritional supplements misuse. BMJ Case Reports CP. 2022;15(7):e250553.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.