web
statistics

Aspartaam beschadigt de hersenen in elke dosis

light colaWist u dat het bewezen is dat Aspartaam leidt tot hersenbeschadiging doordat het sporen van methanol achter laat in het bloed? Je vraagt je af waarom Aspartaam dan “veilig” is bevonden en terug te vinden is in duizenden voedingsmiddelen. Momenteel wordt het gebruik van Aspartaam als kunstmatige zoetstof in levensmiddelen in meer dan 90 landen toegestaan.

“Multiple sclerose wordt vaak verkeerd gediagnosticeerd en zou aspartaamvergiftiging kunnen zijn”

Doordat Aspartaam 200 keer zoeter is dan suiker, zijn fabrikanten in staat zoete voedingsmiddelen te produceren en deze als “light” te verkopen aan miljoenen mensen die “op dieet zijn”. Zonder twijfel: hoe minder suiker in je dieet, hoe beter. Maar suiker vervangen door aspartaam is niet de oplossing, waarschijnlijk is het zelfs nog slechter voor je gezondheid.
Mijn persoonlijke ervaring is, dat Aspartaam me altijd een raar gevoel in het hoofd geeft, nadat ik het gebruikt heb. Hoofdpijn, een licht gevoel in het hoofd en algehele misselijkheid, zijn symptomen die ik persoonlijk ervaar na het nuttigen van aspartaam. Maar dat is niet eens zo heel erg, als je kijkt naar wat onderzoek suggereert. Dus ik vraag, en die vraag zou iedereen zich moeten stellen: Waarom, met al het onderzoek naar aspartaam en zijn gevaarlijke effecten, zelfs in kleine hoeveelheden, wordt het nog steeds door de FDA en andere gezondheidsorganisaties goedgekeurd als veilig voor menselijke consumptie? Er zijn betere oplossingen beschikbaar, met minder risico’s en bijwerkingen.

Waar wordt deze mooie stof (Aspartaam) van gemaakt?
Een Aspartaam molecuul is hoofdzakelijk opgebouwd uit 3 verschillende stoffen. 90% daarvan bestaat uit twee natuurlijke aminozuren, asparaginezuur en fenylalanine. De overige 10% van het molecuul bestaat uit een methyl ester verbinding (waar methanol toe behoort). De methanol komt, binnen enkele uren na consumptie, vrij uit het aspartaam en wordt opgenomen in onze bloedsomloop. Zodra de methyl ester binding is verbroken, komen methylalcohol of methanol (methylalcohol) vrij. Het grote probleem met methanol is dat het gemakkelijk de bloed-hersenbarrière doorbreekt, waar het wordt omgezet in formaldehyde. Formaldehyde veroorzaakt de schade aan de hersenen. Dieren kunnen ontgiften en methanol in het lichaam afbreken, maar mensen kunnen dat niet. Je hoeft geen atoomgeleerde te zijn, om te beseffen dat het stapelen van formaldehyde in de hersenen geen goede zaak is.

Hoe zit het met Methanol?
Zoals hierboven vermeld, is Methanol het belangrijkste probleem, omdat het wordt omzet in formaldehyde. Hoewel vaak wordt gedacht dat mierenzuur het probleem is met Aspartaam, is eigenlijk formaldehyde de boosdoener. Formaldehyde is een sterke neurotoxine en werkt kankerverwekkend. Volgens de EPA, wordt Methanol beschouwd als een cumulatief vergif, wat betekent dat het wordt ophoopt in het lichaam en dat er maar weinig wordt uitgescheiden wanneer het wordt geconsumeerd.
Methanol is een toxine dat het myeline weefsel vernietigt in je lichaam, dit is het isolatiemateriaal rond de zenuwen dat het mogelijk maakt zenuwsignalen goed te laten functioneren. Wanneer deze eenmaal beschadigd zijn, kunnen zich de-myelinisatie symptomen voordoen, die vaak worden gezien bij ziekten als MS en ook migraine waarbij bizarre en inconsistente gezichtsveld verstoringen optreden.

Maar het zou veilig zijn in kleine doses!
Terwijl het hebben van GEEN methanol in het lichaam het meest logisch lijkt, heeft de EPA bepaald dat beperkt gebruik van 7,8 mg / dag aanvaardbaar is. Waarom we accepteren dat zelfs kleine hoeveelheden gif in ons lichaam aanvaardbaar zijn, is mij een raadsel, maar sommige denken nog steeds dat we dit spul in kleine dosis kunnen consumeren. Volgens Woodrow Monte, Ph.D, RD, directeur van het Food Science and Nutrition Laboratory van de Arizona State University:
“Als light frisdranken en frisdranken gezoet met aspartaam, worden gebruikt om vochtverlies aan te vullen tijdens training en fysieke inspanning in warme klimaten, kan de inname van methanol oplopen tot meer dan 250 mg / dag, oftewel 32 maal de door de Environmental Protection Agency aanbevolen norm van deze cumulatieve toxine.”
Verder stelt hij, dat het ontbreken van enkele belangrijke enzymen, mensen vele malen gevoeliger maakt voor de toxische effecten van methanol dan dieren. Daarom zijn testen van aspartaam of methanol op dieren niet representatief voor de effecten van aspartaam op de mens.
Er zijn geen mens- of zoogdieren studies gedaan die de mogelijke mutagene, teratogene of carcinogene effecten bij chronische toediening van methylalcohol evalueren.” zei hij.
Hoe weet je of je te veel methanol binnenkrijgt? Je kan last hebben van hoofdpijn, oorsuizingen, duizeligheid, misselijkheid, maag-en darmklachten, zwakte, duizeligheid, koude rillingen, geheugenverlies, gevoelloosheid en pijnscheuten in de ledematen, gedragsstoornissen en zenuwontstekingen. Een andere zeer bekend symptoom van methanol vergiftiging is problemen met het gezichtsvermogen.
Een ander probleem is dat een van de aminozuren in aspartaam, asparaginezuur, de bloed-hersenbarrière kan passeren. Eenmaal daar valt het je hersencellen aan, het creëren een vorm van cellulaire overstimulatie, excitotoxisch genoemd, wat kan leiden tot celdood.
Je bloed-hersen barrière, die je hersenen normaal beschermt tegen overtollige aspartaat en toxines, is niet in staat om je adequaat te beschermen tegen de effecten van aspartaam, omdat het:

 • Niet volledig ontwikkeld is in de kindertijd
 • Niet alle hersengebieden volledig beschermt
 • Is beschadigd door tal van chronische en acute aandoeningen
 • Overtollige aspartaam in de hersenen laat doorsijpelen, zelfs als de bloed-hersen barrière intact is

Het overtollige aspartaam begint langzaam neuronen te vernietigen, een grote meerderheid (75 procent of meer) van de zenuwcellen in een bepaald gebied van de hersenen zijn al afgestorven voordat de klinische symptomen van een chronische ziekte worden opgemerkt. En als ze eenmaal worden opgemerkt, kunnen ze wel of niet worden geassocieerd met aspartaam consumptie, ondanks dat er voorbeelden bestaan van chronische ziekten die erger worden gemaakt door langdurige blootstelling aan aminozuur schade: Multiple sclerose (MS), ALS, hormonale problemen, geheugenverlies, epilepsie, verminderd gehoor, Alzheimer, dementie, hersenletsel, en Neuro-endocriene stoornissen.
Je kan stellen dat deze stof OK is om in kleine dosering te gebruiken en dat er nog niemand aan is doodgegaan, dus het kan zo slecht niet zijn. Maar het lijkt er op dat we deze manier van denken om andere redenen gebruiken. Zijn we gewoon verslaafd aan deze stoffen? Bang om toe te geven dat we onszelf vergiftigen? Niet in staat om te accepteren dat de FDA en de gezondheidsorganisaties tegen ons gelogen hebben? Doen we deze waarheden af als complottheorieën? Ongeacht wat de reden is, er komt een moment dat we in moeten zien waar we mee te maken hebben en hoe we kunnen beginnen met het maken van nieuwe keuzes. Terug naar iets dat gezonder is en dat beter past bij ons lichaam. We doen onszelf geweld aan en worden verdoofd. Het zijn stoffen als aspartaam en fluoride die deze problemen veroorzaken en het vermijden van deze stoffen maakt een enorm verschil op onze kwaliteit van leven en bewustzijn. (Vertaling: Brigitte de Laat-Young)

Tip: wil je een natuurlijke zoetstof? Dan raad ik 100% biologische stevia van Groenestevia.nl.


Update

Een ding dat ik echt wilde toevoegen aan dit artikel is dat we echt naar onszelf moeten kijken, het gaat om meer dan alleen aspartaam, maar ook om voeding, dranken, cosmetica, etc. We hebben allemaal op een bepaald moment producten geconsumeerd of gebruikt die niet zo geweldig zijn voor ons lichaam. Het merendeel van de producten die we dagelijks gebruiken bevatten zeer giftige chemicaliën, maar omdat we veel mooie reclames voor deze producten zien, we ze gebruiken en blij worden van de mooie labels, realiseren we ons niet hoe slecht dit spul echt voor ons is. De vraag die ik hier wil stellen is, waarom is het, dat wanneer ons informatie wordt gepresenteerd over chemicaliën en giftige producten, we boos worden over deze informatie en we het gebruik ervan, ten opzichte van ons lichaam en onze planeet, willen rechtvaardigen? Zelfs als zoiets als aspartaam maar half zo slecht was als het echt is, waarom zouden we dat dan willen? Waarom is de connectie met ons lichaam zo verstoort dat we ons willen het blootstellen aan giftige stoffen, kankerverwekkende stoffen, chemicaliën en andere producten die 1. geheel onnatuurlijk zijn en 2. niet eens in de buurt van ons lichaam zouden moeten komen. Het lijkt erop dat het grotere probleem hier is, dat we niet alleen de connectie met ons lichaam zijn kwijtgeraakt, maar de ook de verbinding met onze planeet. Het gaat om gemak, geld, tijdelijk geluk, het vullen van emotionele leegtes en vast komen zitten. Wanneer deze informatie wordt gegeven, worden al die knoppen in een keer ingedrukt en voor we het weten verdedigen we het gebruik van iets dat er nooit had moeten zijn. Als we verder kijken naar de hoeveelheid suiker en het soort suiker, in de producten waarin aspartaam wordt gebruikt is dat ook al verschrikkelijk. Ieder product dat aspartaam bevat zou sowieso niet door mensen gegeten moeten worden. Wat is er mis met fruit? Groenten? Noten? Zaden? Waarom hebben we altijd behoefte aan kunstmatige smaken en chemisch verbeterde producten, die slecht zijn voor onze gezondheid? Aspartaam of geen aspartaam, de onderliggende oorzaak is de dis-connectie van ons lichaam, het leven en de planeet.

Hoeveel weet jij over gezondheid? Test je kennis over voeding in 30 vragen

Bronnen:
http://www.mpwhi.com/aspartame_methanol_and_public_health.pdf
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22385158
http://www.greenmedinfo.com/toxic-ingredient/aspartame

 

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

50 gedachten over “Aspartaam beschadigt de hersenen in elke dosis”

 1. Om op je vraag in te gaan: Het is heel simpel,het is de elite gelukt om de hele mensheid in een economisch model te dwingen.Dit model kun je vergelijken met een koe die door zijn boer op alle mogelijke manieren vetgemest wordt om op zo een kort mogelijke tijd dus zoveel mogelijk winst te maken.
  De mens wordt op dezelfde manier geëxploiteerd, het is een productiemiddel,de voornaamste economische bron van ieder land. In dit systeem is de vergrijzing een groot vijand. Ouderen zijn geen effectieve productiemiddelen meer en kosten meer geld als dat ze opleveren.Ook die beloofde pensioenen behouden ze liever zelf dan dat ze gezonde oude mensen moeten uitkeren.

  Het mag toch duidelijk zijn dat wat jij hier over aspartaam verteld, op ieder vlak gebeurd! Elke keer weer kiest men voor het meest schadelijk ipv het gezondste. Vaak bestaan er alternatieven die zelfs nog beter werken en zelfs nog goedkoper zijn: EN TOCH GEBRUIKT MEN LIEVER DE ONGEZONDE VERWOESTENDE STOFFEN! Dit gebeurt op zo een grote schaal dat het echt geen toeval meer is. Amerikanen en Europeanen willen de macht behouden op deze wereld. En dat gaat niet lukken met een populatie die hoofdzakelijk uit bejaarden bestaan. De perfecte leeftijd om te gaan is in hun ogen rond de 65 jaar. Dan ben je het rendabelste geweest en als het kan nog even vertrekken met een ziekte als kanker, dan kunnen de kassa bellen nog een keertje flink rinkelen door behandelingen als chemo die vaak honderdduizenden euros kosten.

 2. Wat een mooi en helder artikel!
  Ik was mij er al van bewust dat Aspartaam niet gezond is, dat het diarree en Parkinson achtige klachten veroorzaakt.
  Dat was voor mij al genoeg reden om op een woongroep van een zorginstelling al te willen werken naar een aspartaam vrij leven. Maar, omdat zoetjes minder suiker bevatten, bleven de zoetjes, tot mijn verbazing, in gebruik.
  Fijn dat we nu op nog meer gevaren gewezen worden! Dank voor het delen!

 3. Een waarheid als een KOE , Juglen!
  Weliswaar een (positieve) oude koe , maar het kan niet vaak genoeg gezegd worden tenslotte….toch…???
  Goed dat je het nog een keer aanhaalt en de schrikbarende feiten op een rij zet. Het “lees, huiver en doe je ding” spreekt helemaal voor zich. En hoe meer mensen de waarheid tot zich nemen hoe beter. Volgens mij dan. Spreekt het voort!
  groetjes, Irma
  O ja: Mijn stem voor “website van het jaar” heb je zeker!
  Ga zo door :)

 4. Wat kan een diabeet dan nog wel veilig gebruiken, wat frisdranken enz. betreft? Is daar ook een antwoord op? Ik snap dat aspartaam niet gezond is, maar het zou prettig zijn als er dan ook alternatieve gegeven zouden worden.

  • Ik citeer uit bovenstaande tekst: “Tip: wil je een natuurlijke zoetstof? Dan raad ik 100% biologische stevia van Groenestevia.nl.”. Of is dit voor diabeten ook geen optie?

   • Het beste is om de zoete smaak te ontwennen. Als je toch wil zoeten, dan zijn groene stevia en palmsuiker gezonde opties…

   • Ik citeer bovenstaande tekst, wat voor frisdranken, enz., dus k&k producten kan een diabeet dan wel veilig gebruiken. En stevia vind ik persoonlijk geen optie, vind het verschrikkelijk zoet, ook de plant zelf. :(

  • Weet je wat heeeel lekker en ook gezond is,
   Appelazijn ong een eetlepel aanvullen met water,en evt.wat echte appelsap erbij.

  • @Tineke, Je kan experimenteren met mineraalwater met bubbles. ik maak zelf limonades. Spa met een scheutje limoensap. laagje sinaasappelsap aanvullen met Spa of appelsap. Zo kan je elk sap gebruiken om je eigen limo te maken. neem een fles gewoon water en doe er een takje citroengras in en een heel klein stukje verse gember. Wij lusten hier echt geen gekochte frisdranken meer.

  • Wat een diabeet wel kan gebruiken… is diksap van Ekoland bv. of andere rode vruchtensappen van healthy people of multivruchtensap bij de reformwinkel vandaan. Hero fruitsappen zijn ook lekker.
   zo min mogelijk suikers/ *tollen en andere suikers. Stevia is voor mij ook uit de boze. en zit ook een nare nasmaak aan.

 5. Goed dit weer onder de aandacht te brengen. Lees ook vooral het boekje van Corinne Gouchet: weet wat u eet.

  • Daarmee zijn nog geen frisdranken en andere kant en klare producten Maartje. En daar vroeg ik naar. Vind zelf Stevia verschrikkelijk smaken trouwens.

   • tineke, er zijn geen gezonde frisdranken, laat het los!!!!!!
    je kunt best aan stevia wennen, anders neem je water met citroensap (wel biologische) en wat is er mis met alleen water of biologisch vruchtensap.

  • Ik vind het heel lastig. Gebruik light cola (1 glaasje per dag) en voor in de koffie 2 zoetjes (aspartaam dus) en drink 2 kopjes koffie per dag. Dat is wel niet veel maar toch. Stevia heb ik geprobeerd en dat vind ik ronduit smerig. Inderdaad veel te zoet en een vieze nasmaak, het verpest mijn lekkere kopje koffie. Wat moet ik dan? Ik heb ook diabetis.

  • Aangezien 3/4 van de zaden al in handen van Monsanto en Co zijn (waarvan Nederland DE pleitbezorger in Europa!!!) …kun je helemaal niet met zekerheid stellen dat biologisch altijd gezond is…Wat voor zaad is er gebruikt? Bewijs?! Daarbij zijn er zo verschrikkelijk veel labels en mensen die beweren dat ze biologisch verbouwen…als je daarnaast dicht bij een snelweg (drukke weg, veel uitstoot) woont, in een milieu woont (Nederland heeft de slechtste lucht!) vergeven bent van de zendmasten, elektriciteit, vervuiling door interieurstoffen (bv. hout lijmen, laminaatsoorten maar ook vloerbedekkingen, isolatiematerialen) …is er soms maar heel weinig biologisch meer aan onze woonomgeving..
   Als je dan ook nog weet dat 140 liter water gebruikt wordt voor 1 kopje koffie, 30 liter water voor een kopje thee, om maarte zwijgen hoe verschrikkelijk weinig duurzaam die banaan, citroen, kiwi of sinaasappel die je in je mond stopt…
   Oplossing: Gebruik alleen seizoensgroenten uit de regio!
   Groene stevia komt niet uit Nederland…hoe gezond dat ook moge zijn…is veel benzine/diesel gebruikt om dat hier te krijgen…
   Oplossing: Laat suiker staan!!! Wen het af!
   Voor het meeste andere, gebruik en je gezond verstand, denk na en bewerk je politici en koop gewoon slechte en ‘van verre’ producten niet meer!
   Ga gezond op vakantie, dus pak de fiets ipv dat goedkope vliegtuig voor die vlucht…
   en hou op je schuldgevoel vals af te kopen met die ene boom die compenseert!

 6. @petra. De Slimpie limonadesiroop zit vol met kunstmatige zoetstoffen, waaronder aspartaam.. Geen gezond alternatief lijkt mij!

 7. Suggestief stukje tekst met veel onwaarheden en naieve gedachtenkronkels:

  Suggestief bijvoorbeeld: Diagnose MS zou aspartaamvergiftiging kunnen zijn. Bron?

  Naief: “Waarom we accepteren dat zelfs kleine hoeveelheden gif in ons lichaam aanvaardbaar zijn, is mij een raadsel,…”. Kom met gewapend verzet of eet nooit meer. Een andere optie zie ik niet meteen om dit niet te accepteren. De aanvaardbare dosis aspartaam is wel degelijk onderzocht. Ook natuurlijke zoetstoffen zijn niet geheel zonder gevaar, zoals u waarschijnlijk wel bekend is.

  Verslaafd aan deze stoffen? Nee hoor, het zit overal in. Gratis aan u opgedrongen door de EU. Verslavend is aspartaam geenszins. Onvermijdelijk haast wel. Mensen hebben geen behoefte aan kunstmatig. Fabrieken hebben behoefte aan productie. Light is hip. Suiker is slecht. Welkom in de wereld van het economisch fascisme.

  Methanol is geen ester, maar een alcohol. Methanol is prima oplosbaar in water en wordt als zodanig via de urine uitgescheden. De dosis aspartaam die eventueel gevaarlijk zou zijn, is irreeel hoog.

  Mensen, ik kan u tal van stoffen noemen die (in tegenstelling tot aspartaam) in levensbedreigende hoeveelheden door u wordt geconsumeerd. Tabak en alcohol bijvoorbeeld, waar ook uw medemens direct of indirect last van heeft of kan hebben.

  Mensen die gevoelig zijn voor de chemische manipulatie van ons voedsel, slikken drogredenen als in bovenstaand artikel als zoete koek. Ik heb erin nog geen keihard bewijs voor negatieve bijwerkingen kunnen vaststellen ten opzichte van de “conventionele” zoetstoffen. Komt wellicht in de volgende update?

 8. Beste Juglen,

  Bedankt voor dit artikel! Ik heb ook op je website gestemd.
  Ik heb alleen nog wel een paar vragen over de stevia:
  – Je hebt het over groene stevia. Betekent dit dat er verschillende soorten stevia zijn?
  – Hoe weet je dat stevia wel goed is? Ik heb ooit een shiatsu-opleiding gedaan waarbij ook voedingslessen werden gegeven. Er werd toen ook stevia aangeraden en verkocht. Iedereen kocht toen wel een of meerdere flesjes. Maar telkens als ik iets van de stevia had gebruikt, voelde ik me raar worden in mijn hoofd. Ook van anderen hoorde ik dergelijke geluiden. Sindsdien vertrouw ik het spul voor geen meter en denk ik dat het weer een nieuwe slimme commerciële truc is!?!?

  • Stevia is 100% natuurlijk en bevat vitamines, mineralen en chlorofyl. Ik weet niet wat voor tinctuur jullie hadden of op welke basis (alcohol?) dat was. Groene stevia is puur natuur en de witte is een geconcentreerd extract.

 9. Onofficiele bronnen? Kan niet met zekerheid zeggen dat dit ”betrouwbare” bronnen zijn die in dit stuk gebruikt zijn. Daarnaast is het een betoog van iemand, geen professor of wat dan ook. Ik weet het niet precies, maar ik heb gelezen dat 1 glas frisdrank met aspartaam haast geen schade geeft omdat dit de minimale hoeveelheid is die je lichaam per dag kan verdragen. Zout is ook gif voor het lichaam, terwijl kleine hoeveelheden je zelfs binnen MOET krijgen voor een gezonde levensstijl. Daarnaast zijn klachten/zeer nadelige gevolgen van aspartaam alleen opgemerkt bij mensen die 2+ liter drank met aspartaam per dag namen.
  Als je al een gezond lichaam hebt, pak je niet vanzelfsprekend de ”light” producten. Dit doen voornamelijk mensen met een dik lichaam: voor deze mensen is het gezonder om producten met aspartaam te pakken dan vette producten, want obesitas is 100x erger voor je lichaam als die paar drankjes met aspartaam. Aspartaam mag dan wat hersencellen vernietigen, een vet lichaam vernietigd alle lichaamsdelen!

   • Het slaat wel ergens op, de ‘light’ producten hebben voornamelijk dikke mensen als doelgroep…

    Daarnaast is alles giftig als je maar genoeg ervan binnenkrijgt.

 10. Het is wel degelijk zo dat langdurige gebruik van aspartaam neurologische klachten kan veroorzaken. Het is gewoon belangrijk dat we zo natuurlijk mogelijk, levend voedsel tot ons nemen. Het heet niet voor niks “levensmiddelen“. Dat betekent dat we zelf moeten koken, kant en klaar voedsel de deur uit. Als je de mogelijkheid hebt zelf een groentetuin aanleggen. 90% van het voedsel in de supermarkt is zo verwerkt, dat er andere stoffen aan toegevoegd zijn. Die hebben we helemaal niet nodig.

 11. Ja, net als Mirjam vraag ik me dan ook af…………

  Ik heb ruim 25 jaar alleen zoetjes in mijn koffie en thee gedaan, en ik dronk het vaak…
  Nu kan ik geheel zonder zoet in mijn warme drankjes, maar vaag me wel af, blijft dat spul in mijn lijf? En kan je er nog vanaf komen?

 12. Sinds ik gestopt ben het kauwen van suikervrije kauwgom, is mijn migraine beduidend minder geworden! Ik heb het boekje wat zit er in uw eten aangeschaft, en stond er echt versteld van in hoeveel voeding aspartaam zit!

 13. Is er een manier om die hersenbeschadiging door aspartaam terug te draaien? Door het niet meer te gebruiken zal het, neem ik aan, niet zomaar verdwijnen uit het lichaam en je hersenen langzaam maar zeker weer beter worden. Wat kun je daar tegen doen? Ik heb nl. het gevoel dat mijn hoofd constant duf is, ik heb geen concentratie en ik heb geen geestelijke energie.

 14. Beste Juglen,
  Bedankt voor al die goede adviezen.

  Vanochtend keek ik op tv een herhalingsuitzending van Kassa. Er werd mayonaise getest gevraagd of Aspartaam schadelijk is. Er werd geantwoord dat wetenschappers zich al een 10 tal jaren over deze vraag buigen en het onderzoeken. Maar ze schijnen niets te kunnen vinden.
  Hoe kan dat nu?
  Jan Talsma

  • Beste Jan,

   Het beste is het boekje te lezen van Corinne Gouget, “Wat zit er in uw eten” de gids die u alerter maakt op al die E-nummers waaronder E-951 het zeer giftige ASPARTAAM. Wordt in één van de reacties van de lezers ook geadviseerd. U zult ongetwijfeld het antwoord vinden op uw vraag: ”
   Hoe kan dat nu?”
   Ans

 15. Dank voor dit heldere artikel over aspartaam.

  De rode draad in dit stuk lijkt mij duidelijk en zal voor velen een reden zijn om beter te kijken naar wel of niet gebruik van deze stof. Het begint met bewustwording en kennis, gevolgd door onze beslissingen.
  Wat voor aspartaam geldt, geldt voor vele andere (voedings)stoffen die wij al dan niet bewust gebruiken. Ik ben mij zeer bewust wat ik eet per dag en dan nog neem ik regelmatig beslissingen bijvoorbeeld omdat ik iets gewoon lekker vind. De smaak van zoet heeft een grote aantrekkingskracht en blijft moeilijk te weerstaan. Bedankt ook voor je Groenestevia tip.

  • Sluit ik me bij. Waar zijn de bronnen, hoe is het precies met MS in verband gebracht, bij wat voor doses? Ik het wel een mooi geschreven artikel dat vraagt om bewustwording.

 16. Wat is aspartaam?
  Aspartaam werd ontwikkeld in 1965 als een medicijn tegen zweren, maar bleek een ongekend zoete smaak te bezitten. Een medicijn werd het nooit, maar wel de meest succesvolle zoetstof, die in meer dan 100 landen te koop is en in ruim 5.000 voedingsmiddelen verwerkt zit (Nutrasweet 2011). Hoewel aspartaam bekend staat als kunstmatig, is het opgebouwd uit drie stoffen, die van nature in onze voeding zitten, namelijk de aminozuren phenylalaline en asparaginezuur en de alcohol variant methanol (Karim A 1996, Opperman JA 1973, Ranney RE 1997, Ranney RE 1979). Aspartaam wordt in onze dunne darm afgebroken, tot deze drie stoffen en er zal dus geen aspartaam in de bloedbaan komen (Magnuson BA 2007).

  Om deze feiten in de context te brengen, is het goed om te weten hoeveel we aan deze stoffen normaal binnen krijgen en laten we beginnen met de aminozuren.
  Asparaginezuur (mg) phenylalaline (mg)
  Blikje frisdrank light 72 90
  Pakje magere melk 948
  Kipfilet (100 gr) 2.570 1.130

  De twee aminozuren krijgen we dagelijks in grote hoeveelheden binnen met ons normale voedsel.

  Wat methanol betreft, wordt soms door voorstanders van aspartaam beweerd, dat fruit meer methanol bevat dan aspartaam. Hoewel dat correct is. wordt het methanol in fruit niet door ons lichaam vrijgemaakt, omdat we een enzym missen. Desalniettemin weten we dat tot 200 tot 500 milligram methanol per kg lichaamsgewicht binnen kunnen krijgen, alvorens we in de problemen komen. Dit komt ongeveer overeen met 600 tot 1.700 blikjes aspartaam gezoet frisdrank per dag.
  Het is heel duidelijk, dat je als de feiten in de context plaatst en logisch verstand domineert, dat deze stoffen niet in overmate worden geconsumeerd. Natuurlijk zien we gezond boeren verstand graag nog verder onderbouwd met echte onderzoeken.

  (bron: Chivo- http://www.chivo.nl/content/suikervervangers-deel-2-aspartaam-de-controverse-context )

 17. Goed en geloofwaardig artikel; ik loop al een tijd met ernstige onverklaarbare klachten rond.
  Ik heb het bij de huisarts geopperd en werd vierkant in mijn gezicht uitgelachen.

  Hoe is dit aan te tonen en hoe kun je klachten door aspartaamgebruik verminderen ?
  De vraag is al een paar keer gesteld maar een duidelijk antwoord is (nog) niet gegeven.

 18. Het mooie aan dit soort artikelen is dat ze vanuit een persoonlijke titel zijn geschreven en geen bronvermelding hebben. Hierdoor geef je mensen een verkeerd beeld gebaseerd op je eigen mening.
  Grootste oorzaak van kanker is niet aspartaam, nee dat is geraffineerde suiker. Weet alsjeblieft waar je over spreekt!
  Niet het gebruik van aspartaam maar de toename van het aantal suiker dat wij jaarlijks tot ons krijgen is doodsoorzaak nummer 1. Tegenwoordig krijgt men gemiddeld 36 kilo suiker per jaar binnen. Dit was vroeger 5 kilo.
  Obesitas, diabetis, hart en vaatziekten komen voornamelijk door de toename van het ingenomen aantal suikers per jaar.

 19. Per ongeluk een flesje cola light gedronken vd week, en inderdaad gelijk branderige ogen. Wil mensen echt op het gevaar van aspartaam wijzen. Dit is ronduit vergif!

Reacties zijn gesloten.