Babymelk uit fles bevat veel microplastic

Onderzoekers hebben ontdekt dat baby’s die met een plastic flesje worden gevoed, dagelijks meer dan 1 miljoen deeltjes microplastic binnenkrijgen. Als kersverse vader van een prachtige zoon schrok ik enorm van dit bericht. De microplastics blijken vooral vrij te komen wanneer de melk wordt verwarmd en vervolgens geschud. Hoewel wij uiteraard voor borstvoeding zijn, ontkomen ook wij er niet aan de melk soms op te warmen. Wij doen dit in glas. Gelukkig zijn er ook glazen babyflesjes verkrijgbaar die deze nadelen niet hebben.

De belangrijkste bevindingen volgens The University of Dublin:

 • Babyflessen op basis van de plasticsoort polypropeleen kunnen tot 16 miljoen microplastics en triljoenen kleinere nanoplastics per liter vrijlaten. Sterilisatie en blootstelling aan water van hoge temperatuur verhogen het vrijkomen van microplastics aanzienlijk van 0,6 miljoen tot 55 miljoen deeltjes/l wanneer de temperatuur stijgt van 25 tot 95 °C.
 • Andere producten van polypropyleen kunststof (waterkokers, lunchtrommels) geven vergelijkbare hoeveelheden MP’s af.
 • Het team voerde een wereldwijd onderzoek uit en schatte de blootstelling van 12 maanden oude zuigelingen aan microplastics in 48 regio’s. Volgens de huidige richtsnoeren voor de sterilisatie van zuigflessen en de bereiding van zuigelingenvoeding bedraagt het gemiddelde dagelijkse blootstellingsniveau voor zuigelingen meer dan 1 miljoen microplastics. Oceanië, Noord-Amerika en Europa hebben de hoogste niveaus van mogelijke blootstelling, met respectievelijk 2.100.000, 2.280.000 en 2.610.000 deeltjes/dag.
 • De hoeveelheid microplastics die vrijkomt uit babyflessen op basis van polypropeleen kan aanzienlijk worden verminderd door aangepaste sterilisatie- en formulebereidingsprocedures te volgen.

Aanbevolen procedures voor sterilisatie en bereiding van flesvoeding

Steriliseren van zuigflessen voor zuigelingen

 • Steriliseer de fles volgens de door de WHO aanbevolen richtlijnen en laat afkoelen.
 • Bereid gesteriliseerd water door het te koken in een niet-kunststof ketel/kookpan (bv. glas of roestvrij staal).
 • Spoel de gesteriliseerde fles ten minste 3 keer met gesteriliseerd water op kamertemperatuur.

Bereiding van zuigelingenvoeding

 • Bereid heet water in een niet-plastic waterkoker/kookpan.
 • Bereid zuigelingenvoeding in een niet-plastic bakje met water van ten minste 70 °C. Afkoelen tot kamertemperatuur en de bereide flesvoeding overbrengen in een plastic zuigfles van goede kwaliteit.

Standaard voorzorgsmaatregelen

 • Verwarm bereide flesvoeding niet opnieuw in plastic bakjes en vermijd microgolfovens.
 • Schud de voeding in de fles nooit krachtig.
 • Gebruik geen sonicatie om plastic zuigflessen te reinigen.

De samenvatting van het originele onderzoek
Producten op basis van polypropyleen worden vaak gebruikt voor het bereiden en bewaren van voedsel, maar hun vermogen om microplastics vrij te geven is slecht begrepen. Wij onderzochten de mogelijke blootstelling van zuigelingen aan microplastics door het consumeren van flesvoeding bereid in polypropyleen zuigelingenvoeding flessen. Hier tonen we aan dat babyflessen op basis van propeleen microplastics vrijgeven met waarden tot 16.200.000 deeltjes per liter. Scenariostudies toonden aan dat de sterilisatie van babyflessen op basis van propeleen en de blootstelling aan water van hoge temperatuur de afgifte van microplastics aanzienlijk verhogen. Een 21-daagse test van babyflessen op basis van propeleen toonde periodieke schommelingen in het vrijkomen van microplastics. Om een schatting te maken van de potentiële wereldwijde blootstelling van zuigelingen tot 12 maanden oud, hebben we 48 regio’s onderzocht en waarden gevonden variërend van 14.600-4.550.000 deeltjes per hoofd van de bevolking per dag, afhankelijk van de regio. Wij tonen aan dat de blootstelling van zuigelingen aan microplastics hoger is dan tot nu toe werd erkend, vanwege de prevalentie van op polypropyleen gebaseerde producten die worden gebruikt bij de bereiding van flesvoeding, en benadrukken dat het dringend noodzakelijk is om te beoordelen of blootstelling aan microplastics op deze niveaus een risico vormt voor de gezondheid van zuigelingen (bron).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.