Avocado’s: de gezondheidsvoordelen

Het zal velen niet ontgaan zijn dat de avocado’s ongekend populair zijn op dit moment. Nederland is na de Verenigde Staten de grootste avocado-importeur ter wereld. Vele receptenboeken, schrijvers en bloggers prijzen de avocado de hemel in. Dat heeft zeker effect, want de avocado’s zijn niet aan te slepen. Hoe is dit gekomen? Wat betekent dit voor het milieu? En wat is er nu echt zo gezond aan de avocado? We bespreken het in deze nieuwsbrief.

Waarschijnlijk begon de populariteit van de avocado zo’n 12 jaar geleden bij een internationale spreker over voeding en gezondheid. Zijn naam is David Wolfe. Ik kan beter zeggen: David Avocado Wolfe. Hij spreekt over de gehele wereld, soms voor duizenden mensen tegelijk, over de kracht van voeding. Hij is zo enthousiast over avocado’s dat het woord onlosmakelijk met zijn naam is verbonden. Ook in Nederland komt hij al meer dan 10 jaar regelmatig spreken. Hiermee heeft hij het enthousiasme voor deze vrucht ook in ons land flink aangewakkerd.

Avocado’s bevatten meer kalium dan bananen. Ook zitten avocado’s vol met het omega 9 oliezuur, dat olijfolie zo gezond maakt. De meeste Nederlanders eten veel te weinig vezels, maar dat probleem is gauw opgelost wanneer iemand regelmatig een avocado eet: deze zitten vol met oplosbare en onoplosbare vezels. Verder zitten er in avocado’s grote hoeveelheden vitamine K, C, E, B5, B6 en foliumzuur. Daarnaast bevatten avocado’s plantenstoffen die als een antioxidant kunnen werken. Luteïne en zeaxanthine zijn hier voorbeelden van. Dit zijn carotenoïden die verwant aan het oranjekleurige bètacaroteen, dat rijkelijk in worteltjes is te vinden (1). Grootmoeder zei altijd dat worteltjes goed zijn voor de ogen en bereidde ze met wat boter. Door boter worden de carotenen beter opgenomen, zodat het lichaam daaruit meer vitamine A kan produceren (2). In avocado zitten naast de carotenoïden veel vet, wat er net als bij worteltjes met boter voor zorgt dat de carotenen beter kunnen worden opgenomen en omgezet in vitamine A. Klik hier als je nog meer wilt lezen over de voedingswaarde van de avocado.

Ook wetenschappers hebben onderzocht wat de invloed is van avocado’s op onze gezondheid. Zo blijkt dat avocado’s het ‘slechte’ LDL-cholesterol kunnen laten dalen en het ‘goede’ HDL-cholesterol kunnen laten stijgen (3, 4). Ook de triglyceriden en de ontstekingsmarkers in het bloed dalen door het eten van avocado’s (5, 6). Onderzoekers in Amerika ontdekten dat mensen die regelmatig avocado’s op het menu zetten, een lagere kans hebben op cardiovasculaire ziekten en het metabool syndroom (7). Door de aanwezige vezels en gezonde vetten, verzadigen ze voor lange tijd. Hierdoor kan deze vrucht bijdragen aan het afvallen. Onderzoekers hebben vastgesteld dat avocado’s gewrichtsklachten zoals artritis kunnen verminderen (8). Er lopen op dit moment zelfs studies naar het gunstige effect van avocado’s tegen kanker (9).

Speciaal voor deze nieuwsbrief heb ik een filmpje gemaakt over de voor- en nadelen van de avocado. Dit is hier op Youtube te zien:

Avocado’s komen oorspronkelijk uit Midden-Amerika. De Azteken vonden deze vrucht lijken op een testikel, wat ze in hun taal ‘ahuacatl’ noemden. Later is dat ‘avocado’ geworden. In vrijwel alle talen op de wereld spreekt men over avocado, of iets dat er heel sterk op lijkt.

In 2016 aten we in Nederland 39 miljoen kilo avocado’s (10). Bijna 10 jaar geleden was dit nog 10 miljoen kilo. Inmiddels is er in Amsterdam zelfs een speciaal avocadorestaurant geopend. Alles in dit restaurant wordt bereid met avocado’s.

De meeste avocado’s komen uit Chili, Peru en Mexico. Ze hebben daar moeite om de grote vraag bij te benen. De populariteit van avocado is zo groot dat de boeren regelmatig besluiten om ze zwart door te verkopen (11). Helaas zullen te vroeg geplukte avocado’s rotten, zodat ze niet voor consumptie geschikt zijn.

Om een kilo avocado’s te kweken is ongeveer 1000 liter water nodig; dat terwijl er voor een kilo tomaten slechts 180 liter water nodig is (12). Avocado’s zijn dus erg dorstig. Dit kan druk leggen op de lokale watervoorziening, wat consequenties kan hebben voor mens, dier en milieu. Avocado’s uit Zuid-Amerika vallen volgens Milieu Centraal in de B-categorie, wat betekent dat dit een relatief milieuvriendelijke keuze is. Avocado’s uit Afrika vallen in de C-categorie; die kunnen volgens deze instantie daarom beter worden afgeraden (13).

De populariteit van de avocado leidt ook tot een nieuw probleem. In Engeland houden de EHBO-posten bij wat de oorzaak is van de snijwonden bij hun patiënten (14). De laatste jaren melden zich op deze posten steeds vaker mensen met lelijke snijwonden als gevolg van het onvakkundig verwijderen van de pit met een scherp mes. Avocado’s zijn dus erg gezond, maar wees gewaarschuwd…

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.