Hoofdpagina » Nieuws » Beter slapen door suppletie met saffraan

Beter slapen door suppletie met saffraan

Veel mensen kampen met slaapproblemen, waardoor zij minder dan 6 uur per nacht slapen. Als antwoord hierop schrijven huisartsen vaak een paardenmiddel voor dat weliswaar effectief is, maar ook veel bijwerkingen geeft. Mocht jij met slaapproblemen kampen, dan zou je saffraan eens kunnen overwegen. Volgens een meta-analyse van 8 RCT-studies van hoge kwaliteit, kan het slikken van saffraanextract je slaapkwaliteit aanzienlijk ten goede komen. Let wel: het gaat hierbij om saffraanextract. De meeste supplementen in Nederland zijn op basis van een extract, wat geconcentreerder is dan de normale variant. Een ander punt is dat saffraanextract pas werkzaam is boven de 20 mg. Er zijn geen serieuze bijwerkingen door het innemen van saffraan vastgesteld.

Het heilzame effect van saffraan op de nachtrust is mild, dus daarom is het verstandig om dit supplement te combineren met andere ondersteunende maatregelen, zoals het in de avond beperken van het blauwe licht van beeldschermen, regelmatig bewegen, en minstens 6 uur voor het slapen geen cafeïne drinken.

Eén manier waarop saffraan kan helpen de slaap te verbeteren, is doordat het angsten kan verminderen. Verschillende klinische onderzoeken, waaronder drie van de proeven in deze meta-analyse, hebben aangetoond dat het innemen van saffraan supplementen mensen minder angstig kan doen voelen. Omdat slecht slapen in verband is gebracht met angst, zou saffraan mensen kunnen helpen beter te slapen door ze zich minder angstig te laten voelen. Tenslotte bleek uit een klinische studie dat inname van saffraan supplementen de hoeveelheid melatonine in het speeksel ‘s avonds deed toenemen. Omdat melatonine een belangrijk slaaphormoon is, zou dit ook de werking van saffraan kunnen zijn. Om deze vermoedens te bevestigen is er meer onderzoek nodig.

Over de studie
Veel mensen hebben moeite met slapen of krijgen niet zo veel slaap als zou moeten. Uit onderzoek van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) blijkt dat één op de vijf Nederlanders van twaalf jaar of ouder kampt met slaapproblemenHoewel er medicijnen zijn die je kunnen helpen in slaap te vallen (zoals benzodiazepinen), kunnen ze slechte bijwerkingen hebben zoals je overdag moe maken en het moeilijker maken om na te denken. Daarom zouden supplementen die de slaap op een veilige manier kunnen verbeteren erg welkom zijn. Het doel van deze studie was uit te zoeken of het innemen van saffraan, dat afkomstig is van de bloem Crocus sativus, mensen kan helpen beter te slapen.

Het onderzoek
Het effect van saffraanextract op de kwaliteit van de slaap werd bekeken in deze meta-analyse van 8 gerandomiseerde gecontroleerde trials (RCT’s). Aan de proeven namen in totaal 611 mensen deel. Daarvan kregen er 359 saffraanextract en 252 een placebo. De behandelingen duurden van 4 tot 8 weken, en de hoeveelheid oraal ingenomen saffraanextract varieerde van 14 tot 100 mg per dag in 7 onderzoeken.

Vragenlijsten
De onderzoekers gebruikten drie vragenlijsten om na te gaan hoe goed de mensen sliepen. Zes onderzoeken gebruikten de Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI), die de kwaliteit en de hoeveelheid slaap meet. Twee onderzoeken maakte gebruik van de insomnia severity index (ISI), die slaapproblemen meet. En de Restorative Sleep Questionnaire (RSQ) werd in twee onderzoeken gebruikt om stemming, energie en vermoeidheid vast te stellen.

Uitkomsten
Vergeleken met placebo, verbeterde saffraan de PSQI-score met 2,14 punten, de ISI met 2,63 punten, en de RSQ met 7,05 punten. In een subgroep analyse waren er aanwijzingen zichtbaar dat een hogere dagelijkse dosis saffraanextract tot grotere verbeteringen in PSQI-score leidt. Dit lijkt allemaal veelbelovend, maar toch zouden de onderzoekers liever sterkere bewijzen zien om zeker te weten dat de uitkomsten statistisch verantwoord zijn.

Conclusie
Het innemen van saffraansupplementen als middel om de slaapkwaliteit te verbeteren belooft veel goeds als klinische behandeling, omdat het heel goed werkte en geen ernstige bijwerkingen had naarmate de dosis verhoogd werd. In onze subgroep analyse werd aangetoond dat het dagelijks innemen van 100 mg saffraan een uitstekend en stabiel effect had op het verbeteren van de slaapkwaliteit. Maar er moet meer onderzoek gedaan worden om te bevestigen dat verschillende doses saffraan voor slapeloosheid werken en op lange termijn veilig zijn (met dank aan Examine.com).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.